Κυριακή, 19 Ιουλίου 2009

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ (ΜΕ ΠΕΝΝΕΣ)

Η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα "τι θα φάμε σήμερα" δόθηκε
ψάχνοντας υπάρχοντα υλικά. Αντί για μακαρόνια Νο 3, είχαμε
πέννες. Αντί για κανονικό γάλα, είχαμε εβαπορέ ελαφρύ. Στην
κατάψυξη είχαμε κυμά από νουά 600 γραμμάρια. Και στήθηκε
ένα παστίτσιο, έτσι στα καλά καθούμενα.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό:
ΥΛΙΚΑ για πυρέξ 20x30 (6 μερίδες)
350-380 γραμ. πέννες
600 γραμ. κυμά μοσχαρίσιο άπαχο (νουά ή κιλότο)
400 γραμ. (1 κουτί) κονκασέ
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3+3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο (+ λίγο ακόμη για το ταψί)
3 κουτ.σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 γραμ. γάλα 2% ή 400 γραμ. εβαπορέ ελαφρύ αραιωμένο 1/1
Τυρί τριμμένο (έτριψα ξηρή μυζήθρα)
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο
Φρυγανιά τριμμένη (έτριψα στο μούλτι Κρητικά τυροπαξιμαδάκια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με τις 3 κουταλ. ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια, σπάζοντας τους σβώλους, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Στο μούλτι τρίβουμε το κονκασέ, με αλάτι και άσπρο πιπέρι και
το ρίχνουμε στον κιμά, ανακατεύοντας. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το τηγάνι για μισή ώρα, μέχρι να σωθούν σχεδόν τα υγρά.
Παράλληλα βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι,
για 8-10 λεπτά και στραγγίζουμε.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και ρίχνουμε την τριμμένη
φρυγανιά, κουνώντας για να πάει παντού και να κολλήσει στο
λάδι,
Στρώνουμε τις μισές πέννες, μετά τον κιμά και τις υπόλοιπες από
πάνω.
Σε κατσαρολάκι ρίχουμε τις άλλες 3 κουταλιές λάδι και το αλεύρι
ανακατεύοντας συνεχώς με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αν το θέλουμε πιο παχύρευστο το αφήνουμε
στη φωτιά λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το αυγό και το τυρί, πάντα ανακατεύοντας.
Έτσι κάνουμε ένα είδος μπεσαμέλ και την στρώνουμε επάνω στις
πέννες.
Αν θέλουμε να πάρει ύψος και να μη μπει στα κενά των μακαρονιών, την κάνουμε πιο παχύρευστη.
Ψήνουμε στους 180 οC για 45' περίπου, ελέγχοντας από τα 30' και
έπειτα, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Κόβουμε, φωτογραφίζουμε και τρώμε.
Καλή σας όρεξη.
Αν το θέλουμε πιο πικάντικο και δεν φοβόμαστε την υπέρταση,
αυξάνουμε τις ποσότητες αλατιού και πιπεριού.

_______________________________

Σήμερα το συνοδέψαμε με την κλασσική μας τοματοσαλάτα, με τοματάκια σε τσαμπί, αποφλοιωμένα και ξεσποριασμένα, με
ελαιόλαδο, άσπρο ξύδι, ρίγανη και γιδοτύρι.
Τα τοματάκια ήταν χοντρόφλουδα και τα αποφλοίωσα βάζοντας τα σε βραστό νερό για 2'.
Τις τομάτες γενικά τις ξεσποριάζω πάντα. Οι σπόροι βλάπτουν
το ήπαρ.
Στα νειάτα μου άκουγα την γιαγιά μου την Δήμητρα να το ζητάει
όπου πηγαίναμε, κατ'εντολή του γιατρού της και μας ρίχνανε βλοσυρές ματιές.
Posted by Picasa

3 σχόλια:

η ψαχασθενής είπε...

μμμμμ

πωπω καλε πεινασα!!!!

ασπρο ξυδι που βρισκες?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Το ξύδι αυτό γίνεται από άσπρο κρασί και υπάρχει σε όλα τα Σ/Μάρκετ.
Χρησιμοποιούμε πάντα άσπρο, ακόμη και στο βάψιμο των αυγών του Πάσχα ή στο καθάρισμα των χαλιών.
Στη τομάτα όμως θέλω balsamico, αλλά μας είχε τελειώσει.

Λίλα είπε...

Τα πιο ωραία φαγητά γίνονται με υλικά που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο, αρκεί ο μάγειρας να έχει έμπνευση κι εσείς έχετε μπόλικη.