Για άλλο μπήκα, δεν βρήκα και με άλλο βγήκα!!
Ο λόγος για το σ/μ ΑΒ, όπου έβρισκα κάτι σπάνιες σκυλοκονσέρβες. Δεν τις βρήκα. Στην πορεία για το ράφι, πέρασα από τα λαχανικά και το μάτι μου έπεσε σε στρογγυλά κολοκυθάκια. Ωραία ιδέα. Παίρνω 8 κομμάτια και βουρ για το σπίτι.
Την επόμενη μέρα τελείωσε έτσι
Υ Λ Ι Κ Α
8 Κολοκυθάκια στρογγυλά
450 γραμ. Κιμάς μοσχαρίσιος
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 + 1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 φλ.τσαγ. Ρύζι γλασέ
Αλάτι και Πιπέρι
1 φλ.τσαγ. κολοκυθόψιχα ψιλοκομμένη
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες
Υ Λ Ι Κ Α για το Αυγολέμονο
2 φλ.τσαγ. Ζωμό από το είδος που θα αυγοκόψετε (ή ζεστό νερό)
350 ml Γάλα (αυτή τη φορά δεν έβαλα)
3 κουταλάκια γλ. Κορν-φλάουερ
2 Λεμόνια (τον χυμό τους. Έβαλα τρία για πιο ξυνό)
2 Αυγά (κρόκους και ασπράδια)
Αλάτι (προαιρετικά)
Κόβω το καπάκι και δεν τα μπερδεύω μεταξύ τους.
Με "κοφτερό" κουταλάκι* καθαρίζω το εσωτερικό τους και κρατώ την ψίχα (θα βάλω ένα φλυτζάνι στη γέμιση και την υπόλοιπη στη κατάψυξη, για μελλοντικούς κολοκυθοκεφτέδες)
* Δεν είχα το ειδικό εργαλείο και πήρα ένα κουταλάκι από τα πρόχειρα και με την λίμα και το ακονιστήρι, έκανα την περιφέρεια του κοφτερή. Το έκρυψα στα εργαλεία κουζίνας, γιατί δεν είναι να φας γιαούρτι πια. Κόβει σαν ζυράφι!!
Σε μπωλ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης με το 1/2 φλυτζάνι λάδι (το άλλο για το ταψί), την σκεπάζω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για μια ώρα.
Γεμίζω τα κολοκυθάκια, μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος, σκεπάζω το καθένα με το καπάκι του και ως εδώ η δουλειά είναι ίδια με τα μακρουλά κολοκυθάκια, που κάνουμε στην κατσαρόλα.
Τώρα όμως ήθελα να χρησιμοποιήσω φούρνο, παρακολουθώντας συνεχώς για να βρω τον χρόνο ψησίματος.
Ρίχνω 3 φλυτζάνια νερό και το άλλο 1/2 λάδι, σκεπάζω το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και φουρνίζω στους 200 βαθμούς..
Μια ώρα μετά δοκιμάζω με μαχαιράκι τα καπάκια. Σκληρά ακόμη. Συνεχίζω για μισή ώρα ακόμη. Ξαναδοκιμάζω, έτσι κι έτσι.
Βγάζω 2 φλυτζάνια ζωμό για το αυγολέμονο, ξεσκεπάζω και αφήνω στο φούρνο μισή ώρα ακόμη. Σύνολο 2 ώρες! Σε σύγκριση με τα 15 λεπτά της χύτρας ταχύτητος......TRAGIC!! (που λέει και η Τασούλα της διαφήμισης).
Στο τελευταίο μισάωρο κάνω και την σάλτσα
Διαλύουμε καλά το κορν φλάουερ στο γάλα (βαζάκι, λίγο γάλα, καλό κλείσιμο και κούνημα δυνατό).
Βράζουμε τον ζωμό.
Χτυπάμε τους κρόκους με ελάχιστο νερό, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Βγάζουμε το κατσαρολάκι με τον ζωμό από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα γάλα-κορν φλάουερ, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει (το μιξεράκι χειρός κάνει την δουλειά τέλεια).
Προσθέτουμε το μείγμα αυγά-λεμόνια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει στο επιθυμητό.
Φρόντισα αυτή η σάλτσα αυγολέμονο να μείνει λίγο πιο νερουλή, γιατί θα έχουμε και αύριο και ως τότε θα πήξει αρκετά
6 σχόλια:
ΧΑ ΧΑ ΠΡΟΛΑΒΑ Κ ΠΕΡΑΣΑ ΠΡΩΤΗ ΠΑΙΡΝΩ 2 ΜΟΛΙΣ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΦΑΩ ΜΟΝΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΟΧΙ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΕΦΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΚΡΟΟΟΟΟ ΤΑΠΕΡΑΚΙ Κ ΒΟΥΡ ..ΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥΛΑ 1 ΠΟΔΙ ΑΚΟΜΑ ..ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ..ΟΥΝΟΙ..ΦΙΛΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΟΛΛΕΣΣΣΣ ΒΟΥΤΙΤΣΕΣ Κ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ..ΦΙΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ..ΠΑΡΕ Κ ΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΛΑΛΑ ...http://youtu.be/q2CsboGGMwY
Καλά!
Θα φας εσύ τα κολοκύθια και εγώ τη γέμιση. Θα σε δώσω και τα δικά μου!!!!!
ΥΓ: Ωραίο και το αγαπημένο! Ότι πρέπει για τις ζεστές καλοκαιριάτικες νύχτες!
Μόνο που κάτι γίνεται και δεν μπορώ να το ανεβάσω. Θα προσπαθήσω αργότερα.
____________________
μια χαρά σε κόβω
υπέροχα
@ akrat :
Ναι, καλά ήταν, αλλά νομίζω ότι οι 2 ώρες φούρνος πήγαν τζάμπα.
Το ίδιο θα ήταν και στην κατσαρόλα, σε 45', ή ακόμα καλύτερα, στη χύτρα, σε 15'....
Καλό Σ/Κ
___________________
...πρώτη φορά είδα ολοστρόγγυλα κολοκυθάκια!!!!!
Σταύρο μου,
ξέρω και τα κίτρινα... νόστιμα,
μα ότι και να είναι τη γεύση της ελλάδας δεν την έχουν...
Να είσαι-στε καλά,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ
Τα έχω δει στο σούπερ μάρκετ, αλλά δεν τα έχω αγοράσει ποτέ. Πάντως φαίνονται πολύ όμορφα και η συνταγή μπαίνει στα... προσεχώς!
Καλή σου μέρα Δύσπιστε! Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Δημοσίευση σχολίου