Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΛΑΡΙΣΑΪΚΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ / ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ / και Dressing ιδιοκατασκευή


Αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη ανάρτηση για 2012, αλλά την έφαγε η Κ.Ο.Θεσσαλονίκης!!
Και ας αρχίσω με το αυγολέμονο (χωρίς φωτό), που το ξεσήκωσα σε κάποιο από τα καθημερινά μου ταξίδια στη Λάρισα, για την θεραπεία της μέσης.
Το ονομάζω "Λαρισαϊκό" σαν ένδειξη προέλευσης
Υ Λ Ι Κ Α
2 φλ.τσαγ. Ζωμό από το είδος που θα αυγοκόψετε (δεν είχα και έβαλα ζεστό νερό)
350 ml Γάλα
1+1/2 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουερ
2 Λεμόνια (τον χυμό τους. Έβαλα τρία για πιο ξυνό)
2 κρόκους Αυγών
Αλάτι (προαιρετικά)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Διαλύουμε καλά το κορν φλάουερ στο γάλα (βαζάκι, λίγο γάλα, καλό κλείσιμο και κούνημα δυνατό).
Βράζουμε τον ζωμό.
Χτυπάμε τους κρόκους με ελάχιστο νερό, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Βγάζουμε το κατσαρολάκι με τον ζωμό από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα γάλα-κορν φλάουερ, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει (το μιξεράκι χειρός κάνει την δουλειά τέλεια).
Προσθέτουμε το μείγμα αυγά-λεμόνια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Αυτά έγιναν γιατί το πήγαμε στο κατσαρολάκι.
Αν έχουμε το φαγητό μας ζεστό και πάρουμε ζεστό ζωμό, τότε το ρίχνουμε στο φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση.
Το παραδοσιακό μου φιλί στον αέρα, δεν ξέρω αν λειτουργεί, αλλά εσείς ρίχτε το. Μπορεί να πιάσει το μαγικό!!!
                                                            

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
Υ Λ Ι Κ Α
2+1/2  κουτ.σουπ. Κορν-φλάουερ
1 νεροπότηρο Νερό
1 κουτ.σουπ. χυμό Λεμόνι
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη
1 κουτ.σουπ. Μουστάρδα Dijon (ή άλλη πικάντικη)
1 κουτ.σουπ. Ξύδι άσπρο (το άλλαξα με χυμό Λεμονιού, μιας και ήξερα τον προορισμό της σαν dressing)
1/2 φλ.τσαγ. Νερό παγωμένο
Αλάτι (προαιρετικά)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε λίγο νερό, σε βαζάκι, όπως παραπάνω.
Ζεσταίνουμε το νερό και ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουερ, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε με την σειρά την ζάχαρη, το αλάτι (αν βάλουμε), την μουστάρδα, τον χυμό του λεμονιού και το ξύδι.
Ανακατεύουμε με το μιξεράκι και προσθέτουμε λίγο-λίγο παγωμένο νερό μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.
Υπ'όψη ότι στο ψυγείο θα πήξει κι άλλο.
Βγάζει ένα βάζο 720 ml.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα, μένει στο ψυγείο για αρκετές μέρες. Όταν θέλουμε να πάρουμε μια ποσότητα, την αναλύουμε με μισό φλυτζανάκι χλιαρό νερό, πάλι με το θαυματουργό μιξεράκι!
                                                    
Το μυρωδάτο DRESSING (ιδιοκατασκευή)
Υ Λ Ι Κ Α
2 φλ.τσαγ. Ζωμό Λαχανικών (ή 2 κύβους Λαχανικών βιολογικούς, διαλυμένους σε μισό λίτρο νερό)
2 Λεμόνια (τον χυμό τους)
3 κουτ.σουπ. Αλεύρι κίτρινο
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ή άνιθο ψιλοκομμένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νερό, σε βαζάκι και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός μαϊντανού) σε κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι βρασμού.
Βγάζουμε από την φωτιά και, ανακατεύοντας ρίχνουμε τον μαϊντανό.
Ταιριάζει άριστα με βραστές σαλάτες......
Posted by Picasa

9 σχόλια:

ElenaG είπε...

Τώρα να πω την αλήθεια μου...δε θυμάμαι αν είπαμε καλή Χρονια...καλού κακού... ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑAAAAAA!!!!!!!

αυτό το τελευταίο... μυρωδάτο DRESSING θα το δοκιμάσω
φαίνεται εύκολη λύση...μου φαίνεται λίγο πηχτό...έτσι πρέπει να είναι;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG :
Ούτε εγώ θυμάμαι, αλλά μια ευχή είναι πάντα ευπρόσδεκτη.....ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ!!!!!

Η φωτό βγήκε με κρύο το dressing, από το ψυγείο. Δεν μπορούσα να υπολογίσω την ρευστότητα φτιάχνοντας. Με λίγο λιγότερο αλεύρι, ή λίγο περισσότερο ζωμό, θα το έχεις πιο νερουλό!
_____________________

Ροδανθη είπε...

Μπράβο Δύσπιστε καλά ξεκινάς τη χρονιά μυρωδάτη αυτό το dressing θα περαστεί στο τεφτέρι μου γιατί σίγουρα κάπου θα χρειαστεί, να είσαι καλά καλό απόγευμα.

Αστοριανή είπε...

Σίγουρα... τα είπαμε, τα ....προ-είπαμε, και τα... ξαναλέμε...!!!
Οι ευχές, δεν ξυνίζουν... ούτε ...σβολιάζουν!!!
Μια ζεστή αγκαλιά από "φριζιασμένη" Νέα Υόρκη!

Πάντα με αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ροδανθη :
Το δοκιμάζω λίγο-λίγο σε βραστές σαλάτες και ταιριάζει.
Την επόμενη φορά θα γίνει πιο νερουλό.
___________________

@ Αστοριανή :
Ευχή είναι! Πες την κι ας πέσει χάμω!
Πολλά Φιλιά!
___________________

Pansofix είπε...

Όποτε περνάω από εδώ φεύγω πάντα γεμάτη ιδέες και προτάσεις!!! Καλή Χρονιά και απο μένα!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix :
Πολλές φορές είναι ιδέες και εικόνες περασμένων χρόνων, μεταποιημένες ριζικά. Καμιά φορά και ότι κατεβάζει η κούτρα μου, για τα καθημερινά.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με την ευχή ο Καινούργιος Χρόνος να μας φέρει πίσω όσα μας πήρε ο παλιός!!
______________________

Elpiniki είπε...

Προσωπικα με τραβηξε η μαγιονεζα! Πρεπει να ναι πολυ καλη!

mari beika είπε...

Καλή χρονιά. Φαίνονται πολύ νόστιμα, ειδικά η μαγιονέζα που έχω αδυναμία!!