Βρίσκω υλικά αδέσποτα (σε οκάδες) στις παλιές σημειώσεις.
Ούτε τιτλος, ούτε εκτέλεση.
Από τα υλικά βλέπω ότι ταιριάζουν με εργολάβους (όχι αυτούς που χτίζουν σπίτια και δρόμους), αλλά τα λεγόμενα "ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ".
Ψάχνω λοιπόν με αυτές τις λέξεις και βρίσκω πληθώρα συνταγών και εκτελέσεων.
Τα υλικά μέχρι και αντίστροφα από τα δικά μου.
Οι εκτελέσεις περίπου ίδιες.
Μέσα σ'αυτό τον κυκεώνα και μια βασική συνταγή του Παρλιάρου, που στα υλικά, λες και είναι μετατροπή των οκάδων σε κιλά.
Είναι και ακριβολόγος στις ποσότητες και ξεκίνησα.
Το τελικό αποτελεσμα, σε μεταλλικό κουτί (από Butter Cookies)
50 δράμια (160 γραμ.) Αμύγδαλα ωμά ξασπρισμένα (Παρλιάρος 160 γραμ.)
100 δράμια (320 γραμ.) Ζάχαρη Άχνη (Παρλιάρος 300 γραμ.)
3 ασπράδια Αυγών (Παρλιάρος τα ίδια)
Η συνταγή μου δίνει 10 γραμμάρια Ανθόνερο ή βανίλια. Ο Παρλιάρος δεν δίνει μυρωδικό.
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Λέει ο Παρλιάρος "
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ 'Η ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ ΤΑ 160ΓΡ.ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ 1 ΑΣΠΡΑΔΙ.ΤΑ ΑΛΕΘΟΥΜΕ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ ΥΓΡΗ ΜΑΖΑ,ΣΑΝ ΠΑΣΤΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ."
Τα έβαλα και στόμωσε το multi. Αδύνατον να γυρίσει.
Τα αδειάζω σε μπωλ, βάζω και τα υπόλοιπα υλικά και παίρνω το μπλέντερ χειρός (ράβδος).
Με μεγάλο κόπο και αφού "μύρισε" από θερμοκρασία και ζόρι η ράβδος, έγινε ο αμυγδαλοπολτός.
Λέει "κορνέ". Νόμιζα ότι είχαμε ένα πολύ μικρό μόνο και παίρνω σακκουλίτσα κατάψυξης των 2 λίτρων.
Βάζω το περιεχόμενο του μπωλ και ανοίγω μια τρυπούλα σε μια γωνία.
Μικρά δισκάκια σε ταψιά με λαδόκολλα και ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC, για 15', με αέρα.
Ενδιάμεσα αντιστρέφω τα ταψιά, για να πάρουν ίδια θερμοκρασία, γιατί ήταν τρία και δεν προβλέπεται από την κουζίνα.
Μπορώ να πω ότι πέτυχα τη γεύση και την υφή (μαστιχωτοί και μαλακοί) μέσα.
Τους έβαλα ανά δύο και τους κόλλησα με λίγο μαρμελάδα βερύκοκκο, που υπήρχε.
Δεν έβαλα αμυγδαλάκι επάνω, γιατί βαρέθηκα να βράσω και να ξεφλουδίσω μερικά.
Παρακάτω αντιγράφω την συνταγή του Παρλιάρου, από το φατσοβιβλίο
Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ
από stelios parliaros-syntages την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010 στις 2:59 μ.μ.
(ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 900ΓΡ)
160ΓΡ.ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΛΕΥΚΑ
300ΓΡ.ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ
3 ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΑΠΟ ΑΥΓΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ
ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΛΕΥΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ,ΟΛΟΚΛΗΡΑ 'Η ΦΙΛΕ,
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ 'Η ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ ΤΑ 160ΓΡ.ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ 1 ΑΣΠΡΑΔΙ.
ΤΑ ΑΛΕΘΟΥΜΕ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ ΥΓΡΗ ΜΑΖΑ,ΣΑΝ ΠΑΣΤΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΤΟΥ ΜΙΞΕΡ.
ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΣΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ,ΜΕ ΤΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΦΤΕΡΟ.
ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ 2 ΑΣΠΡΑΔΙΑ,ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΦΡΑΤΕΨΕΙ ΛΙΓΟ Η ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΣΤΑ.ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ.
ΑΔΕΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΟΡΝΕ ΜΕ ΙΣΙΟ ΣΤΟΜΙΟ(ΧΩΡΙΣ ΔΟΝΤΑΚΙΑ)
ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 6-8 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ,ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ Η ΜΠΑΣΤΟΥΝΑΚΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΘΑ ΑΠΛΩΣΟΥΝ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΣΚΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ,'Η ΑΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΑΚΙΑ,ΤΑ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΦΙΛΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ.
ΨΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΓΙΑ 15-20 ΛΕΠΤΑ.
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΨΗΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΜΕΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΟΙ.
8 σχόλια:
ΧΑ ΗΡΘΑ ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΛΑΤΡΕΜΕΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ Κ ΠΑΩ ΒΟΛΤΑ ΤΟΝ ...ΜΙΚΡΟ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ..........ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΟΥ ΑΦΗΣΩ ...ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΩ .....ΠΑΡΑΓΕΛΙΕΣ ΔΕΧΕΣΑΙ?????ΠΙΑΣΕ 5 ΜΕΤΑΛΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ....ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
Βάλθηκες να μας τρελάνεις εσύ με τα γλυκά και μου τρέχουν τα σάλια!
Αν υποσχεθείς ότι δεν θα πάρω δράμι θα τους φτιάξω!
Φιλιά θαλασσινά με λουκουμόσκονη:))
Συμμαζεμό δεν έχεις, έρχεται και καλοκαίρι χριστιανέ μου.
Άντε γεια, με θύμωσες.
wraiotata, an ta eblepe h korh mou twra tha ta etrwge ola!
Αμυγδαλωτάααααααααααααααα!
προχθες μας εφεραν, κι εξαφανίστηκαν....
όσο για τον μπέμπυ, σκέφτηκα να του πω ότι θα τον χρεώσουμε...ενοίκιο!
Πέμπτη-Παρασκευή... για να δούμε! θα τον δούμε?
Σας φιλούμε,
Υιώτα
Καθεσαι και παιδευεσαι τόσες ώρες,κατέβα κατά Τερκενλή μεριά...
Τα υλικά και η εκτέλεση μου θυμίζουν έντονα τα μακαρόν που είχα φτιάξει προ καιρού...
Μόνο που έτριψα χωριστά τα αμύγδαλα και χωριστά τη ζάχαρη στο μούλτι, μετά τα ένωσα και πρόσθεσα 2 ασπράδια και δεν αντιμετώπισα πρόβλημα.
Είναι πάντως τα άτιμα υπέροχα!
@ LENA:
Τα χθεσινά μου σχόλια χάθηκαν...
Το μεταλλικό κουτί είναι καλό για αποθήκευση. 'Οταν όμως το ανοίγεις για να πάρεις ένα και δεν βρίσκεις κανένα, σημαίνει ότι κάποιο μακρύ χέρι έκανε επίθεση πριν από σένα!
________________
@ Zoyzoy:
Φτιάξ'τους με λουκουμόσκονη. Τουλάχιστον τα δράμια θα μείνουν στο νησί!
________________
@ Thalassenia:
"Μη μου θυμώνεις μάτια μου" έλεγε ένα παλιό άσμα!!
________________
@ Ειρήνη:
Αν τα φτιάξεις για την θυγατέρα, σίγουρα θα γίνουν πιο νόστιμα!
Το χεράκι της μαμάς έχει άλλη γλύκα!
________________
@ Αστοριανή:
Σήμερα, εδώ, είναι ήδη Πέμπτη!
Με το καλό να τον δεχθήτε!!!
________________
@ VAD:
Τον Τερκενλή τον έχουμε χρυσώσει.
Ακόμη από την δεκαετία του '50, η μητέρα μου, εκεί παράγγελνε ακόμη και Γαλλικές μπαγκέτες, για τα καναπεδάκια που έκανε στα τραπεζώματα.
_________________
@ Betty's Cuisine:
Με αφορμή το σχόλιο σου, έψαξα για μακαρόνς και πάτα ΕΔΩ, να δεις τι βρήκα.
Την ιστορία των εργολάβων....
_________________
Δημοσίευση σχολίου