Σε κάθε ανάρτηση ξεκινώ με το αποτέλεσμα.
Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω με αυτό που έκανε το αποτέλεσμα.
Την καινούργια και πρώτη πήλινη γάστρα.
Χθεσινό απόκτημα, χωρίς πρόγραμμα, απλά πέρασμα από το μαγαζί που τις πουλάει στην Βασιλέως Ηρακλείου.
Και προτίμησα Ελληνική (Ελασσονίτικη για την ακρίβεια), από τις Βουλγάρικες που είχε!
Ψάχνοντας να κατεβάσω ιδέες για το πρώτο φαγητό, είδα ότι έπρεπε να καθαρίσω το ψυγείο από κρεατικό και είχαμε λίγο μοσχάρι νουά.
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Υ Λ Ι Κ Α
640 γραμ. Μοσχάρι άπαχο (νουά)
Πατάτες κατά κρίση
Πιπέρι χοντροτριμμένο
Αλάτι
Ρίγανη
Και την μαρινάδα
Υ Λ Ι Κ Α για την μαρινάδα
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξρα Παρθένο
1 νεροπότηρο Κρασί Άσπρο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα (παλιότερα τα έκοβα ροδέλλες)
3 Καρότα σε ροδέλλες
3 σκελίδες Σκόρδο σε φετάκια
Μικρό πουγκί σε τούλι με 3 φυλλαράκια Δάφνη και 2 κλαράκια μαϊντανό.
600 γραμ. Κονκασέ φτιαγμένο χυλό στο multi
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Από το προηγούμενο βράδυ, σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος, ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε το κρέας να μαριναριστεί για 12 ώρες, στο ψυγείο.
Αν η μαρινάδα δεν καλύπτει το κρέας, το γυρίζουμε κατά διαστήματα.
Την επόμενη μέρα και περίπου 3 ώρες πριν το γεύμα, βάζουμε το κρέας και όλη την μαρινάδα στην γάστρα και στον φούρνο, στους 160 οC.
Δεν βάζουμε καθόλου αλάτι. Θα το βάλουμε μαζί με τις πατάτες.
Ψήνουμε για 2 1/2 έως 3 ώρες, με σκεπασμένη την Γάστρα.
Μία ώρα πριν το τέλος αλατοπιπεροριγανώνουμε και ρίχνουμε και τις πατάτες σε κομμάτια.
15' πριν το τέλος, ξεσκεπάζουμε και γυρίζουμεστο γκριλ.
Σερβίρουμε και ακούμε το "Χαλάλι τα 27. Γεια στα χέρια σου".
Καμία περιγραφή από όσες διάβασα και άκουσα, δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα.
Μέχρι τώρα, το κρέας το έβραζα για 20-30' στη χύτρα και μετά στο ταψί.
Τώρα δεν χρειάζεται μαχαίρι!! Κόβεται με το πηρούνι!!
Άξιζε ο κόπος και το κουβάλημα (είναι και βαριά η άτιμη).
Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!!!
18 σχόλια:
Δεν κατάλαβα πήλινη η γάστρα?
Εχω ενα παλιό πήλινο που φτιάχνω λαδερά και τα κάνει όνειρο!
Την μαρινάδα γιατί την βάζεις που βοηθά?
Καλή Απόκρια εύχομαι και καλά Κούλουμα
με θαλασσινά:))
Με γεια η γάστρα!
Το φαγητό γίνεται πιο νόστιμο!
Καλή Αποκριά!!
@ Zoyzoy:
Η γάστρα είναι πήλινη, γυαλωμένη.
Όταν τα κρεατικά μαριναριστούν, γίνονται πιο μαλακά και παίρνουν και τις μυρωδιές των υλικών, μέχρι βάθος.
Όσο πιο μικρά είναι τα κομμάτια, τόσο λιγότερη ώρα θέλουν.
Και Καλή Σαρακοστή!
____________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Έτσι είχα ακούσει και τώρα το διασπίστωσα και θα συνεχίσω.
Καλή Σαρακοστή!!
____________
Με γεια η γάστρα! Καλά Κούλουμα!
Καλά κούλουμα και καλή Σαρακοστή φίλε Σταύρο!Και με γεια το παραδοσιακό εργαλείο,μέχρι 'δω μύρισε το μοσχαράκι!
Ας αργησες,δεν πειράζει,τωρα καταλαβες τι θα πει μαγειρεμα στη γάστρα,σπέσιαλ...
Α,απορία,το φαγητό που προτεινεις ειναι νηστίσμο;Για αυριο;:)
Ψηλα τον αετό!
Καλημέρα από Χαρτούμ...
Πωπω φαγακι λαχταριστο!
Γεια στα χερια σου!
Καλά μαγειρέματα στο νέο σου ..παιγνιδάκι!!!Ειναι και ντιζανάτη!!!
Τα φαγητα σε πήλινη γάστρα ,ειναι πάντα πιο νόστιμα!!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!!
Πολύ ωραία η γάστρα σου την ζήλεψα!
Τη συνταγή άσε καλύτερα...ούτε να τη διαβάσω
είμαι επιρρεπής στους πειρασμούς!ΧΑ!ΧΑ!
Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι!
εγώ θα πάρω και μοσχαράκι αλλά και απ'την προηγούμενη ανάρτηση ;)
Καλή σαρακοστή!
Με γεια την γάστρα! Θα την χαρείς πολύ απ ότι φαίνεται! Καλά Κουλουμα!!
ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!
Τώρα να μη βγω με κόκκινο, αλλά... δεν είχες γάστρα????
Επειδή δεν έχω κέφια για αναρτήσεις και συ πάντα βάζεις το δαχτυλάκι σου στις συνταγές άκου μία: Κατσίκι, μοσχάρι και χοιρινό και τα τρία είδη, διάλεξε κομμάτια μαλακά και κομμένα σε μπουκιές.
Από δύο πιπεριές, καρότα, πατάτες, λίγο πικάντικο κεφαλοτύρι σε κύβους και φρέσκια ντομάτα ή κονκασέ. Αλατοπίπερο και λίγο άσπρο κρασί.
Τα υλικά αυτά και η εκτέλεση δική σου, ααααν χρειάζεσαι διευκρίνηση εδώ είμαι :))
Τώρα καλή Σαρακοστή, η γάστρα αργότερα.
Ξεχνάω, είναι γνωστό αυτό.
Με γειά την γάστρα και καλά μαγειρέματα με χαρές.
Με γεια τη γάστρα!
...καλο-φάγωτα!!!!!!!!!
Φίλησέ μου την Ράνια,
Καλή εβδομάδα,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ
@ mia Maria:
Καλή Σαρακοστή!
_________
@ Ζείδωρον:
Χρονοβόρο το παραδοσιακό, αλλά τα κάνει νόστιμα.
Καλή Σαρακοστή, φίλτατε Δημήτρη!!
_________
@ VAD:
Το φαγητό γίνεται νηστίσιμο, αν το βαφτίσεις έτσι.
Καλή Σαρακοστή!
_________
@ Ελπινίκη:
Ένα κοινό κρέας με πατάτες είναι.
Οτρόπος μαγειρέμαος είναι πρωτόγνωρος για μένα.
Καλή Σαρακοστή!!
___________
@ RIRI:
Για ένα λούστρο ζούμε. Αν το χάσουμε και αυτό...άστα να πάνε!!
Για την νοστιμιά και μόνο, στο επόμενο θα γίνει κόντρα.
Μια παρτίδα στη χύρτρα και μια παρτίδα στη γάστρα, και βλέπουμε!
Καλή Σαρακοστή!!
__________
@ ElenaG:
Φτύσε την να μη μου την ματιάσεις!ΧΑΧΑΧΑ!!!
Η συνταγή δεν είναι πια και πρωτότυπη. Κάτι κοινό είναι!
Καλή Σαρακοστή!!
__________
@ .....E allora:
Δοίμασα την ανιθόσαλτσα σε μαρουλοσαλάτα. Φανταστική!
Είπα και ξαναλέω, αν δεν ήσουν ακατάδεκτη, θα μπορούσα να σου στέλνω ότι σου λείπει (άνιθο πχ).
Ξέρω τι είναι να είσαι σε ξένο τόπο και να σου λείπουν όσα θεωρούμε εμείς αυτονόητα.
Καλή Σαρακοστή!!
____________
@ Αγγελική Ν:
Έχω αρκετά σχέδια και βλέπουμε.
Καλή Σαρακοστή!!
____________
@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS :
Καλά να περάσεις, φίλε μου και
Καλή Σαρακοστή!!
____________
@ Thalassenia:
Πολύ καλός ο συνδυασμός που προτείνεις, αλλά για μετά το Πάσχα.
Θα συμπληρώσω και μερικά υλικά που λείπουν.
Κάνε εσύ ένα πέρασμα από εδώ και τα άλλα είναι δική μου δουλειά!
Καλή Σαρακοστή!
____________
@ Kiki:
Τώρα έβαλα στο μάτι ένα μικρό "τσικάλι", όπως λένε στη Σίφνο.
Να δω που θα τα τακτοποιήσω, γιατί και εμείς έχουμε "Μικρή Κουζίνα".
Καλή Σαρακοστή!!
__________
@ Αστοριανή:
Γιώτα μου, να είσαι σίγουρη ότι θα της δώσω τα e-φιλιά.
Θα της τα στείλω στο δικό της πλέον e-mail.
Τώρα παρακολουθεί ένα πρόγραμμα εκμάθησης για web και μιλάμε με mails, από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Καλή Σαρακοστή!!
_________________
Υπέροχο τα φαγητάκι σου θα έγινε και πολύ όμορφη αυτή η γάστρα και εγώ όλο έω θα αγοράσω και όλο το παραμελώ.. Καλή Σαρακοστή
Δημοσίευση σχολίου