Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΚΟΛΟΚΥΘΟΜΑΦΙΝΑΚΙΑ (για να μη πούμε "Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο")

Το μυαλό στους +35 βαθμούς Κελσίου και η κολοκυθόψιχα στους -22 οC!!  Μαζί με την αιώνια ερωτηση "τι τρώμε σήμερα;",  έκαναν το παρακάτω πιάτο

Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Κολοκυθόψιχα (περίσσευμα από το "άδειασμα" των κολοκυθιών της περασμένης εβδομάδας)
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
100 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό light 2%
1 φλ.τσαγ. Φαρίνα κόκκινη (αυτοφούσκωτο αλεύρι)
1 κουτ.γλυκού Baking Powder
80-90 ml Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (1/3 φλυτζανιού)
150 γραμ. Γιδοτύρι (ή φέτα)
150 γραμ. Μυζήθρα ξερή (ή κεφαλογραβιέρα)
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο μείγμα 5 χρωμάτων)
Φρυγανιά τριμμένη (Κρίθινα Κρητικά παξιμαδάκια, στο multi)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Από το πρωί έβγαλα από την κατάψυξη  την κολοκυθόψιχα, για να ξεπαγώσει, σε τρυπητό σουρωτήρι, με πιάτο από κάτω, πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι.
Σε δυο ώρες, πριν βγω για δουλειές, αδειάζω το ήδη γεμάτο ζουμιά πιάτο. Γυρίζω σε δυο ώρες και το πιάτο πάλι γεμάτο ζουμί, αλλά και ο όγκος της κολοκυθόψιχας πεσμένος αισθητά. Τόσο ώστε αναγκάζομαι να καθαρίσω δυο μικρές πατάτες, τις κάνω κυβάκια, τις βράζω στο καλαθάκι της χύτρας, σε 5 λεπτά και τις λυώνω με πηρούνι.
Όλα τα υλικά, εκτός της φρυγανιάς, σε μπωλ και κααααλό ανακάτεμα. Στρώνω την πυκνότητα με μερικές κουταλιές κρίθινη φρυγανιά.
Επειδή όμως ποτέ δεν καταφέρνω ομοιομορφία, παίρνω την μαφινιέρα, λαδώνω τις θηκούλες και τις πασπαλίζω με φρυγανιά.
Γεμίζω με δυο κουταλιές την καθεμιά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις και αέρα

στους 160 οC, για 30-40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Το υπόλοιπο από το κεσεδάκι του γιαουρτιού το κάνω ένα DIP, με άνιθο, σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και άσπρο πιπέρι (αν έβαζα και αγγούρι και ελαιόλαδο θα ήταν ένα κλασικό τζατζίκι).

Στο βγάλσιμο από τις θηκούλες θέλει προσοχή, γιατί είναι πολύ αφράτα, σαν σφουγγαράκια.  Όταν κρυώσουν λίγο σφίγγουν και είναι καλύτερα.

Αν τρώγονται και κρύα, θα σας το πω αύριο.
Η ομοιομορφία τους τα κάνει εμφανίσιμα και για μπουφέ με μεζελίκια, για μερακλήδες.
Σημείωση:  Την προσθήκη πατάτας δεν την έγραψα στα υλικά, γιατί έγινε αναγκαστικά. Υποτίθεται ότι τα κολοκυθάκια θα δώσουν αρκετή ποσότητα και δεν θα χρειαστούν προσθήκες.
Posted by Picasa

16 σχόλια:

VickyR είπε...

Έρχομαι αστραπή. Είμαι κοντά.
Καλύτερα να είναι κρύα. Τρως περισσότερα.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VickyR :
Αφού δεν ήρθες ως τώρα, έλα μετά μια ώρα, που θα έχω γυρίσει από την βόλτα. Ξέρεις εσύ.
Να με κάνεις και παρέα.
_______________________

Vita είπε...

Ωραία ιδέα Δύσπιστε!

ELENI είπε...

♥♥♥♥♥♥♥♥ΑΓΑΠΑΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ Κ ..ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩΩΩΩΩΩΩΩ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ..Ε????♥♥

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Vita :
Είπα ότι δεν τα καταφέρνω στις ίσες ποσότητες και σκέφτηκα την μαφινιέρα.
Έχω και μια με καρδούλες, αλλά με λαχανικά δεν ταιριάζει. Θέλει κάτι πιο hot!!!!!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Χαλάλι σου!!!
_____________________

Thalassenia είπε...

Ααααααυτή είναι συνταγή!!!!!!!
Η κολοκυθόψυχα περιμένει στο ψυγείο, αντιγράφω και τα ετοιμάζω.
Είναι αλήθεια ήθελα να τους κάνω στο φούρνο για να αποφύγω το τηγάνι και να που βρίσκω δοκιμασμένη συνταγή.
Την μαφινιέρα την χάρισα αλλά κάτι θα σκεφτώ.
Άντε γειά μας μια μπυρίτσα:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Σιγά μην είχαμε μαφινιέρες στο χωριό μου.
Για τον φούρνο, πλάσιμο κεφτέδες με λαδωμένα χέρια, κύλισμα σε φρυγανιά (όχι αλεύρωμα) ή και σκέτοι, άπλωμα σε αντικολλητικό χαρτί, φούρνος 160-180, 40 λεπτά και ..... έρχομαι!
Φέρνω και μαύρη μπύρα!!!!!
_______________________

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αυτή την εκδοχή δεν την ήξερα, οπότε θα την δοκιμάσω στα σίγουρα και μάλιστα σήμερα με ένα κολοκυθάκι πολύ μεγαλο που μου έφεραν από μπαχτσέ.Συνήθως φτιάχω κολοκυθοκεφτέδες που χρειάζονται τηγάνισμα και δεν μου αρέσει αυτό ..Ευχαριστώ φίλε μου.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ αχτίδα :
Παλιότερα είχα κάνει λίγους σε τηγανάκι αντικολλητικό, με μια κουταλιά λάδι και είχαν γίνει καλοί.
Τώρα ήθελα την ομοιομορφία και τους έκανα έτσι και το καθιερώνω, μέχρι να σκεφτώ κάτι άλλο!
Καλημέρα Συμπατριώτισσα...
_____________________

Thalassenia είπε...

Αστέρι είσαι!!!

loulou είπε...

Χαχαχαχαχα το (αυτοφουσκωτο) με έκανε και εσβησα σε λέω!!!
Αλλά να σε ρωτήξω εγω βάζω και δυόσμο....εσυ? δεν διάβασα δυόσμο...Νασαι καλά θα το δοκιμάσω στον φούρνο. Μέχρι τώρα τα έκανα τιγανιτά. Καρδούλα μου, το κλέβω ε??
Φιλάκια Loulou.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Τα παραλές!!!!!!
___________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ loulou :
Ο δυόσμος δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και τον βάζουν πολλοί, αλλά εγώ δεν είμαι και τόσο "φαν".

Τι "κλέβεις"?? Εδώ όλα είναι ελεύθερα, ειδικά για "δικούς"! Και όταν λέω όλα, εννοώ ΟΟΟΟΟΛΑ........

ΥΓ: Για να μη γράψω "αλεύρι που φουσκώνει μόνο του", έγραψα το "αυτοφούσκωτο"!!!!!

Καλό Απόγευμα :)
_______________________

ZouZouna είπε...

mmmmm μπράβο, εκεί τα φτιάχνεις, εκεί τ' αφήνεις...

είσαι και μακριά...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Sweet cherry - Zouzouna :
Που να δεις και τα επόμενα......
______________________