Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ (συνοδευτικό) και με σημερινή ενημέρωση!!

Ένα ψώνιο με σάλτσες και συνοδευτικά σίγουρα το έχω. Φαίνεται άλλωστε εδώ μέσα, τρία+ χρόνια τώρα.
Στις 3 αυτού του Ιουνίου, βλέπω στον ΣΚΑΪ την εκπομπή του συμπαθέστατου σεφ Βαγγέλη Δρίσκα, στην ενότητα "Γεύσεις στη Φύση". Μεταξύ άλλων είχε και τις πατάτες που θα περιγράψω, και με εντυπωσίασαν.
Τα Υ Λ Ι Κ Α που χρησιμοποίησα
4 μέτριες Πατάτες Πελοποννήσου (έχουν διαφορά από του Νευροκοπίου που παίρνω συνήθως)
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι χοντρό
Μείγμα 5 Πιπεριών χοντροτριμμένο
1 φλ.τσαγ. Κρητικά κρίθινα παξιμαδάκια, τριμμένα στο multi λίγο, σαν χοντρή φρυγανιά
2 φέτες Τυρί Dirollo καπνιστό, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια (~2-3 χιλιοστά)
Τα φυλλαράκια από 3 κλωναράκια Δενδρολίβανο, ψιλοκομμένα
1 κουτ.σουπ. Ρίγανη άγρια αποξηραμένη και τριμμένη με το χέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και ξεφλουδίζω τις πατάτες.  Τις κόβω στα δύο κατά μήκος.  Βάζω το κάθε μισό, από την κομμένη πλευρά στο ξύλο κοπής και χαράζω την κυρτή του επιφάνεια, κάθετα προς τον άξονα του, κάθε 5-10 χιλιοστά, χωρίς να φθάσω μέχρι κάτω.
Λαδώνω πυρεξάκι 20x30 εκατοστά και τοποθετώ τις πατάτες με το επίπεδο τμήμα κάτω (επάνω οι χαρακιές).
Ραντίζω με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνω, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και σε προθερμασμένο φούρνο 200 οC., για 40'.

Το λάδωμα προηγήθηκε από το αλατοπιπέρωμα, για να μείνει επάνω μεγαλύτερη ποσότητα, σε αντίθεση με την συνταγή που θα δείτε πιο κάτω.

Για να κάνω το μείγμα απλά ανακατεύω τα ψίχουλα, το τυρί και τα μυρωδικά.

Όταν περάσουν τα 40', βγάζω το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζω το μείγμα και ψήνω ακάλυπτο για 10' ακόμη.
Έγιναν νοστιμότατες, αλλά πριν το πασπάλισμα είδα ότι είχαν κολλήσει στο ταψί. Μετά το τέλος τις ξεκόλλησα με προσοχή με μια κοφτερή σπάτουλα.
Και τώρα στη συνταγή.
Πολλές φορές έχω διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στις συνταγές των μεγάλων σεφ και το έγραψα και πολλές φορές σ'αυτό το blog, για να κάνω μερικούς αναγνώστες να γίνουν λίγο υποψιασμένοι και δύσπιστοι.
Αυτά τα λάθη είτε γίνονται από κεκτημένη ταχύτητα, είτε σκοπίμως, για να μη πετυχαίνουν οι συνταγές.
Στην έντυπη συνταγή δεν αναφέρεται "λάδωμα του ταψιού", πράγμα που το λέει στο video, εγώ όμως και το λάδωσα και όμως κόλλησαν.

Επίσης, υποθέτω, ότι το ταψί είναι αντικολλητικό, πράγμα που  το λέει ούτε στο video, αλλά δεν το γράφει στη συνταγή.
Και μη με πεις ότι "τα ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται", γιατί  δεν απευθύνονται σε εξπέρ του είδους, αλλά σε απλούς ανθρώπους, που, καμιά φορά δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την μαγειρική.
Αν θέλετε να δείτε το video της εκπομπής, που έχει κι άλλα ενδιαφέροντα, πατήστε το link που δίνω παραπάνω και μετά επιλέξτε στα "προηγούμενα επεισόδια" 03/06/2012.
Αυτές οι πατάτες συνόδευσαν χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χωρίς κόκκαλο, ψημμένες στην γκριλλιέρα, το τηγανάκι με τον ριγέ πάτο.

Αύριο θα ξανακάνω πατάτες ίδιες, πάλι σε πυρεξάκι, αλλά με την "δική" μου αντικολλητική προστασία, χωρίς χαρτί ψησίματος, που και αυτό είναι μια λύση αν δεν έχεις κατάλληλο σκεύος (έχω δυο, αλλά μου άναψαν τα λαμπάκια, που λένε και στα Ελληνικά)!!!
                                                                 
UP DATE...... today!!
Σήμερα οι μπριζόλες ήταν μοσχαρίσιες, πράγμα σπάνιο σ'αυτό το σπίτι, αλλά ορκίστηκε ο νέος χασάπης ότι θα είναι μαλακές.
Παρ' όλους τους όρκους, εγώ τις μαρινάρησα 12 ώρες
Έκανα μια μαρινάδα με Ελαιόλαδο, κρασί κόκκινο, σκόρδο ψιλοκομμένο, ρίγανη και φύλλα δάφνης 
 Οι σημερινές πατάτες μπήκαν πάλι στο ίδιο πυρέξ, αλλά μετά το λάδωμα, έστρωσα ένα λεπτό στρώμα τριμμένα Κρητικά κριθαρένια παξιμαδάκια, ίσα να μην ακουμπούν στον πάτο (το "δικό μου" αντικολλητικό, που τρώγεται κιόλας, είναι και νόστιμο)
 Για το πασπάλισμα πρόσθεσα και δυο φέτες ψωμί του τοστ, άλλαξα και το τυρί (έβαλα ψιλοτριμμένη ξερή μυζήθρα) και δύο ειδών ρίγανες.  Μία η "Ρίγανη του Γιάννη" (μαζεμένη στην περιοχή της Ποτίδαιας) και μια η "Ρίγανη της ΕλένηςΕ", από την αυλή της και ξεραμένη και τριμμένη από εμένα.
Αυτές οι μικροαλλαγές στην συνταγή του Δρίσκα, έδωσαν την διαφορά της νοστιμιάς.
Και πράγματι το σημερινό πιάτο ήταν νοστιμότερο....μακράν!!
Και με μια καλοκαιρινή σαλατίτσα με ντομάτες, χορτάσαμε και σήμερα!!
Αύριο ........ ποιός ξέρει τι??????
Posted by Picasa

6 σχόλια:

ElenaG είπε...

πατάτα κι όπως νάναι Σταυρο μου!!!!!
κι αυτές φαίνονται απίθανες...χωρίς τη ρίγανη για μένα! μια όμορφη Κυριακή να έχετε!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ElenaG :
Είπα να δώσω μια ποικιλία σε ένα κοινό είδος και στην πορεία είδα ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμη.
Αργότερα...

Selcouth είπε...

Xα,χααα,χα,χα! Τα πήρες Δύσπιστε;
Όπως και να 'χει οι πατάτες είναι αγαπημένο μου υλικό στα φαγητά κι αυτές φαίνονται πολύ νόστιμες!
Βάζω πάντα αντικολλητικό χαρτί, όχι μόνο για να μην κολλήσουν και χαλάσουν τα φαγητά, αλλά γιατί βαριέμαι να μουλιάζω με τις ώρες τα σκεύη (ουουουου τεμπέλα! )

Καλή σου μέρα και γειά στα χέρια σου!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Selcouth :
Ναι, τα πήρα και όταν τα παίρνω το μυαλό μου γίνεται δημιουργικό.
Η σημερινή εκδοχή είναι και η τελική και θα ξαναγίνει.

Καλή Εβδομάδα!!
___________________

kiki είπε...

Συμφωνώ μαζί σου...για όλα...
Δοκίμασε αν ξαναψήσεις να τις κάνεις σε χαρτί ψησίματος.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ kiki :
Χαίρομαι για την επιβεβαίωση, ειδικά από σένα, Αγαπητή Κική!!!

Το χαρτί ψησίματος το χρησιμοποιώ πολύ και μάλιστα βρεγμένο, για να ακολουθεί καλά τις γωνίες του ταψιού.
Αυτή τη φορά όμως έκανα τον "δικό" μου τρόπο, με την κρίθινη φρυγανιά, που τρώγεται.

Καλή Εβδομάδα!!
______________________