Ούτε και οι εικονιζόμενοι θα μπορούσαν να το εξηγήσουν!
Η ιστορία ξεκίνησε το Σάββατο.
Έπεσε πρόσκληση για ούζο "στα ψηλά" περίχωρα της πόλης.
Κυριακή μεσημεράκι καταφθάνουμε, σε λίγο είμαστε στο τραπέζι και, οι τέσσερις, από τους πέντε, συμφωνούμε
Έπεσε πρόσκληση για ούζο "στα ψηλά" περίχωρα της πόλης.
Κυριακή μεσημεράκι καταφθάνουμε, σε λίγο είμαστε στο τραπέζι και, οι τέσσερις, από τους πέντε, συμφωνούμε
Στην κουβέντα επάνω, έγινε λόγος για την παραφορτωμένη "κορομηλιά".
Ακούω κορόμηλα (δεν ξέρω πως είναι) και ο νους μου πάει σε μαρμελάδα.
Τα βλέπω και, ώ του θαύματος, αυτά είναι ερίκια. Έτσι τα λέγαμε στο χωριό μας.
--Πάρε λίγα, χάρη θα μου κάνεις...
Και επειδή δεν χαλάω χατήρια, παίρνω "λίγα".
Όταν πήγα στο σπίτι, ζύγισα τις σακκούλες. Βάρος 4,2 κιλά!
Ξεχωρίζω τα κόκκινα και είναι 700 γραμ. Συμπληρώνω άσπρα μέχρι το κιλό και αρχίζω την δημιουργία μαρμελάδας.
Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό Ερίκια (κορόμηλα) γινωμένα (μαλακά)
500 γραμ. Ζάχαρη άσπρη (κανονική αναλογία 1/1. Δηλ. 1 κιλό)
Χυμό από 2 Λεμόνια (κανονικά χυμό από 1 Λεμόνι)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε τα φρούτα και βγάζουμε τα κουκούτσια ( που τα κρατάμε χωριστά), επάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε, για να μη χάσουμε τα ζουμιά τους.
Βάζουμε τα κουκούτσια σε τούλι (από μπομπονιέρα), δένουμε σε πουγγί και το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα με τα φρούτα
Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, πότε-πότε, για να μη πιάσει ο πάτος.
Σε 35-40' ελέγχουμε αν έδεσε και ρίχνουμε τον χυμό Λεμόνι.
Αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά ακόμη.
Ενδιάμεσα ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βάζο.
Η ποσότητα αυτή έβγαλε 790 γραμ. καθαρή μαρμελάδα.
Με φρέσκο ψωμάκι για πρωινό ή απογευματινό, ή όποτε θέλουμε, είναι θαύμα!
Η διαφορά των δύο φωτό είναι στον φωτισμό.
Ποιά είναι καλύτερη, η επάνω, ή η κάτω;;;;
Στις διαφάνειες φαίνεται η πορεία
Τα υπόλοιπα, άσπρα, θα γίνουν αύριο και θα....υπάρξει update, κυρίως για να δω την διαφορά στο χρώμα.
-------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------
UP DATE σήμερα 29/06/2010
Σήμερα έκανα ένα μέρος από τα "άσπρα" και έπεται συνέχεια...
Η διαφορά στο χρώμα είναι σαφής.........
23 σχόλια:
Tέτοια χατήρια δεν τα χαλάμε.
Και οι δυο φωτογραφίες είναι για φάγωμα, με ένα ποτήρι κρύο γάλα...
Η πρώτη είναι πιό φυσική η δεύτερη πιό φαντασμαγορική-υπερπαραγωγή ρε παιδί μου..
πάντως ζήλεψα την μαρμελάδα κορόμηλο (έτσι τα ξέρω απο παιδί)..
καλό βράδυ φίλε μου :)
αν ήταν κι άγουρα θα μου άρεσαν περισσότερο, άσχετο, μήπως και θα φάω από αυτήν;
καλοφάγωτη λοιπόν, ότι χρώμα κι αν έχει!!!!!!!!
ωραίότατη η μαρμελάδα!γεια στα χέρια σου!
Aκου κορόμηλα!
Ακου ερίκια!
"Τζιρνίκια" τα λένε,βρε!Εις το ιδίωμα του ΑΠΟΥΡΩ βεβαίως!:))
Καλημέραααα...
τσάκωσα τη φρυγανίτσα!!
καλημέρα σου..
Είσαι ικανός να κάνεις μαρμελάδα και απο ελιές τι να λέμε?
Πρώτη φορά τη βλέπω!
Τελικά οι διαφάνειες θέλουν μικρότερες φωτό προσπάθησα αλλά δεν μου τις παίρνει θέλουν μετατροπή!
Καλή σου μέρα!!
Τζανερο-μαρμελαδα (ρε, μήπως είμαι ξαδελφη του VaD και δεν το ξέρω;), τελεια! Η πιο νόστιμη γλυκόξινη μαρμελαδογευση που υπάρχει. Μια χρονια είχα βρει απο δεντρο κι εκανα, λες να βρω και φετος που με εχει πιασει κατιτις και φτιαχνω αβερτα μαρμελαδες και λικερια; Μακάρι!
Καλοφαγωτη Δύσπιστε!
Χαιρετισμούς στη συμβία!
Υ.Γ. Όλο καινούρια τεχνολογικά επιτευματα είσαι, δεν σε προλαβαίνουμε!
@ Manousina:
Εδώ τις φωτογραφίες δεν τις τρωμε!
Τρώμε το αντικείμενο, μετά την λήψη όμως!
Και με γάλα και καφέ και σκέτο, αρκεί να είσαι φαν (και ποιός δεν είναι;)
______________
@ Ευρύνοος:
Η αλήθεια είναι ότι "ερίκια" δεν τα συναντάς συχνά.
Πιό συχνή ονομασία εδώ επάνω είναι "τζάνερα".
______________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Για αρχή διάλεξα τα ώριμα και εβαλα τη μισή ζάχαρη. Για τα υπόλοιπα θα δούμε σήμερα.
Και γιατί δεν θα φας; Ένα τηλ. και έφθασε, δεν είναι δύσκολο.
______________
@ Δέσποινα:
Κομματάκι πρωτότυπη μου φάνηκε και το επιχείρησα.
______________
@ VAD:
Πρώτη φορά ακούω αυτή την ονομασία.
Για "τζάνερα" μου πάει περισσότερο.
_________________
@ ΦΟΥΛΗ:
Δεν είναι φρυγανίτσα. Ψωμάκι του Θεού είναι "hand made".
_________________
@ Zoyzoy:
Ελιές είπες; Για να το σκεφτώ; Λες;
Για τα slides, τι εννοείς μικρότερες;
Το πλαίσιο που μου δίνει είναι το μικρότερο.
Σε μένα φαίνονται καλά και στην πλήρη οθόνη.
_________________
@ Καλημέρα:
Έχω ακόμη τρια κιλά, αλλά σήμερα απεργείς, φαίνεται, και δεν έχεις εκπομπή. Πάρε τηλ. για αύριο.
_________________
εγώ μόνο κορόμηλα τα ξέρω.....ωραίες φωτογραφίες πάντως :)
καλημερούδια
@...E allora:
Φαίνεται ότι στα Νότια τα λέτε κορόμηλα και στα Βόρεια ερίκια ή τζάνερα.
_______________
Πότε πρόλαβες και έκανες και τ'αγγουρα??
Και'δω κορόμηλα τα λέμε δεν ήξερα ότι αυτά ήταν τα τζάνερα!
Δεν σου λέω για πλαίσιο κοίτα τι μου βγάζει όταν πατάω αναζήτηση απ'τις φωτό μου!
Sorry, this image file is too big. We can only accept images up to 2 MB in size and 6.25 megapixels
@ Zoyzoy:
Το μήνυμα αυτό το έβγαλε και σε μένα, την δεύτερη φορά που το ξεκίνησα, σε μια φωτό, χωρίς να είναι πάνω από 700 kb. Την ακύρωσα, έβαλα μια άλλη και μετά την πήρε.
Κανε μια τέτοια δοκιμή.
_________________
Κορόμηλα,αλλά και αβράμιλα τα λέμε.
Έχω δυο δέντρα με πολλά και ωραία κορόμηλα.
Σχρδόν με την ίδια συνταγή έκανα τα βερύκοκα μαρμελάδα.
Σειρά τώρα έχουν τα κορόμηλα.
Καλό απόγευμα.
Αχ δεν προλαβαίνω και να σε παρακολουθήσω, αλλά μια φρυγανίτσα την παίρνω και φεύγω, με φωνάζουν πάλι.
Καλό βράδυ.
Kι εμείς κορόμηλα τα λέμε!Πού πήγατε;;
@ Ανέστης Κετσετζίδης:
Θα τρελαθούμε με τα ονόματα.
Όπως και να τα λένε, δεν τα είχα σε εκτίμηση, γιατί όσα είχα φάει, μικρός, ήταν ξυνά.
Τώρα άλλαξα, προς το καλυτερο, νομίζω.
_______________
@ Thalassenia:
Ε! Όχι και δεν με προλαβαίνεις!
Δεν είμαι πια ο Road Runner, που ήμουν κάποτε....
_______________
@ ...I'm a dreamer:
Mε αυτό το όνομα με μπερδέψατε τελείως.
Έτσι μούρχεται να ανοίξω μια παλιά Εγκυκλοπαίδεια, της δεκαετίας του '50, να δω τι γράφει ο Χάρης Πάτσης!!!
_______________
δεν ειμαι της μαρμελαδας και πολυ αλλα φιανονται μμμμμμμμ
Λίγο πριντην εισοδο του Κολινδρού που φωτογράφισες,η περιοχή λέγεται Τζιρικνιά,από τις πολλές Τζιρνικιές ή τζιρικνιές που φύτρωναν εκεί...
-Αναστασία,,τζάνερα και τζιρνικια το ίδιο είναι,απο τζ αρχίζουν:)
Καλημέρα,ξαδερφη:))
Γκρινιάζετε γκρινιάζετε,αλλά με τις σακούλες μάς τα τρώτε!Θράσσος!!
@ Σιωπηλή Κραυγή:
Σε όποιον αρέσουν οι γλυκόξυνες γεύσεις, είναι όντως μμμμμμμμμ!
__________
@ VAD:
Μπορούμε να λέμε ότι θέμε, αλλά η Τζανεριά είναι στη Δημοτική το όνομα της "Προύμνης της εμβολιαζομένης".
Τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν, ούτε σε Εγκυκλοπαίδειες, ούτε σε ερμηνευτικό λεξικό.
__________
@...I'm a dreamer:
Αν α τρώμε λέειιιιιι!!!!!!!
__________
Κια βεβαίως υπάρχουν,μην ξεχνάς τα ιδιώματα,εμπλουτίζουν τη γλώσσα...
ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
Δημοσίευση σχολίου