Κοτόπουλο στο σπίτι κάνω σπανιώτατα, γιατί το τρώω μόνο εγώ!
Έξω το αποφεύγω, γιατί, κάθε μέρα που βγαίνω βόλτα με τα σκυλιά, πριν φθάσω στα πάρκα του Λ.Πύργου, περνάω από διάφορα εστιατόρια και καφετέριες. Βλέπω λοιπόν εκείνη την ώρα "πράματα και θάματα". Π.χ. Περνάει η ΜΕΒΓΑΛ στις 7, αφήνει τα γάλατα έξω από το STARBACKS και μέχρι την ώρα πυ θα ανοίξει, είναι εκτεθειμένα στη ζέστη τουλάχιστον.
Περνάει ο ΧΑΡΜΑ από την Π.Μελά και αφήνει τα κοτόπουλα σε κάτι πανάθλιες μαύρες σακκούλες, επίσης εκτεθειμένα, μαζί με τα λαχανικά, σε πάσης φύσεως βρωμιές, μέχρι να ανοίξουν. Και άλλα πολλά.
Άλλο αν δεν τα έβλεπα...
Το κοτόπουλο που αγοράζω, σπάνια όπως είπα, φροντίζω να είναι τυποποιημένο/συσκευασμένο.
Απόψε το στήθος που είχα, αποφάσισα να το κάνω κρασάτο και να συνοδευτεί με σπαγγέτι ή ρύζι.
Και ξεκινώ από τα
Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Φιλέτο στήθος
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσαγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ.σουπ. Αλεύρι
1-2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Κρασί κόκκινο ξηρό
Μαϊντανό - φύλλο δάφνης - Ρίγανη
1 φλ.τσαγ. Τοματοχυμό
2 κύβους/παγάκια ζωμό κοτόπουλου από τα αποθέματα που έκανα παλιότερα και διατηρούνται στην κατάψυξη
Εδώ είναι τα μυρωδικά....
Έξω το αποφεύγω, γιατί, κάθε μέρα που βγαίνω βόλτα με τα σκυλιά, πριν φθάσω στα πάρκα του Λ.Πύργου, περνάω από διάφορα εστιατόρια και καφετέριες. Βλέπω λοιπόν εκείνη την ώρα "πράματα και θάματα". Π.χ. Περνάει η ΜΕΒΓΑΛ στις 7, αφήνει τα γάλατα έξω από το STARBACKS και μέχρι την ώρα πυ θα ανοίξει, είναι εκτεθειμένα στη ζέστη τουλάχιστον.
Περνάει ο ΧΑΡΜΑ από την Π.Μελά και αφήνει τα κοτόπουλα σε κάτι πανάθλιες μαύρες σακκούλες, επίσης εκτεθειμένα, μαζί με τα λαχανικά, σε πάσης φύσεως βρωμιές, μέχρι να ανοίξουν. Και άλλα πολλά.
Άλλο αν δεν τα έβλεπα...
Το κοτόπουλο που αγοράζω, σπάνια όπως είπα, φροντίζω να είναι τυποποιημένο/συσκευασμένο.
Απόψε το στήθος που είχα, αποφάσισα να το κάνω κρασάτο και να συνοδευτεί με σπαγγέτι ή ρύζι.
Και ξεκινώ από τα
Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Φιλέτο στήθος
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσαγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ.σουπ. Αλεύρι
1-2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Κρασί κόκκινο ξηρό
Μαϊντανό - φύλλο δάφνης - Ρίγανη
1 φλ.τσαγ. Τοματοχυμό
2 κύβους/παγάκια ζωμό κοτόπουλου από τα αποθέματα που έκανα παλιότερα και διατηρούνται στην κατάψυξη
Εδώ είναι τα μυρωδικά....
....που τα δένουμε σαν πουγγί μέσα σε τούλι ή τουλπάνι, για να τα βγάλουμε, αφού δώσουν τις ουσίες.
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Στη χύτρα ταχύτητος, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μερικά λεπτά.
Αλευρώνουμε το κοτόπουλο και το σωτάρουμε μαζί, μέχρι να αρχίσει να κοκκινίζει.
Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το οινόπνευμα και ρίχνουμε τον τοματοχυμό, το ζωμό, που εν τω μεταξύ έχει λυώσει.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, βάζουμε το πουγγάκι στο κέντρο και κλείνουμε την χύτρα.
Σε δέκα λεπτά αφ'ότου αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας, κλείνουμε την φωτιά και σε μερικά λεπτά, εκτονώνουμε και ανοίγουμε.
Αν έχει αρκετό ζουμί, το αφήνουμε στο ζεστό μάτι, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αν απορείς για την έλλειψη αλατοπίπερου, λέω ότι αλάτι είχα βάλει αρκετό στους κύβους και το πιπέρι το άφησα για το σερβίρισμα.
Στη χύτρα ταχύτητος, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μερικά λεπτά.
Αλευρώνουμε το κοτόπουλο και το σωτάρουμε μαζί, μέχρι να αρχίσει να κοκκινίζει.
Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το οινόπνευμα και ρίχνουμε τον τοματοχυμό, το ζωμό, που εν τω μεταξύ έχει λυώσει.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, βάζουμε το πουγγάκι στο κέντρο και κλείνουμε την χύτρα.
Σε δέκα λεπτά αφ'ότου αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας, κλείνουμε την φωτιά και σε μερικά λεπτά, εκτονώνουμε και ανοίγουμε.
Αν έχει αρκετό ζουμί, το αφήνουμε στο ζεστό μάτι, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Αν απορείς για την έλλειψη αλατοπίπερου, λέω ότι αλάτι είχα βάλει αρκετό στους κύβους και το πιπέρι το άφησα για το σερβίρισμα.
Εννοείται ότι το...."δείγμα" καταναλώθηκε αμέσως, σαν βραδυνό!
___________________________________
___________________________________
Σημερινές κατασκευές
Με συνοδεία ζυμαρικών (Κοχύλια).....
....και σερβιρισμένο....
....και μια κοτόσουπα, με τα υπόλοιπα παγάκια/ζωμο, έτσι για να υποχρεωθώ να ανανεώσω τα αποθέματα.
Και όμως στο σπίτι δεν τρώμε όλοι το κοτόπουλο.
Μερικοί, η εξής μία, προτιμούν σκέτη σάλτσα από προηγούμενες κατασκευές, με τα παραπάνω ζυμαρικά.
Τα δε ζυμαρικά αυτά, είναι Ελληνικής κατασκευής (Κιλκίς περιφέρεια), από την παλιά ΜΑΚΒΕΛ (Παντελής Κωνσταντινίδης) με μια πιο μοντέρνα Ιταλική "πινελιά". Άψογα!!
17 σχόλια:
Κάποιος τεμπέλιασε σήμερα ή μου φαίνεται?
Που είναι η συνταγούλα οεο????????
Ο καλός ο μύλος,όλα τα αλέθει!!
Να θυμηθώ να μη σε επισκεφτώ ξανά βράδυ!Παίρνω τα σάλια μου και φεύγω!
Τι είναι αυτά? εντάξει τα υλικά,
αλλά πως γίνετε? και τα πουγγιά σαν μπομπονιέρες μιάζουν.
Δεν πειράζει άμα βαρέθηκες, ακόμα δεν πεινάσαμε!!!
@ Λίλα:
Τώρα κατάλαβα τι συμβαίνει.
Ξεκίνησα την ανάρτηση από το Picasa, με τις φωτογραφίες πρώτα. Μετά με πήγε στην επεξεργασία. Είχε όμως ενημερωθεί ο Πανότης και βγήκε μάλλον χωρίς κείμενο.
Είδα τον ερχομό του σχολίου σου, στο Gmail Notifier, όταν ήμουν στην εκτέλεση.
Το δείγμα το είχα ήδη φάει....
________________
@ ...I'm a dreamer:
Σαν κακός μπελάς μου φαίνομαι. Ε;
@ Frezia:
Πιο κάτω από τα υλικά, με κόκκινα γράμματα, είναι η Εκτέλεση, αρκετά αναλυτική νομίζω.
Αν μπορώ να εξηγήσω κάτι, εδώ είμαι..
________________
Η αλήθεια είναι ότι αν βλέπεις αυτό στην πρωινή βόλτα, μετά δες θες να φας και πολύ! Αυτές τις μέρες που κατεβαίνω κι εγώ στη χώρα κατά τις 7, βλέπω τα γάλατα αφημένα έξω απο μαγαζί που ξέρω ότι ανοίγει κατα τιος 8.30...
Το κοτόπουλο πάντως ωραία το έκανες!
Διάβασα την Χρωματιστή και κατέβασα ένα παγωτό.
Ε όχι, δεν θα κατεβάσω και ένα κοτόπουλο με σένα τέτοια ώρα.
Το παίρνω για αύριο.
Ωραιότατο μεσημεριανό.
Καλό βράδυ.
@ Kiki:
Από κάτι τέτοιες αιτίες έχω επιλέξει μόνο τέσσερα φαγάδικα και μια πιτσαρία από τα πολλά που έχει η περιοχή μου.
____________
@ Thalassenia:
Κάθε ώρα είναι καλή για να γράψεις μια συνταγή. Δεν σημαίνει ότι τόφαγες!
Κι εγώ το βράδυ τρώω κάτι λίγο.
Το δείγμα της φωτό όμως τόφαγα με το πιάτο στο χέρι.
____________
το λατρευω το κοτοπουλο .....ειναι οτι πρεπει για διαιτα!
@ ELENI:
Κανονικά πρέπει να το τρώμε 2 φορές την εβδομάδα.
Εγώ, μόνος, δεν το τρώω ούτε 2 φορές το εξάμηνο.
Μακάρι να είχα ένα κίνητρο για συχνότερα!
___________________
Μαρέσει που λες ότι μόνο εσύ το τρως!!! και από την άλλη εγινε ανάρπαστο!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ...
Χμμμμμμ μια μεριδούλα ... μάλλον δύο υπάρχει για μένα που θα σχολάσω πολύ αργά σήμερα; :)))
Φιλιά
Καλημέρα
Σαν ιδέα θα ήθελα( λέω γω τώρα...)
ενας αλανιάρης κόκκορας κρασάτος, με χονδρό μακαρόνι!!! Μάνα μου τι λέω η γυναίκα και η ωρα ειναι 11 ακόμη??
Λοιπόν φεύγω εισαι πειρασμός...
Φιλάκια καλή σου μέρα!!
Loulou
Επ! Τι γίνεται εδώ;
Η Λίλα και η Φρέζια παρακαλώ να ανακαλέσουν...
Κάνετε πως δεν καταλάβατε;
Κακίες παιδί μου μη τις ακούς!
Το πουγκάκι τέλεια ιδέα!!
@ ΦΟΥΛΗ:
Ανάρπαστο έγινε το "δείγμα" της φωτογραφίας.
Έχει και για σήμερα και για αύριο, ίσως.
_______________
@ Asteri:
Υπάρχει, υπάρχει.
Και σαν πρώτο, έκανα και μια κοτόσουπα με φιδέ, από τους κατεψυγμένους ζωμούς.
Ευκαιρία να τους ανανεώσω αυτ΄ς τις μέρες.
________________
@ Loulou:
Που είναι όμως αυτός ο αλανιάρης;
Κρίμα να του στερήσουμε την ελευθερία, μιας και τρώω μόνο στήθος.
Θα γίνει update σήμερα, με σπαγγέτι ή κογχύλι.
________________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Είδες Αντιγονάκι μου, τι βιαστικός είναι ο κόσμος;
Ήταν όμως μια καλή ευκαιρία να καταλάβω γιατί εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο σε διάφορα blogs.
Μωρέ, μόνο το πουγγάκι σου άρεσε;
Είναι κλασσική απάτη, αν δεν θέλεις υπολείματα στη σάλτσα.
Συχνά βάζω μισό λεμόνι, για να στραγγίζεις, χωρίς να πέφτουν κουκούτσια (σε τραπεζώματα το εφαρμόζω).
Έλα όμως που μου υτελειώνουν τα τούλια από μπομπονιέρες!
Περιμένω να παντρευτούν τα εγγόνια των φίλων, για να μαζέψω πάλι. Τα τελευταία είναι από τα παιδιά τους.
_______________
αυτό με το πουγγί δε το'ξερα.σαν καλος μύλος τα αλέθω όλα,κοτόσουπα ομως δε θα πάρω γιατί δεν είμαι άρρωστη χαχαχα
καλό βράδυ!
@ ...E allora:
Κοτόσουπα=αρρώστια! Ε;
Έτσι λέω και 'γω.
Έπρεπε να έβλεπες την κοτόσουπα που μου φέρανε στο Νοσοκ.Παπανικολάου.
Είχε μέσα ένα πόδι πανάθλιο και με την πέτσα! Σκέτη αηδία!
Εννοείται ότι είπα "αυτό το πράμα να το πάτε να το φάει ο Παπανικολάου" και έφαγα μόνο το μήλο, αφού το καθάρισα!
Έπρεπε όμως να καταναλώσω τους ζωμούς, για να φτιάξω καινούργιους.
Καλό βράδυ
____________________
Δημοσίευση σχολίου