Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΟ...αλα Ιταλικά (???)


Το Λιμοντσέλο θεωρείται το κατ'εξοχήν Ιταλικό Λικέρ.
Με την λεγόμενη όμως "παγκοσμιοποίηση" η αυθεντική του συνταγή έχει "διαρρεύσει" στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες παραλλαγές, σχετικά με το οινόπνευμα που χρησιμοποιείται.
Μια τέτοια παραλλαγή έκανα και εγώ, χρησιμοποιώντας ποτό και όχι οινόπνευμα ποτοποιΐας, όπως έπρεπε.
Και βγήκε αυτό.....(ποιό από τα δύο;)

Υ Λ Ι Κ Α για 1 λίτρο
5 Λεμόνια
600 ml Τζιν (τέτοιο είχα την ώρα της απόφασης. Θα μπορούσε να είναι βότκα, ρακί ή και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Κανονικά θέλει Οινόπνευμα Ποτοποιΐας ή Ζαχαροπλαστικής)
600 ml νερό (έβαλα εμφιαλωμένο, για να μην έχει χλώριο)
500 γραμ. Ζάχαρη άσπρη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια, για να φύγουν τυχόν φάρμακα και βερνίκια. Τα σαπούνισα με πράσινο σαπούνι και τα ξέπλυνα καλά.

Κόβουμε κυκλικά την φλούδα με κοφτερό μαχαίρι, σε τρόπο ώστε να μην πάρουμε άσπρο.

Ρίχνουμε τις φλούδες σε μεγάλο βάζο............

........ρίχνουμε το οινόπνευμα.......

Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε στον δυνατό Μεσογειακό μας ήλιο, για 15 μέρες.
Κατά διαστήματα ανακινούμε το βάζο.
Όταν περάσουν οι μέρες, σουρώνουμε το ποτό και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Τις φλούδες, αν θέλουμε τις κρατάμε στην κατάψυξη, για αρωματικό σε κέίκ η κουλουράκια.
Για το σιρόπι, βράζουμε 15' τη ζάχαρη με το νερό και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αναμειγνύουμε και, κανονικά, το αφήνουμε ακόμη δύο εβδομάδες στο ψυγείο.
Αν εξαντλήθηκε η υπομονή μας, το πλακώνουμε αμέσως, βγάζουμε τις φωτό και "καθαριζουμε" τα ποτηράκια, όχι τιποτ'άλλο, αλλά για να εκτιμήσουμε την ποιότητα.
Σε πολύ λίγη ώρα αισθανόμαστε φλόγα στα αυτιά και βλέπουμε τα πλήκτρα του πληκτρολογίου θολά.
Ξέχασα να γράψω ότι με την έκθεση στον ήλιο πετυχαίνουμε ικανοποιητική διαφάνεια.
Αν θέλουμε περισσότερη το περνάμε από διηθητικό χαρτί (φίλτρο του καφέ).

Στην υγειά σας........και πητε μου ποιό είναι το αγορασμένο, ευτυχώς made in Italy και όχι, ακόμη, made in Peoples' Republic of China !!!!!!
Posted by Picasa

25 σχόλια:

ELENI είπε...

στην υγεια μας!!!

ELENI είπε...

ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ 1 ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!

Margo είπε...

Το δικό σου είναι το πιο κίτρινο, το δεξί. Έχω φτιάξει και εγώ και μοιάζει με αυτό.
Έχω λεμονιές και λατρεύω το άρωμα του φρεσκοκομένου λεμονιού. Υπέροχο ποτό!
Καλό μεσημέρι

Pansofix είπε...

εις υγειαν..ειναι πολυ απολαυστικο ενα ποτηρακι παγωμενο λιμοντσελο τις ζεστες νυχτες το καλοκαιριου...εγω λεω οτι ειναι το αριστερο ποτηρι...το δικο σου!!!

zoyzoy είπε...

Και'γω το κίτρινο πιστεύω οτι είναι το δικό σου.
Το 'χω φτιάξει και είναι ένα και ένα για χωνευτικό μετά απο ένα βαρύ γεύμα.

Dreameraki είπε...

Αυτό το λικέρ το λατρεύω!Αν και έχω δοκιμάσει κάτι βιομηχανοποιημένα ντεμέκ λιμοντσέλα που δεν πίνονταν!Σαν το σπιτικό,τίποτα!Εύγε!

Betty's Cuisine είπε...

Εγώ πάλι νομίζω πως το δικό σου είναι το αριστερό... θα μας πεις;

ΦΟΥΛΗ είπε...

Στην υγειά σου το διάφανο λέω!!
Καλησπέρα...

Lila Xagorari είπε...

Με τζιν ούτε που θα το φανταζόμουνα....δεν πικρίζει???
Το πιο άσπρο νομίζω οτι είναι το δικό σου γιατί συνήθως στα εμπορίου βάζουν χρώμα ζαχαροπλαστικής!!!!!

Thalassenia είπε...

Θα το φτιάξω σίγουρα με τα λεμόνια του παππού χωρίς φάρμακα και βερνίκι, άκου βερνίκι.

Νομίζω το αριστερό, το άσπρο είναι το δικό σου.

Ωραία καλοκαιρινή ιδέα!!!

aKanonisti είπε...

Μύρισε το λεμόνι...ως εδώ!!!...
Ευτυχώς όμως άρχισα δίαιτα... και δεν θα σου πάρω...
Θα σας το αφήσω...να το απολαύσετε με την ιδανική παρέα ...
(αυτή που κάνει τα καλύτερα γιουβαρλάκια ντε!!!..)

:-))))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Από τα 11 σχόλια, τα 4 ήταν ΔΓ/ΔΑ.

Σωστά απήντησαν: Margo, Zoyzoy.

Λάθος: Pansofix, Betty, Φούλη, Λίλα, Thalassenia.

Μάλλον σας γέλασε το χρώμα.
Αυτό οφείλεται στην υπομονή μου και στον ήλιο. Οι φλούδες είχαν χρόνο και ξέβαψαν.
Του εμπορίου, είναι πιο ασπριδερό, γράφει βέβαια στα συστατικά "infuso di scorza di limone 11.1%", λέει όμως και "aromi naturalli", πράγμα που παραπέμπει σε χημικά.

Dreamer, έχεις δίκιο. Σαν το σπιτικό, τίποτε άλλο.

Λίλα, έγινε τέλειο με αυτή την αναλογία ζάχαρης (4/5). Μπορείς όμως να βάλεις περισσότερη ζάχαρη.

Thalassenia, ναι βερνίκι. Δεν είδες στο Σ/Μ πόσο γυαλιστερά είναι τα λεμόνια Αργεντινής και Τουρκίας; Και τα πορτοκάλια επίσης.
Βάζουν επιφανειακά ένα βερνίκι που είναι και συντηρητικό.

ELENI, ευχαριστώ για το βραβείο, Πήρε τη θέση του αμέσως.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΕΣ.
Τα γράφω αυτά νωρίς, γιατί θα λείψω στη Χαλκιδική.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
_______________________

kiki είπε...

Το δεξί πιστεύω ότι είναι το δικό σου.
Την επόμενη φορά, δοκίμασε με βότκα. Παρόλο που δεν μου αρέσει η βότκα στα λικέρ, τη θεωρώ απαραίτητη στο λιμοντσέλο που σε συνδυασμό με τις φλούδες το κάνει άριστο χωνευτικό. Στις ιταλικές συνταγές, με βότκα το έχω δει πάντως. Όχι με οινόπνευμα ποτοποιίας.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

χεχεχχε εγώ ήξερα την απάντηση γιατί έχω πιει πολλές φορές σπιτικό ;)
τη συνταγή την έχω με οινόπνευμα ποτοποιίας και φυσικά λεμόνια απ΄τον κήπο!

καλημέρα

Dreameraki είπε...

Καλές διακοπές στη Χαλκιδική!Φίλησε μου τις Καβουρότρυπες!!Φιλιά και καλά να περάσεις!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Kiki: Έβαλα ότι βρήκα την στιγμή της απόφασης.
Το τσίπουρο που είχα ήταν με γλυκάνισο, οπότε έμενε ένα μισογεμάτο μπουκάλι τζίν.
Την άλλη φορά θα γίνει κόντρα Vodka VS Τσίπουρο και θα δούμε.
_______________
@ ...E allora: Όλο και περίμενα να "χτυπήσεις".
Χτύπησες όμως με άλλο τρόπο από τον αναμενόμενο. Κατ'ευθείαν στην καρδιά!
Αυτό το "φυσικά από τον κήπο" τι τόθελες;
_______________
@ ...I'm a dreamer: Δεν ήταν διακοπές. Για να κάνω το σκάφος βιώσιμο μετά τον χειμώνα πήγα.
Μέχρι Πόρτο Καρρά και, σε λίγες ώρες, πίσω.
_______________

Dreameraki είπε...

Έχεις και κότερο,πάμε μια βόλτα;;;Χαχαχαχχα!Δε πειράζει!Σε ζηλεύω ακόμη κι έτσι!Φιλιά και καλές εξορμήσεις με το σκάφος!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...I'm a dreamer: Αν ήξερες πόση δουλειά θέλει, δεν θα ζήλευες!
Όσο για την κοτεράκλα , δες εδώ, ένα περσυνό post.

Frezia είπε...

Δες το σχόλιο μου, σε προηγούμενη αναρτηση σου, από την εκδρομή σου στο Κολινδρό!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia: Ήταν η πρώτη επίσκεψη και ,όπως φαίνεται, δεν πρόλαβα το "χρώμα", που η τοπική κοινωνία δεν φρόντισε να διατηρήσει.....
________________

Και λοιπόν;E allora? είπε...

άσε Δύσπιστε έχω πιει σπιτικό από λεμονιές στο Μπάρι που μοιάζουν με τα πελοποννησια (τα ξέρω λόγω καταγωγής) και σπιτικό Σαρδηνίας που εκεί τα λεμόνια δεν είναι τόσο αρωματικά.

χαχα τι εννοείς περίμενες να χτυπήσω;πάντως πρέπει να δοκιμάσεις το μίρτο και το Fil'e Ferru..λικέρ της Σαρδηνίας

Dreameraki είπε...

Υπέροχο είναι!Να είστε καλά να το χαρείτε και φέτος!!Να ρωτήσω από που το Τσίκο ή είναι αδιάκριτο;;Πολύ μ'αρέσουν οι άνθρωποι που αγαπούν τη θάλασσα!Μπράβο Δυσπιστάκο!Πολύ σε χαίρομαι!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...E allora: Για τα Πελοποννησιακά συμφωνώ. Άλλο άρωμα. Τα είδα φορτωμένα στα δένδρα, στο Αιγιο και πολλά πεσμένα κάτω. Κανείς δεν είχε το φιλότιμο να τα μαζέψει και στα Σ/Μ, χρόνια τώρα, παίρνουμε Τουρκίας και Αργεντινής.
Τα Σαρδηνέζικα που λες δεν τα ξέρω. Έχω ακουστά για ποτό που κάνουν με κάτι σαν μούρα ή βατόμουρα, αλλά δεν έτυχε.
Αυτό που ξέρω από την περιοχή είναι το Vernaccia di Oristano, κρασί πολύ δυνατό, για ζυμαρικά, οπως είπε φίλος που μου έφερε ένα μπουκάλι. Εμείς το ήπιαμε σκέτο χωρίς μακαρόνια, σαν φάρμακο!
_________________
@ ...I'm a dreamer: Τσίκο ήταν το όνομα του αγαπημένου μου σκύλου.
Τον ειχαν πει "τζέντλεμαν" στο Πόρτο-Καρράς.
Αν θέλεις να τον δεις, τον έχω Αβαταρ στο facebook (κλικ) .
_________________

Dreameraki είπε...

Πανέμορφο!Από τον παρελθοντικό χρόνο να φανταστώ ότι δεν είναι πλέον εν ζωή..Πολύ γλυκό που του έδωσες τέτοιο όνομα!Οι ιδιοκτήτες του Πόρτο Καρράς είναι φίλοι μας!Αν χρειαστείς ποτέ κάτι,μη διστάσεις!Τη καλημέρα μου!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

εκεί κοντά στο Αιγιο ειναι το χωριό και μια φορά μαζέψαμε 2 σκουπιδοσακούλες.....τις φέραμε Αθήνα και μοιράσαμε :)