Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδος, στον χασάπη μας.
Μέχρι να ετοιμάσει την παραγγελία και χαζεύοντας την βιτρίνα, βλέπω ένα μπούτι, όχι της χασάπαινας, αλλά χοιρινό χωρίς κόκκαλο, πολύ προκλητικό.
"Βάλε και αυτό μέσα" είπα και το ζυγίζει και ήταν 1600 γραμ.
Στο σπίτι το ρίχνω στην κατάψυξη, για το μέλλον.
Το μέλλον ήρθε το βράδυ της Παρασκευής, που άρχισε η προετοιμασία για το τραπέζι της Κυριακής και το κατεβάζω στην συντήρηση, για να ξεπαγώσει.
Το απόγευμα του Σαββάτου, αφού βρήκα την συνταγή της γιαγιάς, μου γεννήθηκαν ερωτηματικά!
Ο τρόπος ψησίματος ήταν σαφής, 8 ώρες για 2 κιλά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Για το μαρινάρισμα όμως έλεγε Γαλλικό! Τι Γαλλικό, μαγιονέζα, κανένα dressing μπερδεμένο, τι;
Αποφασίζω να φτιάξω ένα δικό μου, συνδυάζοντας γεύσεις που να ταιριάζουν στα γούστα μας και στο χοιρινό, που το φτιάχνω έτσι για πρώτη φορά.
Μέχρι να ετοιμάσει την παραγγελία και χαζεύοντας την βιτρίνα, βλέπω ένα μπούτι, όχι της χασάπαινας, αλλά χοιρινό χωρίς κόκκαλο, πολύ προκλητικό.
"Βάλε και αυτό μέσα" είπα και το ζυγίζει και ήταν 1600 γραμ.
Στο σπίτι το ρίχνω στην κατάψυξη, για το μέλλον.
Το μέλλον ήρθε το βράδυ της Παρασκευής, που άρχισε η προετοιμασία για το τραπέζι της Κυριακής και το κατεβάζω στην συντήρηση, για να ξεπαγώσει.
Το απόγευμα του Σαββάτου, αφού βρήκα την συνταγή της γιαγιάς, μου γεννήθηκαν ερωτηματικά!
Ο τρόπος ψησίματος ήταν σαφής, 8 ώρες για 2 κιλά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Για το μαρινάρισμα όμως έλεγε Γαλλικό! Τι Γαλλικό, μαγιονέζα, κανένα dressing μπερδεμένο, τι;
Αποφασίζω να φτιάξω ένα δικό μου, συνδυάζοντας γεύσεις που να ταιριάζουν στα γούστα μας και στο χοιρινό, που το φτιάχνω έτσι για πρώτη φορά.
Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε, με γαρνιτούρα ρύζι
Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά
Βασικό υλικό : Χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, περίπου 1600 γραμ.
Υ Λ Ι Κ Α για το dressing/σάλτσα
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
1 φλ.τσαγ. Κέτσαπ σπιτική δική μου (κλικ ΕΔΩ)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 σκελίδες Σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. Ξύδι Λευκό
Λίγο Πάπρικα καυτερή, στη μύτη του μαχαιριού
(Θα έβαζα και 2 κουτ.σουπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλλά έχει το κέτσαπ, μαζί με άλλα μυρωδικά)
1 νεροπότηρο Κρασί λευκό
1 φλ.τσαγ. Χυμό Πορτοκαλιού
1 κουτ.γλυκού Κορν-φλάουρ
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Στο multi τα 6 πρώτα υλικά και δούλεμα μέχρι να ομογενοποηθούν.
Τα τρία τελευταία θα χρησιμοποιηθούν μετά το ψήσιμο, για την σάλτσα.
Στη γάστρα που θα χρησιμοποιηθεί, περιχύνουμε το κρέας και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για δύο ώρες.
Το βάζουμε στο φούρνο ρίχνοντας και δύο ποτήρια νερό.
Ψήνουμε στους 80 οC για 8 ώρες, βγάζουμε το κρέας, αδειάζουμε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το κρασί και τον χυμό, που μέσα του διαλύσαμε το Κορν-φλάουρ. Χρησιμοποίησα ένα βαζάκι, σαν σέηκερ.
Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να αρχίσει να πήζει στο επιθυμητό.
Με το λίπος που έβγαλε το κρέας, γίνεται σαν ζελέ.
Το κρέας το βάζουμε σε σχάρα, με ταψί από κάτω και το ψήνουμε στο γκριλ γυρνώντας το και από τις δύο πλευρές, να ροδοκοκκινήσει επιφανειακά.
Βασικό υλικό : Χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, περίπου 1600 γραμ.
Υ Λ Ι Κ Α για το dressing/σάλτσα
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
1 φλ.τσαγ. Κέτσαπ σπιτική δική μου (κλικ ΕΔΩ)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 σκελίδες Σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. Ξύδι Λευκό
Λίγο Πάπρικα καυτερή, στη μύτη του μαχαιριού
(Θα έβαζα και 2 κουτ.σουπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλλά έχει το κέτσαπ, μαζί με άλλα μυρωδικά)
1 νεροπότηρο Κρασί λευκό
1 φλ.τσαγ. Χυμό Πορτοκαλιού
1 κουτ.γλυκού Κορν-φλάουρ
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Στο multi τα 6 πρώτα υλικά και δούλεμα μέχρι να ομογενοποηθούν.
Τα τρία τελευταία θα χρησιμοποιηθούν μετά το ψήσιμο, για την σάλτσα.
Στη γάστρα που θα χρησιμοποιηθεί, περιχύνουμε το κρέας και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για δύο ώρες.
Το βάζουμε στο φούρνο ρίχνοντας και δύο ποτήρια νερό.
Ψήνουμε στους 80 οC για 8 ώρες, βγάζουμε το κρέας, αδειάζουμε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το κρασί και τον χυμό, που μέσα του διαλύσαμε το Κορν-φλάουρ. Χρησιμοποίησα ένα βαζάκι, σαν σέηκερ.
Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να αρχίσει να πήζει στο επιθυμητό.
Με το λίπος που έβγαλε το κρέας, γίνεται σαν ζελέ.
Το κρέας το βάζουμε σε σχάρα, με ταψί από κάτω και το ψήνουμε στο γκριλ γυρνώντας το και από τις δύο πλευρές, να ροδοκοκκινήσει επιφανειακά.
Μόλις ψήθηκε, βιάστηκα και το έβγαλα σε ένα πιάτο για να το κόψω και να δω άν ψήθηκε μέσα. Φυσικά δοκίμασα, έστω και πριν τον πρωινό καφέ!
Σερβιρισμένο για το τραπέζι.
Όλο το σκηνικό ήταν και μια δοκιμή για τα Χριστούγεννα, μιας και το χοιρινό δεν είναι το φόρτε μας, σ'αυτό το σπίτι.
__________________________
Στο δίωρο που προηγήθηκε του ψησίματος, και όση ώρα το μπούτι κολυμπούσε στην μαρινάδα, ακούω κάποιους θορύβους από την κουζίνα. Ρίχνω μια ματιά και βλέπω την συμβία να φτιάχνει τυροπιτάκια, με σφολιάτα, στην καινούργια πρέσσα που έφερε τις προάλλες.
Μόλις είχα δει τα ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ στο φιλικό blog BETTY'S CUISINE
Ευκαιρία για κόντρα!
Ξεκίνησα αμέσως να ετοιμάζω τα δικά μου ΠΙΤΑΚΙΑ ΤΥΡΙΟΥ ΕΥΚΟΛΑ
Στον φούρνο μπήκαν συγχρόνως σε δύο ταψιά με αντιστάσεις και αέρα.
Όλο το σκηνικό ήταν και μια δοκιμή για τα Χριστούγεννα, μιας και το χοιρινό δεν είναι το φόρτε μας, σ'αυτό το σπίτι.
__________________________
Στο δίωρο που προηγήθηκε του ψησίματος, και όση ώρα το μπούτι κολυμπούσε στην μαρινάδα, ακούω κάποιους θορύβους από την κουζίνα. Ρίχνω μια ματιά και βλέπω την συμβία να φτιάχνει τυροπιτάκια, με σφολιάτα, στην καινούργια πρέσσα που έφερε τις προάλλες.
Μόλις είχα δει τα ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ στο φιλικό blog BETTY'S CUISINE
Ευκαιρία για κόντρα!
Ξεκίνησα αμέσως να ετοιμάζω τα δικά μου ΠΙΤΑΚΙΑ ΤΥΡΙΟΥ ΕΥΚΟΛΑ
Στον φούρνο μπήκαν συγχρόνως σε δύο ταψιά με αντιστάσεις και αέρα.
24 σχόλια:
Καλά εεε το μπούτι καταπληκτικό (όχι της χασάπενας χαχαχαχαχα το χοιρινό χιχιχιχι)
Εεεεε τα τυροπιτάκια και τα δυο πολύ καλά!!!
Καλό βράδυ
Τωρα χωρίς πλάκα.
Εχω ενα φουρνάκι που λειτουργεί με ξύλα.
Στο Βασιλικό ένα τύπος Δημήτρης μου εδωσε ( αγόρασα) κατσικάκι.
Το εκανα στην λαδόκολα και δεν εχω φάει πιο νοστιμο φαγητό.
Εχω την εντύπωση οτι θα τον ξέρεις και εσύ, ειναι αυτός που εχει την ταβέρνα στη θάλασσα.
το μπουτακι ειναι καταπληκτικο....αυτη την φορα η χασαπαινα την γλιτωσε!!!!!χιχι
...και οσο για τα τυροπιτακια...οχι...οχι ...δεν μεροληπτω...ψηφιζω τα εκ δεξιων!!!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Το ιδιο φαγάκι εψησα και εγώ σήμερα(λες να φταίνε οι εκλογές?) μα με διαφορετικό τρόπο. Κρατάω την συνταγή σου για την επόμενη φορά!!
καλό βράδυ!
@ Asteri:
Καλό αλλά αργό. Θέλει υπομονή.
_____________
@ Thalassokrator:
Έχω χρόνια να πάω στη Στενή Βάλλα και δεν διανυκτερεύω απέναντι στο Βασιλικό.
Έχει πολλή μεγάλη φασαρία από τα κοκκόρια τα χαράματα.
Κατσικάκι στη λαδόκολλα. Καλή ιδέα και πιο υγειινή από το χοιρινό.
______________
@ Maria:
Καταλαβαίνω γιατί τα δεξιά.
Είναι τελείως χειροποίητα!
Τα άλλα είναι με έτοιμη σφολιατα και σε πρέσσα.
______________
@ RIRI:
Κάτι έχω ακουστά για κάποια μεγάλα πνεύματα.......λες;;
______________
Λοιπόν κι εγώ ετσι νομίζω...για τα μεγάλα πνεύματα!!
χαχαχα και πάς στη Στενή Βάλλα για ησυχία??
Εκει καραδοκούν τα πιτσιρίκια της φώκιας (εθελοντές ΜΟm)που μέχρι το πρωί αδειάζουν ότι αλκοόλ υπάρχει στις σποράδες!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Captain
Φαινεται πεντανόστιμο... και τελειο για Κυριακη μεσσημερι...
Φιλια
@ Thalassokrator:
Όταν έρθει και ο κουμπάρος μου, δίπλα, βγαίνουν οι κιθάρες και καλύπτουν την φασαρά των εθελοντών.
Παίρνει φωτιά ο Μαυρίκης!
______________
@ Ελπινίκη:
Κι εγώ για την Κυριακή μεσημέρι, το ξεκίνησα από την Παρασκευή!
Καλή Εβδομάδα
______________
Το μπουτάκι... σου όλα τα λεφτά! Το αργό ψήσιμο κάνει την διαφορά!
δημιουργικότατος στην κουζίνα!!!!!
@ Λίλα:
Υπομονή να έχεις θέλει, ή να το προγραμματίσεις μέρες πριν.
________________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Που και που, σκαλίζοντας λαδωμένα χαρτιά, βρίσκω διάφορα για δοκιμή.
Να'ναι καλά η "κληρονομιά".
________________
δες μια παλιά μου συνταγή με χυμούς και μουστάρδα,ισως να σου αρέσει :)
@ E allora:
Την είδα από πέρσυ και έχουμε παρόμοια υλικά, εκτός του ανανά.
Είχα κάνει και σχόλιο τότε.
Καλή εβδομάδα.
_____________
Yπέροχο!θα φιλάξω τη συνταγή για τα
Χριστούγεννα, να μην κάνω κάθε χρόνο
τα ίδια.
Για να μη μας πέσει και πολύ χοιρινό,
οπως λες κι εσύ.
Είναι τέλειο στην όψη φαντάζομαι απο γεύση και μου τρέχουν τα σάλια!
Αυτή η κρούστα όλα τα λεφτά!
Γειά στα χέρια σου!
Καλή εβδομάδα!!
Φίλε μου δεν έχω λόγια...
Είμαι φαγωμένη αλλά μόλις το είδ το φαγάκι σου το λιγουρεύτηκα!!!!
Πεντανόστιμο! Καλή εβδομάδα!
Έκανα κι εγώ χθες βοδινό κατσαρόλας 7 ώρες! Τα φαγητάκια πο αργοψήνονται έχουν άλλη χάρη τελικά.Ωραίο το ντρέσινγκ
Αγαπητέ Σταύρο μπουκιά και συχώριο είναι!Γεια στα χέρια σου και στη φαντασία σου.
Καλή εβδομάδα!
@ Frezia:
Τι μέηλ είναι αυτό που έστειλες, Αγαπητή Frezia;
Τώρα είμαι έτοιμος για αυτοκτονία!
Βάλθηκες να ακούσεις το "Μετά πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων, την ψυχή του δούλου σου, Σώτερ ανάπαυσον....". ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!!
_____________
@ Zoyzoy:
Η κρούστα έγινε με το γκριλ, στο τέλος.
_____________
@ Manousina:
Σαν επιδόρπιο η επόμενη ανάρτηση!
_____________
@ Big Mama:
Σήμερα το συνόδευσα με πατάτες φούρνου. Με το χθεσινό ρύζι ήταν καλύτερο.
_____________
@ Vita:
Το dressing είναι έμπνευση που να συμφωνεί με αυτό το κρέας. Τώρα που το έγραψα, μπορώ καιεγώ να το επαναλάβω.
_____________
@ Ζείδωρον:
Φίλε Δημήτρη, μια φαντασία μας έμεινε πια! Αν την χάσουμε κι αυτή, χ...ε μέσα!
Καλό βράδυ!
_____________
Τι ακούω; Στενή Βάλα; τι μου θυμίσατε τώρα!! έχω διανυκτερεύσει πολλές φορές εκεί, όταν πέρναμε μέρος στο ράλλυ βορείων σποράδων.
Μήπως έχουμε συναντηθεί εκεί;
Το χοιρινό φαίνεται τέλειο με αυτό τον τρόπο.
Καληνύχτα
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Στο Ράλλυ Β.Σποράδων δεν πήρα μέρος ποτέ, αλλά στα Ράλλυ Βορ.Αιγαίου πολλές φορές δες ΕΔΩ και ΕΔΩ. Και αν δεν βαριέσαι να διαβάσεις, πάτα ΕΔΩ, να δεις τι έπαθα περνώντας από τα μέρη σας!
Καλή σου μέρα και...τα ξαναλέμε
___________________
Δύσπιστε, διάβασα τις περιπέτειες σου και ταξίδεψα κι εγώ.
Έχω περάσει κιεγώ πολλές περιπέτειες στη θάλασσα σαν πλήρωμα στο ιστιοφόρο.
Έχω πάρει μέρος σε αγώνα από Σκιάθο με τερματισμό Στενή Βάλα, είχε 8 μποφόρ, ήμουν στη σχολή με τον δάσκαλο και άλλα 8 άτομα, με πανί θυέλλης και είπαμε θα αφήσουμε τα κοκκαλάκια μας εκεί!!
Έχω περάσει όμως και μεγάλες χαρές, διασκέδαση, ψαράκια, μπύρες, όπως τα περιγράφεις κι εσύ.
Δημοσίευση σχολίου