Σκορδαλιά, ένα παρεξηγημένο συνοδευτικό.
Και λέω παρεξηγημένο, γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν ότι συνοδεύει μόνο τον παστό μπακαλιάρο, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.
Λίγοι ξέρουν ότι μπορεί να συνοδεύσει πλήθος λαχανικών, όπως κολοκυθάκια ή μελιτζάνες , τηγανητές ή ψητές και ότι άλλο ταιριάζει με κάτι "σκορδούχο ".
Αύριο που είναι 25η Μαρτίου, κλασσικά, θα γίνει "το ψάρι του βουνού" τηγανητό.
Ήδη από σήμερα ξαλμυρίζει και αλλάζω το νερό του κάθε τόσο.
Μια ιδέα ήταν να το κάνω φούρνου και σκορδαλιά με καρδιές αγγινάρας , αλλά λέω "Μην κάνετε επικίνδυνους πειραματισμούς" και χαλάσει το "αντέτι".
Έτσι έφτιαξα από σήμερα την σκορδαλιά, για να μείνει και στο ψυγείο, και ιδού το αποτέλεσμα
Και λέω παρεξηγημένο, γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν ότι συνοδεύει μόνο τον παστό μπακαλιάρο, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.
Λίγοι ξέρουν ότι μπορεί να συνοδεύσει πλήθος λαχανικών, όπως κολοκυθάκια ή μελιτζάνες , τηγανητές ή ψητές και ότι άλλο ταιριάζει με κάτι "σκορδούχο ".
Αύριο που είναι 25η Μαρτίου, κλασσικά, θα γίνει "το ψάρι του βουνού" τηγανητό.
Ήδη από σήμερα ξαλμυρίζει και αλλάζω το νερό του κάθε τόσο.
Μια ιδέα ήταν να το κάνω φούρνου και σκορδαλιά με καρδιές αγγινάρας , αλλά λέω "Μην κάνετε επικίνδυνους πειραματισμούς" και χαλάσει το "αντέτι".
Έτσι έφτιαξα από σήμερα την σκορδαλιά, για να μείνει και στο ψυγείο, και ιδού το αποτέλεσμα
ΥΛΙΚΑ
150 γραμ. Ψωμί άσπρο καθαρό, χωρίς κόρα
2 φλ.τσ. Καρυδόψιχα ψιλοτριμμένη στο multi ή κοπανισμένη σε γουδί(**)
5+ σκελίδες Σκόρδο, κατά τα γούστα μας
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3-4 κουτ.σουπ. Ξύδι (λευκό βάζω για να μη γίνει σκούρο)
Πιπέρι και, αν θέλουμε, Αλάτι (δεν βάζω όταν θα πάει με ξερό μπακαλιάρο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού σε νερό, για λίγη ώρα, το στίβουμε στα χέρια καλά και το ρίχνουμε σε μπωλ.
Ρίχνουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα δουλεύουμε με το μπαστούνι-μπλέντερ, μέχρι να γίνουν αλοιφή.
Στο ψυγείο για να σφίξει και να ενσωματωθούν τα υλικά και έτοιμη η Σκορδαλιά μας.
Αν την δούμε πολύ σφιχτή, τότε πρσθέτουμε λίγο λάδι ή νερό, δουλεύοντας ξανά.
Στα υλικά, το λάδι είναι μισό φλυτζάνι. Η μητέρα μου έβαζε ένα και γεμάτο.
____________________________
(*) Εμείς κάνουμε την Πολίτικη συνταγή, που είναι και Βορειοελλαδίτικη, με ΚΑΡΥΔΙ.
Γίνεται και με σκέτο ψωμί.
Στη Νότιο Ελλάδα και στο Ιόνιο, σκορδαλιά λένε την ΑΛΙΑΔΑ, που είναι με βρασμένες πατάτες. Άλλη γεύση και χρώμα.
(**) Στο πατρικό μου είχαμε τρία γουδιά μεγάλα. Ένα μπρούντζινο, ένα Ξύλινο Αγιορείτικο και ένα μαρμάρινο, με ανάγλυφα σχέδια απ΄έξω, της γιαγιάς μου.
Το μαρμάρινο, αφού άνοιξε μια τρύπα τον πάτο, η μητέρα μου το έκανε γλάστρα.
Το μπρούντζινο "πλιατσικολογήθηκε" από γειτόνισσες, όταν πέθανε η μητέρα και
το ξύλινο το έχω, μαζί με μια μινιατούρα, αποθηκευμένο. Αντικαταστάθηκε από την "τεχνολογία".
______________________
Αύριο ακολουθεί Μπακαλιάρος τηγανισμένος με κουρκούτι
8 σχόλια:
ΝΟΣΤΙΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ...ΑΠΟΦΕΥΓΩ!!!!!
Όταν φιλοξενώ φίλους που δεν "πάνε" το σκόρδο, τότε την φτιάχνω χωρίς, βγάζω ανάλογη ποσότητα και βάζω το σκόρδο τελευταίο και την ξαναδουλεύω.
Δεν ξέρω πως ονομάζεται, αλλά "σκορδαλιά" δεν είναι.
Να'σαι καλά
__________________
Ωχ, μου έκανες προθέρμανση για το αυριανό γεύμα μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Ευχαριστώ.
Καλό βράδυ.
Λατρεμένο το απαγορευμένο!!
Καλημέρα...
Είχα την εντύπωση ότι δεν έμπαινε ψωμί στην σκορδαλιά με καρύδι αλλά δεν θα'ταν σκορδαλιά χωρίς ψωμί:Ο
Και του χρόνου να'μαστε καλά!
αλιάδα...απ΄το ιταλικό άλιο aglio δλδ σκόρδο.....στείλε ένα μεζέ!!!εμένα μου αρέσει πολύ και με τα παντζάρια
Με ψωμί την φτιάχνω συνήθως, καμμιά φορά και με πατάτα, με καρύδι δεν έχω δοκιμάσει.
Συνήθως βάζω λιγότερο σκόρδο, ανάλογα και με την ποσότητα βέβαια, αλλά δεν την θέλουμε πολύ βαριά ~ και μυρίζει λιγότερο έτσι!
πολυ ιδιαιτερη δεν το ειχα ξανακουσει με καρυδι και λοιπον σημερα το εφτιαξα και πραγματικα ξετρελαθηκα!!! τελεια!!!
Δημοσίευση σχολίου