Επειδή τα "αρτίσιμα" υλικά ήταν μόνο δύο, αποφάσισα να μετατρέψω σε νηστίσιμη.
Έκανα και μιά έρευνα στο διαδίκτυο ("Ερευνάτε τας γραφάς" λέει) και κατέληξα σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Τριφτό και νοστιμότατο το "ψωμώδες" τμήμα ξυνούτσικο το "μαρμελώδες".
Είχα το τελευταίο υπόλοιπο από την περσυνή μου μαρμελάδα βύσινο (μισό βαζάκι μόνο), δηλαδή περίπου 200 γραμμάρια.
Πετάχτηκα και πήρα και ένα βαζάκι μαρμελάδα κεράσι, για να συμπληρωθεί το μισό κιλό.
Και να το αποτέλεσμα.....
Υ Λ Ι Κ Α (για ταρτιέρα 30 εκατοστών ή για καπάκι πυρέξ 30 εκ.)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/3 φλ.τσαγ. Χυμό πορτοκάλι
3 κουταλιές σούπας Λικέρ Τσέρυ (τέτοιο είχαμε, αλλιώς και κονιάκ είναι ΟΚ)
Ξύσμα από την φλούδα του πορτοκαλιού που στίψαμε πιο πάνω
1/3 φλ.τσαγ. Ζάχαρη
1/2 κιλό μαρμελάδα (ότι μας κάνει κέφι)
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο σηκώσει (με τα πιο πάνω υγρά πήρε 3+1/2 φλυτζάνια)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Χτυπάμε σε μεγαλη ταχύτητα στο μίξερ το ελαιόλαδο, τον χυμό, το λικέρ, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού , μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα αρχίζουμε να ρίχνουμε τα αλεύρι σταδιακά, μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μη κολλάει.
Το ζύμωμα πρέπει να τελειώσει μόλις απορροφηθεί το αλεύρι και όχι περισσότερο, για να γίνει τριφτή και τραγανή. Αυτή είναι η πιό σπουδαία φάση και απο το πόσο τριφτή είναι η ζύμη, καταλαβαίνουμε αν είναι φρέσκιες οι "ετοιματζίδικες" του Αγαπητού, του Τερκενλή και του αρτοποιείου Τιτάνια, από όπου παίρναμε τα περασμένα χρόνια.
Κρατάμε ένα μπαλλάκι σαν δυο χούφτες από την ζύμη, και το υπόλοιπο το απλώνουμε στο ταψάκι.
Αν μας δυσκολεύει στο άπλωμα, τότε χρησιμοποιούμε σπάτουλα που την βρέχουμε σε νερό.
Μετά απλώνουμε την μαρμελάδα.
Η αριστερή που είναι πιο πηχτή και στέκεται "ντούρα" είναι το βύσσινο.
Δεξιά είναι το κεράσι, πιο νερουλή.
Από το μπαλλάκι της ζύμης που κρατήσαμε, πλάθουμε κορδόνια και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια της μαρμελάδας, καφασωτά, δηλαδή σαν κάγκελα φυλακής, χωρίς να είμαστε οι "λεβέντες" της παροιμίας που λέει "της φυλακής οι λεβέντες είναι για τα σιδερα".
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 οC για 30' ή μέχρι να ροδίσει
Περιμένουμε να κρυώσει και κόβουμε τρίγωνα κομμάτια.
Όχι σαν εμάς που δεν περιμέναμε να κρυώσει και έκοψα το τρίγωνο της πρώτης φωτό, συν λίγο ακόμη.
_________________________________________
Αυτές είναι χειρόγραφες συνταγές που βρήκα στο ντοσιέ της μητέρας μου.
Δεν ξέρω την προέλευση τους, αλλά κάποια απ'όλες την ακολουθούσε η γυναίκα μου και έφτιαχνε ωραίες "Φλώρες" όταν είμασαν ακόμη νιόπαντροι. Μετά.........
18 σχόλια:
ΑΑΑΑΑ ΠΕΤΥΧΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ ,ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ!!
θα δωσω τη συνταγη στη μαμα μου που νηστευει και θα ξετρελαθει!!!
Αααα, πιο πολυ απο την παστα φλωρα(που οπτικα τουλαχιστον σκιζει) Με τρελανανε οι παλιες συνταγες που ειδα!!! νασαι καλα...καλο απογευμα
Loulou
H πάστα φλώρα είναι η αγαπημένη μου, και το οτι την έφτιαξες με ελαιόλαδο με ιντριγκάρει πολύ!!!!!
Στείλε και τίποτα με κούριερ!
Ω!!!!!ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ.ΤΗΝ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ!!!
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
Μετά.... μετά ανέλαβες εσύ και φτιάχνεις θαύματα!
Λιγούρα με έπιασε... σημειώνω τα υλικά και επανέρχομαι!
καληηηηηη είσαι νοικοκυρόπαιδο τέλος!!
Καλό βράδυ...
χαχαχα γιατί καλέ δε σου φτιάχνει πια φλώρες;προσέχει τη σιλουέτα σου,δεν εξηγείται αλλιώς :)))
Τέλεια ... παίρνω ένα κομματάκι για τον καφέ.
Γεια στα χεράκια σου :)))
Καλημέρα
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ...ΕΛΑΒΕ ...ΤΕΛΟΣ ...ΠΕΡΙΣΕΨΕ ΤΙΠΟΤΑ .....ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ Σ/Κ!!
ΚΑΛΟ Σ/Κ
Αφήνω μία ζεστή καλησπέρα!Καλό Σ/Κ!
Ωραία η πάστα φλώρα σου να'σαι καλά για την συνταγή!
Αν έχεις καμιά για τσήσ-κέικ θα με βόλευε περισσότερο.Έχουμε εξελιχθεί τρομάρα μας!!
Η πάστα φλώρα σου είναι υπέροχη και σκίζει!!
Καλά τελικά στην νηστεία, αν δεν προσέξουμε παχαίνουμε περισσότερο, με τόσες λιχουδιές.....
Καλή εβδομάδα :))
Να είχα ένα κομμάτι τωρα!!!
Κύριε ζαχαροπλάστη καλησπέρα!
Κουράγιο αδέλφια,
τελειώνει η νηστεία.
αφρατη και λαχταριστη , οτι πρεπει για τον απογευματινο καφε, καλο βραδυ
Δράμια και οκάδες, τέλεια φάση φίλε!!
Δημοσίευση σχολίου