Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

(ΣΑΝ !!!) ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ....


Τα τσουρέκια ήταν η πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολογίου.
Τα κανονικά όμως, τα αφράτα, τα Πολίτικα, με συνταγή δοκιμασμένη χρόνια και χρόνια.
Την ίδια συνταγή χρησιμοποίησα και στη Βασιλόπιτα.

Όποιος θέλει να δει υλικά και εκτέλεση και βαριέται να αναζητήσει από τις ετικέτες στην πλαϊνή στήλη (ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ή ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ) , μπορεί να δει ΕΔΩ και ΕΔΩ .

Την Κυριακή το πρωΐ πέρασα από ένα εξειδικευμένο στα Κούκις μαγαζί, στην ΑγιαΣοφιά και βλέπω πινακίδα "Τσουρέκι νηστίσιμο με ταχίνι".

Το ψαχτήρι με έφερε στην ιστοσελίδα www.TYPOS.COM.CY και σε διάφορες άλλες.

Σε μια μάλιστα υπάρχει η συνταγή του typos.com.cy , ΑΚΡΙΒΩΣ και με το ίδιο ορθογραφικό λάθος, χωρίς καμία αναφορά στην πηγή.

Και λέω ότι αυτή η "παρέα" έκανε την αντιγραφή, γιατί γράφτηκε ΕΞΗ χρόνια μετά!!!

Αμέσως τσίμπησα και, μια και δυό, παίρνω ταχίνι και κάτι άλλα ψιλά που μου έλειπαν και αρχίζω την περιπέτεια.
Το αποτέλεσμα της περιπέτειας, μετά από 8 ώρες , είναι αυτό

Παραθέτω την συνταγή όπως ακριβώς την βρήκα στο www.typos.com.cy και μετά θα γράψω τις αλλαγές που έκανα


Νηστίσιμο τσουρέκι με ταχίνι

Συστατικά
100 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ταχίνι
2 κουταλάκια μαχλέπι
1/2 κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι γλυκάνισο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο χλιαρό νεράκι


Οδηγίες
Σε μια λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός
Αφήνουμε αυτό το μείγμα για λίγη ώρα μέχρι να φουσκώσει
Σε άλλη λεκάνη αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι
Όταν το μειγμα της μαγιάς είναι έτοιμο ανακατεύουμε όλα τα ύλικά μαζί και το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο χλιαρό νερό
Η ζυμη θα πρέπει να γίνει ελαστική
Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη
Όταν θα είναι έτοιμη θα δώσουμε σχήμα στα τσουρέκια μας και θα τα τοποθετήσουμε σε λαδωμένο ταψι
Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουνε
Ψήνουμε σε προθερνασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
____________________________

Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν ότι αντί να βάλω γλυκάνισο, έβαλα σκόνη Κακουλέ.

Η ζύμη, μετά από τρεις ώρες, ΔΕΝ φούσκωσε (μάλλον η "φρέσκια" μαγιά φταίει. Ήταν "ύποπτη" μάρκα)

Τότε άκουσα μέσα μου την φωνή της μητέρας μου, να λέει πρωΐ-πρωΐ "Σταύρο, τρέχα στον φούρνο και φέρε μαγιά. Θα τα ξαναζυμώσω".
Στον φούρνο δεν πήγα, άνοιξα όμως το ψυγείο και πήρα τα τρία από τα τέσσερα φακελάκια ξερή μαγιά που είχαμε.
Τα διαλύω σε 2-3 φλυτζάνια χλιαρό νερό, ανασκουμπώνομαι και αρχίζω.
Βούτημα τα χέρια στον χυλό και ζύμωμα και ξανά και ξανά, μέχρι να μου πέσουν τα νεφρά, που λένε.
Καλή γυμναστική, δε λέω, αλλά χωρίς εγγύηση για το αποτέλεσμα.
Σε δύο ώρες, μετά την απογευματινή βόλτα των σκύλων, σηκώνω λίγο την πετσέτα που είχα σκεπάσει την λεκάνη και βλεπω ότι φούσκωσε, όχι βέβαια στο επιθυμητό, αλλά κάπως καλά.
Η ζύμη ήταν ελαστική, δεν κολλούσε στα χέρια, αλλά δεν μπορούσε να γίνει πλεξούδα.
Κατέληξα να την βάλω στο βαθύ ταψί, σε λαδόκολλα και να την ψήσω.
Το σπίτι μοσχοβόλησε "Πάσχα", εγινε πολύ νόστιμο, αλλά όχι "τσουρέκι".



Ίσως του χρόνου να το ξαναπροσπαθήσω. Θα δούμε.

Posted by Picasa

13 σχόλια:

Η τρελή είπε...

Δεν έχω φάει ποτέ τσουρέκι νηστίσιμο!Πως ήταν αλήθεια σε γεύση? Καθόλου δεν έμοιαζε είπες με τσουρέκι? Τι σου θύμιζε περισσότερο?
Καλημέρα !

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Τρελή: Γεύση όπως ακριβώς το σπιτικό τσουρέκι, όπως είναι με την κανονική ποσότητα μυρωδικών.
Το "όχι τσουρέκι" πάει στο ότι δεν μπόρεσα να τα κάνω πλεξούδες.
Οπτικά δεν έμοιαζαν.
Το ότι δεν εχουν γάλα και αυγά δεν το καταλαβαίνεις. Ούτε στο χρώμα.
Καλή σου μέρα.
________________________

Και λοιπόν;E allora? είπε...

το ταχίνι γενικά το τρώω...σε γλυκό όμως δεν έχω δοκιμάσει και είμαι περίεργη :)))

καλημερούδια

logia είπε...

καλό ακούγεται
νόστιμο φαίνεται
καλημέρα

ELENI είπε...

ΘΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΜΟΥ!!!!

Λίλα είπε...

Ίσως ορισμένα πράγματα να μην πρέπει να τα πειράζουμε τελικά!!
Πάντως οπτικά είναι απίστευτο!!!!!!

ΦΟΥΛΗ είπε...

φερε τώρα ένα κομμάτι γιατί δεν θα το φτιάξω, κάνω διατροφή, τρώω είδη υγιεινής!!!!
Καλησπέρα....

Betty's Cuisine είπε...

Είναι μέρες που λέω να φτιάξω ένα νηστήσιμο κέικ με ταχίνι για το χατίρι της μανούλας μου.
Ωραία ιδέα το τσουρέκι σου αλλά δεν θα το επιχειρήσω γιατί με το ζύμωμα δεν τα πάω καθόλου καλά, με ταλαιπωρεί παλιά τενοντίτιδα και δεν μπορώ να βάλω δύναμη καθόλου.
Εχω όμως μια ερώτηση: γιατί φυλάς την ξερή μαγιά στο ψυγείο;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@...E allora: Εγώ το έτρωγα σπάνια. Καμιά ταχινόπιτα στο δρόμο.
Η γυναίκα μου όμως....
Πέρσυ της έφτιαξα ταχινόσουπα και μια περίεργη σάλτσα με ταχίνι.
_______________
@ Logia: Ναι, νόστιμο σαν κανονικό τσουρέκι.
_______________
@ ELENI: Και όλο το ταψί, με χαρά.
_______________
@ Λίλα: Δεν πείραξα τίποτα, εκτός από το γλυκάνισο.
Μάλλον οι φρέσκες μαγιές ήταν μάπα.
_______________
@ ΦΟΥΛΗ: Με ένα νιπτήρα, μια μπανιέρα και μια μπαταρία, στο μίξερ και έχεις ένα καταπληκτικό γλάσσο, για επικάλυψη.
_______________
@ Betty's Cuisine: Ζύμωμα έκανα στη δεύτερη δόση, όταν μου άναψαν τα λαμπάκια.
Η ξερή μαγιά δεν χρειάζεται ψυγείο, αλλά στην πόρτα έχει ένα βολικό χώρο και δεν ψάχνεις.
Μάλλον αύριο θα αναρτήσω μια νηστίσιμη Πάστα Φλώρα, που θα αρχίσω σε λίγο.
________________

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Στη λέξη τσουρέκι έρχεται συνειρμικά στο μυαλό η λέξη Τερκενλής!!!Κοντός ψαλμός αλληλούια!Τα φιλιά μου!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ....I'm a dreamer: Τερκενλής πάντα. Ειδικά παλιότερα, ήταν ανυπέρβλητα.
Τώρα τα βιομηχανοποίησε και χάσανε την νοστιμιά τους.
Εγώ, μετά από πολλά χρόνια, πέρσυ έκανα, με συνταγή της μητέρας μου, που πάντα την βοηθούσα, από παιδάκι.
Καλό βράδυ.
______________

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Όταν φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου,αποκτά άλλη αξία!Είναι η ικανοποίηση του δικού σου δημιουργήματος!Θυμάμαι τη πρώτη φορά που έφτιαξα cheese cake!Από εμφάνιση έπαιρνε μηδέν και από γεύση επιεικώς επίσης μηδέν!Κι όμως η χαρά μου ήταν τόση που το έφαγα!Δεν πάω να συγκρίνω το αποτυχημένο γλυκό μου με το τσουρεκάκι σου,προς Θεού!Μπορεί να μην έχει πλεξόυδες,αλλά η πείρα της μαγειρικής θα έκανε τη δουλειά της!Αλλά..η μυρωδιά της Αρσιτοτέλους..Το τσουρέκι κάστανο..μαζεύω τα σάλια μου και φεύγω!Καληνύχτα!

xsclean είπε...

Σίγουρα θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή για τσουρεκι........ευχαριστώ!!!!!!