Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Επαναστάσεις γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, από τους λαούς και τα Έθνη.
Και άλλες τόσες βαφτίζονται "επανάσταση" (βλέπε πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967).
Όλες όμως στην πραγματικότητα είναι πόλεμοι "ΕΜΦΥΛΙΟΙ". Γίνονται μέσα στον ίδιο λαό, από ομάδες που η μια προσπαθεί να επικρατήσει της άλλης, σκοτώνονται, φαγώνονται μεταξύ τους, χωρίς πάντα να επικρατήσει ο δικαιότερος.
Τέτοια είναι η Γαλλική Επανάσταση του 1789, η Ρωσική Επανάσταση του 1917 κ.ά.

Μερικές γίνονται και για την αποτίναξη ζυγού από αλλόφυλους.
Ο χαρακτηρισμός όμως που αρμόζει είναι "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ". Τέτοιος πόλεμος ήταν και αυτός που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1821, λίγο πριν του Ευαγγελισμού.

Όλοι αυτοί οι πόλεμοι ξεκινούν αμέσως μετά την κατάκτηση, άντε 5-10 χρόνια μετά.
ΟΧΙ όμως 400 !!!
Ναι μεν ο Τούρκος μπήκε στην Κωνσταντινούπολη το 1453 και κατέκτησε τα Βαλκάνια, δεν κατάφερε όμως να αφομοιώσει τους πληθυσμούς. Και σε αυτό δεν φταίει τίποτε άλλο από το κατώτερο πολιτιστικό επίπεδο και......το μίσος στον Τούρκο, που το καλλιεργούσαν οι λόγιοι της εποχής και οι ιερείς με τα κρυφά σχολειά.

Ένα τέτοιο κρυφό σχολειό υποδυόμαστε εδώ, στο Δημοτικό, στον διάδρομο που ένωνε την πρώτη τάξη με το γραφείο των δασκάλων.
Η κάθε φωτογραφία είναι από διαφορετική χρονιά, φαίνεται άλλωστε και από το background, που για να το δήτε καλύτερα κάντε "κλικ" στις φωτό......


.........και λέγαμε και ποιήματα (απ'έξω !!!)......
......και με μικρά σκετσάκια υποδυόμασταν τους Ήρωες του '21 (εδώ "είμαστε" η Φιλική Εταιρεία, ο Σκουφάς, ο Ξάνθος και το χέρι του Τσακάλωφ)..........
Αξίζει να προσέξουμε το σκηνικό. Με κιλίμια και κουρελούδες γύρω-γύρω, το σκαμνάκι που έγινε τραπεζάκι βάζοντας επάνω την στρόγγυλη τάβλα που είχε η επιστάτρια για να ανοίγει φύλλο για τις τυρόπιτες που πουλούσε στα διαλείμματα. Τραγικό!!!

Τα συγκρίνω με τις ανάλογες παραστάσεις στο σχολείο του ανηψιού μου και κουνάω με λύπη το κεφάλι.

Και όμως το ευχαριστιόμασταν και το περιμέναμε, ίσως γιατί δεν είχαμε δει τα καλύτερα (είναι καλύτερα άραγε;;)

.........και στο τέλος της γιορτής τραγουδούσαμε, χωρίς μουσική υπόκρουση και τον ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟΚαι σήμερα , το 2010, διάφοροι ανθέλληνες, μίσθαρνα όργανα του διεθνούς Σιωνισμού , θέλουν να καταργήσουν αυτές τις γιορτές Εθνικής μνήμης της Ιστορίας μας, προσπαθώντας να τα ξεχάσουμε .
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, βρίσκουν την ευκαιρία, μιας και βαριούνται και γίνονται, ίσως άθελά τους, όργανα του αφελληνισμού της νέας γενιάς.

Ακόμη αν διαβάσεις όλες τις στροφές του ΥΜΝΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ του Διονυσίου Σολωμού, θα μπορέσεις να διακρίνεις και παραλληλισμούς με την τωρινή εποχή.
Όχι μονο τις πρώτες στροφές που μελλοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος και έγινε ο Εθνικός μας Ύμνος.

Και του χρόνου να είμαστε καλά.

Posted by Picasa

7 σχόλια:

Sailor είπε...

Καλημέρα καλέ μου φίλε

Αλλά χωρίς Επανάσταση
Αύριο θα πάω στην παρέλαση
εδώ στα Βριλήσσια που μένω

Να είσαι καλά

Καλό πρωινό

Και λοιπόν;E allora? είπε...

οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!!

καλημέρα

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Kαταπληκτικό άρθρο!Χίλια μπράβο!Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη!Τέτοιες απόψεις πρέπει να ακούγονται σήμερα..που έχουν τυποποιηθεί όλα!Άντε να περάσεις και από μένα!Φιλιά και καλημέρα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Sailor: Να'σαι καλά Καπετάνιε.
________________
@ E allora: Ειναι από την εποχή του Δαρείου και του Ξέρξη, ή κάπου εκεί κοντά.
________________
@ ...I'm a dreamer: Να αποτινάξουμε τον Τουρκικό ζυγό για να ελευθερωθεί η Πατρίδα και όχι να ανατρέψουμε το καθεστώς, ήταν ο σκοπός.
________________

zeidoron είπε...

Αγαπητέ Σταύρο μπράβο,μ' άρεσε ο τρόπος που προσεγγίζεις την επανάσταση του 21!
Οι δε φωτογραφίες από τις σχολικές γιορτές με γύρισαν και μένα πολλά χρόνια πίσω.Σκέφτομαι να βάλω τη φωτογραφία που είμαι ντυμένος τσολιάς!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zeidoron: Κι εγώ ανάμεσα στα τσολιαδάκια είμαι.
________________

ΦΟΥΛΗ είπε...

Μπράβο Σταύρο !!