Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΔΥΟ (;) ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΙ της 25ης Μαρτίου

Ο ταπεινός μπακαλιάρος, ή "φτωχογιάννης" για τους Έλληνες, ή "ψάρι του βουνού" για τους Βάσκους, μαγειρεύεται (λένε οι Πορτογάλλοι) με 1000τρόπους.

Εμείς στο Πατρικό μου τον κάμναμε πάντα τηγανητό (και καμιά φορά πλακί, που δεν έτρωγα).

Για φέτος και επειδή οι ημέρες του Ευαγγελισμού και των Βαΐων είναι κολλητά και επειδή την Κυριακή έχει ξενάγηση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αγόρασα διπλή ποσότητα φιλέτο, για να μείνει. Τρώγεται το ίδιο καλά και σε επόμενες μέρες.

Άρχισα την προετοιμασία από χθες, αλλάζοντας το νερό ξαλμυρίσματος κάθε 4 ώρες.
Παράλληλα έκανα και ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ με ΚΑΡΥΔΙ , που την "έκρυψα" για σήμερα.

Τον έκανα με δύο τρόπους
1. ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ και
2. ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
4-6 κομμάτια Μπακαλιάρο φιλέτο ξαλμυρισμένο
400 γραμ. Σπανάκι extra fine κατεψυγμένο
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1-2 Πατάτες κομμένες φέτες πάχους μισού εκατοστού
1/2 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
5 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
Χυμό από ένα Λεμόνι
Πιπέρι και, αν θέλουμε Αλάτι (εγώ δεν έβαλα, λόγω μπακαλιάρου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λαδώνουμε με τα χέρια τις πατάτες, τις βάζουμε σε ταψάκι,
τις (αλατο)πιπερώνουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 οC για 30'.

Σε 2 κουταλιές λάδι, σωτάρουμε το σκόρδο και το σπανάκι, σε τηγάνι, για 10' ή μέχρι να σωθεί το νερό που βγάζει το σπανάκι.
Προς το τέλος του σωταρίσματος ρίχνουμε τον άνιθο , τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού σε ταψάκι

Καλύπτουμε με τις ψημένες πατάτες

Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου, ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι

και ψήνουμε στο φούρνο 180 οC, για 25'
.
Και να το αποτέλεσμα

_________________________________________

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ (original)


ΥΛΙΚΑ
1 φιλέτο Μπακαλιάρου, κομμένο κομμάτια και ξαλμυρισμένο
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
3 φλ.τσαγ. Αλεύρι
2-3 κουταλιές λάδι
1 κουτάκι Μπύρα lager 330 ml
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Ούζο ή τσίπουρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα φτιάχνουμε το κουρκούτι
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπωλ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γινουν παχύρευστος χυλός.
Τον αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον μια ώρα πριν την χρήση. Εγώ τον έβαλα και μισή ώρα στο ψυγείο. Όταν το κουρκούτι είναι κρύο, δεν ξεκολλάει στο τηγάνισμα. Αν είχε 1-2 αυγά δεν χρειάζεται.
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε τηγάνι, να κάψει, αλλά να μην αρχίσει να καπνίζει.
Βουτάμε ένα- ένα κομμάτι στο κουρκούτι και το τηγανίζουμε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά


Για να μη στάζουμε κουρκούτια σε όλη την κουζίνα, βουτάμε απ'την αρχή όλα τα κομμάτια και παίρνουμε με τσιμπίδα.
Αν τα κομμάτια μας είναι λεπτά και πρόκειται να ψηθούν γρήγορα, τότε στο κουρκούτι προσθέτουμε 1 κουταλάκι τσαγιού Ζάχαρη.
Έτσι ροδοκοκκινίζουν σε λιγότερο χρόνο και δεν παραψήνεται το ψάρι.
Να και το αποτέλεσμα, πριν το σερβίρισμα

Συνοδεύεται με λευκό ξηρό κρασί παγωμένο , και με βραστές ή ωμές σαλάτες.
Εμείς είχαμε Κουνουπίδι και Λαχανάκια Βρυξελλών με λαδολέμονο και Μαρούλι χοντροκομμένο,κρεμμυδάκι φρέσκο,άνιθο με ξύδι μπαλσάμικο.
Κρασί ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΕΥΚΌ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΑΝΩΜΗΣ.

____________________________________________

Όταν τελείωσε το τηγάνισμα, το υπόλοιπο κουρκούτι το έριξα στο τηγάνι και έγινε αυτή η "λαλαγκίτα".
Έγινε νοστιμότατη, τηγανισμένη στο λάδι του ψαριού

Άντε και του χρόνου, αν είμαστε καλά.

15 σχόλια:

ELENI είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΩΝΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ......ΕΡΧΟΜΑΙ ........!!!!!ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ....ΠΑΝΤΑ!!!!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

Pansofix είπε...

και οι δυο εκδοχες ωραιες βεβαια στον τηγανητο δινω ενα προβαδισμα!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI: Μέχρι νάρθεις, σκαρώνω μια σκορδαλιά(;) χωρίς σκόρδο, μόνο για σένα. Έχω την υποδομή, έτσι για τις εκπλήξεις!!!
______________
@ SKOROYTZAKOS: Νάμαστε καλά και του χρόνου.
______________
@ Pansofix: Κι εγώ, γιαυτό τον έγραψα δεύτερο. Για να μείνι η εντύπωση.
______________

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν χωρίς πλάκα λέω να συνεργαστούμε ειδικά αυτές τις μέρες της νηστείας που τέτοιυ είδους φαγητά έχουν την τιμητική τους.
Για να καταλάβεις πληρώνω άνθρωπο για να κάνει προτάσεις μαγειρικής στα προϊόντα που αγοράζουν απο τα καταστήματά μας.
Capten έγραψες για ακομα μία φορά.
Καλό πάσχα φίλε μου.

Ανώνυμος είπε...

Α ξέχασα να σου πώ οτι κλέβουμε τις συνταγές σου εδώ και πολύ καιρό.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassokrator: H γιαγιά μου ήταν πολύ "θρήσκα" και έχω σημειώσεις πολλές.
Εδώ όμως γράφω μόνο όσα κατασκευάζω και μετατρέπω. Βγάζω και τις φωτογραφίες.
Μπορείς να αντιγράψεις ότι θέλεις, μιας και είμαι της σχολής
"Τα σα εμά και τα εμά εμά"
Ή μήπως κάνω λάθος;
ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!
_________________

Asteri (Maria) είπε...

Mπράβο σου.
Γεια στα χεράκια σου
Και του χρόνου
Καλό βράδυ

Thalassenia είπε...

Για τι να πω πρώτα, τις συνταγές σου, την μαγειρική σου ή το ωραίο τραπέζι;
Αυτός με το σπανάκι πολύ μου άρεσε.
Άσε και δεν έφαγα μπακαλιάρο σήμερα.

Και του χρόνου ΝΑ είμαστε καλά.

ΦΟΥΛΗ είπε...

Χρόνια πολλά! και του χρόνου!!!
Καλό ΠΣΚ...

mia maria είπε...

Και του χρόνου! Καλό Σ/Κ!

kiki είπε...

Και του χρόνου!

zoyzoy είπε...

Αξέχαστες παραδοσιακές γεύσεις!
Ο μπακαλιάρος της 2ης συνταγής όλα τα λεφτά.Την 1η και'γω δεν την κάνω κέφι!
Είναι προς εξαφάνιση το ψαράκι του Ευαγγελισμού και να το αντικαταστήσουμε λένε με'αλλο κανένα όμως έχει τη γεύση του.
Και του χρόνου να'σαι καλά να ξανατηγανίσεις για μας:))

zoyzoy είπε...

Αξέχαστες παραδοσιακές γεύσεις!
Ο μπακαλιάρος της 2ης συνταγής όλα τα λεφτά.Την 1η και'γω δεν την κάνω κέφι!
Είναι προς εξαφάνιση το ψαράκι του Ευαγγελισμού και να το αντικαταστήσουμε λένε με'αλλο κανένα όμως έχει τη γεύση του.
Και του χρόνου να'σαι καλά να ξανατηγανίσεις για μας:))

Dreameraki είπε...

Νια νια νια νια!Τώρα έχω σπιτικό φαγητό και δεν ζηλέυω τις αναρτήσεις σου!!!Ούτε μου τρέχουν τα σάλια!Μετά το Πάσχα πάλι!Πέρασα για μία καλησπέρα και για καλό Σ/Κ!