Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΛΙ (!)


Αυτή η ανάρτηση, κανονικά, θα έπρεπε να είναι τρεις, αλλά, επειδή όλα αυτά πάνε πακέτο, τα βάζω όλα μαζί.
Το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να είναι νηστίσιμο, αν δεν έβαζα αυγό στο μείγμα του μπακαλιάρου.
Και ας αρχίσω τον μπελαλίδικο μπακαλιάρο
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ
Υ Λ Ι Κ Α
1 Φιλέτο Μπακαλιάρου παστό, περίπου 1 κιλό
3 χοντρές φέτες ψωμί ψίχα (μπαγιάτικο)
1 κρασοπότηρο Κρασί άσπρο
2 φρέσκα Κρεμμυδάκια σε ροδέλλες
1/2 φλ.τσ. Μαϊντανό
1/2 φλ.τσ. Άνιθο
1 Αυγό
1 φλυτζανάκι Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλεύρι για αλεύρωμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζητάμε να ξεπετσώσουν το φιλέτο, το κόβουμε σε κομμάτια και το ξαλμυρίζουμε για 24 ώρες, αλλάζοντας 5-6 φορές το νερό.
Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τα λίγα ψιλά κοκκαλάκια που έχει και κόβουμε τα κομμάτια σε κυβάκια. Κανονικά πρέπει να τα διαλύσουμε, αλλά δεν ήθελα να γίνει σαν κιμάς.
Μουσκεύουμε το ψωμί με το κρασί. Αν μας φαίνεται στεγνό, προσθέτουμε λίγο κρασί. Αν είναι πολύ ζουμερό, το στίβουμε ελαφρά. Εξαρτάται από το ψωμί μας.
Βάζουμε στο multi τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνιθο, το αυγό, το λάδι.....
.....και τα κάνουμε ένα παχύρευστο χυλό.
Μεταφέρουμε τον χυλό σε μπωλ, με το ψωμί και τον μπακαλιάρο και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και στο ψυγείο για 1ω - 1ω30'.
Πλάθουμε τους κεφτέδες με λαδωμένα χέρια, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσει κάθε πλευρά.
Κανονικά συνοδεύουμε με Καρυδένια Σκορδαλιά.
Σήμερα είπα να το δυσκολέψω λιγάκι......όπως θα δούμε παρακάτω
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
Υ Λ Ι Κ Α
4 Παντζάρια (μόνο τη ρίζα. Τα φύλλα και τα κοτσάνια τα βράζουμε στον ατμό 30-40', για γαρνιτούρα)
2 σκελίδες Σκόρδο
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (μερικές σταγόνες για το καθένα)
Ξύδι Μπαλσάμικο (μερικές σταγόνες για το καθένα)
Αλουμινόχαρτο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω καλά τη ρίζα και κόβω το αποκάτω ριζίδιο. Έτσι κάνω μια βάση για να σταθεί όρθιο.
Ισιώνω το επάνω μέρος, κόβοντας κοτσάνια και φύλλα.
Ανοίγω μια τρύπα, μέχρι τη μέση του βωλβού και εκεί βάζω μισή σκελίδα σκόρδο και στάζω μερικές σταγόνες λάδι και ξύδι.
Κλείνω το καθένα σε αλουμινόχαρτο, τα βάζω σε ταψάκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC, για 1 ώρα.
Αφήνω να κρυώσουν και καθαρίζω με προσοχή την εξωτερική φλούδα.
Κόβω στα 4 και σερβίρω, με λίγο έξτρα λάδι και Μπαλσάμικο
Διακοσμώ με τα βρασμένα φύλλα και τα κοτσάνια.
Αυτά γίνονται και έξτρα σαλάτα, μόνο με λαδόξυδο, για αυτούς που δεν τρώνε σκόρδο.
Όσοι όμως θέλουν να τους πέσει η πίεση (ανέβηκε με τον αλμυρό μπακαλιάρο), γαρνίρουν τα παντζάρια με "Αγιολί", που είναι η Γαλλική έκδοση της σκορδαλιάς.
Το ΑΓΙΟΛΙ γίνεται με τα υλικά της μαγιονέζας, προσθέτοντας σκελίδες σκόρδο.
Εγώ είχα στο ψυγείο Νηστίσιμη Μαγιονέζα χωρίς αυγά, έβγαλα στο multi περίπου 300 ml, έριξα μια σκελίδα σκόρδο και το δούλεψα μερικά λεπτά.
Η σκελίδα αυτή όμως ήταν "δηλητηριώδης" και το αγιολί έγινε "κανόνι", αλλά ταίριαξε με τα υπόλοιπα.


Μια πρόταση διαφορετική από τον κλασσικό "Μπακαλιάρο σκορδαλιά".......

19 σχόλια:

painter είπε...

Πρώτη φορά ακούω το ΑΓΙΟΛΙ... ιδέα δεν είχα τι ήταν...
Αλλά σαν βέρα Ελληνίδα που είμαι, θα πάρω απ' όλα, μπακαλιάροκεφτέδες και παντζάρια, μα θα προτιμήσω να τα συνοδεύσω με την κλασσική σκορδαλίτσα μας!
Έχω βλέπεις μια απέχθεια σε Γάλλους, Γερμανούς και όλο το σινάφι...

Την καλησπέρα μου!!!

zoyzoy είπε...

Υπέροχη ιδέα σου!
Την κρατώ για του Ευαγγελισμού!
Προς το παρόν βρίσκουμε φρέσκα ψάρια:))

Τα θαλασσινά μου για καλό βράδυ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ painter :
Κι εγώ προτιμώ την κλασσική σκορδαλιά, αλλά μιας και είχα φτιαγμένη την μαγιονέζα, είπα να κάνω αυτό το αγιολί.
Πληροφοριακά, το "Αγιολί" είναι το ισόγειο εστιατόριο του Ηλέκτρα Παλλάς, την Πλατεία Αριστοτέλους.
Από τα καλά και φθηνά!
Καλό βράδυ!
________________

@ zoyzoy :
Τα βλέπω, τα βλέπω!!
Είστε από τους τυχερούς!!

Τα Θεσσαλονικιώτικα μου........
________________

Λίλα είπε...

Με τα παντζάρια με πέθανες, θα τα φτιάξω άμεσα, μη σου πω και σήμερα!!!

Penelope είπε...

Εξαιρετικό σε βρίσκω!
Από τα πιο ωραία πιάτα που μπορεί να γευτεί όποιος αρέσκετε στους ψαρομεζέδες (όπως εγώ).

Sweet cherry - Zouzouna είπε...

Για τις 25 Μαρτίου καλή είναι!!!

γιατί δεν παίρνεις ξαλμυρισμένο φιλέτο? απο το να ξεπετσιάζεις και να ξαλμυρίζεις? εγώ σώθηκα!

στα δε παντζάρια, έχω προχωρήσει.... μιλφέϊγ, με σως μελιού χα χ αχα χα χ α χ !! θα σηκωθεί η γιαγιά μου να με βαράει...

Και λοιπόν;E allora? είπε...

πήρα παντζάρια στη δουλειά με μπιφτέκια και με κοιταζαν με στραβό μάτι...σκέψου να'χα ψιλοκόψει και σκόρδο πως θα με κοίταζαν χαχα

Εφη είπε...

Από τους πιο ωραίους συνδυασμούς σε ψαροκατάσταση! Τα κάνω στη γνωστή σακούλα ή σε λαδόκολλα αλλά μέχρι τώρα τα παντζαράκια δεν τα είχα δοκιμάσει έτσι! Ευκαιρία για αλλαγή.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Λίλα :
Για τα παντζάρια δοκιμή έκανα και πέτυχε.
____________

@ Penelope :
Αρχικά είπα να τα βάλω στον φούρνο, μαζί ,με τα παντζάρια, αλλά φοβήθηκα ότι θα ξεραθούν και έτσι προτίμησα το τηγάνι (πιο νόστιμα σίγουρα).
____________

@ Sweet cherry - Zouzouna :
Το μαγαζί που έπαιρνα κτψ έκλεισε και από τότε παίρνω παστό.
____________

@ Και λοιπόν;E allora?:
Το σκόρδο ψημένο δεν μυρίζει.
Ωμό όμως σε γλυτώνει από ανεπιθύμητους. Ειδικά αν είναι φρέσκο.....
____________

@ Εφη :
Τα παντζάρια στο φούρνο απαιτούν προθέρμανση-ψήσιμο και είναι αντιοικονομικό.
Μάλλον πρέπει να συνδυαστεί με ψήσιμο φαγητού συγχρόνως.
____________

Thalassenia είπε...

Κόλαση λέμε, μπακαλιάρος,
σκόρδα,μαγιονέζα...
Τα παντζάρια πρωτόγνωρα έτσι, θα τα δοκιμάσω άμεσα.
Κλασικός συνδιασμός και άπαιχτος.

Καλά παιρνάτε εκεί πάνω.

Ροδανθη είπε...

Υπέροχη συνταγή θα την φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή,εγώ τον μπακαλιάρο τον κάνω σκέτο χωρίς άλλα υλικά μαζί τώρα σίγουρα θα φτιαχτεί έτσι,να είσαι καλά καλό βράδυ.

Αστοριανή είπε...

...αυτό το... αγιολί!!!
πρώτη φορά το διάβασα!
Σταύρο μου,
σε λίγες μέρες... θα σε αναζητάει η Φρέζια,
για κοίτα να δεις τί σε θέλει!

Φιλάκια κι αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Frezia είπε...

Λαχταριστά μεζεδάκια!
Ειδικά αυτά με τον μπακαλιάρο!!!
Δες στο ΜΕΙΛ ΣΟΥ.

kiki είπε...

Ευχαρίστως θα έπαιρνα μία απ' όλα!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Μια άλλη εκδοχή για το ψάρι του βουνού και τα κοκκινογούλια....
________________

@ Ροδανθη :
Τον μπακαλιάρο το κάνω τηγανιτό του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Άλλες εποχές σκαρφίζομαι διαφορετικούς τρόπους....
________________

@ Αστοριανή :
Το αγιολί λένε ότι είναι η Γαλλική σκορδαλιά. Εγώ το συνάντησα από Λυών και κάτω, προς Μεσόγειο μεριά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν το έχετε και εκεί, σαν Garlic Aioli (κλικ εδώ), μόνο μη πλησιάσεις τα μωρά, ούτε στο ίδιο δωμάτιο.

Με βρήκε η Φρέζια, αλλά δεν είχα φάει αγιολί, καλού-κακού....

Ευχαριστώ!!!!!!!
__________________

@ Frezia :
Όταν ξανακάνω, θα σε καλέσω, με sms!!
__________________

@ kiki :
.....και το γκαρσόνι φωνάζει "Μια απ'όλα στην Κυρία".
Η κουζίνα απαντά "έφθασεεεεεεε".

Α ρε και να είμασταν κοντά.........
___________________

Marί είπε...

Πολύ ωραίος ο μπακαλιάρος!! αλλά χωρίς σκορδαλιά για μένα, την απεχθάνομαι!!
Τα παντζάρια πάλι με ξετρέλαναν με τον τρόπο που τα έκανες, πολλά συγχαρητήρια.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Marί :
Μάλλον θα πρέπει να σου φτιάξω σκορδαλιά χωρίς σκόρδο(?), όπως έφτιαχνα για την πεθερά μου (έβγαζα λίγο πριν βάλω το σκόρδο)!!
Αλλά και τα παντζάρια, έχουν σκόρδο, μόνο που είναι ψημένο και γίνεται πολτός, και δεν μυρίζει.
Καλημέρα στα Νότια, από τα Βόρεια!
_____________________

manousina είπε...

Ως λάτρης του σκόρδου, μπορώ να πω ότι με ενθουσίασες!!!! Σίγουρα θα δοκιμάσω τα παντζάρια έτσι, αφού ποτέ μου δεν τα έχω κάνει με αυτό τον τρόπο.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ manousina :
Νομίζω αξίζει μια δοκιμή!
Γίνεται εντυπωσιακό έτσι!
Καλή εβδομάδα!
___________