Τα μακαρόνια Νο3, όταν δεν τα κάνω παστίτσιο με κυμά, τα κάνω ο'γκρατέν με τυριά και μπεσαμέλ.
Σήμερα είπα να κάνω κάτι διαφορετικό.
Μια πίτα με φύλλο κουρού και γέμιση με τυριά και έβγαλα από την κατάψυξη δύο μπάλλες ζύμης κουρού, μια μεγαλύτερη και μια μικρότερη (έχω σχεδόν πάντα φτιαγμένη ζύμη κουρού στην κατάψυξη).
Μέχρι να ξεπαγώσει, πετάχτηκα και στο καπάνι για μπαχαρικά.
Το αποτέλεσμα ήταν υπεράνω προσδοκιών, μιας και τέτοιο πράγμα έκανα (και γεύτηκα) για πρώτη φορά.
300 γραμ. Αλεύρι κίτρινο (ανάμεικτο καλαμποκίσιο με σίτου), αντι για κανονικό ή ολικής
1/2 κουτ,σουπ. μπέϊκιν πάουντερ
100 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%, αντί για αγελαδινό πλήρες
1 Αυγό
60-70 γραμ. (ml σωστότερα) ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη
Πιπέρι λευκό
Αλάτι, αν δεν βάλουμε τυρί στη ζύμη.
2 κουτ.σουπ. ξύδι άσπρο ή κόκκινο (αυτό είναι το μυστικό για να γίνει τραγανή !!!)
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
250 γραμ. Μακαρόνια για παστίτσιο Νο 3 (ή ότι άλλο ζυμαρικό)
150 γραμ. Γιδοτύρι (ή Φέτα, για πιο εύκολα)
100 γραμ. Μυζήθρα ξερή (ή άλλο σκληρό τυρί)
100 γραμ. Dirollo Καπνιστό (ή άλλο κίτρινο)
3 Αυγά
1 ποτήρι Γάλα light
1 φλυτζανάκι Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Πιπέρι και Αλάτι ανάλογα με τα τυριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης και τα αφήνουμε, σκεπασμένα με μεμβράνη, στο ψυγείο για μια ώρα.
Ξαναζυμώνουμε και την χωρίζουμε στα δυο μπαλλάκια, το ένα λίγο πιο μεγάλο.
Ανοίγουμε το μεγάλο σε φύλλο, λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας.
Λαδώνουμε καλά το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο, με τρόπο ώστε να ανεβαίνει και στα τοιχώματα.
Απλώνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Γυρίζουμε τα περισσεύματα του κάτω φύλλου και τα ενώνουμε με τις άκρες του επάνω, για να σχηματιστεί ο κόθαρος.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC, για 50'.
Στα πρώτα 20' έχουμε σκεπασμένο το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ
Στο χοντρό του τρίφτη, τρίβουμε τα τυριά.
Σε μπωλ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
Έχουμε βράσει τα μακαρόνια στο μισό του χρόνου που λέει το πακέτο, κομμένα στα τρία ή στα τέσσερα και τα ανακατεύουμε με το μείγμα των αυγών και των τυριών.
25 σχόλια:
Θεουλη μου!και με σπιτικο φύλλο! και λατρευω τυρια και μακαρόνια και βρίσκομαι και σε νηστεία!....ελεος!...
καλές γιορτες απο καρδιας!
@ cook :
Αυτές τις μέρες έχω τη ζύμη κουρού σε μπάλλες και αργούν να ξεπαγώσουν.
Συνήθως τις κάνω πλατειές ορθογώνιες 30Χ40 και ξεπαγώνουν σε μια ώρα, για να άνοίξουν παραπάνω.
Δυστυχώς όσο και να την βαφτίσουμε, νηστίσιμη δεν μπορεί να γίνει.
Υπομονή μια βδομάδα ακόμη!!!
Καλές Γιορτές με Υγεία!!
_______________
Λοιπόν Σταύρο δεν θα το πιστέψεις αλλά γέρασα και δεν γνώριζα πως μπορώ να καταψύξω ζύμες!
Μα τι "νοικοκυρά" είμαι;
Οι ιδέες σου μου αρέσουν γιατί είναι ψαγμένες σαν από διατροφολόγο!
Να είσαι καλά!
Καλή ιδέα!τα μακαρόνια
με μπεσαμέλ και τυριά αρκούν
νομίζω.
Το φύλλο δεν το βρίσκω απαραίτητο,
γλιτώνουμε και χρόνο,όλο στην
κουζίνα θα βρισκόμαστε?
Καλό βράδυ...
Καλησπέρα Δύσπιστε.
Εύχομαι καλές γιορτές
Φιλικά
zouzounews !!!
τρελένομαιγια ζυμαρικά...με τυριά...υπέροχη ιδέα...να σια καλά καλή σου εβδομάδα...
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Από εμπειρία εντόπισα τις ποσότητες για τα ταψιά μας.
Φτιάχνω μια μεγάλη ποσότητα και μετά από μία ώρα, χωρίζω τα μεγέθη, τα πατάω να γίνουν πλακέ.
Λαδόκολλα πάνω κάτω και μέσα σε σακκούλες κατάψυξης.
Κρατούν τουλάχιστον 3 μήνες (δεν έτυχε να κρατήσω παραπάνω).
Μήπως τα κατεψυγμένα έτσι δεν είναι;
Καλή Εβδομάδα!!
__________________
@ Frezia :
Το γράφω στην αρχή, ότι πάντα τα έκανα ο'γκρατέν με μπεσαμέλ κλπ.
Είπα να κάνω κάτι αλλοιώτικο και ας είναι χρονοβόρο.
Στο κάτω-κάτω, χρόνος υπάρχει, όπως είπε "κάποιος" "Λεφτά υπάρχουν".
ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!
Καλή Εβδομάδα!!
_____________
@ Demi :
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!
______________
@ homemade :
Και μεις είμαστε φαν των ζυμαρικών, αλλά χειροποίητα φρέσκα δεν δοκίμασα ακόμη.
Καλό παιχνίδι πρέπει να είναι, μπας και ξεφύγει το μυαλό από τα προβλήματα, έστω και πρωσορινά.
Καλή Εβδομάδα!
______________
Tα σάλια μου που τρέχουν τα βλεπεις;;
ε ρε γλεντιαααα
@ Coula :
Μόλις τα είδα και έσκασα στα γέλια!!
Έρχομαι από εκεί, αφού έχει γλέντια.....
____________________
Πολύ ωραία ιδέα!!! θα εκτελεστεί λίαν συντόμως!!
Φιλιά
Αμα σου πω τι πείνα έχω ....θα τρέξεις να κρυφτείς...χαχα τ έ λ εια!!!
@ Marί :
Είπα να κάνω κάτι διαφορετικό και είδα ότι έγινε αλλαλαγμός στο σπίτι.
Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!
___________________
@ mia :
Μακάρι να μπορούσα να στείλω μερικά κομματάκια τώρα....
Καλή Εβδομάδα!
__________________
Δύσπιστε έμεινε κανένα κομμάτι;Θα σου στείλω κούριερ με ταπεράκι.Να είσαι καλά καλό βράδυ απο την βροχερή Ανδρο.
Πω πω ξεροκαταπίνω νυχτιάτικα:-))
Θα την κάνω οπωσδήποτε!!!
Καλή βδομάδα Δύσπιστε:-)
Να μην το ψηφίσω για άριστο;;;
Μπουγάτσα- Μακαρονάδα μόνο ενας Σαλονικιός θα μπορούσε να παρασκευάσει!!!Τι "με λες" τώρα!:))
@ Ροδανθη :
Κομμάτι δεν έμεινε, αλλά θέλω 2 ώρες για να φτιάξω καινούργια.
Πες τον κούριερ πριν έρθει, να τηλεφωνήσει....
Καλημέρα από την βροχερή επίσης Θεσσαλονίκη!!
_______________
@ Margo :
Νομίζω μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ίδιο κούριερ με την Ροδάνθη.
Δίπλα είστε........
Καλήμέρα με φιλί Θεσσαλονικιώτικο!!
______________________
@ VAD :
Για να αποφύγω τη μπεσαμέλ έβαλα φύλλο, που έγινε τραγανό.
Ψηφίζεις, ε;;
Κάτι σαν να με θυμίζει αυτό!!!!!!
Καλημέρα Φίλτατε Βασίλη!
_____________
τι, ακόμα δεν ήρθε το κομάτι μου!!!
@ Sweet cherry - Zouzouna :
Μάλλον ολόκληρο το ταψί πρέπει να στείλω!!!!
___________________
Άχουουου... Δεν πρέπει να μπαίνω εδώ όταν βρίσκομαι στη δουλειά! Πείνασα! Φαίνεται πολύ νόστιμο και πολύ χορταστικό.
Φύλλο δεν έχω ανοίξει ποτέ, καιρός να δοκιμάσω!
Καλό βράδυ!
Δημοσίευση σχολίου