Η συνταγή παλιά και δοκιμασμένη, αλλά με νέα εκτέλεση!
Η παλιά συνταγή σε ανάρτηση ΕΔΩ (κλικ) έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από όλες, με 9.279 επισκέψεις, με σύνολο του blog 171.771......
Και το καινούργιο αποτέλεσμα
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (κιλότο ή νουά / και ας σας
στραβοκυττάει ο χασάπης, θέλοντας να πει "θα πάει χαμένο")
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 χοντρές φέτες ψίχα άσπρου ψωμιού (εγώ βάζω κίτρινο δικής μου
κατασκευής και φρυγανιά τριμμένη για συμπλήρωμα)
1/2 φλυτζάνι γάλα
1 κουτ.σουπ. κοφτή ρίγανη
1 ώριμη τομάτα λιωμένη ή 2 κ.σ. κονκασέ
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό (με το ασπράδι)
Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4 ή 6, ανάλογα με το ταψί
αλάτι,πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τον κιμά σε λεκανάκι ή το μπώλ του μιξερ
Βάζετε την ψίχα του ψωμιού να μουσκέψει στο γάλα και μετά ελαφρά
στιμένη μέσα στον κιμά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε πολύ
καλά με το χέρι ή με τα ζυμωτήρια του μίξερ και το αφήνουμε στο
ψυγείο για μιά ώρα.
Ζυμώνουμε ξανά το μείγμα και πλάθουμε με λαδωμένα χέρια τα
μπιφτέκια (εγώ τα κάνω περίπου 10 εκατοστά διάμετρο. Θέλει
προσοχή στην τοποθέτηση στο ταψί. Το μείγμα είναι πολύ μαλακό
αλλά δεν διαλύεται στο ψήσιμο).
Τοποθετούμε στο ταψί τις πατάτες γύρω, βουτηγμένες μια-μια σε
λάδι για να μήν ξεραθούν στο ψήσιμο.
Έτσι το ταψί έχει αρκετό λάδι και θέλει μόνο 1 - 1 +1/2 φλυτζάνι νερό.
Αν θέλουμε αλατοριγανοπιπερώνουμε και τις πατάτες.
Αυτές οι ποσότητες δίνουν περίπου 6+ μπιφτέκια.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50' περίπου. Στο τελευταίο
δεκάλεπτο γυρίζουμε με σπάτουλα τα μπιφτέκια και ανακατεύουμε
τις πατάτες.
Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε νερό (ζεστό).
Τον φούρνο μου τον έχω στους 175 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω &
κάτω με αέρα και ψήνονται ομοιόμορφα έστω και σε δύο πατώματα.
Για φούρνο με αντιστάσεις μόνο, αυξήστε την θερμοκρασία 20 οC.
Για έξτρα ροδοκοκκίνισμα, πριν το σερβίρισμα λίγο grill.
Για γαρνιτούρα, εκτός από τις πατάτες, έκανα και τρεις πουρέδες (πως είναι ο πληθυντικός του "πουρέ", δεν ξέρω)
Ένα κλασσικό με πατάτα (άσπρο),
Ένα με καρότα (καροτί μου βγήκε. Τον ήθελα πιο κόκκινο, για να έχω τα Ιταλικά χρώματα, αλλά...) και
Ένα με σπανάκι πράσινο.
Για τους δυο πρώτους, βράσιμο πατάτες και καρότα στον ατμό.
Ξεχωριστά σε μπωλ, μπλέντερ για τα καρότα, πηρούνι για τις πατάτες, γάλα, λάδι, αλάτι και άσπρο πιπέρι. Γνωστά πράγματα!
Για τον πράσινο είχα δυο τρόπους, ένα απλό και ένα δύσκολο, αλλά πιο νόστιμο.
Τον "απλό" θα τον γράψω στο τέλος.
Για τον "δύσκολο" που έκανα, έπλυνα καλά το σπανάκι, ξεχώρησα τα φύλλα, ένα-ένα και τα άφησα να στραγγίσουν.
Σε βαθύ τηγάνι 3 κουταλιές λάδι και σωτάρω 1 φλυτζάνι κρεμμυδάκι φρέσκο σε ροδέλλες, με μια σκελίδα σκόρδο και λίγο άνιθο. Σβήνω με μισό φλυτζάνι λευκό κρασί.
Βάζω το σπανάκι, ανακατώνω, σκεπάζω και σωτάρω μέχρι να μειωθεί ο όγκος.
Το μείγμα στο μπλέντερ και ...... να ο πουρές!!
Για τον απλό τρόπο, πάλι πλύσιμο, φύλλο-φύλλο και ζεμάτισμα για 3-4'. Αμέσως μετά το ζεστό σπανάκι σε κατσαρόλα με παγωμένο νερό (και με παγάκια μέσα), μέχρι να κρυώσει.
Αυτό το παγωμένο σοκ κάνει το σπανάκι να μείνει καταπράσινο.
Μετά μπλέντερ, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και έτοιμο, χωρίς να χάσει την γεύση του σπανακιού.
Το σπανάκι ήταν 1 κιλό και έκανα το μισό.
Το υπόλοιπο μισό το έκανα μια σπανακοτυρόπιτα με Μακεδονική σφολιάτα, χωρίς ενδιαφέρον. Μόνο φωτό
15 σχόλια:
καλημέρα, ήρθα να φάω μπιφτεκάκι... 12 η ώρα.. η ώρα που τρώνε οι γριές ... χιιχιχι
αν σε διάβαζε η μάνα μου, θα άρχιζε τον εξάψαλμο... για το μαίντανό στο μπιφτέκι. το τι ακούω για να βάζω τα "σωστά" υλικά σε μπιφτεκάκια και κιοφτέδαι, δεν ξέρεις..
πουρέ (δεν υπάρχει πληθυντικός)καρότου, έφτιαξα (κατά γαλλική συνταγή) με ζωμό κοτόπουλου (ένα κύβο κνορ δηλ, σιγά ην παιδευόμουν αλλιώς). Μην βάζοντας γάλα, εχει άλλη υφή... δοκίμασε. Εκανα πατάτα καρότο, και ζωμό... απίθανο!!
Το σπανάκι ειναι "της μαμάς" δεν ανακατεύομαι... ρε, πενηντάρησα και η μάνα χώνει την μύτη της... αλλιώς δεν τρώει...
επίσης ψάξε με αύριο, θα ανεβάσω τον πουρέ σελινόριζας. Α π ί θ α ν ο ς...
@ Sweet cherry - Zouzouna :
Περιμένω........
_______________
Λαχταριστα αφρατα μπιφτεκακια!
Πολυ ομορφοι οι πουρεδες!
Καλη βδομαδα!
Αρέσουν σε όλους μας τα μπιφτεκάκια και οι πουρέδες σου πολύ καλοί! Καλή εβδομάδα!
Πολύ νόστιμα φαίνονται όλα! Καλή εβδομάδα:)
Τα μπιφτεκακια τα τρωγω και τον πουρε ομοιως, εχω ομως μια αδυναμια στις τηγανιτες πατατουλες, τις τραγανες!
Νοστιμιές..
σε ποιόν δέν αρέσουν τα μπιφτέκια!!!
και η πολυχρωμία στον πουρέ, σπέσιαλ.. :)
να σου πω οτι και η δικη μου συνταγη μπιφτεκια με πατατες ειναι απο τις πιο διαβασμενες!
οσο για το καροτι χρωμα, τι περιμενες απο καροτα??? :)
@ Elpiniki :
Πρώτα πρέπει να χορταίνει το μάτι.
____________
@ Εφη :
Είπα να δώσω λίγο χρώμα στο πιάτο, μπας και έχει κάποια αντανάκλαση και στη ζωή μας!
____________
@ mia maria :
Απλά και αγαπημένα!
____________
@ Λίλα :
Ο συνδυασμός μπιφτέκια (ή κεφτέδες) με τηγανιτές πατάτες....ανυπέρβλητος!!!!
_____________
@ Ευρύνοος :
Ο μόνος τρόπος να δώσουμε λίγο χρώμα στην μαυρίλα που μας καταδίκασαν......
_____________
@ grEAT :
Υποθέτω ότι επειδή όλοι έχουν στα αγαπημένα τους τα μπιφτέκια, μάλλον ψάχνουν κάτι το διαφορετικό.
Τα καρότα είχαν πιο έντονο χρώμα, αλλά άνοιξε στην πορεία.
Την άλλη φορά θα χρησιμοποιήσω ντομάτες, θα τα στήσω σε ορθογώνιο πυρεξάκι, με την σειρά της Ιταλικής σημαίας, με την συνοδεία του Ιταλικού Εθνικού Ύμνου, που μ'αρέσει!! (Πάρε την ιδέα, δωρεάν είναι! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!)
_____________
Τι να πρωτοδιαλέξω;Μία απ΄όλα:)
@ VAD :
.....έφθασεεεεεε!!
_______________
Ακριβώς τα ίδια υλικά χρησιμοποιώ με κάποιες αλλαγές στις αναλογίες.
Να πω την αλήθεια όχι ότι μετράω ακριβώς, με το μάτι που λένε.
Γίνονται αφράτα και νόστιμα.
Στους πολύχρωμους πουρέδες βγάζω το καπέλο.
Χαιρετώ ηλιόλουστα και γιορτινά.
@ Thalassenia :
Οι ποσότητες είναι θέμα προσωπικού γούστου, εκτός από ορισμένα γλυκά, όπου δεν σηκώνει παιχνίδι.
Καλό Βράδυ!
_______________
ΟΚ!
στείλε μου την ...σπανακόπιτα, και θα υπάρξει πολύ... ενδιαφέρον!
Φιλάκια
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ
@ Αστοριανή :
Λέω ότι δεν έχει ενδιαφέρον, γιατί είναι με έτοιμη σφολιάτα.
Το ενδιαφέρον είναι ΕΔΩ(κλικ).
Wish you were here!!!!!!
Πολλά φιλιά σε όλους σας!!!!
________________
Δημοσίευση σχολίου