Σήμερα, κατά τις 12 το μεσημέρι, άκουσα το γνωστό ερώτημα: "Τι θα φάμε σήμερα;"
Στο ψυγείο υπήρχαν περισσεύματα από προηγούμενες μέρες, αλλά Κυριακή δεν θέλω υπόλοιπα.
Και ξεκίνησα ένα εύκολο στιφάδο, στη χύτρα ταχύτητος.
Τελείωσα σε μια ώρα και να το αποτέλεσμα
400 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες κτψ ή κανονικά κομμένα κομμάτια
750 γραμ. Κρεμμυδάκια στρογγυλά (κοκκάρι) κτψ
400 γραμ. (1 κουτί) τοματάκια αποφλοιωμένα ή κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi, μαζί με
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιολαδο έξτρα παρθένο
1/2 φλ.τσαγ. κρασί κόκκινο ξερό
1/2 φλ.τσαγ. ξύδι άσπρο
1 ξυλάκι κανέλλα
1-2 πρέζες γαρύφαλο τριμμένο
Αλατοπίπερο κατά βούληση και
Μια Χύτρα Ταχύτητος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα και σωτάρουμε τα μανιτάρια πρώτα για 5' και μετά τα κρεμμυδάκια για άλλα 5'.
Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και ρίχουμε τον τοματοχυμό, που μέσα του περιέχει το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά.
Όταν αρχίσει ο βρασμός, κλείνουμε την χυτρα και όταν αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας, χαμηλώνουμε την φωτιά στο 1/3.
Σε 10-12 λεπτά ανοίγουμε τη χύτρα, αφού την εκτονώσουμε.
Αν το περιεχόμενο έχει πολύ ζουμί, αφήνουμε την χύτρα ανοικτή στο μάτι, μέχρι να μειωθεί στο επιθυμητό.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε χυτρα, τότε ο χρόνος πρέπει να τριπλασιαστεί.
Εννοείται ότι, παρ'όλο που είναι χορτοφαγική συνταγή, συνοδεύεται με κόκκινο ξηρό κρασί, το Γαλλικό Bordeaux, ή το Ελληνικό ΡΑΨΑΝΗ, ή ότι άλλο έχετε τέλος πάντων.
Για σαλάτα, σήμερα, έβρασα Λαχανάκια Βρυξελλών και τους φόρεσα νηστίσιμη μαγιονέζα, ανακατεμένη στο multi με λαδολέμονο, για να αραιώσει λίγο.
Η πρώτη φορά που έγραψα αυτή τη συνταγή, ήταν τον Νοέμβριο του 2009 και μπορείτε να την δείτε κλικάρωντας ΕΔΩ.
18 σχόλια:
Ανακάλυψα το blog σου εντελώς τυχαία, πριν από λίγο καιρό και από τότε διαβάζω κάθε συνταγή που ανεβάζεις!! Τα συγχαρητήριά μου!! Καμμιά σουπίτσα τώρα που χειμώνιασε παίζει να φτιάξεις;;
@ Κοπελλούα :
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Σούπες κάνω συχνά, αλλά δεν τις αναρτώ, γιατί είναι επαναλήψεις.
Στις ετικέττες, αριστερά στο side-bar, πάτα ΣΟΥΠΕΣ και θα βγάλει αρκετές. Μόνο από κοτόσουπα πάσχω, λόγω συζύγου(!).....
Καλή Εβδομάδα!!
________________
Δύσπιστε καλησπέρα τέλειο το στιφάδο μόλις μπήκε στο τεφτέρι μου να είσαι καλά καλό βράδυ.
Καλύτερο δεν έχω!
Δεν το γνώριζα φυσικά αλλά ταιριάζει στα γούστα μου.
Το κατψ. κρεμμύδι δεν χαλάει στη χύτρα;
Την έχω "πατήσει" για αυτό σε ρωτάω.
Καλή εβδομάδα!
Ωρε μάνα μου, στιφάδο ναναι και ότι ναναι! Με τα μανιτάρια θα είναι τέλειο!! Καλή εβδομάδα!
@ Ροδανθη :
Παλιότερα το έκανα με πλευρώτους baby, ή πλευρώτους μεγάλα, τεμαχισμένα στα 2 ή στα 3.
Ήταν λίγο πιο σφιχτά και μοιάζουν περισσότερο με κρέας.
Σήμερα είχα μόνο αυτά.
Καλή Εβδομάδα!
___________________
@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Όπως φαίνεται και στις φωτό, τα κρεμμυδάκια διατηρούν το σχήμα τους, χωρίς να είναι σκληρά.
Πριν χρόνια τα σωτάριζα χωριστά, μέχρι ροδοκοκκίνισμα και έχαναν το σχήμα. Τώρα μόνο 5', ίσα να βγάλουν τα νερά τους. Και κατ'ευθείαν από την κατάψυξη στην χύτρα.
Καλή Εβδομάδα!
___________________
@ Eri :
Όταν το κάνω με μοσχάρι, βάζω και 1-2 σκελίδες σκόρδο. Γίνεται πιο βαρύ.
Καλή Εβδομάδα!
___________________
Το έφαγα με μικρή παραλλαγή στα Γρεβενά και ξετρελλάθηκα..αγαπημένη γε΄υση τα μανιτάρια θα το κάνω φίλε μου στα σίγουρα..
@ αχτίδα :
Σίγουρα στα Γρεβενά ξέρουν καλύτερα.
Και περισσότερο η Κα Δήμητρα!!!
Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι έχουν νερό από 70 έως 80% και σε αυτό μοιάζουν με το κρέας....
Καλό Βράδυ και Καλή Εβδομάδα!
_______________________
Κατάλαβα,στιφάδο δίχως κρέας,
ότι πρέπει στην εποχή της ανέχειας!
Το γαλλικό κρασί να μας λείπει,
καλό είναι το Ραψάνη.
Τα κρεμμυδάκια έτοιμα?΄κάτσε
να τα καθαρίσεις να τρέχει
κορόμηλο το δάκρυ!
Καλή εβδομάδα,από αύριο...
@ Frezia :
Χορτοφαγικό στιφάδο για λόγους υγειινής.
Για να βρω κοκκάρι της προκοπής πρέπει να πάω στο Καπάνι, σε συγκεκριμένο μαγαζί και σήμερα...δεν...
Για το καθάρισμα χωρίς δάκρυ, πάτα ΕΔΩ, για να δεις το κόλπο.
Αλλά γιατί όχι κατεψυγμένο; Άψογο και καθαρό είναι.
Καλή Εβδομάδα!!
__________________
Θάθελα λίγο ἀπό τό φαγητό γιατί τό κόβω νάναι σούπερ. Καί σάν νηστίσιμο, εἶναι καί στό πνεῡμα τῶν ἠμερῶν!
Το στιφάδο τέλειο και γω έτσι το κάνω...Το ίδιο κάνω βέβαια και στη μαγειρίτσα... αντί για κοψίδια βάζω διαφορετικά μανιτάρια και μερικές ποικιλίες άγριων αποξηραμένων που δίνουν ιδιαίτερο άρωμα...αυγοκόβω και με τα μυρωδιακά που βάζω γίνεται λουκούμι!
Υ.Γ Ωραίος τύπος ο γκριφόνης σου! Φάτσα!!
N' αγιάσει το χέρι του Μπάρμπα Στάθη που τα καθάρισε, είπα εγώ τις προάλλες, που τα έφτιαξα με.... με.... με κάτι που δεν θυμάμαι τος παν!!
Μια χαρά τα φάγανε.
Εγώ δεν, ούτε τα μανιτάρια!!!
@ cummulus :
Ναι μεν είναι νηστίσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες, δεν παύει να είναι και νόστιμο.
Να'σαι καλά, φίλε μου, Καλό Βράδυ!
_________________
@ ΛΙΑΚΑΔΑ :
Ναι, και μαγειρίτσα (σαν) κάνω, όπως έκανε και η μητέρα μου.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ και θα βρεις κάτι τέτοιο.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη
Καλό Βράδυ!
________________
@ Sweet cherry - Zouzouna :
Έχω πάντα στην κατάψυξη και τα χρησιμοποιώ και σε άλλες συνταγές.
Καλό βράδυ!!
________________
Οσο αγαπω το στοιφαδο, αλλο τοσο δεν μπορω τα μανιταρια, αλλα παντα αμα ακουω στοιφαδο ειμαι μπροστα!
Τα μανιτάρια κάνουν πολύ ωραίο στιφάδο!!!!!
Μμμμμ !!! πολύ ωραίο το στιφάδο, μακάρι να είχα λίγο αυτή την ώρα,κι ας μην νηστεύω!!
Μου άνοιξες την όρεξη και είμαι στη δουλειά... Αυτό το στιφάδο φαίνεται πεντανόστιμο! Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!
Δημοσίευση σχολίου