Τον Φεβρουάριο του '10, έκανα ενα Σάμαλι, που όμως είχε μερικές ατέλειες.
Ήταν πολύ χοντρό (μεγάλη δόση σε μικρό ταψί).
Δεν είχε τα χαρακτηριστικά αμύγδαλα (δεν είχα τότε).
Το σιρόπι δεν είχε αρκετό πορτοκάλι (ξύσμα).
Όχι βέβαια ότι το πετάξαμε, αλλά δεν είχε την εμφάνιση που ήξερα και που συναντώ μερικές φορές στην Αριστοτέλους.
Για φέτος είπα να διορθώσω τις ατέλειες και έγινε
Το πάχος, από 6 εκατοστά, μειώθηκε αρκετά και για να το αντισταθμίσω πρόσθεσα 200 γραμμάρια συμιγδάλι ακόμη.
Το έστρωσα, έβαλα και τα αμύγδαλα στο κέντρο κάθε υποτιθέμενου κομματιού και το έψησα
Στο σιρόπι έβαλα το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και ένα ξυλάκι κανέλας και, στα 5' , έβγαλα το μισό. Το σούρωσα και έριξα στο υπόλοιπο τα υπολείματα, για να βράσει ακόμη 5'.
Αυτό είναι ένα κόλπο από το Ρεβανί, για να μείνει γυαλιστερή η επιφάνεια.
Το σιροπιάζουμε σε δύο φάσεις. Πρώτα το λεπτόρευστο, να απορροφηθεί και μετά το παχύρευστο, που και αυτό απορροφάται, αλλά μένει και στην πρώτη στιβάδα, δίνοντας γυαλάδα.
Εννοείται ότι "εκτιμήσαμε" μερικά (μικρά) κομματάκια, για να δούμε αν πέτυχα την ελαστικότητα, που πρέπει να έχει.
Παρακάτω είναι η περσυνή ανάρτηση....
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010
ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤHΣΙΜΟ....και όχι "Αράπικο"
- Σάμαλι Αράπικο.........φώναζε ο παππούς του συμμαθητού μου, στο Δημοτικό, Γιώργου Παπαδόπουλου (απλή συνωνυμία!!!)
Και αυτό μόνο τον Χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι πουλούσε "μηλαράκια", κόκκινα ζαχαρωμένα φιρίκια.
Και ήταν ο ίδιος "παραγωγός" και πηγαίναμε τα απογεύματα και παρακολουθούσαμε την διαδικασία.......
Σήμερα θυμήθηκα αυτό το σάμαλι και μιας και είμαστε σε νηστεία, έγινε νηστήσιμο και αν θέλουμε και χωρίς λάδι. Μόνο με ταχίνι.
Και ήταν ο ίδιος "παραγωγός" και πηγαίναμε τα απογεύματα και παρακολουθούσαμε την διαδικασία.......
Σήμερα θυμήθηκα αυτό το σάμαλι και μιας και είμαστε σε νηστεία, έγινε νηστήσιμο και αν θέλουμε και χωρίς λάδι. Μόνο με ταχίνι.
Υλικά
· 1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
· 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά, για να γίνει πιό λείο)
· 1 κούπα ζάχαρη
· 1 κουταλιά μαστίχα σκόνη* ή βανίλια
· 3 κούπες ανθρακούχο νερό (σόδα)
· 3 κουταλιές baking powder
· 1/2 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
· 3 1/2 κούπες ζάχαρη
· 3 1/2 κούπες νερό
· ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και τη φλούδα κομμένη σε γιρλάντα, να βράσει μαζί)
· 1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το νερό, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή το αλείφουμε με ταχίνι και ρίχνουμε μέσα το μeίγμα. Κουνάμε το ταψάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες. Μόλις φουσκώσει, βάζουμε αμυγδαλάκια από πάνω και ψήνουμε για 45'-60' στους
200 οC.
Βράζουμε για 5' τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο, το χαράζουμε και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Τα αμύγδαλα είχαν τελειώσει και δεν έβαλα.
* Αν δεν έχουμε μαστίχα σκόνη, τότε παίρνουμε κόκκους και, με λίγη ζάχαρη για να μη κολλάει, την "λυώνουμε" στο ξύλινο γουδάκι.
Και για να ενοχοποιήσω την Νηστεία, ρωτώ... "Νηστεία είναι αυτή ή κραιπάλη";
22 σχόλια:
Πωπω ωραιότατο σου έγινε!!!!
Καλημέρα
Μπράβο Σταύρο το έκανες τέλειο φέτος, γειά στα χεράκια σου, βάλε ένα κομμάτι τώρα!! γιατί τρελαίνομαι για σιροπιαστά!!
Καλημέρα
Σήμερα μας κέρασες μια γλυκιά καλημέρα παρόλο το βροχερόν της ημέρας οπότε και στην ανταποδίδω. Να ναι καλή η μέρα σου λοιπόν.
Α! και να σου πω...εγώ προτιμώ αυτό της Βας. Ηρακλείου:))ξέρεις εκεί κάπου στα βομβίδια κοντά.
EXΕΙ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ......ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΑΣΗ!
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.ΦΙΛΙΑ Τζένη.
Σας περιμένω στο διαγωνισμό που έχω διοργανώσει στον Ψαρότοπο !!!
Εσεις εκτιμησατε μερικά κομματάκια,εμεις να τιμησουμε τα υπόλοιπα;:))Αριστα!
Γιατί (βρε) Σταύρο, γιατί?
Ξέρεις ότι έχω μανία δοκιμάζω τις περισσότερες απ'τις συνταγές σου!
Γιατί ανεβάζεις συνταγές με υλικά που δεν μπορώ να βρώ?
Ακου σιμιγδάλι χοντρό!!!! Που να το βρω εδώ στην παπρικοχώρα?
Γιατί με πληγώνεις? Φίλος είσαι σύ?
μοσχομυρισε!!!
Μμμμμ!Μου θες και συγκρίσεις με την Αριστοτέλους!!
Μη τον ακούτε καλέ!!Μοντάζ είναι η φωτό!!
Μπουχαχαχα
Πέτυχε η ..διόρθωση!!!!Ολα καλά, αλλά μεγάλη η δόση...Γι αυτό, άρχισε να το μοιράζεις,και φυσικά μη με ξεχάσης!!!!
δεν το εχω φτιαξει ποτε,μα νομιζω πως το πιο λεπτο θα ειναι σιγουρα πιο νοστιμο...το κρατώ κι ελπιζω να το δοκιμασω στη σαρακοστη προσεχως...
Πολύ το ζήλεψα! Ωραίο σου έγινε!
Ωραίο (και άγνωστο σε μένα) το κόλπο με το σιρόπι!
Αντιγράφεται για μελλοντική χρήση!
Κομματάκι περίσσεψε, γιατί έχω και μια αδυναμία στα σοροπιαστά; :)
Λαχταριστό γλυκό! καταγράφεται για τη Σαρακοστή που δεν αργεί...
Δεν εχω δοκιμασει ποτε, αλλα ολο λεω θα κανω καποια στιγμη... φαινεται πολύ νοστημο!
Για τη σαρακοστή που πλησιάζει ...πολύ καλό.
Την καλημέρα μου!
@ Asteri
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ
@ Μαριάνθη
@ Maria
@ Eleni_Tzeni
Έγινε καλύτερο από το περσυνό, πιο υγειινό και πιο αρωματικό από του "Χατζή", του ονομαστού Χατζή στην Βενιζέλου.
__________________
@ Lambros:
Ήρθα και πρότεινα.
__________________
@ VAD:
Πάνω από τα μισά θα τα εκτιμήσει και ο φίλος μας, ο Ανέστης, όταν επιστρέψει στο γραφείο. Θα μας πει!
__________________
@ Ginger:
Τι να κάνω που είσαι ακατάδεκτη;
Καλά να πάθεις!!
__________________
@ Το κόκκινο φουστάνι:
Και'συ ακατάδεκτη, κι ας είμαστε και κοντά!
__________________
@ ....I;m a dreamer:
Ναι, ρε κοριτσάρα, συγκρίνομαι και υπερέχω στη γεύση, στην αγνότητα των υλικών και στη έλλειψη σκόνης και καυσαερίων!
Κι αν θέλεις, όταν ξαναπεράσεις, δοκίμασε με!
Σου χρωστάω και ένα παστίτσιο!
Έτσι για να μη λες ότι ξεχνάω!
__________________
@ RIRI:
Άρχισα ήδη, έμεινε κιόλας!
__________________
@ Cook:
Είναι κάτι μεταξύ ρεβανί και χαλβά συμιγδαλένιο.
Και χωρίς λάδια και βούτυρα!
_________________
@ Εφη:
Μακάρι να είμασταν κοντά.
_________________
@ Betty's Couisine:
Το κόλπο το ξεσήκωσα από το πιο παλιό "ρεβανιτζίδικο" στη Βέροια.
Πιάνει και αλλού.
_________________
@ Vita
@ Dhmhtra:
Γιατί μόνο την Σαρακοστή;
Όλο το χρόνο "στέκεται"
_________________
@ Ελπινίκη:
Εύκολο είναι και δίνει άλλο αέρα σε συγκεντρώσεις φίλων.
Καρα-τσεκαρισμένο!
_________________
ΠΩΠΩ ΣΑΜΑΛΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!!!
ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΔΕ!!
ΟΧΙ..ΛΕΕΙ.. ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ......
ΤΡΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩ!!!!
Νηστεία πια νηστεία καλεεε
ξεκίνησε και δεν το πήρα είδηση!!!
Βρε καλε μου άσε να φάμε τίποτα τώρα, έχουμε μέρες!!ΧΑ!ΧΑ!
Πάντως το ραβανί τέλειο μέχρι εδώ
έφτασε η μυρωδιά του
Όσο για το "νηστεία είναι αυτό η κραιπάλη" δεν θα διαφωνήσω καθόλου
φιλε μου!αδυναμίες βλέπεις!
Το παστίτσιο είναι ένα δέλερα μεγαααααάλο!!
@ lourdi lourdaki:
Άρα, αυτό που τρώτε στην ταβέρνα είναι μάλλον ρεβανί.
Μοιάζει μεν, αλλά δεν.....
_______________
@ ElenaG:
Νηστεία; Λέμε τώρα!
Απλά είναι με λίγες θερμίδες και χωρίς λιπαρά!
_______________
@ ....I'm a dreamer:
Πες δυο μέρες πριν περάσεις και έγινε.
Στο φέρνω στο αεροδρόμιο!!
_______________
Δημοσίευση σχολίου