Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ μεν, αλλά και μια ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΑΛΤΣΑ μωβ!!!!

Αυτό το "πράμα" που είναι δίπλα στις πατάτες και τα μπιφτέκια, θάπρεπε να βγεί ΜΩΒ αλλά με πρόδωσε η μηχανή, που πριν λίγο έπεσε ανάμεσα σε πλυντήριο και ψυγείο.
Ας πάρω όμως το θέμα από την αρχή.
Σήμερα είπα να κάνω τα "γνωστά" ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, που έγραψα πέρσυ (έρχονται με "κλικ" στο link).
Συγκεντρώνοντας τα υλικά, λέω να κάνω και μια σάλτσα μανιταριών, σε μωβ χρώμα, που έκανε η γιαγιά μου, όταν ήθελε να εντυπωσιάσει, σε τραπεζώματα.
Ήταν υπόλειμμα της Γαλλικής της παιδείας(!), μιας και ήταν κόρη του Γάλλου Προξένου στην Κωνσταντινούπολη (το γένος Dragon), πριν παντρευτεί τον παππού μου.
Η μεγάλη διαφορά από την συνταγή και από τα μπιφτέκια, είναι ότι αλατίστηκαν με ειδικό αρωματικό αλάτι, που φαίνεται στην παρακάτω φωτό.
Υ Λ Ι Κ Α (για 4 άτομα περίπου)
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol για μαγείρεμα (βούτυρο έλεγε)
450 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες (150 δράμια έλεγε)
Βασιλικό, Δυόσμο, Ρίγανη
1 φλ.τσαγ. Κρασί κόκκινο (Bordeaux έλεγε και ΕΙΧΑ)
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες (το έκανα αλλιώς)
1/2 κουτ.γλυκού Κορν-φλάουρ (προαιρετικά)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και λυώνουμε το βούτυρο.
Σωτάρουμε το χοντροκομμένο σκόρδο μέχρι να ροδίσει και το βγάζουμε.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, με προσοχή στο ζεστό λάδι, και τα σωτάρουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά τους, με σκεπασμένο το τηγάνι με την "αντιπιτσιλιστική" σίτα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Ρίχνουμε τα μυρωδικά και το κορν-φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο νερό, για να μη σβωλιάσει.
Η σάλτσα παίρνει το μωβ χρώμα που φαίνεται στην κάτω αριστερή φωτό του παρακάτω κολάζ.
Την σάλτσα την είχα κάνει πριν χρόνια, με κρασί ΝΑΟΥΣΑ και δεν είχε πάρει αυτό το χρώμα. Είχε γίνει πιό κόκκινη.
Μάλλον το χρώμα οφείλεται στο κρασί (ονομασία προέλευσης Μπορντώ. Πόλη της Γαλλίας που δίνει το όνομα της και στο ανάλογο χρώμα, εκτός από το κρασί)
Το ατύχημα με την μηχανή έγινε μετά από το φτιάξιμο της σάλτσας και ελέγχεται για βλάβες και στο hardware και στο software της.
Μαλλον ήρθε η ώρα της!!

14 σχόλια:

Margo είπε...

Εντυπωσιακό πιάτο αλλά και η γιαγιά με τη ιστορία της:)

Η συνταγή θα γίνει αύριο κιόλα αφού τυχαία έχω τα υλικά στο ψυγείο!
Ευχαριστώ Δύσπιστε.
Καλή Κυριακή!

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Αν αργήσω,φάτε!!

Χαχα!!

Καλή Κυριακή!!

Αστοριανή είπε...

Όμορφη η ιστορία της γιαγιάς!
όσο για τα μανιτάρια...
δεν μου πολυ-αρέσουν,
με τί άλλο να συνδιαστούν;
...!!!
πάντα με την αγάπη, και στην συμπατριώτισσα μου,
σας φιλώ,
Υιώτα
ΝΥ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Margo:
Παρ'όλο που η γιαγιά παντρεύτηκε και αποσχίστηκε από την οικογένεια στα 19 της, πήρε μαζί της μερικά στοιχεία της καταγωγής της και ας ήταν "σκοτωμένη" με την μαγείρισσα τους.
Καλή Κυριακή!
________
@ ...I'm a dreamer:
Παλιό, αλλά καλό και διαχρονικό!
Καλά να περνάς!
________
@ Αστοριανή:
Η γιαγιά έζησε στην Κωνσταντινούπολη, σαν παντρεμένη, μέχρι το 1925, οπότε όταν απέλασαν το παππού, τον ακολούθησε, μαζί με την μικρή, κι ας μην ήταν υποχρεωμένη, λόγω καταγωγής και λόγω του ότι είχε και δύο αδερφές στην Αμερική.
Την μία κοντά σου και την άλλη στην Καλιφόρνια.
Και ήρθαν μόν με το βρακί τους και τς αναμνήσεις τους!
Αλλά επειδή στενοχωρέμαι όταν τα σκέφτομαι, θα σου πω ότι η σάλτσα αυτή είναι περιττή. Το φαγητό έχει το ζουμάκι του και μάλιστα γίνεται και λεμονάτο, αν βάλεις λεμόνι μαζί με το νερό στις πατάτες.
Πάντως η συμπατριώτισσα σου το είπε το "γεια στα χέρια σου" και σκούπισε και το πιάτο της με μιά ψίχα ψωμιού!
Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!
__________

manousina είπε...

Μήπως ήθελες δικαιολογία για να πάρεις καινούργια μηχανή;;;; Σίγουρα η γιαγιά εντυπωσίαζε!!!

Και λοιπόν;E allora? είπε...

αυτό το πιάτο έχει ό,τι αγαπώ!!!!

kiki είπε...

Μπήκα να δω τη μωβ σάλτσα και βλέπω και το αλατάκι μου! Η μηχανή, μου θυμίζει το πρόβλημα της δικής μου! Άντε! Ευκαιρια να πάρεις άλλη!

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτές οι παλιές ιστορίες, είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Η σάλτσα πρέπει όντως να είναι εντυπωσιακή με αυτό το χρώμα.
Καλό Σ/Κ

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Σόρρυ καλή βδομάδα ήθελα να ευχηθώ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Manousina:
Ναι, θα ήθελα μια, αλλά αυτή που μ'αρέσει είναι πολύ ακριβή και δεν μπορώ να την έχω (ή δεν πρέπει αυτό τον καιρό).
______________
@ ...E allora:
Τι το σκέφτεσαι!!! Κόπιασε!!!
______________
@ Kiki:
Η μόνη αναφορά είναι η φράση "Η μεγάλη διαφορά από την συνταγή και από τα μπιφτέκια, είναι ότι αλατίστηκαν με ειδικό αρωματικό αλάτι, που φαίνεται στην παρακάτω φωτό".
Είδες όμως βαζάκι;
Την μηχανή την έφτιαξα. Κόλλησα το καπάκι των μπαταριών, έβαλα και στην θέση του τον επιλογέα προγραμμάτων και για την ώρα είναι ΟΚ.
_______________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Όταν γεράσω περισσότερο (αισιοδοξία το λένε), θα γράψω τις ιστορίες και ότι πέρασα στη ζωή μου.
Καλή Εβδομάδα!
_______________

Nandia είπε...

Τα μπιφτέκια είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά..πόσο μάλλον με κάτι τόσο ιδιαίτερο από δίπλα...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Nandia:
Το μπιφτέκι σαν μπιφτέκι κάποτε δεν το έτρωγα καθόλου.
Ότι αξίζει είναι τα συνοδευτικά.
Και αυτό ισχύει για πολλά φαγητά.
Καλή Εβδομάδα!
__________

Maria Tzirita είπε...

Καλά, με το "αντιπιτσιλιστική" πέθανα στο γέλιο! Κατά τ'άλλα, θα κρατήσω τη συνταγή για τα μπιφτέκια, διότι οτιδήποτε τηγανιτό είναι πλέον παρελθόν...
Καλή βδομάδα και καλό μήνα από αύριο!

xsclean είπε...

Λατρεύω τα μπιφτεκια, σίγουρα θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή!