Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΕΡΑΣΑΝ......πάμε για την Πρωτοχρονιά......


Τα ψώνια και η προετοιμασία για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πιό χρονοβόρα από αυτό το ίδιο το τραπέζι.
Μαζευτήκαμε και φέτος, η σταθερή ομάδα, στο σπίτι της κουνιάδας μου, με μια τεράστια ποικιλία φαγητών, από μπούτι χοιρινό και τηγανιά, μέχρι ντολμαδάκια και φιλετάκια μοσχαρίσια.
Επειδή όμως κανείς μας δεν θέλει γαλοπούλα και από κοτόπουλο τρώμε μόνο το στήθος και αυτό μόνο το 30% της παρέας, έκανα εγώ αυτό που κάνω πολλά χρόνια τώρα και είναι πολύ δημοφιλές....

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ (!!!)

Υ Λ Ι Κ Α
300 γραμ. Συκωτάκια κοτόπουλου
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 φλ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα
1/2 κιλό Κυμά μοσχαρίσιο
1/2 φλ.τσαγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1+  φλ.τσαγ. Κάστανα ψημμένα (κομμένα κυβάκια)
1/2 φλ.τσαγ. Σταφίδες ξανθές
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου (είχα στην κατάψυξη)
3/4 φλ.τσαγ. Κουκουνάρι (μόνο Κινέζικο υπάρχει πια)
Αλάτι
Πιπέρι

Αρκετά από αυτά τα υλικά φαίνονται στο παρακάτω κολάζ

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και βράζουμε για λίγα λεπτά τα συκωτάκια.
Τα κόβουμε μικρά κυβάκια όταν κρυώσουν.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι, με τα συκωτάκια και τον κυμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα (να ασπρίσει που λέμε).
Ρίχνουμε το ρύζι και σωτάρουμε μερικά λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε 10', ανακατεύοντας , για να μη πιάσει στον πάτο.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε ταψί (πυρέξ οβάλ έβαλα).
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα στήθη του κοτόπουλου. Τα σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να κοκκινίσουν ελαφρά.
Τα τοποθετούμε στην επιφάνεια της γέμισης, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για μια ώρα. Στην μισή ώρα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε μια μερίδα, βγάζουμε την φωτό, γιατί αργότερα θα γίνει "γιάγμα" το "γεμίδι", όπως το έλεγε ένας παλιός φίλος. Πάντα κρατούσα λίγο γεμίδι "καβάντζα", για την επόμενη μέρα.

Μαζί με το "γεμίδι" και επειδή στο τραπέζι θα υπήρχαν και ντολμαδάκια, έφτιαξα και μια "Σάλτσα Αυγολέμονο". Μερικοί τα τρώνε μόνο με λεμόνι, αλλά χωρίς αυγολέμονο....δεν λέει!
Υ Λ Ι Κ Α
3 Λεμόνια (τον χυμό τους)
2 Αυγά
1 κουτ.σουπ. Κόρν-φλάουρ
1 φλ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light, αδιάλυτο
1 φλ.τσαγ. Νερό ζεστό (αν είχα ζωμό από αυτό που έβρασε, θα ήταν καλύτερα)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μπωλ βάζουμε ένα σφηνάκι νερό και σπάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρίσουν. Σταδιακά ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στο γάλα διαλύουμε το κορν-φλάουρ καλά και, μαζί με το ζεστό νερό, το βάζουμε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά.
Σε λίγο ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ και συνεχίζουμε με το μιξεράκι μέχρι η σάλτσα μας να δέσει στον επιθυμητό βαθμό.
Εγώ την άφησα λίγο νερουλή, γιατί θα περνούσε αρκετή ώρα μέχρι να πάμε και εκεί την ζέστανα ξανά, ανακατεύοντας με κουτάλι.
Posted by Picasa

12 σχόλια:

LENA είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΕ ......ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΦΑΓΑΤΕ-ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΤΕ..ΑΝΤΕ ....ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ..ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ..ΑΦΗΣΑ ΕΥΧΕΣ ΣΤΟ .....ΦΑΤΣΟΒΙΒΛΙΟ ...ΣΜΟΥΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

RIRI είπε...

Πολύ καλό ΔΥΣΠΙΣΤΕ, αν και αρχικά νόμιζα οτι θα γεμιζες το φιλέτο με την γέμιση!αλλά ετσι δείχνει πιο ολοκληρωμένο πιάτο!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, !!!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Τι μας κάνεις τώρα!!όχι άλλο φαΐ, αν και όπως το βλέπω θα είναι μούρλια...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ...
έχεις γράμμα κόπιασε αν θες...
καλή βδομάδα..

manousina είπε...

μάλλον πρέπει να το δοκιμάσω αυτό. και εμείς δεν τρώμε γαλοπούλα και από κοτόπουλο προτιμάμε στήθος. Πάντα να ανταμώνετε και να ξεφαντώνετε

Λίλα είπε...

Αν και νοιώθω σαν παραγεμισμένη γαλοπούλα....κοιτάω τη γέμιση και λέω τέτοιο δεν έχω μέσα στην κοιλιά μου!!!!!!!!!

VAD είπε...

χορτασαμε,χορτάσαμε:)))

zoyzoy είπε...

Και του χρόνου να'σαι καλά να ξαναγεμίσεις τα στήθια!

Εμένα μου στοίχισε 5ευρά το κουκουνάρι και 10 η γαλοπούλα δεν νομίζω να'ταν κινέζικο μάλλον κινέζα η γαλοπούλα ήταν:))

Magia da Inês είπε...

♫°° Amiga,

°º♫ Para você em 2011:

° • ♫ "Os sonhos realizados...
°º ♫°° ♫♫ O amor esperado...
° ·. •*• ♫ A esperança renovada..."

Bj♥s
Brasil °º♫
°º
° ·.

Thalassenia είπε...

Πλούσια τα ελέη και μετά σου λέει κρίση.
Και του χρόνου με υγεία και διπλάσιο κέφι και χαρά.

Χρόνια Πολλά.

Betty's Cuisine είπε...

Αντε άλλη μια μέρα κραιπάλη και μετά θα μαζευτούμε :)

Και του χρόνου να είστε καλά να ανταμώνετε με χαρές!

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Υποψιάζομαι ότι αυτό το φαγητό θα μου αρέσει τρελλά, γιατί μου αρέσουν πολύ τα συκωτάκια και το κοτόπουλο επίσης.
Όσο για τη μάζωξη είναι ότι καλύτερο αυτές τις μέρες και όλος αυτός ο χαβαλές έχει την ομορφιά του.
Χρόνια πολλά και με το καλό ο καινούριος χρόνος.

mia maria είπε...

Πολύ ωραία ιδέα! Χρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά!