Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

"ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?",,,.....,,,...ΝΑΙ , Ντολμαδάκια αυγολέμονο

Η απάντηση μου στο ερώτημα αν "ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?" είναι ΝΑΙ, Ελληνικά και όχι Μεσογειακά.

Η ερώτηση, μια ιδέα της Κας Λίλας, από το φιλικό blog  "ΤΑ ΛΙΛΑ ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ" .

Η συμμετοχή μου, με φαγητό (ακολουθεί και γλυκό), είναι τα "ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ", που περιγράφονται παρακάτω

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
60+ αμπελλόφυλλα σε άλμη (ή φρέσκα στην εποχή τους)
1 κιλό κυμά από νουά (άπαχο) ή μισό-μισό με χοιρινό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 δεμάτι άνιθο ψιλοκομμένο
1+ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, ανάλογα με το λίπος του κυμά
1 φλυτζ.τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν έχουμε τα φύλλα σε άλμη, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε σε ζεστό νερό 2-3 λεπτά για να μαλακώσουν.
Ζυμώνουμε τον κυμά με όλα τα υλικά καλά και τον αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο .
Μετά ξεκινάμε το τύλιγμα του μείγματος στα φύλλα και τα τοποθετούμε στην χύτρα κυκλικά, στον πάτο της οποίας έχουμε στρώσει φύλλα (τα σχισμένα και τα περισσεύματα).
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα καπακώνουμε με ενα πιάτο στην διάμετρο
της χύτρας.
Βράζουμε για 20-25' από το σφυριγμα της βαλβίδας.
Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, τότε τα βράζουμε για 40'.
Για τό αυγολέμονο, φρόντισα να έχουν αρκετό ζουμί, περίπου μισό λίτρο, 3 λεμόνια, 2 αυγά και 1 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουρ.

Ζεσταίνω τα κρύα πια ντολμαδάκια με το ζουμί τους, ρίχνω τα αυγά σε μπωλ, βάζω και ένα κουταλάκι νερό.
Χτυπάω αλύπητα με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός και ρίχνω σταδιακά το λεμόνι.
Μετά, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνω το κορν-φλάουρ και συνεχίζω να δέρνω.
Με μια κουτάλα παίρνω το ζεστό (όχι καυτό) ζουμί και σταδιακά το ρίχνω στο μπωλ, χτυπώντας, για να ζεστάνω το μείγμα και να διαλυθούν τυχόν σβώλοι του κορν-φλάουρ.
Αφού ομογεννοποιηθούν όλα, ρίχνω πρώτα ένα ρουφηχτό φιλί στον αέρα και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με τα ντολμαδάκια. Κουνάω κυκλικά, να πάει παντού, και αφήνω στο σβηστό αλλά ζεστό μάτι, για περίπου 5'.
Σερβίρω, βγάζω μερικές φωτό, το ίδιο πιάτο με διάφορους φωτισμούς  και.............

..........τρώμε

9 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

Κι εγώ τα θέλω με αρκετό ζουμάκι, μούρλια τα ντολμαδάκια σου, πω πω ζήλεψα βραδυάτικα!!!

Ginger είπε...

Ξέρεις Δύσπιστε τι είναι να ζεις σε χώρα που σχεδόν κάθε σπίτι έχει την δική του μικρή παραγωγή κρασιού και να μη μπορείς να βολευτείς από αμπελόφυλλα? Κόλαση. 6 χρόνια σ'αυτη τη χωρα κι ακόμα δεν το έχω ρυθμίσει αυτό το πρόβλημα. Δεν μιλάμε συσκευασμένα σε αλμη. Ενα ελληνικό ντελικατέσεν υπήρχε κι αυτό έκλεισε. Που να βρω! Πρέπει να κατέβω Ελλάδα επειγόντως γιά προμήθειες. Καλή σου νύχτα.

Asteri είπε...

Ωωωω ρε μάνα μου!!! σλουρπ!!! και τα σκεφτόμουν αυτές τις μέρες
Μια μερίδα για μέναααααααααα
Καλό βράδυ

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Απίθανα τα ντολμαδάκια σου, να είχα ένα πιατάκι! γιατι εγώ δύσκολα τα φτιάχνω.

RIRI είπε...

To φιλί το ρουφηχτο ειναι για να μην κόψη το αυγολέμονο???χαχαχα!!Εκτός απο τις ωραίες σου συνταγές,ειναι πάντα απόλαυση να διαβάζω τις αναρτήσεις σου,μου αρέσουν οι περιγραφές σου !!!!!Καλό Βράδυ ΔΥΣΠΙΣΤΕ!!!!

VAD είπε...

Ετσι για να μη λες πως ειμαι δύσκολος,τα λατρεύω:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Betty's Cuisine:
Είναι η απλή μου συμμετοχή στο "ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ".
_______________
@ Ginger:
Δεν κράτησα λίστα με τις ελλείψεις σου, αλλά και εσύ δεν έστειλες διεύθυνση. Κάτι σαν παστό μπακαλιάρο θυμάμαι και προσθέτω τώρα και τα αμπελόφυλλα. Περιμένω....
_______________
@ Asteri:
Το πιατάκι θα το ζητήσεις από την φίλη μας την Λίλα. Για εκεί προορίζονται!
_______________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Εμείς αντίθετα, τα κάνουμε 4-5 φορές το χρόνο. Ανάλογα με τα φύλλα που έχουμε.
_______________
@ RIRI:
Αυτό είναι ένα μαγικό τη θείας Λούλας, που το κόλλησε και η μητέρα μου.
Έτσι το μετέφερε και σε μένα, που το κόλλησα και στην γυναίκα μου!!!
_______________
@ VAD:
Επί τέλους! Να και κάτι που σε αρέσει!!!
_______________

Λίλα είπε...

Τι να πω......ο πλούτος των συνταγών μας σε όλο του το μεγαλείο!!!!

Maria είπε...

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧ!!!!