Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ, κλπ


Ρύζι είχαμε πολύ καιρό να κάνουμε και, μιας και υπήρχαν και πολλά άλλα υλικά, είπα να κάνω ένα ριζότο.
Να και το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α   για 4 μερίδες
150 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες
150 γραμ Σπανάκι (φύλλα πλυμένα)
2 κουτ.σουπ. Άνηθο ψιλοκομμένο
4 + 2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300  γραμ. Ρύζι Καρολίνα
1 νεροπότηρο (~ 250 ml) Κρασί λευκό
1 λίτρο Ζωμό Λαχανικών (ιδιοκατασκευή  βλ. παρακάτω)
300 γραμ. Γιδοτύρι - Γιαούρτι στραγγιστό 2% - Κατίκι Δομοκού
Πιπέρι λευκό & μαύρο φρεσκοτριμμένο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα μανιτάρια και το σπανάκι.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές Ελαιόλαδο και σωτάρουμε μερικά λεπτά το κρεμμύδι, αφού κρατήσουμε 1-2 κουταλιές για αργότερα.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σπανάκι, τον άνηθο, το λευκό πιπέρι  και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, μέχρι να σωθούν τα υγρά που βγάζουν και να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.
Στο multi ή με το μπλέντερ-ράβδο ετοιμάζουμε την κρέμα των τυριών.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τις άλλες 2 κουταλιές λάδι να προστεθεί σε αυτό που παρέμεινε.
Ρίχνουμε το ρύζι και το κρεμμύδι που κρατήσαμε και το σωτάρουμε ανακατεύοντας για 2', μέχρι να βραχεί καλά.
Ρίχνουμε το κρασί και με την κουτάλα, σταδιακά, τον ζωμό, ζεστό, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.
Η συνηθισμένη αναλογία "ρύζι/υγρό" είναι 1/2 σε 13-15', για να γίνει "al dente".
Εδώ τα υγρά μας είναι περισσότερα και χρειάζεται περισσότερο βράσιμο.
Το ρύζι, θεωρώ ότι είναι έτοιμο, όταν στην επιφάνεια του σχηματίζονται τρύπες από τις φυσαλίδες.
Λίγο πριν το τέλος (5-6') ρίχνουμε το μείγμα των γαλακτοκομικών και ανακατεύουμε καλά, για να λυώσουν και να χυλωσει το ριζότο.
Αυτές οι φάσεις εικονίζονται στο παρακάτω, αριθμημένο, παζλ

Τέλος ρίχνουμε τα λαχανικά και πασπαλιζουμε με το μαυροπίπερο. 
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε






ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Είχα κρατημένα από το καλοκαίρι διάφορα λαχανικά και χθες επί τέλους με έπιασε η προκοπή να κάνω ένα σπιτικό ζωμό λαχαικών.
Υ Λ Ι Κ Α
400 γραμ. Τομάτες, ξεσποριασμένες και κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο στα 4 καθεμιά
1 μετρια Πατάτα σε κυβάκια
2 μέτρια Καρότα σε κυβάκια
2 κλωναράκια Σέλινο, τα φύλλα μόνο
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό, τα φύλλα
1/2 φλ.τσαγ. Άνηθο
1 κουτ.σουπ. Ρίγανη
1 κουτ.σουπ. Δυόσμο
1/2 φλ.τσαγ. Βασιλικό
Μερικά φυλλαράκια Δάφνη
Από 1 κουτ.γλυκού Αλάτι-Πιπέρι-Κανέλα
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο για σωτάρισμα
1 νεροπότηρο Κρασί λευκό
2 λίτρα Νερό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα και το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, για 1ω 30'.
Βάζουμε στο τρυπητό ένα τουλπάνι (?) ή πιό απλά ένα τούλι μεγάλο από μπομπονιέρα και σουρώνουμε τον χυλό που έγινε.
Περιμένουμε να κρυώσει και στρίβοντας το τουλπάνι και πιέζοντας, βγάζουμε το ζουμί που έμεινε.
Το στερεό υπόλοιπο το πετάμε μαζί με το τουλπάνι.
Τώρα και αφού κρυώσει καλά ο ζωμός, αρχίζει η διαδικασία συντήρησης.
Παίρνουμε κώνικα πλαστικά ποτηράκια (ή κόβουμε στη μέση μπουκαλάκια νερού), βάζουμε μέσα από ένα σακκουλάκι τροφίμων για κατάψυξη και γεμίζουμε την επιθυμητή ποσότητα ζωμού.
Τα βάζουμε στην κατάψυξη και όταν στερεοποιηθούν καλά, βγάζουμε αν θέλουμε τα ποτηράκια και κλείνουμε τα σακκουλάκια.
Αυτά εικονίζονται στο παρακάτω παζλ
 ;

11 σχόλια:

cummulus είπε...

Δύσπιστε με κέντρισες στ΄αλήθεια, άλλά θα το αφήσουμε για μετά την νηστεία λόγω των γαλακτοκομικών. Πάντως, είναι ελκυστικό.

Ελευθερία είπε...

φαινεται τελειο
και μια και δεν νηστευουμε.... θα μπει στο προγραμμα απο βδομαδα
τι μου κανεις βραδιατικα
ΜΜΜΜΜΜΜΜΜμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ:))
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

RIRI είπε...

Πω πω!!!!Το βλέπω ετσι ωραία χυλωμένο,και το ζηλεύω!!!!!Ωραίο φαγητό!Μπράβο!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Cummulus:
Το κίνητρο ήταν ο ζωμός των λαχανικών.
________________
@ Ελευθερία:
Έτσι για ποικιλία, καλό είναι.
Αν και θα το προτιμούσα με μύδια και γαρίδες.
________________
@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS:
Η νοστιμιά του όμως δεν φαίνεται!
________________
@ RIRI:
Έτσι το έκανα για πρώτη φορά.
Ναι χύλωσε πολύ. Περισσότερο απ΄αυτά που έφαγα έξω κατά καιρούς.
Μάλλον λόγω πιο πλούσιων υλικών και ρυζιού.
Την άλλη φορά θα δοκιμάσω με αρμπόριο ή παρμπόϊλντ.
_________________

LENA είπε...

ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΥΡΟ ......ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΕΤΕ......ΤΙ ΤΕΛΕΙΟ ΠΙΑΤΟ .....Μ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ......ΚΑΛΟ Σ/Κ ......ΕΧΕΙ ΚΡΥΟ...ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

Asteri είπε...

Λοιπόν το βάζω στην λίστα αναμονής χεχεχε να φτιαχτεί :)))
Καλημέραααααααααα

VAD είπε...

Εσας τους μπλογκομάγειρους θα σας καταργήσω,γουρουνόπουλο θα με κανετε;:)
Μέχρι τότε όμως βάλε δυο πιάτα:))

ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ είπε...

Νόστιμο και λαχταριστό δείχνει το ριζότο κι έχω αρκετό καιρό να φτιάξω.
Εδώ χιονίζει, εκεί πως πάτε;
Καλό Σαββατοκύριακο.

Vita είπε...

Ωραίο και το ριζότο και ο ζωμός.Δεν έχω βάλει ποτέ γιαούρτι στο κλασικό ριζότο (μόνο παρμεζάνα) και μου κέντρισες την περιέργεια. Ωραίο και κρεμώδες δείχνει στη φωτογραφία

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ LENA:
Τώρα το βράδυ έχει πιο πολύ κρύο.
Αχ! Που είναι το καλοκαιράκι;
______________
@ Asteri:
Κρατάς και λιστα αναμονής;
______________
@ VAD:
Έκανα και χοιρινό, θα ξανακάνω τα Χριστούγεννα. Υπομονή!!
______________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Χιονίζει;;
Εδώ έχει ξαστεριά και αθεή αέρα 2 Β.
Το πρωί όμως στις 07.37' έπιασα ριπή (σπηλιάδα) 40 Knots δηλ. περίπου 9 Β, και μέχρι το μεσημέρι ήταν από 30-35 Knots.
Έβλεπα τις καδένες των αρόδο βαποριών τεζαρισμένες.
Τώρα, εδώ κοντά στη θάλασσα έχουμε 3,9 βαθμούς και στο κέντρο 2,7.
Να είμαστε καλά και το καλοκαίρι μπροστά μας είναι!
__________________
@ Vita:
Το γιαούρτι το έβαλα για να αναλύσω το γιδοτύρι και το κατίκι.
Συνήθως βάζουν τυρί κρέμα, έτοιμο, αλλά δεν τα χρησιμοποιώ αυτά.
_______________