Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ αυτή τη φορά!


Ντολμαδάκια με κυμά έγραψα στο ξεκίνημα αυτού του blog, αλλά τότε ήταν με Σαλτσα λεμονιού, που την ονόμασα Μπεσαμέλ λεμονιού. Τότε δέχθηκα μια παρατήρηση από κάποια "ντεμέκ" μαγείρισσα, που είπε ότι "θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μπεσαμέλ". Και τι με νοάζει εμένα για τα οστεοφυλάκια των διαφόρων.........

Αυτή τη συνταγή μπορείτε να δητε πατώντας το link 

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ & ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Χθες το βράδυ ακολούθησα ακριβώς την συνταγή αυτή, μέχρι το αυγολέμονο, που έγινε σήμερα το μεσημέρι, λόγω κοινωνικής υποχρέωσης, το πρωί.

Το τύλιγμα, που είναι η πιό μεγάλη μανούρα, έγινε με τον κλασσικό τρόπο που περιγράφω στα "Γιαλαντζή" ΕΔΩ 
και το αποτέλεσμα

Χρησιμοποίησα και πάλι τσιγαρόχαρτα, συγνώμη, αμπελόφυλλα ήθελα να πω, αυτής της φίρμας, βιολογικά

Για τό αυγολέμονο, φρόντισα να έχουν αρκετό ζουμί, περίπου μισό λίτρο, 3 λεμόνια, 2 αυγά και 1 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουρ.

Ζεσταίνω τα κρύα πια ντολμαδάκια με το ζουμί τους, ρίχνω τα αυγά σε μπωλ, βάζω και ένα κουταλάκι νερό.
Χτυπάω αλύπητα με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός και ρίχνω σταδιακά το λεμόνι.
Μετά, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνω το κορν-φλάουρ και συνεχίζω να δέρνω.
Με μια κουτάλα παίρνω το ζεστό (όχι καυτό) ζουμί και σταδιακά το ρίχνω στο μπωλ, χτυπώντας, για να ζεστάνω το μείγμα και να διαλυθούν τυχόν σβώλοι του κορν-φλάουρ.
Αφού ομογεννοποιηθούν όλα, ρίχνω πρώτα ένα ρουφηχτό φιλί στον αέρα και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με τα ντολμαδάκια. Κουνάω κυκλικά, να πάει παντού, και αφήνω στο σβηστό αλλά ζεστό μάτι, για περίπου 5'.
Σερβίρω, βγάζω μερικές φωτό, το ίδιο πιάτο με διάφορους φωτισμούς  και.............


..........τρώμε

24 σχόλια:

Asteri (Maria) είπε...

Ήρθα ήρθαααααααααααα έφερα και ζυμωτό ψωμάκι :))))

ElenaG είπε...

Αυτό είναι φαΐ!!!
Αλλα...θα αρκεστώ στα γιαλατζί!
Σε κανένα μηνα τα δοκιμάζουμε!
(ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!)
Τα επισκέφθηκα τα γιαλατζί
νόστιμα φαίνονται και αυτά.
Στη προετοιμασία τους η συμβία(ειπες)
τη κοπάνησε, τώρα ελπίζω να βοηθησε!!!
Βρε πως τα καταφέρνουν μερικές...
τους βγάζω το καπέλο...να της το πεις!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ -ΣΕ ΜΕΝΑ- ΛΟΓΟ, ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΑΝΑΦΟΡΤΩΣΑ. ΤΟΧΩ ΞΑΝΑΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ!!!!
__________________________

@ Asteri:
Μαύρο, άσπρο, ή κίτρινο;
Αυτή την εβδομάδα έχω με κίτρινο αλεύρι!!!
Έλα, έτοιμα είναι!!
___________________
@ ElenaG:
Βοήθησε στο τύλιγμα, για να τελειώνουμε γρήγορα. Μη μας πιάσουν μεσάνυχτα!!!
___________________

Pansofix είπε...

τι τέλειο φαγητό να είχα ένα πιατάκι γιατί δεν το πετυχαίνω και ποτέ και το έχω άχτι...πάντα το ρύζι ή δεν ψήνεται καθόλου ή ψήνεται πολύ...

Asteri (Maria) είπε...

Άσπρο ψωμάκι φτιάχνω συνήθως :)))))

ELENI είπε...

ΜΜΜΜΜΜΜΜ Μ ΑΡΕΣΟΥΝ........ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Pansofix:
Οι χρόνοι 20' σε χύτρα ταχύτητας ή 40-45' σε απλή κατσαρόλα, είναι υπολογισμένοι για ρύζι καρολίνα ή γλασέ.
Αν θέλεις να βέλεις parboiled ή μπασμάτι, τότε μπορείς να το βράσεις πρώτα 5', να το στραγγίσεις, να κρυώσει και μετά το ανακατεύεις με τον κυμά και τα υπόλοιπα και πάλι οι ίδιοι χρόνοι.
________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ LENA:
Έλα...προλαβαίνεις.....
______________

mari beika είπε...

Αυτά τα φαγητά που θέλουν τύλιγμα, παραδόξως, σπανίως τα φτιάχνω, ενώ μου αρέσουν πάρα πολύ και τα τρώω όπου τα βρώ, φτιαγμένα από άλλους όμως!! να περάσω από κεί καμμιά βόλτα;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Όπως είπα και παραπάνω, προλβαίνεις. Έχω αποθέματα και υπομονή!!!
Την έχω εξασκήσει στις μπουνάτσες, γιαυτό με είπανε "μπουνατσαδόρο", στον Ναυτικό Όμιλο.
__________________

Thalassenia είπε...

Το επάνω δεξιά πιάτο παρακαλώ με μπόλικο αυγολέμονο.
Καλή εβδομάδα.

Δεν φορτώνει όλες τις φωτογραφίες.

ιρινι είπε...

Τέτοια ωρα που ηρθα, θα εχουν τελειώσει πιά... Πές για τα φύλλα...,ηταν νόστιμα και μαλακά????
Πρέπει να με δής οταν ειναι στην εποχή τους,οπου αμπέλι και εγώ μέσα, μαζεύω σαν τρελλή και τα φυλάω στην κατάψυξη ,για νάχω τον Χειμώνα!!!
Καλό Βράδυ!!!

VAD είπε...

Αριστον,άριστον!!!Θα προτιμούσα βεβαιως αμπελόφυλλα της...ώρας:)))

Καλή εβδομάδα.....

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia:
Το πιάτο είναι ένα, με διφορετικούς φωτισμούς, άρα θέλεις και τα τέσσερα!!!
Για τις φωτογραφίες, μου τις ανέβασε κανονικά, έγινε η ανάρτηση και σε λίγη ώρα χάθηκαν και στη θέση τους εμφανίστηκαν αυτά τα ορθογώνια ου δεν φεύγουν με τίποτα!!!
Και τις ξανα-ανέβασα!!!
_______________
@ RIRI:
Μερικές χρονιές αυτό έκανα, από μια κληματαριά που έχει η κουνιάδα μου στη Χαλκιδική. Άλλοτε αγόραζα αμπελόφυλλα Καβάλας ή Χαλκιδικής και στην κατάψυξη, μετά από ζεμάτισμα.
Τώρα τελευταία παίρνω συσκευασμένα σε άρμη και αφου πέρασα από διάφορες μάρκες, όπως ΖΑΝΑΕ, ΠΕΛΕΚΑΝ, οι οποίες συσκευάζουν τούρκικα φύλλα, χοντρά σαν σόλες παπουτσιών, κατέληξα σ'αυτά της "Μαριάννας" που είναι λεπτά και μαλακά χωρίς καθολου φύρα. Που λέμε ότι στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε τα σχισμένα. Όχι, βάζω κανονικά, γιατί, παρ'όλο που είναι τόσο λεπτά, δεν σχίζονται. Και οι εγκοπές τους δεν είναι βαθειές.
Στα "γιαλαντζή" ήρθε, μετά από μέρες και ένα σχόλιο από τον γιό της Μαριάννας, που προσκαλεί την Καλημεροπαρέα να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις, αλλά δεν αξιωθήκαμε, στην εποχή τους. Θα τους το θυμίσω το 2011, μετά ο Πάσχα.
Πάλι με παρέσυρες σε πολυλογία.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!!!
___________________
@ VAD:
E...πια!!! Εσύ παιδί μου δεν τρώγεσαι με τίποτα! Που να βρούμε "της ώρας" τέτοια εποχή!!

Άσε που για μιά στιγμή νόμισα ότι θα τα ξετύλιγες κι θα άφηνες το φύλλο στην άκρη, όπως έκανα εγώ μικρός!
Να'σαι καλά φίλε Βασίλη και Καλή σου εβδομάδα.
___________________

Maria είπε...

ΠΡΟΑΛΑΒΑ ΚΑΝΕΝΑ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΕΖΕ?ΑΑΑΑΑΑΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΡΙΞΕΙΣ ΤΗΛ ΠΡΙΝ ΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ!ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ...ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Maria:
Επειδή είσαι και συ πρωινή, θα σου φυλάξω τα τελευταία, αλλά με το πρώτο σφύριγμα φτιάχνω κι άλλα. Έχω μυστικά αποθέματα!
Καλή Εβδομάδα!
______________

Frezia είπε...

Ξέχωρα από της συνταγές σου, περισσότερο μου αρέσει, ο τρόπος που μας της περιγράφεις.
Μου έχουν δείξει ένα εξάρτημα, που τυλίγει τα ντολμαδάκια, πολύ εύκολα.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia:
Πριν χρόνια μου είπανε ότι τέτοια μηχανάκια πουλάνε στο παζάρι κοντά στον Αη-Γιώργη (Ροτόντα), αλλά μετά καταργήθηκε το παζάρι και δεν το είδα.
Σαν το χέρι όμως, τίποτα άλλο!
Το βλέπω και σαν χειροτεχνία!!
________________

zoyzoy είπε...

Είναι τ'αγαπημένα του μικρού μου θα τα φτιάξω αυτή τη εβδομάδα θα τ'αποθανατίσω και θα σου δείξω τρόπο συντήρησης των φύλλων.

Και το φιλί απαραίτητο για το αυγολέμονο στον αέρα:))

Καλή εβδομάδα!

Thalassenia είπε...

Δοθείσης ευκαιρίας να πω ότι τρόπο συντήρησης έχω δείξει εδώ.
Μετά από δοκιμές με πολλούς άλλους τρόπους, πιστεύω είναι ο καλύτερος.

Καλό βράδυ.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy:
Το φιλί και μάλιστα ρουφηχτό στον αέρα, είναι το απαραίτητο μαγικό για να μην κόψει.

ΥΓ: Περιμένω το προγραμματάκι για τα χαμένα!
____________________
@ Thalassenia:
Τον τρόπο σου τον διάβασα τότε, αλλά δεν αξιώθηκα να μαζέψω.
Αχαΐρευτος, παιδί μου, αχαΐρευτος!!!
____________________

Dreameraki είπε...

Αυτό το αβγολέμονο είναι όλη η μαγκιά!!High level για μένα την ερασιτέχνισσα!!Αρκούμαι στα βασικά!!
Μικρή είμαι ακόμα μωρεεεέ!Δικαιολογήστε με!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ...I'm a dreamer:
Σε δικαιολογώ, αλλά όχι λόγω ηλικίας!
Ίσως λόγω έλλειψης δασκάλου ή έλλειψης ενδιαφέροντος!
Αδιαφορία, με άλλα λόγια.
Όταν όμως χρειαστεί να κάνεις εντύπωση στον καλό σου, να δω τι θα κάνεις!
Και ένα μυστικό, μεταξύ μας: έχεις τα τηλέφωνα μου!!!
________________

Dreameraki είπε...

Ασε και ήδη αρχίζω να χαζοφτιάχνω γκουρμιεδιές για μένα,παιχνιδάκια για σένα!Εξοχικό-τύπου!Εγώ και 15 on line άτομα!!Τα τηλ δεν τα έχω..Δεν ξέρω πού πήγαν!Με τη γενική μετακόμιση κάπου χάθηκαν!