Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ή ΤΖΑΤΖΙΚΙ

Ντολμαδάκια με ρύζι, που τα λένε Γιαλαντζί, έφτιαξα για πρώτη φορά.
Την τεχνική του τυλίγματος την ήξερα ,γιατι κάνουμε συχνά με κυμά. Η διαφορά είναι στη γέμιση (και στα συνοδευτικά).
Παρακάτω θα προσπαθήσω να περιγράψω τον τροπο τυλίγματος, χωρίς καμιά βοήθεια έξωθεν. Η συμβία, μόλις άκουσε ντολμαδάκια, την κοπάνησε...
Το αποτέλεσμα ομολογώ ότι με ικανοποίησε, και είχαν (έχουν) και την γεύση της "μαμάς".
Τόσα χρόνια τρώγαμε "ΖΑΝΑΕ", "PELICAN" και ότι άλλο βρίσκαμε, φτιαγμένο με αμπελόφυλλα Τουρκίας, σαν χαρτόνι (Στην Ελλάδα ποιός θα μαζέψει φύλλα; είπε ένας πελάτης μου, μέτοχος στην "ΠΕΛΕΚΑΝ").

Το τελικό φαίνεται εδώ


Τα αμπελόφυλλα είναι Ελληνικά, από οικοτεχνία, στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής και ήταν σαν "τσιγαρόχαρτα" λεπτά, σε άλμη


Υ Λ Ι Κ Α
60 Αμπελόφυλλα σε άλμη (η φρέσκα στην εποχή τους)
300 γραμ. Ρύζι Καρολίνα, πλυμένο
1 δεματάκι κρεμμυδάκια φρέσκα , κομμένα στο multi μαζί με το
1/2 δεματάκι Άνιθο και τον χυμό του ενός λεμονιού από τα
3 Λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι
1 φλυτζ.τσαγ. Ελαιολαδο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό τα φύλλα και τα βάζουμε στραγγισμένα σε ένα πιάτο.
Αν έχουμε φρέσκα, τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 3-5'
Σε ένα μπωλ βάζουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο (δηλ. το περιεχόμενο του multi), αλάτι, πιπέρι και το 1/4 του λαδιού. Ίσως και λίγο ακόμη.
Ανακατεύουμε με κουτάλι για να ομογεννοποιηθούν



Σε ίσιο πιάτο απλώνουμε το φύλλο, με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω.
Αν έχει κοτσανάκι, το κόβουμε και την πλευρά αυτή την φέρνουμε προς τα εμάς.....


....βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλουμε και...
.....αρχίζουμε το τύλιγμα, από την πλευρά μας πρώτα......

........μετά κλείνουμε τα πλαϊνά και..........

.....τυλίγουμε προς τα πάνω, μέχρι το τέλος.........


Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σχισμένα φύλλα ή και καλά, αν δεν μας σχίστηκε κανένα ..........


..... και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά, σε ομόκεντρους κύκλους.


Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο λεμόνι και νερό, μέχρι να αρχίσει να σκεπάζεται το πιάτο, πριν τον πάτο του.

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 40-45'.
Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, τότε βράζουμε 15' , αλλά μόλις η βαλβίδα αρχίσει να σφθυρίζει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά.

Τρώγονται κατα προτίμηση κρύα, με λεμόνι ή, αν έχουμε κέφι, φιάχνουμε μια σαλτσούλα λεμονιού, με τον εξής τρόπο:

Σε κατσαρολάκι βάζουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι η κορν-φλάουρ, το χυμό ενός ή δύο λεμονιών και ένα φλυτζανάκι του Ελλ.καφέ λάδι.
Τα χτυπάμε με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός, μέχρι να εξαφανιστούν όλοι οι σβώλοι.

Ως εδώ είναι όλα νηστήσιμα.....

Σε άλλες περιόδους, μη Νηστείας, σερβίρουμε με Γιαούρτι ή Τζατζίκι.

Εγώ έφτιαξα τζατζικι με την Πολίτικη συνταγή, δηλαδή Γιαούρτι στραγγιστό, άνιθο και λάδι, στο μπλέντερ και μετά πρόσθεσα αγγουράκι ξεφλουδισμένο, ψιλοκομμενο και ξεσποριασμένο.

Μετά από την παρατήρηση που ήρθε από την Zoyzoy, συμπληρώνω ότι έβαλα και τρεις σκελίδες σκορδο πολύ ψιλοκομμένο.
Και είχαμε το παρακάτω αποτέλεσμα



Καλή μας όρεξη!


23 σχόλια:

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Και τι δε θα΄δινα όχι για ένα πιάτο αλλά για ΔΥΟ!!!

καλημερούδια

EYH είπε...

Δύσπιστε, μου άνοιξες την όρεξη..
Τα ντολμαδάκια σου τέλεια, τα έφτιαξες καταπληκτικά και οι οδηγίες που δίνεις για όσους δεν ξέρουν είναι κατατοπιστικότατες!!
Για τιμωρία σου, που μας ξεσηκώνεις, βάλε τραπέζι και ερχόμαστε :)))
Καλό Σ/Κ.

ELENI είπε...

ΣΤΑΥΡΟ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ.....
ΠΕΙΝΑΩ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ....ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ...ΕΡΧΟΜΑΙ!!!!

Μαριλενα είπε...

εντάξει, δεν θα τα φτιάξω (που υπομονήη), αλλά η παρουσίαση, άψογη!
ευγε!
:)

Vaggelis είπε...

πεντανόστιμο.μπορώ να έχω δυο πιάτα;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ E allora: Κοπιάστε!!
_____________________
@ ΕΥΗ: Αυτό το "βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι", είναι ένα από τα "πιστεύω" μου.
_____________________
@ ELENI: Σε περιμένω και κρύβω μερικά γα να προλάβεις!
_____________________
@ Μαριλένα: Φαίνεται βουνό, αλλά δεν είναι, αν φτιάξεις καμιά πενηνταριά.
Κανονικά είναι μεζές για ούζο και δεν τρως πολλά.
_____________________
@ Vaggelis: Φίλε μου, έπεσες σε έναν που "αν έχει δύο βρακιά, τα δίνει και τα δύο"....
_____________________

zoyzoy είπε...

Και ντολμαδάκια μεγάλε??
Φοβερό σε βρίσκω.Περιμένω σ'ενα μήνα τ'αμέλι να κόψω φρέσκα τα φτιάχνω πάντα με κιμά και αυγολέμονο τρελαίνονται.

Εχεις καμιά ιδέα να διατηρώ τα φρέσκα αμπελόφυλλα για μεγαλύτερο διάστημα.

Καλέ στο τζατζίκι δεν βάζεις σκόρδο ή το ξέχασες??

Καλό απόγευμα να'χεις!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Zoyzoy: Συμπλήρωσα το σκόρδο.

Εγώ τα αμπελόφυλλα που μαζεύω από την κληματαριά της κουνιάδας μου ή όταν βρίσκω λεπτά στην εποχή τους, τα ζεματάω σε νερό που βράζει. Λίγα-λίγα τα βουτάω με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνω 3' και τα αφήνω να κρυώσουν.
Πρίν τα βάλω στο νερό τα μετράω και τα ομαδοποιώ σε 70-90 τεμάχια.
Μετά που θα κρυώσουν, απλωτά σε σακκουλάκια κατάψυξης και στην κατάψυξη για όσο θέλεις.
Την πρώτη φορά τα άπλωσα σε αλουμινόχαρτο και το έκλεισα.
Στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσουν τα βάζω ξαπλωτά. Μετά όρθια (για χώρο).
Συνήθως φθάνουν μέχρι τα Χριστούγεννα, εκτός από φέτος, που τελείωσαν νωρίς.
Είχαμε μεγάλο τζίρο το καλοκαίρι.
Δες και εδώ με κυμά.

καλημέρα είπε...

Miam, miam, με τον κίνδυνο να με πεις κοιλιόδουλη, δεν πειραζει πες με, θα σου πω ότι "ξαναχτύπησες φλέβα", είναι αγαπημένο φαγητό και δικό μου και του γιου μου.
Όταν πήγαινε στον παιδικό σταθμό και του έβαζα φαγητό από το σπίτι με ρωτούσαν εντυπωσιασμένες οι δασκαλες του πώς ενα τόσο μικρό παιδί τρελαίνεται για ντολμαδακια γιαλαντζι.Μα τα μαγειρευει ωραια η μαμα του, έλεγα και γελούσα- αυτό δεν είναι ψεμμα εχω να πω η μετριοφρων μαμά.
Τα αμπελόφυλλα που χρησιμοποιείς είναι κ ο ρ υ φ α ι α! όπως κι όλα τα προιόντα της μαριαννας, να κανονίσουμε μια καλημεροεπίσκεψη στο κτήμα, τι λες;

NANTIA-BAD RELIGION 7 είπε...

Περιττό να πω οτι η συνταγή σας εκλάπει(όπως πολλές άλλωστε) και οσονούπω θα εκτελεσθει!
(οχι σα τρία μέτρα!!!)
Να είσαι καλά που μαθαίνεις και εμάς τις νεότερες να φτιάχνουμε και κάτι σπιτικό με τα χεράκια μας!
Οχι όλα απο τη μαμά!!
Καλό Σ/Κ με πολλά φιλιά!

zoyzoy είπε...

Τον τρόπο που περιγράφεις τον είχα επιχειρήσει μια φορά και τα'εβγαλα σκόνη ίσως τ'αφησα πολύ καιρό!
Θα το ξαναδοκιμάσω!!
Να την κάνεις αυτή τη σάλτσα και στούς λαχανοντολμάδες όνειρο!!!Που την φτιάχνουν εδώ!

aKanonisti είπε...

Κρίμα που δεν έπαιξες στο ντολμαδοπαίγνιον....
Φαίνεσαι μάστορας του ντολμά....
:-)))

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Καλημέρα: Είμαι μέσα για την Καλημεροεξόρμηση, μόνο που πρέπει να γίνει την εποχή της "συγκομιδής" για να πάρω μερικά κιλά φρέσκα.
Μετά το Πάσχα νομίζω.
___________________
@ ΝΑΝΤΙΑ: Κάτι που προσφέρεται δεν μπορεί να κλαπεί.
Οι μαμάδες είναι αναντικατάστατες και ότι φτιάχνουν είναι ωραίο.
___________________
@ Zoyzoy: Πρέπει να καταψυχθούν υγρά και να αποψυχθούν μέσα στην συσκευασία και με υπομονή.
Μια που είσαι παραγωγός, δοκίμασε το.
_______________________
@ aKanonisti: To είδα το ντολμαδοπαίγνιον από καιρό, αλλά ντράπηκα να συμμετέχω.
Ίσως σε κάποιο επόμενο...
_______________________

you may say i'm a dreamer.. είπε...

Μιαμ μιαμ μιαμ!Και καλλιτεχνίες με τα αμπελόφυλλα βλέπω!!

Thalassenia είπε...

Απίθανα τα ντολμαδάκια και στο τύλιγμα μάστορας.
Αν προσθέσουμε και μπόλικο φρέσκο δυόσμο, παίρνουν άλλο άρωμα.

Και η νηστεία καλά κρατεί.
Καλό βράδυ.

VAD είπε...

Εσύ τα μεζεδάκια,εγώ το τσίπουρο,
το καλοκαιρι πλησιάζει,
γμτ την αισιοδοξία μου:))

Η τρελή είπε...

Σταύρο χαρά στο κουράγιο σου! Μ αρέσουν πολύ να τα ....καταβροχθίσω, αλλά ....που καιρός για τύλιγμα?
Καλό Σαββατοκύριακο

Λίλα είπε...

Αυτά δεν είναι ντολμαδάκια, έργα τέχνης είναι.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί φτιάχνω κι εγώ αλλά επειδή βιάζομαι το τύλιγμα δεν μου πολυπετυχαίνει!!!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Σταύρο εύγε για το τύλιγμα!! είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά!! Η συχωρεμένη πεθερά μου έλεγε "μαρι κόρη πότε θα μου φτιάξεις γιαπράκια"!
Καλησπέρα....

Pansofix είπε...

τελειο φαγητο μου ανοιξες την ορεξη!!! και η σαλτσα γιαουρτιου απιστευτη!!!

Betty's Cuisine είπε...

Υποκλίνομαι στη δεξιοτεχνία σου στο τύλιγμα!
Την επόμενη φορά βάλε και λίγο φρέσκο δυόσμο μέσα, απογειώνει τη γεύση... η δε σαλτσούλα απίθανη!

sakis είπε...

Καλησπέρα σας,

Σας ευχαριστώ, εκ μέρους της Μαριάννας Καζάκη, για τα πολύ καλά σας λόγια για τα προϊόντα μας, και ειδικά για τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας (με τη φωτογραφία σε πρώτο πλάνο!). Εκμεταλλευόμαστε την ιδέα μιας από τις αναγνώστριες του blog και σας προσκαλούμε να μας επισκεφθείτε, ώστε να γνωρίσετε και από κοντά, τόσο τα αμπέλια όσο και τους ανθρώπους.

Με εκτίμηση,
Σάκης Καζάκης
Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη
www.ampelofylla.gr

cummulus είπε...

"αμπελόφυλλα σαν χαρτόνι" χαχαχα, έγραψες φίλε...