Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΟΡΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ......(V)...

Μετά από πολλές μέρες και αφού τελείωσαν οι εργασίες στο σπίτι, συνεχίζω την καταγραφή των όρων της μαγειρικής, με το ΠΙ.
Και επειδή περασε καιρός, δίνω όλα τα links

http://stamarstavros.blogspot.com/2009/09/blog-post_8867.html

http://stamarstavros.blogspot.com/2009/10/blog-post.html

http://stamarstavros.blogspot.com/2009/10/blog-post_02.html

http://stamarstavros.blogspot.com/2009/10/v.html

ΣΥΝΕΧΕΙΑ V



ΠΙ

Πάβλοβα (Pavlova): Εκτός από Ρωσσίδα στρίπερ, είναι και Αυστραλιανό γλυκό από καλαθάκι μαρέγκας, γεμισμένο με σαντιγύ και διάφορα κομμάτια φρούτων.
Παέγια (Paella): Διάσημο Ισπανικό φαγητό με ρύζι, λαχανικά, κοτόπουλο και θαλασσινά, αρωματισμένο με κρόκο (σαφράν και όχι κρόκο αυγού).
Παλέτ (Palette): Μαχαίρι με φαρδυά στρόγγυλη μύτη, που χρησιμεύει για να ισιώνουμε τις κρεμώδεις επιφάνειες σε τούρτες κλπ.
Πανέ-Πανάρω: Περνώ κρέας ή ψάρι από αυγό, αλεύρι και αλεσμένη φρυγανιά.
Πανετόνε (Pannetone): Κέϊκ με μαγιά από την Ιταλία, που περιέχει ξηρούς καρπούς, σταφίδες κ.ά.
Παπάγια: Τροπικό φρούτο που τρώγεται καθαρισμένο είτε σκέτο, είτε σε φρουτοσαλάτες (...και σε κοκτέηλς).
Παπαρδέλες (papardelle): Φαρδύ ζυμαρικό με αυγά, σαν πλατειές ταλιατέλες με οδοντωτές άκρες.
Παπιγιότ (Papillote): Γαλλικός όρος, για κάθε φαγητό που ψήνεται στο φούρνο, τυλιγμένο σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Πασπάλισμα: Ελαφρά επκάλυψη με αλεύρι, άχνη ζάχαρη κλπ σκόνες.
Παστράμι: Κατασκεύασμα σαν παστουρμάς, από βοδινο, χωρίς τσιμένι.
Παστό: Κρέας ή ψάρι συντηρημένο σε ξύδι, αλάτι ή άλμη.
Πάστωμα: Η συντήρηση κρέατος ή ψαριού σε αλάτι.
Πατέ (Pate): Συκώτι αλεσμένο σε μπλέντερ.
Πεπερονάτα (Peperonata): Ιταλικό φαγητό με κόκκινες πιπεριές και τομάτες στην κατσαρόλα.
Πέστο: Κρεμώδης σάλτσα από βασιλικό,σκόρδο, κουκουνάρι, παρμεζάνα και λάδι, χτυπημένα σε γουδί.
Πηκτίνη: Βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα που είναι κατάλληλα για μαρελάδες. Για να κάνουμε μαρμελάδα με φρούτο που δεν έχει πηκτίνη, βάζουμε τεχνητή, για να πήξει.
Πίρι-Πίρι (Piri-Piri): Καυτερό καρύκευμα από τις αποικίες της Αφρικής. Στον Γιάννη Καλαϊτζή στις Βρυξέλλες, το έστελναν από το Κογκό και το χρησιμοποιούσε στο σπάγγέτι Μπωλονέζ που μας τάϊζε, στο Bar "Elevteroupoli".
Πιτσαϊόλα (Pizzaiola sause): Ιταλική σάλτσα με τομάτα, σκόρδο, μαϊντανό, ρίγανη και καρυκεύματα. Σερβίρεται νε ψητό κρέας.
Πλευρώτους: Νόστιμα μανιτάρια με δαντελωτό σχήμα. Τρώγονται ψητά, τηγανητά ή στη σχάρα.
Πορτσίνι (Porcini): Μανιτάρια από την Ιταλία, με έντονο άρωμα. Υπάρχουν αποξηραμένα στα Σ/Μ.
Πορτό: Κρασί από την Πορτογαλία, λευκό ή κόκκινο, ξηρό ή γλυκό.
Ποσέ: Τροφή μαγειρεμένη σε νερό που σιγοβράζει, για ευαίσθητες τροφές, ψάρια ή αυγά.
Πουαβράντ (Poivrade): Σάλτσα αρωματισμένη με κρασί κόκκινο, ξύδι και μαυροπίπερο, για κρέατα σχάρας ή κυνήγι.
Πουρές: Πολτοποιημένα λαχανικά ή φρούτα.
Πραλίνα (Praline): Κρέμα από καραμελωμένα αμύγδαλα, ψιλοκοπανισμένα, που χρηιμοποιείται σε παγωτά, γλυκά και κρέμες.
Προσούτο: Ιταλικο αλλαντικό (ζαμπόν), παστωμένο με αλάτι και στεγνωμένο στον αέρα περίπου για 6 μήνες. Σπεσιαλιτέ της Πάρμας.
Πωπιέτες (paupiettes): Λεπτές φέτες κρέατος που τυλίγονται σε ρολλά και περικλείουν διάφορα γεμίσματα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ "ΟΜΙΚΡΟΝ".....

12 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

Πολύ χρήσιμο το "λεξικό" σου, όπως πάντα.
Πιο πολύ από όλα όμως μου άρεσε η "Πάβλοβα"...χαχα...

Ανώνυμος είπε...

Kαπετάνιο η "πάβλοβα" μπάς και παίζει και σε κανένα άλλο λίνκ;
Εισαι καταπληκτικός.

Thalassenia είπε...

Εγώ θα πάρω πραλίνα με παγωτάκι.
Μετά το φαγητό είναι ότι καλύτερο.

Παιδιά η μία "πάβλοβα" δε λέει, για την άλλη δε γνωρίζω.

Καλό απόγευμα.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Σταύρο όσες φορές πώ ότι δεν λεμε το Πορτό ....Πόρτο με κοιτάζουν κάπως..και δεν ξέρω και πως να το τεκμηριώσω...να είσαι καλά που μας μαθαίνεις..
Καλό σου απόγευμα
:))) Ναυτικοί είσαστε εκεί όλοι;

ανέμη είπε...

ψητά πλευρώτους!!!
και
πάβλοβα!!!
παρ'ότι μόλις έφαγα μου άνοιξες την όρεξη ''Δύσπιστε'' να'σαι καλά!

Καλό σου απόγευμα:)

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Betty's: Εκείνη η "Παύλοβα" ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
____________
@ Thalassokrator: Αυτήν την Παύλοβα την ανέφερα στο forum του Hungry.gr, όταν είχε δεχθεί επιθέσεις ηλιθίων με περίεργα ψευδώνυμα και ήθελα να δηλώσω ότι ήξερα την ταυτότητα ορισμένων.
Πάντως δεν νομίζω ότι παίζει σε κάποιο link. Μάλλον σε "μαγαζί" θα είναι.
____________
@ Thalassenia: Έχεις δίκιο για την μια. Πολύ "αφράτη" και γλυκειά είναι.
____________
@ Ελίτσα: Ο τονισμός στη λήγουσα είναι από την Γαλλική προφορά. Το κρασί όμως είναι Πορτογαλικής προέλευσης και το σωστότερο είναι να τονιστεί στην παραλήγουσα, όπως και η γνωστή, στους ποδοσφαιρόφιλους, ομάδα της αντίστοιχης πόλης.
Για το άλλο, δείξε μου έναν που να μη του αρέσει η θάλασσα.....
_____________
@ Άγονη: Τα ψητά πλευρώτους με λεμόνι, είναι να σου τρέχουν τα σάλια, έστω και φαγωμένος.
_____________

Ανώνυμος είπε...

λοιπον το προσουτο το ηξερα!!την παπαγια επισης!!
και το πατε!!πλευρωτους μανιταρια εχω φαει
δεν μπορεις να πεις κααααατι ξερω κι εγω

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ "Ξανθούλα": Είδες πόσα πολλά ξέρεις και μας το έκρυβες;
Που να δεις και τη συνέχεια.....
Καλό απόγευμα.
______________

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη φίλε μου δεν ήξερα κάτι τέτοιο.Αστειευόμενος και μόνο το εκανα.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassokrator: Χα!Χα! Φίλε μου, δεν αποκλείεται να "στριπάρει" σε κανένα μαγαζί της περιοχής σου (αν ζει ακόμη).
Δεν καταλαβαίνω γιατί "συγνώμη;;
Το έγραψα για πλάκα!!
Καλό βράδυ.

Alice World είπε...

Καμια καλή συνταγή για παέλα υπάρχει;

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Και να μας ζήσουν η Δήμητρες και οι Δημήτριδες.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Alice world: Καλομελέτα κι έρχεται.
Σε διάφορες εκδόσεις και την γνήσια.
Μόνο που δεν έχω φωτογραφίες. Δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη οι ψηφιακές.
Καλό απόγευμα.