Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΔΩΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ (Κυριακάτικο ;;;)

Παλατιανή συνταγή από την Κωνσταντινούπολη, της γιαγιάς Δήμητρας.
Ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι, είναι μια πρόταση για κυρίως πιάτο, που θα το συνοδεύσετε με πατάτες φούρνου.

Κυδώνια γεμιστά

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 6 κυδώνια
  • 350 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
  • 50 γραμμάρια κουκουνάρια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπ. Ελαιόλαδο
  • Κανέλα n Γαρύφαλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Αφού πλύνετε τα κυδώνια, τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Κόβετε λίγο από το επάνω μέρος και το κρατάτε για καπάκι. Στη συνέχεια αδειάζετε με το ειδικό εργαλείο την καρδιά τους και τα κουκούτσια και έπειτα σκάβετε με ένα κουτάλι αρκετή ποσότητα απο την ψίχα.

2. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει. Αφού προσθέσετε τα κουκουνάρια και τα καρυκεύματα, αφήνετε τη γέμιση για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά και στη συνέχεια την κατεβάζετε.

3. Τοποθετείτε τα κυδώνια σε ένα ταψί φούρνου και τα γεμίζετε με τον κιμά. Τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι τσαγιού καυτό νερό.

4. Ψήνετε τα κυδώνια στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

6 σχόλια:

Betty's Cuisine είπε...

πω πω! εντυπωσιακότατο πιάτο!
φαντάζομαι τη γεύση...

Λίλα είπε...

Ομολογώ οτι πρώτη φορά ακούω αυτή την συνταγή! Αλλά φαίνεται λαχταριστή και ξεχωριστή. Για μια ακόμα φορά με εκπλήσσεις Σταύρο! Όσο για τους αναγνώστες να τους χιλιάσεις είναι λίγο!

korinoskilo είπε...

δεν την ηξερα.... θα την δωσω στην μαμα αμεσα:Ρρρ

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αχ αυτές οι πολίτικες συνταγές με έχουν καταστρέψει, πως να αρνηθώ αυτό το πιάτο; πως να αντισταθώ; πολυαγαπημένο!!!
μεράκια είχε ο μάγειρας Κυριακάτικα!!!!
τέλειο!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Betty's: Αν και την κανέλα δεν την πάω σε φαγητό, παρ'όλα αυτά την έβαλα γιατί έτσι έλεγε η συνταγή.
____________________
@ Λίλα: Είναι εντυπωσιακή και υπάρχουν αντίστοιχες με μοσχάρι και κοτόπουλο. Επίσης με γλυκόξινη σάλτσα και μερικά δαμάσκηνα.
____________________
@ Korinskilo: Μάλλον η μαμά θα ξέρει κάτι ανάλογο. Οι μαμάδες ξέρουν πάντα περισσότερα από όσα δείχνουν...
____________________
@ @ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ: Η καταστροφή έρχεται με τις ποσότητες. Την ωραία γεύση όμως, μπορείς να την έχεις και με λιγότερο.
Μάλλον ο "μάγειρας" είχε πολλά κυδώνια που πρέπει να καταναλωθούν.

Cheryl είπε...

This is really different! I have 3 kithonia trees & I use them for sweets or just give them away. I love the idea of using them for a main dish. Wonderful:)