Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΗ, φίλε μου, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.!!!!


Του Αγίου Δημητρίου σήμερα και γιορτάζει η πόλη μας, οι Δημήτρηδες και οι Δημητρούλες και πιο πολύ απ'όλους ο φίλος και κουμπάρος μου, ο Δημήτρης Ε.

Σε όλους αυτούς, από αυτή τη θέση εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με την καρδιά μου.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ένα από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Γαλέριο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά. Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός πάνω από τον τάφο του. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.

8 σχόλια:

logia είπε...

χρονια πολλά
σε όλους τους Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες

καλημέρα
καλή εβδομάδα

ELENI είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΕ. ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!

ελιτσα είπε...

Χρόνια Πολλά στη Θεσσαλονίκη
και σε όσους γιορτάζουν
Καλημέρα και καλή εβδομάδα

cummulus είπε...

Χρόνια πολλά, σ΄ όσους γιορτάζουν, και ιδαίτερα στον κουμπάρο!!!

Thalassenia είπε...

Χρόνια Πολλά στην όμορφη -και λίγα λέω- Θεσσαλονίκη με τους ωραίους ανθρώπους της.

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν+ και τον κουμπέρο.
Τα καλύτερα και στην πόλη μας.

korinoskilo είπε...

χρονια πολλα :))

Ανώνυμος είπε...

Πολλές ευχαριστίες για τα ιντερνετκά χρόνια πολλά στο φίλο μου-blogger και σ'όσους- ελέω Δύσπιστου- μ'ευχήθηκαν.Κουμπάρος.Ο κανονικός, όχι από τους "άλλους".