Στις σημειώσεις δεν υπάρχει ΥΨΙΛΟΝ, ή από λάθος, ή δεν υπάρχει όρος από "Υ".
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΙΙ
ΤΑΥ (ή ΤΑΦ):
Ταζίν (Tajine): Μαγειρικό σκεύος από την Τυνησία, κωνικό, για μαγείρεμα κρεατικών, οσπρίων ή λαχανικών.
Ταλιολίνι (Tagliolini): Λεπτά, πλακέ και μακρυά ζυμαρικά.
Τάμαριν πολτός (Tamarind pulp): Πικρός πολτός με έντονη γεύση.
Ταμπάσκο (Tabasco): Καυτερή σάλτσα από τις Νότιες ΗΠΑ, από κόκκινη ή πράσινη πιπεριά. Στην Ελλάδα δίνει γεύση Μεξικάνικης κουζίνας και είναι τέλειο στην Πατροπαράδοτη Φασουλάδα μας (λίγες σταγόνες).
Ταμπουλέ (Tabbouleh): Μεσανατολίτικη σαλάτα με βάση το πληγούρι, με μυρωδικά από κρεμμύδι, μαϊντανό, δυόσμο, λάδι, λεμόνι και άλλα πολλά.
Τανίνες: Ουσίες των κουκουτσιών και του φλοιού των σταφυλιών, που δίνουν την στυφάδα στα κρασιά, όταν είναι φρέσκα.
Ταντούρι (Tandoori): Ινδικός φούρνος και τρόπος μαγειρέματος, για κρεατικά και ψαρικά μαριναρισμένα.
Τάπας (Tapas): Ισπανικό όνομα για ορεκτικά.
Ταρατόρ (Tarator): Βαλκανική σπεσιαλιτέ (Βουλγαρία περισσότερο), σαν σούπα με γάλα, αγγούρι, λεμόνι, σκόρδο και μαϊντανό. Συχνά λέμε "Ταρατόρι" και το δικό μας τζατζίκι (Λάθος!).
Τάρτα Τατέν (Tarte Tatin): Γαλλική τάρτα μήλου. Τα ζαχαρωμένα μήλα, σκεπάζονται με ζύμη και ψήνονται ανάποδα. Τα επαναφέρουμε ψημένα και τα καραμελώνουμε στο grill. Το όνομα από τους αδελφούς Τατέν.
Ταρτάρ σάλτσα (Tartare sause): Μαγιονέζα αρωματισμένη με κομμένα αγγουράκια τουρσί,κάπαρη και μαϊντανό. Συνήθως γαρνίρει ψάρι, αλλά και για κρέας καλή είναι.
Ταχίνι: Σάλτσα από αλεσμένο σουσάμι.
Τεριγιάκι (Teriyaki): Γιαπωνέζικη μαρινάδα για κρέας, από σκόρδο, σάλτσα σόγιας, πιπερόριζα, ζάχαρη, ρυζόκρασο και λάδι.
Τζίντζερ: Ρίζα τροπικού φυτού, με δυνατό άρωμα. Συνήθως το βρίσκουμε σαν μπαχαρικό, αλλα και νωπό.
Τορτίγια (Tortilla) ή Ισπανική ομελέτα: Αποτελείται από αυγά, πατάτες, κρεμμύδι, ντομάτες, πιπεριές.
Τορτίγιας (Tortillas): Μεξικάνικες κρέπες από καλαμπόκι, πλασμένες με το χέρι και ψημένες στεγνές. Γεμίζονται με ότι μας κάνει κέφι...
Τουρνεντό (Tournedos): Φέτες μοσχαρίσιου φιλέτου, τηγανισμένες ή ψημένες. Πολύ γνωστό το Tournedos Rossini, από τον Ιταλό συνθέτη. Σερβίρεται με σάλτσα Μαδέρα.
Τρούφα (Truffle): Το σπανιότερο και ακριβότερο φαγώσιμο μανιτάρι. Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το εντοπίζουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Τα τελευταία χρόνια είναι και "δυναμική" καλλιέργεια, λόγω τιμής.
Τρούφες & Τρουφάκια: Μικρά ή μεγάλα γλυκά μπαλάκια, κυλισμένα σε "σκουληκάκια" σοκολάτας.
Τσάϊβ ή Σχοινόπρασο: Λαχανικό σαν κρεμμύδι, αλλά με πιο λεπτή γεύση.
Τσένταρ: Είδος Αμερικάνικου τυριού, με έντονη γεύση, πορτοκαλί χρώμα και ελαφρά πικρό.
Τσιγαρίζω: Τηγανίζω ελαφρά σε λίγο βούτυρο ή λάδι, για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Τσίλι (Chilli): Σαν σάλτσα, είναι καυτερή κέτσαπ. Συνήθης στην Κινέζικη κουζίνα.
Σαν σκόνη, είναι μείγμα μπαχαρικών, με βάση την κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Τσίλι κον κάρνε (Chilli con carne): Μεξικάνικο πιάτο, από κιμά στην κατσαρόλα, με κρεμμύδια, ντομάτες, σκόρδο καυτερές πιπεριές και άλλα πικάντικα μπαχαρικά.
Τσιτσίραυλα: Βλασταράκια τουρσί σε βαζάκι. Βολιώτικος τσιπουρομεζές.
Τσόπστικς (Chopsticks): Τα Κινέζικα "πηρούνια". Ξυλαράκια που χρησιμοποιούνται σαν μαχαιροπήρουνα.
Τσουκαλόκαυτο: Κρασί βρασμένο με κανέλα και γαρύφαλο. Πολλοί έχουν και μυστικές προσμείξεις, για ιδιαίτερη γεύση.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.... με το ΣΙΓΜΑ...
7 σχόλια:
Ευχαριστω για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Καλημέρα κ καλό μήνα!
Ευχαριστώ πολύ για τα ωρα'ια σχόλια!
το τσιγαριζω το ηξερα!!!!χεχε
"προσκυνώ σε"!!!!!!!! Αντιγράφω το λεξικό, το εκτυπώνω και το κρεμώ στο ψυγείο!
@ Betty Manousos: Να'σαι καλά και τα ξαναλέμε.
_____________
@ "Ξανθούλα": Υπάρχουν και άλλα όμως που δεν τα ξέρουμε. Τώρα ανακάλυψα αυτές τις σημειώσεις και τις ταξινόμησα. Συνεχίζω...
_____________
@ Global: Δεν το ξέρεις, αλλά με μια σου λέξη, μου'δωσες το έναυσμα (spark, θα λέγαμε).
Προσπάθησα να βάλω gadgetάκι για εκτύπωση, αλλά απέτυχε. Δεν δουλεύει.
Εγω θα παρακαλεσω λιγο πιο μεγαλα τα γραμματακια σου.....
Μην γελας...Να με διευκοληνεις και μενα...Να διαβαζω αυτα τα ωραια που γραφεις?????
Φιλακια...
ΑΑΑ, ξεχασα καλο μηνα σου ειπα? Δεν σου ειπα.Καλο μηνα...
@ loulou : Δοκίμασα μεγαλύτερα γράμματα, αλλά τα πήρε και στις προηγούμενες αναρτήσεις και χάλασε την μορφοποίηση.
Τώρα γράφω έντονα, αλλά βγαίνουν το ίδιο.
Οι λίγες γνώσεις μου, ως εδώ φθάνουν.
Κι εγώ θέλω μεγαλύτερα κι το ψάχνω.
Καλό απόγευμα
Δημοσίευση σχολίου