Το τσιπουράκι στην βεράντα είναι με τα σπιτικά μεζεδάκια του περιλαμβάνει:
ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ καραμελωμένo στο ζουμί του με δαφνόφυλλα.
Το Χταποδάκι μας προέκυψε εντελώς τυχαία στο λιμανάκι “υπουργό”, όταν ο κουμπάρος βούτηξε με την μάσκα και είδε στο βυθό ένα ψαροντούφεκο. Βούτηξε λοιπόν για να πάρει το ψαροντούφεκο, και ακριβώς δίπλα του να το και το χταποδάκι. Η συνάντηση ήτανε μοιραία για το χταποδάκι, το οποίο κατέληξε, επαρκώς χτυπημένο και σβουρισμένο στην κατσαρόλα. Τον ψαροντουφεκά, μάλλον τον έφαγε η μαμά "χταποδίνα".
Η συνταγή είναι απλή. Βράζουμε το χταποδάκι, αφού πρώτα κόψουμε τους τένοντες για να είναι στρωτά τα πλοκάμια, με λίγο νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει και να βγάζει τα δικά του ζουμιά, προσθέτουμε 2- 3 δαφνόφυλλα, λίγους κόκκους αρωματικά πιπέρια και ελαττώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. ( δεν χρειάζεται αλάτι).
Όταν έχει βράσει επαρκώς, σβήνουμε με λίγο καλό ξύδι, προσθέτουμε λίγο λάδι και συνεχίζουμε το βράσιμο με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να μείνει λίγο πυκνό ζουμί σαν σιρόπι.
ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ.
Ο Γάβρος πρέπει να είναι ολόφρεσκος και χοντρός. Τον αφήνουμε στο τρυπητό 2-3 ώρες εκτός ψυγείου να μαλακώσει, αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια, τον ανοίγουμε με κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά του.
Σε γυάλινο κατά προτίμηση σκεύος, στρώνουμε μια στρώση φιλέτα γαύρου, αλατίζουμε ελαφρά με χονδρό αλάτι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
Στο τέλος, συμπληρώνουμε ξύδι ώστε να καλυφθούν τα ψάρια, κλείνουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο το πολύ για 24 ώρες, για να μη γίνει πολύ ξιδάτος. Στη συνέχεια, χύνουμε το ξύδι και κατά προτίμηση μεταφέρουμε το γαύρο σε μικρότερα βάζα που αφού τα γεμίσουμε με λάδι τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν τον σερβίρουμε μπορούμε να
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.
Ψήνουμε 2 φλάσκες μελιτζάνες σε φλόγα. Τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε βαθύ πιάτο. Προσθέτουμε λάδι, και ξύδι και τις κόβουμε σε κομματάκια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο και πλυμένο στο τρυπητό και στραγγισμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένη ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη τομάτα, ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά και λίγο μαϊντανό. Τέλος προσθέτουμε αλάτι και λίγο κύμινο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ ΒΡΑΣΤΑ.
Ξεφλουδίζουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό μαζί με τα βλίτα. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα προσθέτοντας λάδι και Ξύδι ή λεμόνι.
Αν θέλουμε βάζουμε άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι στα κολοκυθάκια.
Στην Κρήτη προσθέτουν βραστή πατάτα, καρότο και κορυφούλες από αμπέλι, και σερβίρουν με λαδολέμονο.
ΠΑΤΕ ΡΕΓΓΑΣ.
Χρειαζόμαστε μία ρέγγα καπνιστή Θηλυκή αυγομένη, 1- 1,5 χυμό λεμονιού, 2 φέτες ψίχα άσπρο μπαγιάτικο ψωμί , και λάδι όσο πάρει.
Αφαιρούμε το δέρμα από την ρέγγα , αφού την βάλουμε για ένα λεπτό πάνω από φλόγα, και αφαιρούμε κεφάλι, ουρά, εντόσθια και ραχοκοκαλιά.
Βάζουμε τα φιλέτα ρέγγας και τα αυγά της στο μούλτι, προσθέτουμε την ψίχα μουσκεμένη και στιμένη καλά, το χυμό λεμονιού και λάδι δοκιμάζοντας την γεύση.
Σερβίρουμε με μικρά κρίθινα παξιμάδια.
Και με κάτι τέτοια, μέχρι το απόγευμα, γίνεσαι φέσι, τούρνα κατά το κοινώς λεγόμενο.
Άντε και καλά τσίπουρα, μιας και πλησιάζουν τα "καζανιάσματα"
26 σχόλια:
Καλέ μου φίλε,καταπληκτικά ....τα μεζεδάκια σου!!!!
Και ασφαλώς,η καλή παρέα και η βεραντούλα,είναι το κερασάκι στο μεζεδάκι....
Καλό βραδάκι ...
Λία...
ευγε στην ελεν!!!!
παντα τετοια
Σας ευχαριστώ για την μετά το blog μου. Είμαι κολακευμένος. Έχετε μεγάλη συνταγές εδώ!
Απολαύστε το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου:)
@ Λιάντα: Καλώς ήρθες Αγαπητή Λία.
Τα μεζεδάκια δεν είναι "μου".
Είναι της "κοντοχωριανής" σου Ελένης Ε., η οποία μη έχοντας (ακόμη) blog, μου τα έστειλε για να αναρτήσω.
Δεν μου αρέσει να κλέβω την δόξα άλλου...
__________________
@ korinoskilo: Αχ!!! Αυτές οι "Ελένες"....Πάντα τέτοια κάνουν και δεν μπορώ να χάσω δράμμι,άντε γραμάριο, για τους νέους.
______________________
@ Cheryl: Thanks for your visit, Dear Cheryl.
Welcome to our company(clique, I could say).
Ωραία τα μεζεδάκια δε λέω αλλά αυτή η βεράντα είναι το παν! Ζηλεύω!
Φοβερός με τα μεζεδάκια!
Τον γαύρο τον φτιάχνω μέσα σε 6ώρες ξιδάτο πρώτα αλάτι 2ώρες μετά ξίδι άλλες 2 και τέλος λάδι τρελαίνομαι αλλά εδώ είναι σπάνια στην αγορά!
Το πατέ μόνο το αυγό της Ρέγγας με ψωμί όπως τον ταραμά και κάνω ρεγγοσαλάτα άπαιχτη!
Την μελιτζάνα σου θα την δοκιμάσω!
Πάντως είναι τυχεροί οι φίλοι σου!
Καλή Κυριακή με φιλιά θαλασσινά!!
@ big mama: Έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα φακό ευρυγώνιο fish-eye και τότε θα φαινόταν ολόκληρο το μπαλκόνι.
Τώρα δόθηκε έμφαση στα μεζεδάκια.
___________________
@ zoyzoy: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ, είπα και στην Λιάντα παραπάνω.
Ανταποδίδω τα φιλιά και τα στέλνω με το κύμα που σηκώνει ο σημερινός Βαρδάρης.....
Μα τώρα είναι πράγματα αυτά;
Χταποδάκια,τσιπουράκια,θάλασσα το σπουδαιότερο!......κι'εγώ...που είμαι;
Καλημέρα κ.Σταυρο...ντουγρού στη Μυτιλήνη μ'έστειλες
(και πάλι, τί καλά που σε ξαναβρήκα!)
ΥΓ1:Το κορινόσκυλο άρχισε την καθαρεύουσα....(Κ..εεεέ)
Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου. Ήρθα για να ανταποδώσω και ξελιγώθηκα! χα χα Όνειρο τα μεζεδάκια της Ελένης και η θέα από τη βεράντα! Καλά να περνάτε.
Καλή Κυριακή :)
κερνάς επειγόντως τσιπουράκι, δεν γίνεται να κάνεις τέτοιες αναρτήσεις και να την βγάζεις καθαρή!!!!!!!
Λιτοδίαιτους σας βρίσκω.Τα καλά να τρώγωνται.
Καλοφάγωτα.
Ζηλευω,ζηλευω,ζηλευω αυτο σου λεω μονο!!! Οχι βεβαια τα φαγωσιμα, αλλα την ολοι ατμοσφαιρα....Παντα τεοια νασται καλα.Να περνατε καλα!
Μην ξεχάσετε να μας καλέσετε αν θα ξαναστρώσετε παρόμοια εδέσματα και τσιπουράκι.....
Το τσίπουρο θέλει καλό μεζέ και καλή παρέα.Με το παιχνίδι του μεζέ γίνεται μια γλυκειά έξη για αμετανόητους "πότες".Με την παρέα μια ιεροτελεστία που μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες στιγμές κατάνυξης και οινο-«πνεύματος».Την καλησπέρα μου!
Φίλε μου έπεσα στο τραπέζι επάνω, με αγαπά η πεθερά μου .Όλα μου αρέσουν , δεν πίνω πολύ όμως ένα τσιπουράκι το πολύ!
Φίλε Σταύρο, ωραιοι οι μεζέδες ωραία και η θέα..... Το παν όμως είναι η καλή παρέα και απ ότι φαίνεται και απο την ανάρτησή σου περάσατε καλά.... Πάντα τέτοια εύχομαι!!!!
μερακλιδικα όλα!!
υπεροχα!!χταποδακι και ουζακι θα φαω και θα πιω εγω τωρα γιατι ειναι σουπεεεεεεερ
Τί λες τώωωωρα!!!Των φίλων η βεράντα είναι δυό φορές δική μας....!!Όσο για τους μεζέδες τί να πω ζαλίστηκα!!
Καλώς σε βρήκα καλέ μου....φίλε!!!!
Κοντοχωριανή μου...η Ελένη;
Και πως μου ξέφυγε εμένα...;;;
Αστειεύομαι...ασφαλώς......
Να περνάς πάντα καλά!!!
Καλό σου βραδάκι!
Λία....
Μας έχει σακατέψει τη δίαιτα η γλυκύτατη Έλεν....! Μας τρέχουν τα σάλια...!
Καλημέρες
Να πάρει η ευχή, και έλεγα να περάσω από εκεί....
@ κατι τετοια ιδιως αν προκυπτουν και ξαφνικα μ αρεσουν......τσιπουρακι.....κοντα στην θαλασσα
Τι γίνεται εδω μέσα ρε παιδιά?
Άλλος συνταγή για μουσακά,άλλος χταποδάκι,άλλος κατσικάκι!
Να είσαστε καλά βρε,να περνάτε όμορφα,να παίρνουμε κι εμείς καμμιά ιδέα!!
Καλό βράδυ.
Σταύρο μια χαρά περνάτε εκεί πάνω!
Μπράβο,πάντα τέτοια και να 'χετε την υγειά σας!
...πωε δεν πέρασα από εκεί...
Ένα από το καθένα θέλω!
Δημοσίευση σχολίου