Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

"Μουζάκα" και πάλι, αλλά........

Με αλλιώτικες μελιτζάνες και και δύο-τρεις προσθήκες.
Στις 13/06/2009, έβαλα ένα κοινό μουσακά με ψητά τα λαχανικά του και όχι τηγανητά, που θα τον βρήτε εδώ

Σήμερα (χθες) βρήκα λίγες μελιτζάνες της κακομοιριάς, τις τελευταίες από τον μπαξέ φίλου, στην Πυλαία. Ηταν μικρές, στραβές, σκονισμένες και με σπόρους(;).

Έψησα πάλι τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο γκριλ με αέρα μέχρι να μαλακώσουν, έστρωσα μια σειρά πατάτες και μια σειρά μελιτζάνες και ξεκίνησα να κάνω τον κιμά.
Σε λίγο λάδι σωτάρησα ένα φλυτζάνι ψιλοκομμένα, κρεμμύδι και μια πιπεριά κέρατο (1η προσθήκη), μετά τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και έριξα την σάλτσα που έφτιαξα στο multi με αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες τομάτες, αλάτι, πιπέρι, 3 σκελίδες (2η προσθήκη) και μισό νεροπότηρο κρασί λευκό (3η προσθήκη).
Έβρασαν αυτά για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά, σε βαθύ τηγάνι σκεπασμένο (για να μη πιτσιλιστεί και η κουζίνα),μέχρι να τελειώσουν τα υγρά.

Μια στρώση τον κιμά και μετά τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Όλα αυτά σκεπάστηκαν με μπεσαμέλ που φτιάχτηκε με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 4 κουταλιές αλεύρι κοινό, 800 ml γάλα 2%, 1 αυγό και τριμμένη ξερή μυζήθρα.

Το σύνολο ψήθηκε στους 160 οC για μία ώρα και το αποτέλεσμα ήταν νοστιμώτατο.......


........και σερβιρισμένο
Με ένα ποτήρι κόκκινο κρασάκι ήταν θαύμα, οφειλόμενο στις "γνήσιες" μελιτζάνες, το "κέρατο, το σκόρδο και το λευκό κρασί αντί νερού.

9 σχόλια:

ELENI είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ.....ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Καλημέρα Αγαπητή μου Ελένη,
Κατά λάθος ανέβηκαν πρώτα οι φωτό.
Είπαμε ερασιτέχνης και αυτοδίδακτος είμαι.
Please excuse any mistakes I make, είπα κάποτε πολύ παλιά και δεν διστάζω να το ξαναπώ.
Καλό Σ/Κ

Margo είπε...

Με "γνήσια" υλικά και τα μικρά σου μυστικά το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι απίθανο.
Ζήλεψα, θα κάνω τις τελευταίες σχετικά μελιτζάνες μου μουσακά..:)
Καλή σου μέρα!

mia maria είπε...

Μια χαρά αρωματικό το βλέπω το παστίτσιο σου! Και βρήκανε και τη θέση τους οι κακομοίρες οι μελιτζάνες!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Margo: Όπως και τα δικά σου γεμιστά θα πρέπει να ήταν πολύ νόστιμα με τα "γνήσια" λαχανικά ΣΟΥ, έτσι θα γίνει και ο Μουσακάς σου

@ big mama: Δεν είναι παστίτσιο. Οι γραμμούλες που φαίνονται στην επιφάνεια είναι η τριμμένη μυζήθρα στο χοντρό του τρίφτη.
Πράγματι θα μπορούσε να περάσει για παστίτσιο, αλλά είναι οφθαλμαπάτη!!

mia maria είπε...

Εσύ καλά το έκανες, εγώ από απροσεξία και βιασύνη έγραψα παστίτσιο. Για μουσακά ήθελα να πω!!!

πυθαρακι είπε...

Ακόμη και τις τελευταίες μελιτζάνες της εποχής το μεράκι σου τις μεταμόρφωσε σε ένα καταπληκτικό φαγητό!Καλή συνέχεια και καλό φθινόπωρο!

Betty's Cuisine είπε...

Είμαι σίγουρη για τη νοστιμιά του μουσακά σου, έτσι είναι όταν τα υλικά είναι αγνά και "φυσικά"... το κρασί στον κιμά μου αρέσει πολύ, δίνει πρόσθετη γεύση, το χρησιμοποιώ κι εγώ κατά κόρον!

maroulada είπε...

Γιαμ γιαμ γιαμ!