Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ (ακριβής αντιγραφή)

Από τις αντιγραφές κανείς δεν έχασε.  Οι Γιαπωνέζοι, μεταπολεμικά, κατέκτησαν τις αγορές κάνοντας αντιγραφές.
Έτσι έκανα κι εγώ σήμερα.  Όχι για να κατακτήσω καμιά αγορά, αλλά για να δοκιμάσω κάτι πρωτοπορειακό για μένα.
Ένα "Ψωμί στη Γάστρα" ανέβηκε στο φιλικό blog "Betty's Cuisine" (κλικ στον σύνδεσμο).
Και μιας που ποτέ δεν είχα κάνει κάτι τέτοιο, είχα και ακριβώς τα υλικά (ίσως και την ίδια μάρκα), το ξεκίνησα το μεσημέρι.
Να και το αποτέλεσμα, έτοιμο κομμένο, πριν αρχίσει η απαλλοτρίωση(!)
 Τα Υλικά και την Εκτέλεση, όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να τα δει πατώντας ΕΔΩ.
Ακολούθησα ΑΚΡΙΒΩΣ την συνταγή (σπάνιο, ε;;;;) και την εκτέλεση. Μόνο που χρησιμοποίησα το μιξεράκι χειρός, που ζορίστηκε στο ζύμωμα, αλλά τα κατάφερε και δεν έκαψε πηνίο!
 Το ζυμάρι μπήκε στη μικρή γάστρα (6 λίτρων) και ......
 ....ψήθηκε.  Εδώ κρυώνει σε σχάρα.
 Η έκπληξη είναι το κάτω μέρος, που έκανε μια χοντρή και τραγανή κόρα, όμοια της οποίας συνάντησα στην Σαμοθράκη,
 στον παραδοσιακό φούρνο της Χώρας, όπου το πρωΐ, πριν ανοίξει "δια το κοινόν", μαζεύονται ουρές (τον αναφέρουν και οι Τουριστικές οδηγίες).
Για μένα που σηκώνομαι νωρίς ήταν εύκολο να πάω και να πάρω ένα δίκιλο καρβέλι, για το πρωϊνό μας.
Το ίδιο έκανα και την ημέρα που θα φεύγαμε, αλλά μου έδωσαν 2 από τα 3 καρβέλια που ζήτησα, για να τα φέρω στη Θεσσαλονίκη.
Τα έκοψα σε ημερήσιες μερίδες και τα αποθήκευσα στην κατάψυξη.  Μόνο που εκείνο ήταν με κίτρινο αλεύρι και όχι μείξη, όπως της Κας Ελισσάβετ, που την ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όσα έχει δώσει μέχρι τώρα, σε μένα και σε όλους (και εξακολουθεί να δίνει)!!
Κάτι σπουδαίο ακόμη: Τρώγεται και σκέτο (αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα 3 από τα 4 κομμάτια και ακούω και κάτι θορύβους από την κουζίνα. Πάω να δω αν προλάβω κανένα ψίχουλο).

9 σχόλια:

VAD είπε...

Ζύμωμα με το μιξεράκι;;;;Αμα δε ζυμώσεις με το χέρι,ψωμί δνε τρως!Εννοείται βέβαια οτι εγώ δε ζυμώνω ούτε με το χερι,ούτε με το μιξεράκι,τι δουλειά εχω εγω με...γυναικείες δουλειές,ακολουθώ τη ρήσ ενός μπάρμπα,"οι γ'ναίκις εινι για του σπίτ',οι άντρις για του καφινείου"!!!:))
ΥΓ.ελπίζω να μην το πίστεψες το τελευταιο:))
Καλό Σαββατοκύριακο...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Αχ! Φίλτατε Βασίλη!! Μεγάλωσες και ακόμη δεν πρόσεξες ότι όλοι οι μεγάλοι μάγειροι, παγκοσμίως, είναι άντρες!!!!!
Θα θυμηθώ και τα λόγια του αείμνηστου Σάββα, του καθηγητού μου της Ανατομικής, όταν τον ρωτούσαν "γιατί δεν ήρθε η σύζυγος", σε διάφορες εκδηλώσεις. Έλεγε "η γυναίκα είναι το στολίδι του σπιτιού"......
Το μιξεράκι τι κακό έχει;; Ίσα-ίσα, δεν λερώνεις χέρια και κάνει τη δουλειά χωρίς κόπο. Με το χέρι λαδωμένο και πασαλειμένο δεν μπορείς να ρίξεις το επόμενο υλικό. Πρακτικά πράγματα!!!

Καλή σου Μέρα Καρντάση!!!
______________________

ELENI είπε...

ΓΙΑΜΜΜΜ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΖΥΜΩΜΕ ΨΩΜΑΚΙ Ε????????/?

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Στο πατρικό μου δεν ζύμωνε κανείς. Η μητέρα μου όμως εκτιμούσε το ζυμωτό της κουμπάρας, όταν ζύμωνε και της έφερνε κανένα καρβελάκι.
Αν μη τι άλλο, ξέρεις τι βάζεις μέσα, ακόμη και στο αλάτι και στη ζάχαρη.
Όταν είπα σε καρδιολόγο πόσο αλάτι έχει το ψωμί του φούρνου, τρελάθηκε. Δεν μπορούσε να το πιστέψει!!
Γιαυτό κι εγώ το κάνω μόνος, συχνά στον αρτοπαρασκευαστή.

Καλή σου Μέρα!!
_________________

Irene είπε...

σταυρο θα συμφωνησω για το ψωμι στο σπιτι. ξερεις τι βαζεις μεσα. εγω πια το φιαχνω μονο στο σπιτι εδω και μερικους μηνες διοτι ο συζυγος παρουσιασε ξαφνικα κατι αλλεργιες στα χημικα διογκωτικα οποτε δεν το αγοραζω. ζυμωνω με το χερι, αλλα με την μεθοδο του no knead bread.
καλο σαββατοκυριακο

Betty's Cuisine είπε...

Φίλτατε Σταύρο, χωρίς να είμαι υπερβολική, το θεωρώ τιμή μου που ακολούθησες επακριβώς τις οδηγίες και επίσης πήρα μεγάλη χαρά που, εσένα ειδικά, σου άρεσε!
Μάλλον το ίδιο "ζυμωτό" αλεύρι χρησιμοποιούμε, αν και βρήκα (σε σούπερ μάρκετ) ένα καινούριο ζυμωτό από την Θεσσαλία και θα δοκιμαστεί σήμερα κιόλας!
Θα σου πω εντυπώσεις...
Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Frezia είπε...

Σταύρο καλησπέρα,αυτή τη στιγμή
μιλώ στο σκαιπ με μία φιλική οικογένεια στην Αγγλία, τους οποίους έδιωξε η... κρίση.
Μου λένε λοιπόν ότι αναγκάζονται να
ζυμώνουν γιατί εκεί το ψωμί δεν είναι καλό.
Σου ζητώ την άδεια να τους στείλω τη συνταγή σου για το ψωμί.
Δεν πιστεύω να είμαι εγώ η Ελισάβετ
που αναφέρεις?
Καλό Σαββατοκύριακο...

cummulus είπε...

Καλησπέρα, καί καλοφάγωτο. 9.ηδη θά φαγώθηκε)
Τό ψωμί θά ήταν τό ίδιο νόστιμο, άκόμη καί χωρίς τό λάδι ή τήν ζάχαρη. Νά μην ξεχνάμε σ΄αυτό πού παραδοσιακά λέμε "ψωμί" δέν υπάρχουν αύτά τά υλικά.
Δέν θά πρέπει επίσης νά ξεχνάμε ότι η ξηρή (όπως καί ή νωπή) μαγιά έτσι κι΄άλλιώς προέρχεται από ζάχαρη.
Πάντως, επειδή χρησιμοποιώ συνεχώς μαγιές γιά τό ψωμί τού σπιτού (σπανίως πιά άγοράζουμε) βεβαιώνω ότι τήν νοστιμιά ένός ψωμιού πού παρασκευάστηκε μέ παραδοσιακό προζύμι, δέν τήν βρίσκω σέ ψωμί πού έγινε μέ έτοιμη μαγιά.
Καλό σ/κ :)

Selcouth είπε...

Ωωω! Δεν πείραξες τη συνταγή; Λιποθυμώ! Χα,χα,χα! Πλάκα κάνω φυσικά...
Επειδή όμως μια ζαλάδα μου 'ρθε βλέποντας αυτό το ψωμάκι, να πάρω μια φέτα; Ψημένη με λαδάκι, αλάτι και ρίγανη, θα είναι απλά τέλεια!

Καλό βράδυ Δύσπιστε!