Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΑ "ΑΝΑΠΟΔΗ" ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΟΝΟΥ

Σήμερα η μέρα ξεκίνησε ανάποδα. Θα πεις "ανάποδος εσύ, ίσια περίμενες να ξεκινήσει;".  Ναι, αν ξυπνήσεις στις 4 και βρυκολακιάσεις μέχρι τις 8, ανάποδα είναι.
Για το φαγητό φρόντισε ο ψαράς, με 4 μπακαλιαράκια, ότι πρέπει για μια ψαρόσουπα, μιας και ο καιρός το ζητούσε (βροχή και ψύχρα).
Συνήθως ακολουθώ τον τρόπο της "τυραννίας", βράζοντας πρώτα τα λαχανικά και δουλεύοντας δυο χύτρες (κλικ ΕΔΩ). Ο τρόπος αυτός όμως είναι χρονοβόρος και σήμερα οι ώρες ήταν λίγες.
Το αποτέλεσμα όμως το ίδιο νόστιμο και βελουτέ, αυτή τη φορά.
 ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΥΛΙΚΑ 
4 Μπακαλιαράκια 1 κιλό και κάτι
1 μεγάλο κόκκινο Κρεμμύδι χοντροκομμένο
4 μικρές Πατάτες σε κύβους
2 Ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
1 φλ.τσαγ. Σελινόφυλλα και κοτσανάκια
2 φλυτζανάκια του Ελλ.καφέ Ρύζι γλασέ
Χυμό από ένα Λεμόνι
2 λίτρα Νερό
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι άσπρο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Όσοι/-ες είχατε το κουράγιο να πατήσετε το link, μπορείτε να καταλάβετε το "ανάποδο" της ιστορίας.
Αλατίζω τα καθαρισμένα ψάρια (η γυναίκα του ψαρά φρόντισε και εγώ τα ξέπλυνα μόνο), στρώνω ένα τούλι από μπομπονιέρα στο καλαθάκι της χύτρας και βάζω τα ψάρια, αφού τα αλάτισα και τα ράντισα με τον χυμό του λεμονιού.
Ρίχνω και το νερό.
Κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 7 λεπτά από το ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας.
Εκτονώνω και βγάζω το καλαθάκι. Το αφήνω στην άκρη.
Ρίχνω στο ψαρόζουμο τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ρύζι), ξανακλείνω την χύτρα και πάλι σιγοβράζω για 7 λεπτά. Αποσύρω από την φωτιά και φεύγω για δουλειές.
Γυρίζω σε μια ώρα και βρίσκω τα ψάρια και τα λαχανικά να χορεύουν σε ρυθμούς DISCO, πιασμένα χέρι-χέρι με την μουσική που έπαιξε σήμερα η Λίλα στα Λι Λά της από το Sinwebradio. Λιώνω τα λαχανικά με το μπλέντερ/ράβδο, ανοίγω την φωτιά και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνω το ρύζι.
Συνεχίζω τον βρασμό για 15 λεπτά, με ανοικτό το καπάκι.
Στην φάση αυτή η σούπα είναι αρκετά χυλωμένη και μπορεί να σερβιριστεί.
Εγώ όμως την αυγόκοψα και έγινε ακόμα καλύτερη.
Τα ψάρια τα ξεψάχνισα με υπομονή, για να διώξω και τα μικρότερα κοκκαλάκια, και τα κάλυψα με μια Μαγιονέζα χωρίς αυγά, που είναι και νηστίσιμη (κλικ ΕΔΩ).
 Και με λίγα τουρσάκια (αγγουράκια και κάπαρη) έγινε 
 τέλεια.
Σημείωση:  Στην μαγιονέζα αντί για Κορν-φλάουερ, έβαλα ίση ποσότητα Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και δεν την αραίωσα με παγωμένο νερό στο τέλος, αλλά την έβαλα με το κατσαρολάκι στην κατάψυξη για 10 λέπτά.  Νομίζω ότι έγινε καλύτερη και μάλλον θα το καθιερώσω....


17 σχόλια:

Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε...

Εύγε!
Καλό μήνα Σταύρε.

Lila Xagorari είπε...

Η ατάκα σου για τα μπακαλιαράκια στην εκπομπή έκανε το γύρο του Κρανιδίου.....και της υπόλοιπης Ελλάδας. Θέλω να σου πω ευχαριστώ για τη στήριξη και οτι από την ώρα που ανέφερες τη σούπα τη λιγουρεύτηκα!Τώρα που είδα και τις φωτό...με βλέπω πρωί πρωί στον ψαρά!!!

Frezia είπε...

Αύριο τρώμε ψαρόσουπα,
σου κλέβω την ιδέα.
Να βάλω μισή ποσότητα
μπακαλιάρο και μισή
πεσκανδρίτσα?
Τι λές?
Καλό μήνα...

kiki είπε...

Η αναποδιά φέρνει νοστιμάδα!

ELENI είπε...

περασα για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ///////// ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΩ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΚΙΑ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Ανέστης Θ.Κετσετζίδης :
Καλό Μήνα Φίλε μου!

Ευχαριστώ δια τα καλά σας λόγια!!
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Lila Xagorari :
Η ατάκα ήρθε αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή.
Δεν έκανα πολλά σχόλια, γιατί με χάλια χέρια δεν ήθελα να λερώσω το καινούργιο λαπ-τοπ.
Να δω τι θα παίξεις την Δευτέρα.
_______________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Frezia :
Δεν ξέρω για την πεσκανδρίτσα. Λένε ότι είναι νόστιμο ψάρι. Δεν έκανα ποτέ.
Ο μπακαλιάρος είναι η πιο κοινή λύση.
Ο κοντινός ψαράς δεν έχει μεγάλη ποικιλία, όπως στο Καπάνι, αλλά εκεί δεν τους έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη.

Καλό Μήνα!!
__________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ kiki :
Το "ανάποδο" είναι για μένα ανάποδο. Πολλές εκδοχές που έψαξα, την σειρά αυτή την έχουν κανονική.

Καλημέρα και Καλό Μήνα!!
_____________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
Χάνεις!!
Μια ψαρόσουπα δεν θα την άφηνα ποτέ.

Καλή σου Μέρα και Καλό Μήνα και από εδώ!!
_______________________

VAD είπε...

Ψαρόσουπα να ειναι και τα χωράει όλα τα "σουπόψαρα"!
-Περί πεσκαντρίτσας(άλλοι τη λενε "φανάρι"),που ανεφερε η πατριώτισσά μου η Frezia,ψάξ'την,ειναι άριστο ψάρι για ψαρόσουπα,θα με θυμηθείς...

Καλό μήνα...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Πολύ σπάνια βλέπω στον ψαρά μας, αλλά αν την πετύχω δεν θα μου ξεφύγει. Να είσαι βέβαιος.
Παλιά έκανα σούπα με ένα κιλό γαύρο,σαρδέλλες και σπαράκια. Όλα σε τουλπάνι, από αυτό που στραγγίζουν το γιαούρτι και βράσιμο. Έγινε τέλεια, αλλά μόνο σούπα. Το περιεχόμενο του τουλπανιού το χάρηκαν οι γάτες της περιοχής.

Καλή σου Μέρα και Καλό Μήνα, Φίλτατε Βασίλη!!
_______________________

ZouZouna είπε...

Αντε που δεν έχεις ώρα ! Αν σηκωθείς στις 4 το πρωί, μια χαρά πας και για ψάρεμα και φτιάχνεις ψαρόσουπα.
Ο χρονοβόρος τρόπος θαρώ ειναι ο καλός..
Σε καμάρωσα και σ'ένα βιντεάκι στο Fridαy's.
Αντε καλον ύπνο πάντα !

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ZouZouna :
Σιγά που θα κάτσω να μαγειρεύω μεσ'τα άγρια χαράματα. Εκείνη την ώρα έχει πιο παραγωγικά πράγματα να κάνω, πχ διάβασμα, καφέδες, τσιγάρα, σερφάρισμα κ.ά.π.

Ένα βιντεάκι από εκείνη την εκδήλωση έχω εδώ αριστερά, στην πλευρική στήλη.
Ο ύπνος είναι κάτι που μου λείπει, από παλιά που είχα στριμώγματα. Και τώρα μου έμεινε εκείνη η κακιά συνήθεια......

Καλό Μεσημέρι, Αγαπημένη Ζουζουνίτσα!!!!!
________________________

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Καλό μήνα!
Πάμε για ψαρόσουπα λοιπόν!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη :
Καλό Μήνα , Αντιγονάκι μας.
Χρήσιμο φαγητό η σουπίτσα. Δε θέλει και μάσημα έτσι που κατάντησα......
______________

Betty's Cuisine είπε...

Την λιμπίστικα, δεν στο κρύβω!
Κλέβω και την συνταγή για την μαγιονέζα σου και σου εύχομαι καλό μήνα! :)