Η μανία μου να σκαλίζω παλιές συνταγές είναι γνωστή.
Βρήκα χειρόγραφο με γράμματα που δεν είναι της μητέρας μου, ούτε της γιαγιάς μου, που λέει για ένα σιρόπι σοκολάτας, που μετατρέπεται σε κέϊκ, λέει, χωρίς λεπτομέρειες, όπως σχεδόν πάντα.
Τσίμπησα αμέσως στην σοκολάτα και ευκαιρία να προσπαθήσω την κατασκευή.
Το αποτέλεσμα καλό γευστικά, αλλά όχι και τόσο εμφανισιακά
Βέβαια παραβίασα τα υλικά σε ποιότητα και δεν έβαλα τα 4 αυγά που γράφει και ίσως γι'αυτό σχίστηκε η επιφάνεια. Θα μπορούσα να το κουκουλώσω με ένα γλάσσο, αλλά βαρέθηκα και το άφησα έτσι.
Με κλικ στο χειρόγραφο γίνεται πιο ευανάγνωστο
Υ Λ Ι Κ Α για το σιρόπι, που έβαλα εγώ
3/4 φλ.τσαγ. Κακάο
150 γραμ. Μαργαρίνη Μινέρβα Benecol με Ελαιόλαδο
100 γραμ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κρασοπότηρο Μαυροδάφνη Πατρών
1 φλ.τσαγ. ζεστό Νερό
2 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
Υ Λ Ι Κ Α για την μετατροπή
1 Αυγό χτυπημένο
1+1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ.σουπ. Baking Powder
1 Βανίλια
Η Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η σύμφωνα με την λογική μου
Πρώτα πρέπει να λυώσει καλά η ζάχαρη, στη μαργαρίνη. Βάζω την μαργαρίνη και το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λυώνει και ρίχνω την ζάχαρη. Ανακατεύω συνεχώς για αρκετή ώρα και διαλύεται.
Ρίχνω το κακάο σταδιακά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να διαλυθεί.
Ρίχνω σιγά-σιγά το ζεστό νερό και την μαυροδάφνη.
Ως εδώ έγινε ένα σιρόπι σοκολάτας, ζεστό και μοσχοβόλησε το σπίτι.
Για μετά το χειρόγραφο έχει κάποιες οδηγίες.
Κράτησα ένα φλυτζάνι σιρόπι και στο υπόλοιπο έριξα το χτυπημένο αυγό και την βανίλια, ανακατεύοντας με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ανακατεμένο με το Μπέϊκιν και έγινε ένας χυλός.
Έχοντας τον φούρνο στην προθέρμανση, βάζω το πυρεξάκι να ζεσταθεί, για να μπορέσω να το βουτυρώσω εύκολα με λίγη μαργαρίνη.
Ρίχνω το μείγμα στο πυρέξ και ψήνω στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
Και έγινε έτσι
Επειδή έκανε κρούστα, είπα να το κόψω πριν το σιρόπιασμα και το έκοψα σε οκτώ κομμάτια.
Το σιρόπιασα με το σιρόπι που κράτησα, χρησιμοποιώντας κουτάλι της σούπας, κυρίως στις χαρακιές.
24 σχόλια:
Φαίνεται τόσο ζουμερό που θέλεις να πάρεις αμέσως κουτάλι και να το περιποιηθείς καταλλήλως!!! Ας μην έχει φιοριτούρες! Κρατάω τη συνταγή για μελλοντικές παρασκευές!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
@ Εφη :
Σιρόπι σοκολάτας έφτιαχνα με διαφορετικό τρόπο, αλλά τέτοια μεταμόρφωση έκανα πρώτη φορά και πέτυχε.
Σήμερα που είναι σε θερμοκρασία περιβάλοντος (27 βαθμούς) κόβεται και σε ωραία κομάτια.
Καλό Μήνα!
________________________
Το πρωί πέρασα από δω και πήρα πουρέ και μπιφτέκια, τώρα με το καφεδάκι μου χτυπάω και ζουμερό κέικ, το βράδυ? Έχουμε κάτι???
@ Λίλα :
Για το βράδυ έχουμε έναν εγχειρισμένο σκυλάκο και τιποτ'άλλο.
Λίγο πεπόνι με τυρί διαθέσιμο.
Αύριο είναι μια άλλη μέρα........
________________________
Πρώτα περαστικά στο σκυλάκο με πολλές ευχές γιατί ξέρω πόσο τα αγαπάς.
Όσο για το σοκοκέϊκ....τύφλα να έχει το "υγρό κέϊκ σοκολάτας" που έγινε της μόδας τα τελευταία χρόνια.
Μου αρέσουν τα πειράγματα στις συνταγές σου:)
Πρώτα περαστικά στο σκυλάκο με πολλές ευχές γιατί ξέρω πόσο τα αγαπάς.
Όσο για το σοκοκέϊκ....τύφλα να έχει το "υγρό κέϊκ σοκολάτας" που έγινε της μόδας τα τελευταία χρόνια.
Μου αρέσουν τα πειράγματα στις συνταγές σου:)
@ Thalassenia :
Φαίνεται ότι αυτά τα υγρά κέϊκ δεν είναι και τόσο καινούργια, αν κρίνω από το κιτρινισμένο χειρόγραφο (έκανα πιο έντονα τα γράμματα, με φωτοσόπ, για να γίνουν ευανάγνωστα).
Αυτοσχεδίασα στην εκτέλεση, αλλά σηκώνει ακόμη παιχνίδι....
Ευχαριστώ για τον Άνταμ. Προσπαθήσαμε να του δώσουμε λίγη ζωή ακόμη. Θα δείξει!!
__________________
Το έχω κι εγώ αυτό το κέικ με μικρή παραλλαγή, από παλιό τετράδιο, με τίτλο "βραστό κέικ σοκολάτας". Εϊναι πολύ ωραία και οικονομική λύση για τους σοκολατόπληκτους και ταιριάζει θαυμάσια με παγωτό.
@ Vita :
Τώρα που το είπες, ήρθα και το είδα.
Υπεπαραγωγή θα μπορούσα να το πω και με λεπτομέρειες.
Εμένα με τσίγκλησε η λέξη "σιρόπι" αι η λέξη "μετατροπή".
Μάλλον πρόκειται για πολύ παλιά συνταγή, γνωστή στους σοκολατολάτρεις.
Καλή Εβδομάδα!
_____________________
Βάλε πραμα,βαλε,έτσι κι αλλιώς δεν κινδυνευουμε απο ζαχαρο:))
@ VAD :
Μπορεί να πίνω καφέδες σκέτους και να αποφεύγω τα "έξω" γλυκά, αλλά από κανένα δικό μου, τρώω λίγο!!
_____________________
πρεπει να στειλω τη συνταγη σε διαφορες φιλενάδες μου που με τη σοκολάτα (σε αντιθεση με εμενα) εχωουν ενα μεγάλο πάθος!!!!
καλό μηνα
ΥΓ.Διαβασα για εγχειρισμενο σκυλο στα σχόλια.....ολα καλα;;;
@ Και λοιπόν;E allora? :
Αν οι φιλενάδες σου είναι πραγματικές τσοκοχόλικ, θα την εκτιμήσουν κι'ας μην έχει σοκολάτα στην γνήσια έκδοση.
Μπορεί όμως να εμπλουτιστεί κατά την κρίση του καθενός.
Ο σκυλάκος, πριν να κλείσει το πρώτο 24ωρο, δείχνει να πηγαίνει καλά. Θα δούμε αργότερα.
Ευχαριστώ :-)
_____________________
Έχει την λογική του βραστού κεικ, τελικά τα αυγά θεωρώ ότι έπρεπε να τα βάλεις όλα, παρόλα αυτά η σοκολατένια του γεύση μετράει πάνω απ'όλα.
Φιλιά και χαιρετισμούς στην σαλόνικα!!
πολλές-πολλές θερμίδες!!!
@ Marί :
Στις δικές μου κατασκευές πάντα κάνω περικοπές στα αυγά και στα βούτυρα.
Αλλά κι εγώ νομίζω ότι ήθελε ένα-δυο ακόμη. Για την συνεκτικότητα των υλικών.
Όπως επίσης το ζεστό νερό θα μπορούσε να αντικατασταθεί με γάλα.
Φιλιά Βόρεια!!
______________
@ PiciFriki :
Δεν είναι ανάγκη να φας όλο το ταψί!!!
Φάε μισό κομμάτι. Αρκεί για να καταλάβεις τη γεύση!!
Ευχαριστώ που θα αφήσεις το υπόλοιπο για μας τους σοκολασμένους!! ΧΑΧΑΧΑ!!
______________________
Εχω παρατηρήσει ότι τα γλυκά
που δεν έχουν άψογη εμφάνιση,
είναι πιο νόστιμα από τα άλλα!
Καλό καλοκαίρι...
@ Frezia :
Έχεις δίκιο!
Μια εξήγηση είναι ότι επειδή δεν τα προσφέρεις, τα τρως όλα μόνος σου!!
Αντεύχομαι!
_________________
Μμμμ, όχι δεν θα το φάω (πως τόπαθα), αλλα η συνταγή ειναι σε μονοτονικό. αποκλείεται να ειναι παλιά.
αυτά τα ζουμερά κεικ ειναι καμμια δεκαετία και κάτι που βγήκαν στη φόρα.
@ Sweet cherry - Zouzouna :
Τώρα που το λες, κι εγώ προσέχω όι είναι μονο- αλλά και α-τονικό μαζί.
Δεν ξέρω τίνος είναι τα γράμματα, όπως είπα και στην αρχή.
Πάντως κι εγώ έγραψα κάποτε συνταγή σε κουζινόχαρτο (Μούρεσι-Πηλίου, 2000 μ.Χ.) και σε διάφορες χαρτοπετσέτες, από ταβέρνες, κάπως πιο πρόσφατα!!!
Πάντως χάνεις που δεν τρως τέτοια κόλαση........
_____________________
...γέλασα με την ...άποψη της Φρέζια!
έχει δίκιο...
μα έλα που μου αρέσουν!!!!!
Φιλιά στη Ράνια μας, περαστικά στο... ντόγκυ σας...
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ
@ Αστοριανή :
Την επόμενη μέρα βελτιώθηκε η εμφάνιση των κομματιών. Είναι που βιάστηκα και το έκοψα ζεστό ακόμα!
Φιλιά σε όλους σας!
_________________________
Δημοσίευση σχολίου