Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

"Τώρα που βρήκαμε τον Παπά, να θάψουμε πέντε-δέκα" λέει ο Σοφός Λαός μας!
Έτσι κι εγώ.  Βρήκα τον καινούργιο χασάπη, που έχει προϊόντα από βουβάλι Κερκίνης και όλο και κάτι παίρνω, αποκλειστικά για μένα, μιας και η Α.Μ.Ε.Κ. (Αυστηρή Μονομελής Επιτροπή Κρίσεων) τέτοια δεν τρώει!! Μόνο χόρτα και μοσχάρια και εκείνα μόνο όταν είμαι μπροστά. Έτσι και λείπω, ξεχωρίζει τα κρέατα και τρώει μόνο τη σάλτσα από το τας-κεμπάπ!
Η μια και μοναδική μπριζόλα που πήρα, μετά από πολλή σκέψη έγινε φούρνου (σχεδόν) και πρώτα το τελικό αποτέλεσμα, τέλειο!

Με το που άνοιξα την αεροστεγή συσκευασία, μύρισε φρεσκάδα. 

Υ Λ Ι Κ Α  (για ένα άτομο)
1 Μπριζόλα (η συγκεκριμένη ήταν 470 γραμ. με το κόκκαλο)
3 Πατάτες μέτριες κομμένες στα 4 ή 5
3 κουτάλες Ζωμό κρέατος (ή νερό με μια κουταλιά λάδι)
Αλατοπίπερο για τις πατάτες
ΜΑΡΙΝΑΔΑ
1 φλ.τσαγ. Μαυροδάφνη (ή άλλο γλυκό κρασί Λήμνου ή Σάμου)
1 κουτ.γλυκού κόκκοι διάφορων πιπεριών
1 κουτ.σουπ. φυλλαράκια Δενδρολίβανου
10-15 σταγόνες Ταμπάσκο (ή λίγο καυτερό μπούκοβο)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ανακατεύω τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο σκεύος και ξαπλώνω επάνω τους την μπριζόλα. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 2-4 ώρες (την άφησα παραπάνω). Κατά διαστήματα ανοίγω και την γυρίζω.
Στη χύτρα ταχύτητος ρίχνω τον ζωμό και αφήνω να πάρει βράση. 
Στραγγίζω την μπριζόλα από την μαρινάδα και την βράζω 30'.
Στο ενδιάμεσο ετοιμάζω τις πατάτες και τις περιχύνω με την μαρινάδα. Τις αλατοπιπερώνω.

Βγάζω την μπριζόλα με τρυπητή κουτάλα και μεγάλη προσοχή να μη διαλυθεί και την βάζω ανάμεσα στις πατάτες.  Ρίχνω από πάνω και τον ζωμό που έβρασε. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και στον προθερμασμένο στους      200 βαθμούς για 25-30'. Ξεσκεπάζω και αφήνω ακόμη 15'.
Γυρίζω στο γκρίλ για 5' από κάθε πλευρά και έτοιμο το γεύμα.

Δεν χρειάζεται μαχαίρι. Κόβεται με το πηρούνι και το κόκκαλο ξεχωρίζει πεντακάθαρο.
Στην εργασία αυτή έγιναν ορισμένες υπερβολές, όπως φάνηκε.
Το βράσιμο στη χύτρα θα μπορούσε να είναι λιγότερο ή και καθόλου. Και για το μαρινάρισμα οι 2 ώρες θα ήταν αρκετές.
Επειδή όμως είμαι και λίγο(;) δύσπιστος και ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνα μπριζόλα αυτού του παραγωγού, είπα να ακολουθήσω τον τρόπο τον κλασικό, μήπως είναι σκληρό το κρέας.
ΥΓ:  Για την Α.Μ.Ε.Κ., που είπα στην αρχή, έφτιαξα φασουλάκια λαδερά.........και καλά να πάθει!!
Posted by Picasa

8 σχόλια:

VAD είπε...

Καταλαβαινω,εφυγε ο Ανεστης εις τας Αμερικάς,κι αρκεστηκες σε...τυποποιημενη βουβαλομπριζόλα...


Καλό μηνα...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD :
Καλό μήνα, Φίλτατε Βασίλη!

Τι άλλο να κάνω, με τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι αυτή την εποχή, δεν μπορώ να πάω Κερκίνη για προμήθειες.
Έτσι βολεύομαι στον χασάπη απέναντι από τον ΕΣΠΕΡΟ......
__________________________

Thalassenia είπε...

Αυτό αλήθεια είναι...βασιλικό φαγητό μετά συγχωρήσεως,χαχα.

Στην μαγειρική σου πλέον υποκλίνομαι!

Αφού δεν έρχομαι από εκεί, παίρνω μυρουδιά από εδώ μέσα.

Magia da Inês είπε...

❤•.¸¸✿⊱╮
Faz tanto tempo que não venho aqui... mas suas receitas são preciosas!!!!
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
♡°º
°♫♫♪¸.•°`♡✿

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Thalassenia :
Υπερβολές!!

Καλό μήνα και Καλή εβδομάδα!!
___________________

ELENI είπε...

ΣΤΑΥΡΟΟΟΟΟ ΠΡΟΛΑΒΑ 3 ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ Κ ΜΙΑ ..ΠΗΡΟΥΝΙΑ ...ΦΙΛΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΜΗΝΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Magia da Inês :
As receitas são para a sobrevivência cotidiana. Nada de especial.

Bom mês e uma boa semana com muitos beijinhos de Thesaloniki :-)
_________________________

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ELENI :
"This Bar is open 24/7/365".....

Πάντα υπάρχει κάτι τις, ειδικά για φίλους!!!

Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
________________________