Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΠΙ.....ή μάλλον.....


....εδώ είναι......ΤΗΓΑΝ ΝΤΙΠΙ !!
Και αυτό γιατί δεν το έκανα σε καζάνι, αλλά σε τηγάνι!
Σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να γίνει σε ταψί.
Το αποτέλεσμα είχε καλύτερη γεύση από αυτό που μας κερνάει ο "Μπέης", στον Μαρμαρά (λίγο πριν  τον λογαριασμό!).
Ας δούμε πως έκανα αυτή τη μικρή ποσότητα
Υ Λ Ι Κ Α
1/2 φλ.τσαγ. Νισεστέ (Κορν φλάουερ)
2 φλ.τσαγ. Γάλα
1/2 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
1/2 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άχνη 
Ένα κομματάκι Μινέρβα Μπένεκολ με ελαιόλαδο για βουτύρωμα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πρώτα κάνουμε την κρέμα.
Σε κατσαρολακι διαλύουμε καλά το νισεστέ στο γάλα.
Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει.
Βουτυρώνω ένα αντικολλητικό τηγάνι και πασπαλίζω την άχνη, σε όλο τον πάτο.
Ζεσταίνω μερικά λεπτά και ρίχνω την κρέμα. Στρώνω με σπάτουλα και συνεχίζω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φανεί ότι η περιφέρεια της κρέμας παίρνει καφέ χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι κάηκε η ζάχαρη στον πάτο (θα μυρίσει και καμμένο).
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε (λόγω της αντικολλητικής επιφάνειας, το έκοψα με μια λεπτή πλαστική σπάτουλα)
Κόβουμε λωρίδες και τυλίγουμε..... έτσι
Εάν έχουμε μεγάλο πάχος κρέμας, κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και.....τρώμε ή κερνάμε!

14 σχόλια:

Evie είπε...

Την Καλησπέρα μου. Αυτό είναι κάτι νέο για εμένα! Κι επειδή θέλω να το δοκιμάσω, θα το φτιάξω. Σε ευχαριστώ!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Evie :
Όταν η γιαγιά μου έφτιαχνε κρέμα και ξεχνιόταν στο ανακάτεμα, ο πάτος της κατσαρόλας "έπιανε".
Μετά το σερβίρισμα στα μπωλάκια, έξυνε τον πάτο και αυτό ήταν το νοστιμότερο.
Το γλυκό είναι τουρκικής προέλευσης και πολύ κοινό στην Βόρεια Ελλάδα.
Απ'ότι θυμάμαι γίνεται και με ρυζάλευρο.
Καλό Βράδυ (εδώ είναι ήδη βράδυ!!)
_____________________

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΙΧΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ..ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΜΕΛΟΜΕΝΟ!ΣΛΟΥΡΠ....

ElenaG είπε...

A! δεν ήξερα ότι είναι τόσο εύκολο...έτσι φαίνεται δηλαδή...θα το φτιάξω σίγουρα...θα το προσπαθήσω τουλάχιστο..από γλυκα δε σκαμπάζω... !!!

Αστοριανή είπε...

...δεν ...θυμίζει τηγανιτή γαλατόπιτα;

Σταύρο μας, θα την φτιάξω!
Φιλιά
Υιώτα

manousina είπε...

Πόσο απλό φαίνεται και πόσο νόστιμο είναι!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ [handmade+art] x2 :
Για πρώτη φορά, μάλλον πέτυχα το κάψιμο.
_________________

@ ElenaG :
Αυτά τα Πολίτικα γλυκά είναι εύκολα, για να υπάρχουν στα σπίτια πάντοτε.
_________________

@ Αστοριανή :
Δεν έκανα ποτέ γαλατόπιτα και δεν ξέρω.
Best regards!!!!!
__________________

@ manousina :
Μια προσοχή στο καραμέλωμα της ζάχαρης, την θέλει.
Η κρέμα είναι απλή!
__________________

mari beika είπε...

Πολύ ωραίος τρόπος για να φτιάξεις με ευκολία αυτό το γλυκό, μπράβο!!
Εάν η κρέμα έχει πιο πολύ πάχος θα γίνει καλό; πες μου Σταύρο γιατί θέλω να το φτιάξω.
Καλό βράδυ

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Mari :
Με μεγαλύτερο πάχος είναι πιο σωστό.
Μόνο που η λωρίδα πρέπει να είναι μακρύτερη.
Εκτός αν το κόψεις τετράγωνα κομμάτια.
Εξ ίσου νόστιμο!
Καλή Εβδομάδα!!!!!
________________

Irene είπε...

αχα! το ηξερα οτι σε εσενα θα το εβρισκα. ηρθα κατευθειαν και ουτε εψαξα αλλου.
τωρα, αυτη την στιγμη θα το φιαξω.
05.20 ωρα ιταλιας

καλη σου μερα

ειρηνη

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Κι εγώ πρωινός είμαι, αλλά δεν φτιάχνω γλυκά!!!!

Περιμένω την ανάρτηση σου!

Καλημέρα και φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!
___________________________

Irene είπε...

καλημερα σταυρο,
λοιπον το εφιαξα εχθες το πρωι. εφιαξα δυο δοσεις. την μια την αρωματισα με μαστιχα, παλι σε ευχαριστω, και την αλλη με μαχλεπι.
σαν γευση γιναν υπεροχα, τα φαγαμε και τα δυο με τους φιλους που ειχα τραπεζι, αλλα δεν καταφερα η καραμελλα δεν ηταν ομοιομορφη στην επιφανεια οποτε δεν εβγαλα φωτο. μαλλον πρεπει ακομη να καταλαβω ποσο πρεπει να καψω την ζαχαρη, διοτι ετσι οπως το εκανα αρκετη μου εμεινε κολλημενη στον πατο του τηγανιου και εκει ειναι ακομη με νερο μεσα για να μουλιασει.
αυριο η μεθαυριο θα κανω μια πολυ μικρη δοση μεχρι να καταλαβω ποτε να τραβηξω απο την φωτια.
οταν το πετυχω και το αναρτησω θα σου βαλω το λινκ.
καλη σου μερα

ειρηνη

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ grEAT :
Κατάλαβα. Πολύ δυνατή η φωτιά και άργησες να απομακρύνεις το τηγάνι.
Αυτά τα αντικολλητικά με τον χοντρό πάτο, εξακολουθούν να ψήνουν και όταν τα βγάλεις.
Πρέπει να το βγάλεις μόλις αρχίσει να γίνεται καφέ στην περιφέρεια και να το βάλεις να κρυώσει σε σχάρα.
Εμένα μόνο μια φορά μου ξέφυγε, γιατί άργησα να το βγάλω και το άφησα στον πάγκο της κουζίνας, επάνω σε ένα πανί. Αυτό ήταν το λάθος.
Κάνε μια μικρή ποσότητα σε μικρό τηγανάκι και θα το πετύχεις.

Καλή σου Μέρα!!
_________________

Irene είπε...

οντως η φωτια ηταν δυνατη. θα το δοκιμασω ξανα και θα σου πω.
σε ευχαριστω πολυ.