Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ....ΑΛΛΑ ΚΑΙ (ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ) ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ


Το τηλεφώνημα έπεσε λίγο πριν τις 12. Ήταν η συνήθης ύποπτη, η Βίκυ (VickyR, για όσους παρακολουθούν τα σχόλια, κατά καιρούς).
"Σε έχω καταπληκτική συνταγή για τάρτα, μιας και έχεις μήλα. Σφολιάτα έχεις;"
Η απάντηση ένα ξερό "Όχι και δεν μπορώ να βγω να πάρω".
"Έρχομαι και φέρνω εγώ".
Και έφερε! Την άνοιξε η Ράνια, πήγε στην κουζίνα, την άφησε να ξεπαγώνει (θέλει 2 ώρες) και ήρθε για blogosurfing.
Πέρασαν οι δυο ώρες, ακούγοντας ένα καινούργιο ράδιο που βρήκα, πάω στην κουζίνα να καθαρίσω μήλα και βλέπω το ΤΕΡΑΣ.
Αντί για σφολιάτα, είχε φέρει Φύλλα της γιαγιάς και είχαν ξεπαγώσει!!
Η μόνη λύση ήταν μια πίτα. Σπανακοτυρόπιτα πάλι!!
Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα, ήταν πολύ κατώτερο από το προχθεσινό, λόγω φύλλων. Άλλο πράγμα το σπιτικό!
Παρ'όλο που τα λάδωσα αρκετά, όπως έγραφε το κουτί, έγιναν λίγο ξερά.
Μόλις όμως κατάλαβα το λάθος, για τιμωρία, την έστειλα να βρεί σφολιάτα και να διαβάσει καλά το πακέτο.
Σε λίγο έφερε Μακεδονική (πολύ καλή και δοκιμασμένη), την άφησα να ξεπαγώσει και στρώσαμε τραπέζι, με διάφορα υπάρχοντα.
Μιλήσαμε και για την εν λόγω συνταγή. Την είδε το πρωί στην TV, που την έκανε ο σεφ Κώστας Βασσάλος.
Έλα όμως που δεν κράτησε σημειώσεις και τα είπε από μνήμης
Τα ΥΛΙΚΑ
3 Μήλα καθαρισμένα, ξεκουκουτσωμένα και κομμένα στα δύο
Ζάχαρη μαύρη
Ζάχαρη άσπρη
Δαμάσκηνα ξερά
Σφολιάτα κομμένη σύμφωνα με το ταψί
Βούτυρο για πασάλειμμα 
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ  απλή
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο (Benecol με ελαιόλαδο, φυσικά).
Πασπαλίζουμε με μερικές κουταλιές μαύρη ζάχαρη.
Στρώνουμε τα μήλα (εδώ έγινε άλλο λάθος) με το κυρτό μέρος προς τα κάτω.
Βάζουμε στα κενά τα δαμάσκηνα (ή άλλα ξερά φρούτα). Τα δαμάσκηνα που είχα ήταν πολύ ξερά και τα μούσκεψα σε μαυροδάφνη.
Πασπαλίζουμε από πάνω άσπρη ζάχαρη
Κόβουμε την σφολιάτα κυκλικά με το καπάκι
Σκεπάζουμε τα μήλα και με τα δάκτυλα πιέζουμε περιφερειακά, να πάει προς τα κάτω.
Για από πάνω δεν θυμόταν τι έβαζε, αλλά εγώ άλειψα όλη την ελεύθερη επιφάνεια με βούτυρο.
Ούτε στοιχεία για το ψήσιμο ήξερε και την έψησα στους 170 οC, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Λόγω του πυρέξ φάνηκε και το σιρόπι που έβραζε.
Σε 45' ήταν έτοιμη.
Μόλις κρύωσε λίγο και κάθησε η σφολιάτα, έγινε η τούμπα στην πιατέλα.
Για κανέλλα ή κανελλογαρύφαλο, κανείς δεν μίλησε.
Ούτε για σαντιγύ ή παγωτό.
Η συνταγή ΑΤΕΛΗΣ....
Αυτά τα φαντάζομαι και τα προγραμματίζω για μεθαύριο, αν μείνει κάτι.........

12 σχόλια:

cook είπε...

μηλα,μηλα...παντου μηλα τωρα!

Εφη είπε...

Οσο σκέφτομαι το σιροπάκι που έκαναν τα μήλα με τα δαμάσκηνα...τρελαίνομαι και που να βρω τέτοιο γλυκάκι, τώρα???

Καλο βράδυ!

αχτίδα είπε...

Τι στα κομμάτια μου κάνετε βραδιάτικα...σπανακόπιτα..και μηλόπιττα όπως την θέλω με σφολιάτα..δεν πρόσεξα..καρυδάκια βάλατε μέσα;περιμένω πιάτο, δεν σου έμαθε η..μαμά σου να δίνεις στη γειτονιά;;;;;!

VickyR είπε...

Τεικά, καλά περάσαμε.
Έτσι για να σκάσουν οι οχτροί μας.
Τελείωσες την προετοιμασία για αύριο;
Καλό ταξίδι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ cook :
Πήξαμε στο μήλο!
Και να φανταστείς ότι κάποτε, στα νιάτα μου, είχαν απαγορεύσει την εισαγωγή μπανανών, για να καταναλώνονται τα μήλα!
________________

@ Εφη :
Εμ! Τι να σου κάνω που απέχουμε 500+ χλμ!
________________

@ αχτίδα :
Η σπανακόπιτα έγινε από σπόντα.
Στην τάρτα τα μαύρα είναι δαμάσκηνα ξερά, φουσκωμένα με μαυροδάφνη (τεντούρα θα έβαζα, αλλά σκέφτηκα ότι θα τελείωνε το απόθεμα).
Η συνταγή που είπε το "παρτσακλό" παρακάτω, δεν έλεγε για ξηρούς καρπούς και είπα να την ακολουθήσω.
________________

@ VickyR :
Βρε παρτσακλό, διαβάζεις τα σχόλια;
Που είναι τα καρύδια; Τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι;
Η κανέλλα, το παγωτό;
Με έφαγες την ημέρα και πρέπει να ξυπνήσω και νωρίς.
Πάντως, ναι, καλά περάσαμε. Πλάκα είχε!
Πότε θα ξανάρθεις;
__________________

Vita είπε...

Η μηλόπιτα είναι μια παραλλαγή της γαλλικής tarte tatin που είναι από τις ωραιότερες συνταγές με μήλα
Καλημέρα!

Marί είπε...

Ωραία περνάτε εσείς εκεί πάνω!! εμάς θα μας καλέσετε καμμιά φορά να δοκιμάσουμε τα καλούδια σας;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Vita :
Έβαλα στην αναζήτηση "tarte tatin" και έφθασα μέχρι τις αδελφές Tatin που την ανακάλυψαν και μέχρι τάρτα τατέν με σύκα και φουά-γκρά!!!!
Αυτά τα παιχνίδια με τα μήλα έχουν μεγάλη ποικιλία, πάντα όμως νόστιμα. Ακόμη και η κομπόστα, νόστιμη είναι!!
Καλό Απόγευμα και ευχαριστώ!
__________________

@ Mari :
Μαράκι μου, το παρτσακλό, η ΒίκυΡ, είναι παιδική φίλη, πολύ κολλητή και μεταξύ μας δεν υπάρχει τίποτε κρυφό.Ευτυχώς γίνονται και κάτι τέτοια και ξεδίνουμε λίγο.

Πάντως για τους φίλους (αλλά και για τους οχτρούς), δεν χρειάζεται πρόσκληση. Η πόρτα μας και η καρδιά μας είναι πάντα ΟΡΕΝ !!
_______________

Aνεμος είπε...

φοβεροο πεινασα και σημερα εχουμε αγωνα
φατε και ολοι στις πλατειες

logia είπε...

ατελής ξεατελής, πάντως φαίνεται πολύ όμορφη και η πίτα και η μηλόπιτα
καλημέρες!

PiciFriki είπε...

πραγματικά άλλο πράμα το σπιτικό φύλλο

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Aνεμος :
Που να δεις πόσο θα πεινάσουμε σε λίγο!!!!
_________________

@ logia :
Ετοίμασα και αναβαθμισμένη, χωρίς ατέλειες, αλλά κάτι δεν με αφήνει να κάνω update.
_________________

@ PiciFriki :
Συμφωνώ απόλυτα! Τουλάχιστον ξέρεις τι βάζεις μέσα. Μπορεί να μην είναι τόσο όμορφο, αλλά είναι ΔΙΚΟ σου!
Νά'σαι καλά. Καλημέρα!
_________________