Σήμερα, περνώντας από την περιοχή της Καμάρας, με το ζόρι κρατήθηκα να μη κάνω επίθεση στο εκεί υποκατάστημα του Χατζή.
Τραβούσε η όρεξη ένα Εκμέκ κανταΐφι, με παχύ καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα, όπως πρέπει να είναι αυτό το σιροπιαστό γλυκό.
Θυμήθηκα ότι η γιαγιά μου το έκαμνε με ένα είδος κρέμας και μόνο μια φορά το χρόνο με καϊμάκι, όταν πήγαινε επίσκεψη σε κάποιες φίλες της, στη Θέρμη (Σέδες), που είχαν βουβάλια.
Η βάση γίνεται εύκολα με μια ζύμη, με μαλλιά κανταϊφιού, με φρυγανιές, με μπαγιάτικο ψωμί, με μπαγιάτικο τσουρέκι, ή και με τα περισσευούμενα μελομακάρονα, σπασμένα και πατημένα (Παρλιάρος).
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό
Υ Λ Ι Κ Α για την βάση
Χυμό πορτοκαλιού και συμπλήρωμα με μαυροδάφνη, μέχρι τα 150 ml
200 ml Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
400 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ.γλ. Σόδα
1/4 κουτ.γλ. Κανέλλα
Μια τσιμπιά Γαρύφαλλο τριμμένο (μια πρέζα)
Ξύσμα από το αρχικό πορτοκάλι
Για το σιρόπι
1 φλ.τσαγ. νερό
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
Για την επικάλυψη
800 ml Γάλα 1,5% (light)
80 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
80 γραμ. Κορν-φλάουρ
1 Βανίλια
Καρύδια (πεταλούδα και τρμμένα)
Κανέλλα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πρώτα κάνουμε την βάση.
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υγρά μας και προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα, ζυμώνοντας ελαφρά, για να μή σφίξει η ζύμη.
Την απλώνουμε σε πυρέξ 20x30 εκατοστά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC, για μισή ώρα, μέχρι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα.
Μέχρι εδώ, αν είναι Χριστούγεννα πλάθουμε μελομακάρονα.
Η ζύμη είναι ίδια!!!
Παράλληλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, για 5'.
Περιμένουμε να κρυώσει η ζύμη και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ψιλοτριμμένο καρύδι και κανέλλα.
Αν έχουμε το καϊμάκι που λέγαμε στην αρχή, περιμένουμε να κρυώσει το σύνολο, κόβουμε κομμάτια τρίγωνα ή τετράγωνα (Χατζής) και σερβίρουμε με ένα ίσο κομμάτι καϊμακιού από πάνω.
Αν όχι (και τό πιο πιθανό), φτιάχνουμε κρέμα βανίλιας, με τον γνωστό τρόπο.
Παίρνουμε ένα φλυτζάνι από το γάλα και διαλύουμε την μισή ζάχαρη και το κορν-φλάουερ.
Την υπόλοιπη ζάχαρη μετο υπόλοιπο γαλα το ζεσταίνουμε έως βρασμό και ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ, πάντα ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι να πήξει το σύνολο αρκετά.
Το αδειάζουμε επάνω στη βάση και το αφήνουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.
Κόβουμε κομμάτια, πασπαλίζουμε με κανέλλα, βάζουμε και μια "πεταλούδα" καρύδι (ή ότι άλλο μας κάνει κέφι) και τρώμε τα πρώτα κομμάτια.
Δοκιμάζουμε και την άχρηστη πια μηχανή (μάλλον πειράχτηκε το macro της και δεν νετάρει κοντά).
Ίσα-ίσα αυτό που δεν είχα με όλες τις προηγούμενες μηχανές μου, αυτό χάλασε.
Η καλύτερη μηχανή που πέρασε από τα χέρια μου, ήταν μια EXAKTA VAREX II B,που νετάριζε στο μισό μέτρο.
Η μακαρίτισσα η OLYMPUS νετάριζε στους 5 πόντους και μου λείπει!!!!
16 σχόλια:
Λαχταριστό μου φαίνεται!Πόσο θα ήθελα να τσακίσω ένα κομμάτι!Μπορώ αντί για μαυροδάφνη να βάλω μόνο πορτοκάλι?Αν και πατρινιά δεν είμαι οπαδός της!
Ώστε κρατήθηκες ε; εγώ πάλι δεν έχω τέτοιες άμυνες! :))
μου 'ρχεται να γλείψω την οθόνη ~ νομίζω είναι μακράν το αγαπημένο μου γλυκό!
Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
Προτείνουμε:
Στις 2 Μάρτη Τετάρτη από τις 3μ.μ. μέχρι τις 11μ.μ. να αναρτήσουμε όλα τα blog ανάρτηση με τον ίδιο τίτλο και το κάθε blog τις δικές του απόψεις ως περιεχόμενο. Ως τίτλο:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
Προτείνουμε ακόμα μια φωτοσύνθεση του χάρτη της Ελλάδας με στάμπα « ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» μια φωτοσύνθεση είναι στην αρχική σελίδα του blog όποιος θέλει μπορεί να την πάρει .
Με αυτό τον τίτλο που είναι φανταζόμαστε λίγο πολύ αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των bloggers και φυσικά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και απόψεις αλλά και να δώσει και άλλες προτάσεις. (Στην ανάλυση προφανώς δεν γίνεται όλοι να συμφωνήσουν με ένα κείμενο ή τουλάχιστον προς το παρών είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει προετοιμασία.)
Α) Είναι ένας τρόπος να ακουστούμε από όλους ,πιο μακριά και πιο έντονα.
Β) θα είναι μια δοκιμή και για επόμενη μαζική διαμαρτυρία ή προβολή κάποιου εθνικού ή κοινωνικο-πολιτικού ή οικονομικού ζητήματος.
Γ) Η φωνή μας θα φτάσει και στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες πιο δυνατή.
Δ) Εάν κάποιος διαφωνεί ή τώρα ή σε επόμενη παρόμοια κίνηση είναι ελεύθερος προφανώς να μη συμμετέχει είναι πέρα για πέρα επιλογή και δικαίωμα του καθενός .
Όλοι μας να ενημερώσουμε όλα τα φιλικά μας blogs αλλά και όσα μπορεί ο καθένας για την κίνηση αυτή. Είναι μια πρόταση που δεν κρύβει καμία ύπουλη σκοπιμότητα παρά αυτά και μόνο που γράφουμε. Την πρόταση την κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς άλλο στόχο ή σκοπό. Θεωρήσαμε σωστό να την διακινήσουμε μέσω σχολίων γιατί δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο. Συνάδελφοι (αν στέκει ) bloggers η Χώρα μας πνίγεται …κάτι μα κάτι πρέπει να γίνει.
Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε το e-mαιl: diaskronos@gmail.com
Η ομάδα του galaxiako.blogspot.com : diskronos, anarxos, antromeda, kiklonas, anarxosimoritis
ΥΓ Εάν κάποιος (οποιοσδήποτε) θέλει το ονοματεπώνυμο μας θα το δώσουμε με το e-mail. Δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε το δικό του για να μην υπάρχουν αμφιβολίες.
galaxiako.blogspot.com 27/02/2011
@ Λένια:
Φυσικά μπορείς, μέχρι 150 cc, για αυτές τις ποσότητες.
Όλες οι συνταγές για μελομακάρονα έχουν σφηνάκι κονιάκ. Η γιαγιά μου όμως έβαζε γλυκό κρασί Λημνου ή Σάμου ή μαυροδάφνη.
Ότι και να βάλεις, ωραίο γίνεται και εμφανίσιμο!
_______________
@ Betty's Cuisine:
Η ποσότητα του σιροπιού ρυθμίζει την σκληράδα της βάσης. Εγώ το ήθελα τραγανό και έκανα λίγο.
Όταν πάω στην Κερκίνη, θα ψάξω να βρω βουβαλίσιο καϊμάκι.
_______________
@ diaskronos:
Αφήνω την ανακοίνωση σου, αν και δεν συνάδει με το πνεύμα αυτού του blog.....
Έτσι κι αλλιώς, όλοι είμαστε αριστεροί, αλλά προσπαθούμε να έχουμε δεξιές τσέπες και όταν ψηφίζουμε αυτές τις τσέπες σκεφτόμαστε!!!
_______________
_______________
ΑΝ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ...ΤΣΙΜΠΗΣΑ ΛΙΓΟ!!!!!
ΜΜΜΜΜΜΜΜ....ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ....
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...''ΜΑΣΤΟΡΑ''
Εεεεεεεεεε να μην σε προσβάλω!!! θα πάρω 2 κομμάτια χεχε
Καλό βράδυ
@ Maria:
Τίποτε δεν είναι σαν της μαμάς!
Μπορεί να μοιάζουν, αλλά πάντα κάτι λείπει.
Ή μήπως κάνω λάθος;
Καλό βράδυ!
_____________
@ Asteri:
Μόνο δύο;;
Μες θίγεις!
Καλό ξημέρωμα!!
______________
ΜΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΛΥΚΟ ...ΤΟ ΑΦΗΝΕΙΣ???????ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙΣ.ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ..Κ ΝΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ .....ΧΑΤΖΗ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ....ΤΟΝ COOKIE ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΜΕ ΚΟΙΤΑΕΙ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ..ΓΛΥΚΟ ..ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ...NO SUGAR... ΑΑΑΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ..ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
@ LENA:
Ο πρώτος Ανοιξιάτικος μήνας, με το καλό....
Για την αρχή της Άνοιξης, θα περιμένουμε μέχρι τις 21.
Τώρα αρχίζουμε να λέμε, ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!
Θέλει δε θέλει...έρχεται!!!!!!
________________
Τώρα να σου πω ότι δεν θα ήθελα να φάω...Ψέμα θα πω!
υγ. με την κάνον είμαι πολύ ευχαριστημένη...
@ Kiki:
Canon είναι η τελευταία αναλογική που είχα (και έχω).
Ο έλεγχος συνεχίζεται, γιατί, εκτός από το καπάκι των μπαταριών, χτύπησε και στο κουμπί των προγραμμάτων.
___________
Καλό μήνα και με το καλό να έρθει και η Άνοιξη! Και εγώ είμαι φανατική οπαδός της canon, είμαι πολύ ευχαριστημένη απ' όσες πέρασαν από τα χέρια μου! Υπέροχη η συνταγή σου!
Σταύρο καλό μήνα και καλές απόκριες.
Σιροπιαστό και πάρε μου την ψυχή!!
Τι ωραίο που το έκανες!! έχω μπαγιάτικο τσουρέκι καλό δεν θα γίνει;
Φιλιά απο τα τρελλά νερά του Ευρίπου.
Καλημέρα
Καλό μήνα, πολύχρωμο κι ευωδιαστό σαν λουλούδι της Άνοιξης!!!
Μου είπε το αδερφάκι μου ότι έχεις ανεβάσει σούπερ γλυκάκι, το οποίο θα εκτελεστεί άμεσα, περιμένω λοιπόν να το εκτελέσει η λένια και να το τσακίσω εγώ...
ΤΕΛΕΙΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΟΥΠΕΡ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ-ΓΡΑΦΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΦΗΝΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.
Δημοσίευση σχολίου