Οι ευεργετικές ιδιότητες του Σολομού (όχι του Εθνικού μας ποιητή, εκείνος είναι Διονύσιος), είναι πασίγνωστες.
Όπου και να ψάξεις θα δεις ότι τις μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών Ω3, έχουν ο σολομός, η σαρδέλλα (και το Omacor!).
Για σήμερα είπα να κάνω μια σαλτσούλα τυριού με μακαρόνια και τελικά βγηκε αυτό
Όχι βέβαια κατά λάθος, αλλά με βάση μια παλιά συνταγή της Χρύσας Παραδείση, που μιλούσε για βούτυρα, κρέμες γάλακτος σε συνδυασμό με γιαούρτι πρόβειο και τρίμματα φέτας.
Δηλαδή, κοντολογίς, αυτοκτονία σε συνδυασμό με δολοφονία!!
Σίγουρο το έμφραγμα!!
Από τα υλικά φαίνεται ότι την έφτιαξα πιο υγειινή
Υ Λ Ι Κ Α για 2 μερίδες
250 γραμ. Σπαγγέτι (ή ότι άλλο ζυμαρικό)
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
3-4 κουτ.σουπ. γεμάτες τυρί Νιβατό Λάρισας (ή Ανεβατό Γρεβενών ή Κατίκι Δομοκού ή Ξυνομυζήθρα Κρήτης)
1 μέτριο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 3 κρεμμυδάκια φρέσκα)
1 σκελίδα Σκόρδο χοντροκομμένη
3-4 κουτ.σουπ. Γάλα Εβαπορέ light
1 κρασοπότηρο Τσίπουρο (ή Βότκα)
6-7 στήμονες Κρόκο Κοζάνης (σαφράν έλεγε!)
2 τσιμπιές Δυόσμο ξερό
3 + 3 κουτ.σουπ. Άνιθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
Πιπέρι
Μερικά φύλλα Βασιλικό (έχω στην κατάψυξη) για ντεκόρ
150-200 γραμ. Σολομό καπνιστό σε λεπτές φέτες
Αλάτι για το νερό των ζυμαρικών, μόνο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεκινάμε με την σάλτσα. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κομματάκια του σκόρδου, μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζουμε.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για μερικά λεπτά και ρίχνουμε τα μυρωδικά, τον δυόσμο, τον άνιθο, τον μαϊντανό και το πιπέρι.
Αλάτι δεν υπάρχει στα υλικά, γιατί το ψάρι είναι αρκετά αλμυρό.
Σβήνουμε με το τσίπουρο και περιμένουμε μερικά λεπτά για να εξατμιστεί το οινόπνευμα ( η συνταγή μιλούσε για σαμπάνια ή λευκό κρασί, για τους φτωχούς).
Στο μεταξύ διαλύουμε το ήδη μαλακό τυρί με το γάλα και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Βράζουμε, στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά.
Τον σολομό δεν τον σωτάρουμε, ούτε τον βράζουμε με την σάλτσα, γιατί τότε όλα τα ωφέλιμα συστατικά του, πέταξαν και φύγαν μακρυά. Και θα μείνει μόνο το αλάτι.
Στο σερβίρισμα ανοίγουμε τρύπες στα ζυμαρικά με ένα κουτάλι και εκεί "φυτεύουμε" από μια φέτα, τυλιγμένη, σολομού.
19 σχόλια:
Έχω μια αδυναμία στον σολωμό, ίσως φταίει το γεγονός ότι η μαμά μου μόνο σολωμό μου έδινε όταν ήμουν πιτσιρίκι... Τέλεια μακαρονάδα, ήρθα πρώτη, παίρνω ολόκληρη την κατσαρόλα!!!
Καλό και το εμφραγματάκι της Παραδείση, αλλά η τροποποίηση φαίνεται στα μέτρα μας!
Οχι για εσένα καλέ, για την αφεντιά μου λέω!
Καλή μας όρεξη!
Χαιρετώ ξανά!Με μπέρδεψε πολύ το σχόλιό σου,ρίξε μια ματιά όταν ευκαιρίσεις και επεξήγησε μου κάποια πράγματα!!
Ευχαριστώ!!
Τα πιο υγιεινά μακαρονάκια που έχω δεί!!τέλεια!!
'Ενα πιατάκι θα το έτρωγα, παρ' όλο που δεν έχω χωνέψει το μπιφτέκι ακόμη.
Φιλιά
καληνύχτα στη Θεσσαλονίκη.
βάλε,βάλε,βάλε,οταν εχεις ζυμαρικά,θα μου κρατάς διπλη μερίδα:))
@ Manousina:
Πάρε όλη την κατσαρόλα, αλλά άσε και για μας δυο πιατάκια!!!
Ίσα να μη πεθάνουμε από την πείνα!!
______________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Γιατί καλέ μόνο για την αφεντιά σου;
Στην ομάδα μας παίζουν κι άλλοι υψηλού κινδύνου και πρέπει να προσέχουμεγια να έχουμε!!
______________
@ .....I'm a dreamer:
Ήρθα και έδωσα "συνοπτική ανάλυση".
______________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Προσπαθώ να απαγκιστρωθώ από τις εξαρτήσεις των πρώτων 25 χρόνων της ζωής μου.
Έφαγα βούτυρα και κρέμες άλακτος στη ζωή μου και τώρα τα υποκαθιστώ με πιό υγειινά.
Καλό βράδυ!!
______________
@ VAD:
Μόνο ζυμαρικά στο σπίτι, χειροποίητα, δεν έχω κάνει...ακόμα.
Που θα μου πάει; Θα γίνει και αυτό!
Καλό βράδυ!
______________
Αμάν βρε παιδί μου,κάθε τόσο μας ανοίγεις την όρεξη.!!!
Καλό βράδυ από zouzounews.
Σ/Κ ΕΝ ΟΨΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ...ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ ΠΩΣ ....ΒΑΡΙΕΜΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ...ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΟΥΛΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΤΑΠΕΡΑΚΙ ...ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ..ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ..ΠΟΣΟ Μ ΑΡΕΣΕ ΑΠΟ ΕΔΩ Κ ΠΕΡΑ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ..ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ..ΕΩΣ ...ΜΗΔΑΜΙΝΟΙ ...ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ......ΣΜΟΥΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ ΣΟΥ ...ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΩ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΑ ...ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ ΠΟ ...ΠΑΛΙ ΦΙΛΟΞΕΝΩ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ...ΜΑΜΑ ΛΕΝΑ ..ΚΑΤΑΝΤΗΣΑ!!!1!
Θαυμάσια η παραλλαγή σου! Το νιβατο δεν το ξέρω αλλά με ξυνομυζήθρα έχω συνδυάσει πολλές φορές το σολομό και πηγαίνει θαυμάσια!
...αρέσει τόσο στο Δημήτρη!
θα τα πούμε,
με αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
@ Demi:
Σε μας δεν χρειάζεται να ανοίξει η όρεξη! Ανοιχτή είναι πάντα, αλλά κρατιέμαι!
___________
@ LENA:
Καλά να περάσετε!
Πράγματι, αυτή την εποχή η Χαλκιδική δείχνει όλες της τις αξίες!
Μου θύμισες την εκπομπή που υπήρχε στα νιάτα μου "Η θεία Λένα στα μικρά παιδιά".
Καλό Σ/Κ
___________
@ Vita:
Το νιβατό είναι φρέσκο και κρεμώδες τυρί από κατσικίσιο γάλα.
Μοιάζει με την ξυνομυζήθρα Κρήτης, αλλά και με πολλά άλλα παρόμοια τυριά, σε όλη την Ελλάδα.
Το φτιάχνει ένας τυροκόμος στην Βερδικούσα Λάρισας, την ανηψιά του οποίου γνώρισα και μου το γνώρισε.
____________
@ Αστοριανή:
Ε ρε και να τον είχα κοντά.....
Καλό Σ/Κ
Φιλιά
____________
δεν ξέρω για Ελλάδα αλλά εδώ Ιταλία όποιο μαγειρικό πρόγραμμα και να δεις βάζουν σαφράν....είναι της μόδας φέτος όπως λέει και η γιαγιά γειτόνισσά μου :))))
καλημερούδια
@ ....E allora:
Εδώ δεν το συναντώ συχνά.
Μόνο στις συνταγές της γιαγιάς το έχει, σε ρύζια και μερικά ζυμαρικά.
Πάντως είναι αρχαίο φυτό ο κρόκκος (Ζαφορά).
Καλό Σ/Κ.
_______________
συνταγ που την έχω φτιάξει αμέτηρτες φορές!!
@ Νίκη:
Καλώς ήρθες!!!
Για μένα ο σολωμός είναι για πρ΄τη φορά, στο σπίτι και μάλιστα όχι μαγειρεμένος.
Μόνο σαν γαρνιτούρα, για χρώμα!
Καλό Σ/Κ και καλή συνέχεια στο blogging!!!
__________________
Το νιβατό δεν το ήξερα, το σολομό όμως (και ουχί σολωμό) τον λατρεύω! Με μακαρόνια μάλιστα, ακόμα περισσότερο!
Καλή μας όρεξη!!!!
Τέλειο-τέλειο πιάτο είναι!!!
Σου παίρνω μια πιρουνιά...μόνο!!!
:))
@ Kiki:
Μόνο από 'σένα θα μπορούσε να ΄ρθει η διόρθωση!!!
Ευχαριστώ!
ΥΓ: Διάφοροι περίεργοι τύποι προσπαθούν να "φάνε" Εθνικούς Ήρωες.
Ας "φάμε" και μεις έναν Εθνικό Ποιητή.
Κανείς δεν θα μας παρεξηγήσει.
______________
@ Εirini katsa:
Γιατί μια πηρουνιά μόνο;;;
Δεν φτάνει ούτε στο δόντι!!!
______________
Χαχα! Εξαιτίας της Ζακύνθου έμαθα να ξεχωρίζω τους δύο σολο/ωμούς! Είναι θέμα συνήθειας και είναι σαν το γαρίφαλο (μπαχαρικό) και γαρύφαλλο (λουλούδι), που όλοι συνηθίζουμε να το γράφουμε με το 2ο τροπο! Πάντως, όπως και να τον γράψουμε, ειναι νοστιμος!
Δημοσίευση σχολίου