Όπου γυρίσεις να δεις, θα βρεις Λαχανοντολμάδες και σε site, αλλά και σε όλα τα blogs, που ασχολούνται με τις μαγειρικές δημιουργίες.
Εδώ, έμεινα πίσω, για να κρατήσω τα μπόσικα, που λένε!
Όλα εξαρτώνται από το πόσο καλό λάχανο θα βρεις.
Και όταν λέω "καλό" εννοώ να έχει ίσια φύλλα μέχρι μέσα, αλλά και να χωράει ολόκληρο σε κάποια κατσαρόλα του σπιτιού.
Ολόκληρο, γιατί το κάθε φύλλο καλύπτει τα δύο πιο μέσα, οπότε αν το κόψουμε στα δύο, καταστρέφουμε τουλάχιστον τα μισά.
Προχθές βρήκα τέτοιο λάχανο και έφθασα στο παρακάτω αποτέλεσμα
Τα Υ Λ Ι Κ Α είναι λίγο-πολύ γνωστά, με λίγες παραλλαγές, προσωπικές, αλλά γράφω την δική μου εκδοχή
1 Λάχανο 1 - 1,5 κιλό (το δικό μου ήταν 1,250)
500-600 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος (νουά)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Ρύζι Γλασέ ή Καρολίνα
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 + 1 φλυζανάκι του Ελληνικου καφέ Ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
Για το αυγολέμονο
2 Αυγά
2 Λεμόνια (τον χυμό τους)
2 κουταλιές κοφτές Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι νερό
Αρκετό ζουμί από τους ντολμάδες
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ένα φλυτζανάκι λάδι και το λάχανο βέβαια, σε ένα μπωλ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο, για μια ώρα τουλάχιστον.
Στο διάστημα αυτό προετοιμάζουμε το λάχανο.
Πλένουμε και πετάμε τα εξωτερικά φύλλα.
Με κοφτερό και μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι κάνοντας μια τετράπλευρη πυραμίδα, προς τα μέσα.
Βάζουμε νερό (πολλοί το αλατίζουν, εγώ όχι) στην μεγαλύτερη κατσαρόλα μας και το φέρνουμε σε βρασμό.
Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα του κοτσανιού προς τα κάτω και τα βράζουμε μέχρι να αρχίσουν να ξεκολλούν τα εξωτερικά φύλλα.
Το βγάζουμε με δύο κουτάλες, με προσοχή για να μη χαλάμε φύλλα και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό (να πιάνεται με το χέρι).
Ο κυμάς μας είναι έτοιμος και τυλίγουμε τους ντολμάδες όπως τα ντολμαδάκια με τα αμπελόφυλλα, λίγο πιο χοντρά, λόγω φύλλων.
Αν δούμε κάποιο νεύρο φύλλου, πιο άκαμπτο, το κόβουμε.
Όσα φύλλα σχίζονται και όσα περισσεύουν, δεν τα πετάμε και τα στρώνουμε στον πάτο της καταρόλας.
Βάζουμε τους ντολμάδες κυκλικά στην κατσαρόλα και τα καπακώνουμε με ένα ρηχό πιάτο.
Ρίχνουμε το δεύτερο φλυτζανάκι λάδι και γεμίζουμε με νερό, μέχρι να καλυφθεί το πιάτο.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 45-50' (χύτρα ταχύτητας 15' από το σφύριγμα της βαλβίδας και την ανοίγουμε σε 10').
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε μπωλ το σφηνάκι νερού και τα αυγά. Κτυπάμε με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε σταδιακά το λεμόνι και μετά το αλεύρι, κτυπώντας συνέχεια.
Με κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπωλ, κτυπώντας συνέχεια, μέχρι να ανεβάσουμε την θερμοκρασία του μείγματος.
Τότε ρίχνουμε το μαγικό φιλί στον αέρα και ρίχνουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα, κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού και, αν έχουμε χρόνο, την αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση, για να πήξει.
Οι ποσότητες είναι για 4 μερίδες.
Αν δεν έχουμε αρκετό ζουμί, προσθέτουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, πριν το αυγολέμονο.
Έτσι κι αλλιώς το ζουμί χρειάζεται και για τις σχετικές βουτιές με το φρεσκοψημμένο ψωμάκι, που μόλις ξεφουρνίστηκε!!!!
14 σχόλια:
Τελειους τους εφτιαξες μπραβο σου...μου μαζευτηκαν τα σαλια στο στομα μου..ειναι το αγαπημενο μου φαγητο..σλουρπ!!!γεια στα χερια σου,φιλια!!!
Βούτες που θέλει αυτό το φαγητό!!!
Θεσσαλονίκη είσαι ε;;; Πολλά χιλιόμετρα μας χωρίζουν, κρίμα...
Δεν υπάρχει περίπτωση να μη με κολάσεις!!
Απονε!!!!
Σταύρο μου,
και Ράνια, Α!
το καλύτερό μου φαγητό (να το τρώω εννοώ!)
έλα,όμως ,που τα λάχανο ενοχλεί τον...μυροβλ-ι-τη μου!
Συζητώντας,
μου είπαν να βάζω μισό λεμόνι, ότι παίρνει τη μυρωδιά, αλλάδεν πικρίζει;
δεν το δοκίμασα.
Σε/σας φιλώ,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ
αν σου πω οτι δεν εχω φτιάξει ποτέ μου λαχανοντολμάδες θα με πιστέψεις;φυσικά έχω να τους φάω κανά δυό χρόνια :(
καλό σαββατόβραδο
Δεν χτύπησες φλέβα, κεντρική αρτηρία βρήκες!!!χαχαχα!!!!
Τους λατρεύω!
Και λίγο άνιθο ψιλ/νο με καροτάκι επίσης ψιλ/νο από πάνω στην κατσαρόλα....μιαμ..μιαμ!!
Καλό βράδυ!
Άπαιχτοι οι λαχανοντολμάδες!!εύκολη η εκδοχή σου, το λέω μήπως φιλοτιμηθώ και τους φτιάξω!!
Σταύρο έχω στεναχωρηθεί πολύ με τη Νανά, κάτι λέει για τραγωδία, ξέρεις κάτι;
Καλό βράδυ
Φίλε Σταύρο μου θύμισες τον πεθερό μου,ίδιους κι απαράλαχτους τους έφτιαχνε!Η Σταυρούλα καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες αλλά δεν σας φτάνει.
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή!
Αριστον,άριστον,απ'τ'αγαπημένα φαγητά του συνηθους γκρινιάρη:)
@ Gwgoyla:
Αγαπημένο όλων και είχα δυο χρόνια να το κάνω.
________________
@ Manousina:
Αν θέλει λέει;;;;
Αχ! Αυτά τα χιλιόμετρα!
________________
@ Γιαγιά Αντιγόνη:
Δεν το κάνω επίτηδες!
Γίνονται όμως και με ρύζι, διαιτητικοί σχετικά. Προσεχώς.
________________
@ Αστοριανή:
Για το μισό λεμόνι στο βράσιμο ξέρω για το κουνουπίδι. Σε λάχανο δεν το δοκίμασα.
Φιλιά οικογενειακώς!
________________
@ ...E allora:
Δεν έχετε λάχανα στην Ιταλία;
Κάντο και δώσε και στην γειτονιά.
Θα γίνουν φίλοι αυτόματα!
________________
@ Εφη:
Άνιθο θα βάλω στους σκέτους με ρύζι. Θα γίνουν αργότερα.
________________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Το πιο δύσκολο είναι η εκλογή του λάχανου, που πρέπει να μην έχει χοντρά νεύρα και να χωράει ολόκληρο στην κατσαρόλα.
Στην χύτρα ταχύτητας γίνονται γρήγορα, αλλά και σε μιά "μαντεμένια".........
Η Νανά έχει εξαφανιστεί τελείως. Δεν απαντά πουθενά.
Δεν ξέρω, αλλά κάτι πολύ κακό πρέπει να έγινε.
__________________
@ Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις πιστά την συνταγή. Εσύ όμως!
Και μετά να δούμε τι θα πει η Συνονόματη μου!!!
_________________
@ VAD:
Επί τέλους!!! Βρήκαμε και σημείο σύγκλισης!!
Τις καλημέρες μου στο Χαρτούμ!
_________________
Και'γω τους λατρεύω και βλέπω ότι είσαι μάστορας και καλοτυλιγμένοι εύγε!
Μου άνοιξες την όρεξη να ξεφύγουμε λίγο απ'τα συνηθισμένα!
καλή εβδομάδα με φιλιά θαλασσινά:))
Πολύ ωραίοι και με ωραία σαλτσούλα! Καλή εβδομάδα:)
και ο λαχανοντολμάς σαν τούρτα νομίζω μας γλυτώνει αρκετό χρόνο και δεν θα πονάνε τα χέρια μας
Λαχανοντολμαδες στην χύτρα ταχύτητας Ερώτηση..βάζουμε μέσα στην χύτρα πιάτο για βάρος;;;;;;;;
Δημοσίευση σχολίου