Η αξιοποίηση της προηγούμενης μαγιονέζας έγινε σήμερα.
Το πρωί στον ψαρά της περιοχής, διαλέγω ένα κιλό γλώσσες. Μετά το φιλετάρισμα έμειναν 595 γραμμάρια (τρείς μερίδες).
Όχι την γλώσσα που "κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει", αλλά την άλλη που και κόκκαλα έχει και την τσακίζουμε, όπου την βρούμε....παιδιόθεν.
Είπα στην Κυρία του ψαρά να μου τις φιλετάρει μπροστά μου και με την πρώτη μαχαιριά βλέπω το λάθος. Κόβει το κεφάλι στα ίσια, ενώ θέλει λοξά, γιατί έχει ψαχνό αρκετό στο επάνω μέρος. Το δέρμα της πλάτης και της κοιλιάς το έβγαλε κανονικά, πιάνοντας το από την τομή που έκανε, με ένα πανάκι για να μή γλυστράει.
Για άλλους τρόπους μαγειρέματος θα πούμε άλλη φορά. Σήμερα έγινε "Ποσέ", δηλ. βραστή σε λίγο νερό αλατισμένο και με μερικούς κόκκους πιπέρι.
Το σπουδαίο όμως είναι το λαδολέμονο (ας το πούμε έτσι χάριν συνεννόησης)
Το τελικό αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
Περίπου 600 γραμ. Φιλέτα Γλώσσας
1+1/2 φλ.τσαγ. νερό
Αλάτι
Πιπέρι σε κόκκους
2-3 κουτ.σουπ. Μαγιονέζα
2 κουτ.σουπ. νερό από αυτό που έβρασαν τα φιλέτα.
Πατάτες κομμένες στρογγυλές
Καρότα κομμένα στρογγυλά
Κουνουπίδι (τις φουντίτσες) ή και μπρόκολο
Για το λαδολέμονο
80 ml (1/4 φλ.τσαγ.) Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 κουτ.σουπ. χυμό Λεμονιού
Αλάτι
Χοντροτριμμένο Πιπέρι
1 μικρή σκελίδα Σκόρδο λυωμένη στην πρέσσα ή
ψιλοκομμένη
1/2 κουτ.γλυκού Μουστάρδα σε σκόνη
5 σταγόνες Ταμπάσκο (σάλτσα κόκκινης πιπεριάς)
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το νερό, το αλάτι και τους κόκκους του πιπεριού. Όταν αρχίσει να βράζει, βάζουμε τα φιλέτα και τα βράζουμε, αν είναι χοντρά, 8' και αν ειναι λεπτά, για 4'. Τα δικά μου ήταν λεπτά, από μικρά ψάρια και τα έβρασα σε δυο δόσεις.
Παράλληλα πλένουμε τα λαχανικά της γαρνιτούρας, στρογγυλεύουμε τα καρότα και τις πατάτες (μπορούμε να πάρουμε από το Σ/Μ, καροτάκια και πατατούλες στρογγυλές κατεψυγμένες).
Τα βράζουμε στο πανεράκι της χύτρας ταχύτητας, στον ατμό, για 4' από την ώρα που σηκώνεται η βαλβίδα.
Την ξεθυμαίνουμε αμέσως. Αν θέλουμε "al dente", τα αφήνουμε 3'.
Ανακατεύουμε την μαγιονέζα με το ζουμί των ψαριών, που κρατήσαμε, για να αραιώσει λίγο, και την ρίχνουμε επάνω στα φιλέτα, που ήδη έχουμε σερβίρει σε πιάτα.
Όλα τα υλικά του λαδολέμονου σε ένα βαζάκι με καλό καπάκι και κούνημα για ανάμειξη.
Γαρνίρουμε με τα λαχανικά περιχυμένα με το λαδολέμονο και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
Θα έλεγα να σερβιριστούν στο πιάτο του καθενός, παρά να τα εμφανίσουμε σε πιατέλα, γιατί το ψάρι είναι ευαίσθητο και μπορεί να διαλυθεί στο σερβίρισμα.
Η γλώσσα θα μπορεί να γίνει και τηγανητή με βούτυρο ή λάδι, όπως την έτρωγα μικρός.
Προτιμώ το βούτυρο και μάλιστα το φρέσκο (άσπρο αγελαδινό).
Γινονται νοστιμότερες, αλλά ότι κερδίζουμε από το ψάρι, το χάνουμε και με το παραπάνω στην χοληστερίνη
Διαλεγεις και παίρνεις!!!
9 σχόλια:
Διαλέγω την πρώτη εκδοχή.
Οι γλώσσες από τα αγαπημένα ψάρια!
Καλή μας όρεξη!
Θα πάρω και από τις 2 εκδοχές. Μου αρέσουν εξίσου και οι δυο :)
Είναι πολύ δελεαστικό φαγητό για μένα το ψάρι με τη μαγιονέζα, μπορώ να φάω κιλά έτσι!!
Καλό βράδυ
ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΟΛΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ...ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ!ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ..ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΗ ΜΑΣ...ΜΑΣΑΑΑΑΑΑΑΑ!
Και εγώ διαλέγω την πρώτη!
(στο http://lemoncinnamon.blogspot.com/2011/02/710.html σε περιμένουν δωρακια)
Καλοφάγωτα,
με τη Ράνια σου!
Τηγανητές!!! γλύκα!!!
Σας φιλώ,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
Πολύχρωμο, ελαφρύ, ταιριασμένα υλικά τι άλλο θέλει κανείς από ένα πιάτο;
Καλημέρα...όπως πάντα μας προσφέρεις πολύ καλές και υγιεινές συνταγές...και πολύ καλές οι φωτογραφίες σου!
Υγιεινή συνταγή !!!! Διαλέγω την πρώτη εκδοχή...
Δημοσίευση σχολίου