Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ, ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ


Αυτή η κατασκευή ήταν "ταμπού" για το σπίτι μας και είχαμε να την κάνουμε πάνω από 13 χρόνια.
Είχα φτιαγμένο, στο ψυγείο, κιμά κοκκινιστό, με τον πασίγνωστο τρόπο και περίμενε κάποια ιδέα, εκτός από ζυμαρικά.
 Δεν ήθελα να πάρω χειμωνιάτικες πλαστικές μελιτζάνες και χρησιμοποίησα πατάτες σε δύο στρώσεις.
Να και το αποτέλεσμα

Με συνοπτική περιγραφή:
Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος, υπολογίζουμε δύο στρώσεις στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Δεν τις τηγανίζουμε, παρά τις λαδώνουμε ελαφρά και τις ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο πλευρές.
Στρώνουμε την πρώτη στρώση, καλύπτουμε με τον μισό κιμά, στρώνουμε την μισή μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε τυρί τριμμένο.
Επαναλαμβάνουμε τηνίδια διαδικασία
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για μια ώρα
Και σερβίρουμε
 Και για επιδόρπιο, κάτι που δεν είχα καταφέρει στις αρχές του μηνός.
Κρέμα βανίλιας με κακάο, ξεφορμαρισμένη και γαρνιρισμένη με γλυκές φλούδες πορτοκαλιού

26 σχόλια:

ELENI είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ...ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ..ΑΥΤΑ......ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΚΑ ...ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ...ΚΟΛΑΣΙΜΟΣ ....ΚΑΛΗΜΕΡΙΣΙΟΥΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

Ελευθερία είπε...

τελειος ο χειμωνιατικος μουσακας σου!!!!
και ειχα πολυ καιρο να τον φτιαξω, μου εδωσες ιδεα
καλο μηνα και καλη συνεχεια!!!!!

ιρινι είπε...

Μεταξύ μουσακά και κρέμας ,επιλέγω ..και τα δύο!!Τίς πατάτες μηπως θάναι καλύτερα να τις βράσω ελαφρά , αντί στο φούρνο?
Καλή εβδομάδα!!!!!

kiki είπε...

Ωραίος και ο χειμωνιάτικος, αλλά εκείνο το γλυκάκι....μμμ να είχα λίγο!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ LENA:
Καλή Εβδομάδα, Λενάκι!
___________
@ Ελευθερία:
Κάποτε, στα νιάτα μου, τον χεμώνα δεν υπήρχαν καλοκαιρινά λαχανικά.
Τώρα έχει, αλλά μου φαίνονται άνοστα.
Κι εγώ θυμήθηκα αυτή τη λύση, για να καταναλώσω τον έτοιμο κιμά.
Έσπασα και το ένα από τα ταμπού (;)
Καλό μήνα!
____________
@ RIRI:
Το δοκίμασα και με άψητες πατάτες.
Πάχος περίπου 1 εκατοστό και ένα φλυτζανάκι νερό (ίσως και λίγο λάδι), στον πάτο του ταψιού.
Με την προϋπόθεση ότι βάζεις ένα στώμα πατάτες.
Και δεν χρειάζεται βράσιμο!
Ο φούρνος όμως παραμένει προθερμασμένος, για το ψήσιμο μετά και δεν ξοδεύουμε πολλή ενέργεια επί πλέον.
Καλή Εβδομάδα
___________
@ Kiki:
"Εκείνο το γλυκάκι, είναι μια απλή κρεμούλα, που την χαακτήρισα Νοσοκομειακή, με κακάο, σε φόρμα και γλυκό φλούδες πορτοκάλι, που πάει και με την σοκολάτα.
Και με την προοπτική του γλυκού, έβαλα λιγότερη ζάχαρη.
Καλή Εβδομάδα!
___________

VAD είπε...

Οταν προτεινεις τετοια ωραια,
να μην πω τον καλό το λόγο;:)
Αριστα!!!

Καλή εβδομάδα...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ VAD:
Μη νομίζεις ότι και τα αρνητικά σχόλια δεν πιάνουν τόπο!
Όλα χρειάζονται!
Καλή Εβδομάδα!
______________

Asteri (Maria) είπε...

Δε μπορώ να πω ... ο μουσακάς τέλειος αλλάααααααα αυτή η κρεμούλααααααααααα σλουρπ!!!!!!
Καλή εβδομάδαααααααααααααα

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αγαπημένος κι έτσι ο μουσακάς, αλλά η κρεμούλα με σκόοοοοοτωσεεεεε!!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Asteri:
Την κρεμούλα, έτσι, δεν την είχα πετύχει την προηγούμενη φορά.
___________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Πρώτα πρέπει να χορταίνει το μάτι, πουείναι και αχόρταγο πολλές φορές.
___________

Dreameraki είπε...

Χαχαχαχ!!
Η έμπνευση οφείλεται στην αναφορά της μελιτζάνας μου;;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ ....I'm a dreamer:
Δεν χρειάζεται να τρώμε μανιτάρια η μελιτζάνες για να παραφρονήσουμε!
Αρκεί μια ματιά στην TV!!!

Ο παππούς μου έλεγε "φας δεν φας, θα πληρώσεις".
Εγώ λέω "φας δεν φας, θα παραφρονήσεις"

Και αν νομίζεις ότι δεν παραφρονήσαμε και με τα blogs, πλανιέσαι πλάνην οικτρά (Θρασύβουλας)....

Να'σαι καλά Κοριτσάρα, και Καλή Εβδομάδα!!
________________

Dreameraki είπε...

Η παραφρόνηση μέχρι ενός βαθμού είναι υγεία!!
Θέλω μουσακά!!
Άσχετο!Τώρα αν μου πεις κάτσε φτιάξε,θα έχεις παραφρονήσει εντελώς!!Χαχαχαχ!!
Πάλι μακαρόνια!!Πφφφφ

Anestis Ketsetzidis είπε...

Γειά σου Σταύρε με τα νόστιμα σου.
Καλή εβδομάδα να έχεις.

mari beika είπε...

Καλός ο μουσακάς και θα τον φτιάξω, αλλά η σοκολάτα με το πορτοκάλι!! στην καρδιά με χτύπησε!!
Καλό μήνα

Maria είπε...

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ....''ΑΠΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΤΑ'' ΦΑΓΗΤΑ ΣΟΥ...ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ...ΑΓΚΑΛΙΑΣΑ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ!!!!

Maria Tzirita είπε...

Ωριαότατο το φαγάκι αυτό, το κάνω κι εγώ με τις πατάτες ψημένες πρώτα στα μικροκύματα και κρέμα γάλακτος λάιτ αντί για μπεσαμέλ. Πρέπει να προσέχουμε βλέπεις! Πολλά φιλιά και καλό μήνα!

logia είπε...

αχ βρε Δύσπιστε και μ' έχουν οι γιατροί σε δίαιτα για τις κορτιζόνες...

manousina είπε...

Γιατί καλέ ταμπού ο μουσακάς;;;;

eirini katsa είπε...

Αμαν Δύσπιστε...με τις συνταγές σου!!!!
Τί να πω...πολλά συγχαρητήρια!!!!
Θα μου επιτρέψεις να πάρω ένα μεγάλο κομμάτι...είναι από τα αγαπημενα μου φαγητά...και που δεν το φτιάχνουμε συχνά-πυκνά!!!
Καλό μήνα!!!
:))

dhmhtra είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!
Καλός ο μουσακάς ...αλλά και η κρεμούλα σου θάνατος!
Αντε να πω πως αντί για κιμά εγώ βάζω ...όταν υπάρχουν άγρια μανιτάρια!

cummulus είπε...

Τό γλυκό, αφήστε κάτω τό γλυκό!!!

ElenaG είπε...

Καλο μηνα!
Τα διάβασα όλα όσα έχασα...
Χόρτασα...γλυκάθηκα...
Ωραίος ο μουσακάς πατάτας αλλα και οι μανιταροκεφτεδες!!!
σίγουρα θα τους δοκιμάσω!

Αστοριανή είπε...

Σταύρο μου,
γεια-χαρά...

Στην μπεσαμέλ έχω "δυσκολία"...
υπάρχει ευκολότερη λύση;

μήπως με...κόκκινη σάλτσα, είναι εντάξει;

Θα τα πούμε, Χαιρετισμούς,
(καλημέρα, με καφεδάκι, εκεί είναι 9.16 ! πρωί...!!!)
Αχ!
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
και... θύελλα #5 το Σάββατο-κύριακο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! έλεος, που λέτε εκεί!

oreksinaxeis είπε...

πωπω ο χειμωνιάτικος μουσακάς σου,ήταν ο δικός μου αγαπημένος μουσακάς στα παιδικά μου χρόνια που δεν έτρωγα μελιτζάνα,πάντα η μαμά μου στο μεγάλη ταψί που έφτιαχνε μουσακά την μια γωνία την έφτιαχνε έτσι για μένα,έβαζε και μια οδοντογλυφιδα πανω για να θυμάται ποια γωνία είναι χιχι...τέλειοοοοο τωρα πια τρωω μελιτζανες αλλά πολύ την αναπόλησα τούτη την συνταγη!Τέλεια η ιδέα σου!!Καλημλερα!!!

Dennis Kontarinis είπε...

Καλημέρα φίλε μου.
Πρώτη μου επίσκεψη στο σπιτικό σου αν και αποφεύγω τις κουζίνες.
Βέβαια ο παντός είδους μουσακάς είναι στις αδυναμίες μου αλλά εδώ στην ξενητιά μας και με τις ασχολίες μας δεν τον φτιάχνουμες εύκολα.
Ωραία η σελίδα σου και συγχαρητήρια.
Νάσαι καλά
Ντένης