Στο σπίτι μας, αλλά και "έξω", δοκιμάσαμε πολλών ειδών κεφτέδες.
Κλασσικούς με κιμά, πατατο-, τοματο-, κολοκυθο-, πρασο-, κρεμμυδο-, ταραμο-, ρεβυθο-.....κεφτέδες.
Μανιταρο-κεφτέδες όμως.....ποτέ, μέχρι χθες το μεσημέρι.
Η συνταγή προέρχεται από το εξειδικευμένο blog ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
και την εξπέρ του είδους Κα Δήμητρα (στην συνείδηση μου, το όνομα Δήμητρα, αποτελεί εγγύηση).
Την original συνταγή μπορείτε να βρήτε ΕΔΩ
αλλά θα την ξαναγράψω, με τις μερικές (έως πολλές) αλλαγές που έκανα, "επί το υγειινότερον", όπως θα έλεγε και κάποιος μορφωμένος.
Ξεκινώ, όπως πάντα, με το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
2 κούπες Μανιτάρια σε φέτες (είχα κατεψυγμένα)
1 Πράσο (μόνο το άσπρο) ψιλοκομμένο
1 κούπα Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 χούφτες ψωμί βρεγμένο και καλά στιμμένο, στο χέρι
1 Αυγό
Μισό νεροπότηρο Μπύρα
Μισό κουταλάκι γλυκού Σόδα φαγητού
2 κούπες Αλεύρι κίτρινο (καλαμποκάλευρο)
1 κούπα Μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και το αφήνουμε στην άκρη.
Διαλύουμε την σόδα στην μπύρα και, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την μια κούπα αλευρι, τα ζυμώνουμε σε μεγάλο μπωλ και ρίχνουμε και το περιεχόμενο του τηγανιού.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να ομογεννοποιηθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το μπωλ στο ψυγείο, σκεπασμένο, για μια ώρα.
Πλάθουμε τους κεφτέδες, παίρνοντας μια κουταλιά ζύμης, με λαδωμένα χέρια και τους αλευρώνουμε.
Εδώ η συνταγή λέει ότι τους τηγανίζουμε.
Εγώ έβαλα τους τέσσερις σε μικρό πυρέξ και τους έψησα στον φούρνο, σε 200 οC, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Για τους υπόλοιπους, χρησιμοποίησα το ριγέ τηγανάκι-γκριλλιέρα.
Το αποτέλεσμα αυτών των δύο τρόπων φαίνεται παρακάτω
Αν προσέξεις φαίνεται "ποιός είναι ποιός".
Το μεσημέρι τους σερβίρισα με μια σάλτσα αυγολέμονο, που είχα κρατημένη από τα τελευταία ντολμαδάκια (το χρώμα οφείλεται στο ζουμί που φτιάχτηκε)
Το βράδυ όμως "έριξα" δυό κομμάτια με μουστάρδα Dijon.
Τέλεια!!!!!!
Ευχαριστώ!!!!!!!
13 σχόλια:
Από τα υλικά μαντεύω το αποτέλεσμα!
Αν με κερνούσες, θα ήταν ακόμα καλύτερα.
Το καλοκαίρι στην πλώρη τι θα έλεγες να με τρατάριζες με παγωμένη μπύρα;
Καλό βράδυ!
δεν εχω δοκιμασει ποτε αλλα φαινονται λαχταριστοι...
Εχω την εντύπωση πως εσύ τους έκανες καλλίτερους!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Σε περιμένω κάποια στιγμή στην πόλη μου να σε φιλέψω ...με τους μανιταρομεζέδες μου!
Μπράβο και στη Δήμητρα και σε σένα... Λατρεύω τους xxxxxxxκεφτέδες και τα μανιτάρια οπότε θα δοκιμάσω την συνταγή πάραυτα...
Μπράβο και στη Δήμητρα και σε σένα... Λατρεύω τους xxxxxxxκεφτέδες και τα μανιτάρια οπότε θα δοκιμάσω την συνταγή πάραυτα...
...θα σου αντιγράψω τη συνταγή,
Φίλε μου,
μα μη ρωτήσεις πότε θα τη φτιάξω...(αν κι έχω μια ...φοβία για τα μανιτάρια, μα σ' εμπιστεύομαι!)
Φιλάκια,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
laxtarostoi!!!!!
Moυ αρέσουν οι αλλαγές προς το υγιεινότερον του πράγματος!
χμ!Τα μανιτάρια δεν τα πολυσυμπαθώ λόγο άγνοιας!
Λες να τους δοκιμάσω με χόρτα αντί για μανιτάρια?
Και ότι τα'ψησες σε ανεβάζει στην εκτίμησή μου τ'απεχθάνομαι το τηγάνι:))
Φιλιά παγωμένα θαλασσινά:))
MMMM...ΑΡΓΗΣΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ...ΑΥΤΟ ΠΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΙΛΑΒΕΙΣ?ΣΑΝ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ...ΧΑΧΑΧΑ ΑΣΧΕΤΟΟΟΟΟΟ!
ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ.......ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!!
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ ΚΡΕΑΣ..ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!!
Τα μανιτάρια ή η μελιτζάνα ήταν αυτό που θεωρούσαν στο Μεσαίωνα οτι προκαλεί παραφροσύνη;;
Δημοσίευση σχολίου