Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


Τα πορτοκάλια ήταν μόνο τέσσερα, αλλά βιολογικής καλλιέργειας και εγγυημένα (σπάνιο). Και αυτό γιατί γνωρίζω τον φίλο που μου τα έδωσε, στο δρόμο.
Δουλειές του δρόμου θα με πεις, αλλά έτσι γίνονται τα καλά πράγματα.
Τα πορτοκάλια ήταν προορισμένα για φάγωμά, προηγούμενα όμως πλύθηκαν (για σιγουριά), ξυθηκαν στο ψιλό του τρίφτη για να κρατηθεί το ξύσμα στην κατάψυξη και ξεφλουδίστηκαν.
Αυτό είναι το τελικό προϊόν, ετοιμο για κέρασμα
Οι φλούδες ήταν στην κατάψυξη από μερικές μέρες τώρα και χθες απόγευμα, αποψύχτηκαν, ζυγίστηκαν (256 γραμ), κόπηκαν κατά μήκος σε λωρίδες και έβρασαν με νερό, για μια ώρα, για να ξεπικρίσουν και το πρώτο νερό πετάχτηκε.
Στραγγίστηκαν και ζυγίστηκαν ξανά (314 γραμ).
Έβαλα 300 γραμ ζάχαρη άσπρη σε μικρό κατσαρολάκι, μαζί με τον χυμό ενός λεμονιού, 1 νεροπότηρο νερό εμφιαλωμένο και τα πορτοκαλόφλουδα.
Το σύνολο έβρασε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα ακόμη, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Έγινε και η δοκιμή της σταγόνας στο νύχι του αντίχειρα (να μη τρέχει) και έτοιμο το γλυκάκι.
Μπήκε και σε αποστειρωμένο βάζο και περιμένω να κρυώσει
Τώρα το αποστειρωμένο βάζο, σε τόσο μικρή ποσότητα, είναι υπερβολή, γιατί δεν θα προλάβει να ζαχαρώσει (έχει και το λεμόνι μέσα).

26 σχόλια:

Μαριάνθη είπε...

Καλημέρα Στραύρο! που αν και μουντή και μουσκεμμένη δεν μπορεί παρά να΄ναι με τη γλύκα του πορτοκαλιού!!
Πού με πήγες με το ωραίο εργόχειρο δισκόπανο...Ολόιδιο έχω απ΄τη γιαγιά μου μπλεγμένο και ευλαβικά το φυλάγω. Να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Tι ωραία παρουσίαση!Να είσαι καλά και για τις οδηγίες και για τη φωτογράφιση! Καλοφάγωτο!

Maria είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΛΥΚΑΚΙ!Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΣΟΚ...ΚΑΛΥΠΤΕΣΑΙ ΜΕ 2 ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ...ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΣΕΡΒΙΡΗΣΕΣ...ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΝΗΘΩΩΩΩΩΩΩ!

Margo είπε...

Καλημέρα Δύσπιστε!
Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού.. αξίζει μόνο αν είναι βιολογικά τα φρούτα. Αναρωτιέμαι υπάρχει κάποια αντίστοιχη συνταγή για λεμόνια; Έχω πάρα πολλά λεμόνια από τα δέντρα μου και δεν ξέρω τι άλλο να τα κάνω. Έχω κάνει λεμοντσέλο, λεμονάδες συνέχεια και έχω μοιράσει λεμόνια σε όσους ξέρω και δεν ξέρω:)

Asteri (Maria) είπε...

Τέλειο λέμε!!! απ΄οτα πολύ ωραία γλυκά κουταλιού :)
Καλημέρα

zoyzoy είπε...

Υπέροχο το τρατάρισμά σου πρωί-πρωί με το χειροποίητο πορτοκάλι και σεμεδάκι:))

Ξέρεις συνταγή που φτιάχνουν και την σάρκα του μαζί με το φλούδι??

Φιλιά βροχερά θαλασσινά!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Μαριάνθη:
Κάτι τέτοια (πολλά) εργόχειρα, είχα στην προίκα που με έδωσε η μητέρα μου, όταν παντρεύτηκα. Άλλα τόσα είχε και η σύζυγος. Πήξαμε στα καρεδάκια!!
___________
@ alla logia:
Πρώτα πρέπει να χορταίνει το μάτι!
Είναι και αχόρταγο, το άτιμο.
___________
@ Maria:
Και η δικη μου τα έκοβε "κυδωνάτα". Έκανε και ρολό (θυμάμαι, στηριγμένα με οδοντογλυφίδα).
Εγώ όμως, σαν γνωστός απατεώνας, προτιμώ να τρώω την ψύχα πρώτα και μετά να τα κόβω "ζουλιέν".
Είναι πιό βολικά!
____________
@ Margo:
Α,ρε, να μην είμαστε κοντά!
Και μόνο πιάνοντας τα λεμόνια, θα είχα την ωραία μυρωδιά τους, που τρυπάει μύτες.

Ο τρόπος για το γλυκό κουταλιού με λεμόνι, είναι ίδιος, με μόνη διαφορά ότι προς το τέλος βάζεις μερικα φυλλαράκια αρμπαρόριζα, να βράσουν μαζί και πριν το βάζο, τα βγάζεις.
Αν δεν έχεις "δενδρισάκι", τότε βάζεις βανίλιες.
________________
@ Asteri:
Πολύ εύκολο και νόστιμο, ακόμη και με μαύρο φρεσκοψημένο ψωμί, για πρωινό!
________________
@ Zoyzoy:
Τέτοιο γλυκό που θέλεις, μοιάζει με τον τρόπο που θα βρεις ΕΔΩ,
με την διαφορά ότι βράζεις τα ολόκληρα, ξυμένα, πορτοκάλια, λίγο λιγότερο και μετά τα κόβεις σε μεγάλα κομμάτια και όχι ψιλά, όπως την μαρμελάδα.
Τα υπόλοιπα ίδια!!
_______________

manousina είπε...

Είμαι μακρυά βρε Δύσπιστε να σου δώσω ένα τελάρο πορτοκάλια!!! (εννοείται χωρίς φάρμακα).Καλό Σαββατοκύριακο

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

τέλειο έγινε!!!! αδυναμίες είναι αυτές, χτυπησες φλέβα!!!!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Manousina:
Κάθε φορά που περνώ από τα μέρη σου (Αίγιο ή Καλάβρυτα), τα βλέπω φορτωμένα στα δένδρα και πεσμένα και κάτω.
Κρίμα!
______________
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Διαχρονικές είναι αυτές οι αδυναμίες!!
______________

elena porcupine είπε...

Τί όμορφα χρώματα τέτοια μουντή μέρα?Τί μυρωδιές?Τί γλύκα?
Πώς να μη γίνει γλυκιά η Παρασκευή με σένα?

Μιαμ,μιαμ!!!

VAD είπε...

Αυτός εισαι!Χαλάλι τα ζάχαρα:)))

Καλημερα από Χαρτούμ...

logia είπε...

αχ και δεν μπορώ να φάω βρε και με ξεσηκώνεις...
όχι ζάχαρη, όχι αλάτι
ο γιατρός κατηγορηματικός
με τόση κορτιζόνη...
τι ήθελα και πέρασα και με ξεσήκωσες...

την καλησπέρα μου

eirini katsa είπε...

Πολλές καλησπέρες!!!
Αν και δεν τρώω γλυκά,αυτό είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού!!!
Πάντα τέτοιες συνταγές!!!
:))

Vita είπε...

Τα γλυκά με εσπεριδοειδή είναι τα καλύτερά μου.Το πορτοκάλι το κάνω γλυκό με την ψίχα του μαζί, αλλά η πρότασή σου με βάζει σε πειρασμό γιατί κι εγώ έχω κάτι ωραιότατα χοντρόφλουδα από περιβόλι φίλου

Εφη είπε...

Ωραίο το γλυκάκι σου Δύσπιστε!
Και η παρουσίαση πανέμορφη!
Θα έφτιαχνα και εγώ φέτος αλλά με πρόλαβε η πεθερά μου που το έφερε από το κουρλονήσι από δικά μας δέντρα!

ιρινι είπε...

Το γλυκάκι φαίνεται υπέροχο!!!Ακόμα εχω λίγο απο αυτό που ειχα φτιάξει με την συνταγ'η της Vita, αλλα μιάς και υπάρχουν ωραία πορτοκάλια, θα δοκιμάσω και την συνταγή σου!!
Καλό Σ/Κ!!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ porcupine:
Χρώμα, μπας και φύγει η μαυρίλα, απ΄όπου και αν προέρχεται!
____________
@ VAD:
Να έχουμε και κάτι να κερνάμε!
Με ένα ποτήρι κρύο νερό, συσφίγγονται σχέσεις!!!
____________
@ logia:
Κι εγώ ακούω τους γιατρούς, μια παρασπονδία όμως αραιά και που, χρειάζεται.
____________
@ eirini katsa:
Σ'αυτό το γλυκό, λίγοι μπορούν να αντισταθούν, έστω και σαν μαρμελάδα στο πρωινό!
____________
@ Vita :
Τέτοιοι φίλοι, με περιβόλια, είναι πολύτιμοι.
Και χοντρόφλουδα, ε;;;
Θαύμα!
____________
@ Εφη :
Εγώ δεν έχω κανέναν στο "κουρλονήσι".
Πηγαίνω μόνο για λίγο και κυρίως Πάσχα!
____________
@ RIRI:
Αξιοποίηση της φλούδας, που σε άλλη περίπτωση την πετάμε.
Καλό Σ/Κ
____________

zeidoron dtsoukas είπε...

Φιρί φιρί το πας αγαπητέ φίλε Σταύρο να μας μαζέψουν!Πάντως μεταξύ μας χτύπησα ένα νερατζάκι πριν από λίγο.Πορτοκάλι δεν έχω φάει αλλά δεν πρέπει να έχουν μεγάλη διαφορά.
Να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

Μαίρη (Ginger) είπε...

Δεν ντρέπεσαι? Με βάζεις σε πειρασμούς γιατί τα υλικά είναι κι εύκολα. Δεν είναι κανένα περγαμόντο που τρέχα βρες εδω στο υπερπέραν...... Αλλά τα κιλά μου δεν τα σκέφτεσαι που αν το φτιάξω θα το γονατίσω απ'την κατσαρόλα. Ούτε βάζο δεν θα προλάβει να δει. Εγω θα γονατίσω το γλυκό και το γλυκό εμένα. Αχ Σταύρε! Τι ψυχή θα πραδώσεις μόνο να δω !!!!!

Thalassenia είπε...

Εγώ θα βάλω τα πορτοκάλια και εσύ ένα βαζάκι γλυκό, εννοείται βιολογικά.
Και δώρο ένα καλάθι λεμόνια,
δέχεσαι;

Καλό ξημέρωμα.

Και πες στη Μargo να κάνει και παγάκια.

Αστοριανή είπε...

...κι αλλού το έγραψα! μεταμεσονύχτια κάνω "βιαστικές επισκέψεις"... πριν ακόμη ευχαριστήσω τα δικά μου...
μα έλα που με θέλγει η εύγευστη σελίδα σου!!!!
Βλέπεις, κι όλοι μας, "φάτε μάτια ...πορτοκάλι.. και .. κ.λ.π."

Τώρα, για την αιγιώτικη καρποφορία...

έκλαψε η ψυχή μου δυο χρόνια πριν... τα πορτοκάλια μα και τα λεμόνια, κατεστραμένα από μικρόβια... σχισμένα στα δύο και στα τρία, στο χώμα! να λυπάσαι...
μα, τί,
να σκεφτούμε ν α δημιουργήσουμε γλυκο... ή και να το ...εμπορευτούμε; αστειεύεστε;

θα με πορτοκαλο-πετροβολίσουν οι συμπατριώτες μου... μα κι εκείνα τα δέντρα, κι εκείνες οι τριανταφυλιές,,, γεμάτες μελίγκρα!!!!
Θα μου πεις, αυτά συμβαίνουν και εις τας... Αθήνας...

εδώ, μαζεύονται μούρα από τις μουριές και φτιάχνουν μαρμελάδες...

άστα, Σταύρο μου!!! ΠΟΝΑΕΙ!

Τί να λέω; η ώρα είναι 12.20!
Αύριο θα συνεχίσω...

(όμως, η μαμά μου, έφτιαχνε γλυκό από τις "φράπες" -ένα είδος πορτοκαλιού σαν κεφάλι μωρού!!!-
το ίδιο και με τα πανεύγευστα λεμόνια... ίδια συνταγή, τα πέρναγε σε διπλή κλωστή, σφιχτοδεμένο... κολιέ!, και τα υπόλοιπα, άσε που τώρα μου θύμησες
τα σταφύλια -"κέρινα" τα λέγανε...

Τώρα, με στενοχώρησες,
και ξέρεις γιατί:::::::
Έχω χρόνια να φάω φρέσκια αιγιώτικη σταφίδα, εκείνο το πανέμορφο ψιλόρογο σταφύλι -σαν το νύχι μικρού παιδιού το μέγεθος της ρόγας...

κι αν μου πεις ΠΟΥ να εντοπίσω και ν' αγοράσω ρίζα, έστω και σε γλάστρα θα την προσέχω σαν τα μάτια μου!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σε/σας φιλώ με νοσταλγία,
από τη χιονόπληκτη Νέα Υόρκη
(περιμένουμε και Θύελλα #5 !!! το Σάββατο!!! Βοήθεια!!!

Με αγάπη,
Υιώτα Στρατή
"αστοριανή"

Magia da Inês είπε...

Olá, amigo!
Doce de laranja é tudo de bom!!!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil •♥•.¸
•♥•..•♥•.¸

georgiaxara είπε...

Μ'ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ... ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΥΝΤΟΜΑ.

lourdi lourdaki είπε...

ΑΠΟ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ!ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ!..
ΔΕΝ ΞΕΡΩ.. ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΓΛΥΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟ!!
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

Pansofix είπε...

φαινεται υπεροχο...αλλα δυστυχως εμενα οσες φορες το προσπαθησα στο τελος αφηνε μια πικρη επιγευση δεν ξερω σιγουρα κατι κανω λαθος!!!