Μια από τις προηγούμενες μέρες, άκουσα τον Εττόρε Μποτρίνι να μαλώνει με μια μαγείρισσα, σε κάποιο εστιατόριο που τον φώναξαν για να το αναβαθμίσει.
Έλεγε, λοιπόν, η μαγείρισσα και επέμενε ότι την μαγιονέζα την έφτιαχνε η ίδια και ήταν άσπρη, σαν την "ετοιματζίδικη".
Ο Μποντρίνι είπε ότι "άσπρη" μαγιονέζα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να φτιαχτεί και ότι αυτή είναι από τις έτοιμες με το κιλό.
Άσε που και το αφεντικό βεβαίωσε ότι αυτός την αγοράζει και έχει και τα τιμολόγια!!
Η "μαγείρισσα" εξακολουθούσε να επιμένει ότι την φτιάχνει η ίδια!
Το συμπέρασμα είναι ότι, με γνήσια υλικά και χωρίς χημικά, άσπρη μαγιονέζα δεν πρόκειται να φτιάξω, στον αιώνα τον άπαντα!!!
Έκανα κι εγώ μια, όπως την ξέρω και την έχω περιγράψει στις αρχές αυτού του blog και να το αποτέλεσμα
Η διαφορά από την παρακάτω περιγραφή είναι ότι δεν έβαλα κέτσαπ και δεν έγινε ροζέ.
ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ!!
Η πατατοσαλάτα είναι κάτι κοινό, που το βρίσκει κανείς σε άπειρες παραλλαγές, παντού.
Μια πολύ δημοφιλής έκδοση είναι αυτή με μαγιονέζα.
Η κατασκευή όμως της μαγιονέζας, κάτω από τον φόβο ότι θα κόψει, είναι ένα φρένο.
Το πιό εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη, άσπρη-άσπρη με όλα αυτά τα συντηρητικά και τα ύποπτα υλικά.
Προτιμώ όμως την σπιτική, με μια εύκολη συνταγή, δοκιμασμένη για πολλά χρόνια και με απόλυτη επιτυχία ΠΑΝΤΑ!!
Γι'αυτό παρακάτω γράφω πρώτα την μαγιονέζα και όταν κάνουμε αυτήν, όλα τα άλλα είναι απλά:
Μια πολύ δημοφιλής έκδοση είναι αυτή με μαγιονέζα.
Η κατασκευή όμως της μαγιονέζας, κάτω από τον φόβο ότι θα κόψει, είναι ένα φρένο.
Το πιό εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη, άσπρη-άσπρη με όλα αυτά τα συντηρητικά και τα ύποπτα υλικά.
Προτιμώ όμως την σπιτική, με μια εύκολη συνταγή, δοκιμασμένη για πολλά χρόνια και με απόλυτη επιτυχία ΠΑΝΤΑ!!
Γι'αυτό παρακάτω γράφω πρώτα την μαγιονέζα και όταν κάνουμε αυτήν, όλα τα άλλα είναι απλά:
(στις παρενθέσεις είναι τα υλικά που χρησιμοποιώ)
2 κροκκάδια αυγών φρέσκων κατα προτίμηση
1 κουτ.τσαγ. χυμός λεμονιού
2 κουτ.σούπας ξύδι (άσπρο από άσπρο κρασί, γιατί ο καημός μου είναι να γίνει όσο πιο άσπρη γίνεται, χωρίς να τόχω καταφέρει)
1/2 κουτ.τσαγ. κοφτό μουστάρδα σε σκόνη
1 κουτ.τσαγ. κοφτό αλάτι
Λίγο πιπέρι (άσπρο)
1 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο (Άλτις έξτρα παρθένο ελαφρύ)
1 κουτ.σουπ. φυτίνη ή ελαιόλαδο (Μινέρβα Μπένεκολ για μαγείρεμα)
4 κουτ.σουπ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ.τσαγ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τα κροκκάδια, τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, την μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Τα αφήνουμε όπως είναι, χωρίς να τα ανακατέψουμε.
Λυώνουμε την "φυτίνη" σε μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ζωηρά για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός μέχρι που να αρχίσει να πήζει.
Το ρίχνουμε, ζεστό όπως είναι, επάνω στα αυγά και τα άλλα υλικά που είναι στο μπωλ και κτυπάμε γρήγορα πάλι με το μίξερ.
Συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι που να πήξει η μαγιονέζα και να γίνει λεία.
Το μιξεράκι είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Αυτες οι ποσότητες βγάζουν σχεδόν όσο ένα μεγάλο βάζο της γνωστής ετοιματζίδικης hel......ans.
Μετά από όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.
Για να γίνει πατατοσαλάτα, βράζω στον ατμό 4-5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυβάκια.
Ανακατεύουμε απαλά με την μαγιονέζα και, αν θέλουμε το κάτι άλλο, προσθέτουμε μουστάρδα DIJON, κάπαρη, αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμενο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ότι άλλο νομίζουμε (ακόμη και κρεμμύδι ψιλοκομμένο).
Έτσι δίνουμε την προσωπική μας νότα!
Στην σημερινή πρόσθεσα και 2 κουταλιές κέτσαπ, έτσι για να πάρει λίγο χρώμα.
( Την συνταγή της μαγιονέζας την έστειλα στο forum του www.hungry.gr ( ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του), στις 5 Δεκεμβρίου 2008. Φυσικά δεν δημοσιεύθηκε στο site λόγω της παρατεταμένης νιρβάνας του διαχειριστού, μέχρι που τα έφτυσε!!! )
Όση ώρα την είχα στο ψυγείο για να κρυώσει, έκανα και ένα ξυνό τραχανά, μιας και ο καιρός εδώ πάνω έσφιξε και σηκώνει τέτοια.
Με κατσικίσιο τυρί τριμμένο μέσα, χοντροτριμμένο μείγμα 5 πιπεριών και μερικά Κρητικά παξιμαδάκια με Κρητική Γραβιέρα, δεν θέλω τίποτ'αλλο !!!!!!
Όση ώρα την είχα στο ψυγείο για να κρυώσει, έκανα και ένα ξυνό τραχανά, μιας και ο καιρός εδώ πάνω έσφιξε και σηκώνει τέτοια.
Με κατσικίσιο τυρί τριμμένο μέσα, χοντροτριμμένο μείγμα 5 πιπεριών και μερικά Κρητικά παξιμαδάκια με Κρητική Γραβιέρα, δεν θέλω τίποτ'αλλο !!!!!!
20 σχόλια:
1)Ο ΕΚΤΩΡΑΣ..ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΟΥ ....Κ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΩ ...
2)ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ......ΟΥΦ,,,,,ΜΟΥΧΛΑ ΒΡΟΧΕΡΕΣ Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ ...ΛΕΕΙ!!!!
3)ΛΑΤΡΕΥΩ ..ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
4)ΚΑΛΟ Σ/Κ ..ΑΝ Κ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΒΛΕΠΩ ΜΟΝΟ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΤΟ ΣΚΑΩ ....ΣΜΟΥΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
ωωω!!!θελω τραχανα με πιπερια!!!συμπτωση, κι εγω τραχανα σημερα..!
Σταύρο μου...
να σου στείλω... κάμποσο χιόνι... για να λευκανθεί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
πάλι πνιγήκαμε!
κάθε που έρχεται κάποιος να ξεχιονίσει, εκτός από τσάι, κουλούρι.. ή και σούπα στο τέλος...-χαλάλι των παιδιών-... πάει το πενηντάρι.... αν αυτοί είναι δύο, άλλα τόσα... αν έλθουν και το απόγευμα;
ε! είσαι καλός στα μαθηματικά, τι να λέω!
Μόνο κρυωμένα...χαιρετίσματα,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ
Καλός ο τραχανάς και περιποιημένος όπως πάντα.
Θα ανατρέξω εδώ όταν χρειαστώ μαγιονέζα.
Χαίρετεεεεε.
Δύσπιστε καλησπέρα.
Σήμερα θα σε στενοχωρήσω, τραχανά δεν τρώω, γιατί έχω απωθημένα και όσο για την μαγιονέζα που την λατρεύω, χαρά στην υπομονή σου!! εγώ κάνω μια πολύ ευκολότερη.
Βέβαια κι η δικιά σου φαίνεται λαχταριστή.
Καλό Σ/Κ
AX TΡΑΧΑΝΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!!ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΤΡΩΝΕ ΠΟΛΥ!!!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ...ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ....ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΜΟΝΟ ΑΛΑ ΔΙΣΠΙΣΤΙΟΥΣ ΘΑ ΠΑΑΑΑΑΡΩ!!!!
ΚΑΛΟ ΣΚ!!!!!!!!!!!!
Olá, amigo!
Essa receita é tudo de bom... mais saudável e com melhor paladar do que as que compramos pronta!
Gostei da decoração da maionese (uma carinha muito faceira).
Bom fim de semana!
Beijinhos.
✿ܓܓ ♫
°º
•*• ♫° ·.
Σταύρε μου, να ανεβάσω μιά πραγματικά εύκολη μαγιονέζα? Οσο χρόνο χρειαζόμαστε είναι αυτός γιά να μαζέψουμε τα υλικά, γιατί η κατασκευή τις διαρκεί 1-2 λεπτά και χωρίς να κινούμαστε καν χα χα χα. Αλήθεια σου λέω. Εγώ δεν αγοράζω μαγιονέζα εδώ και χρόνια. Αν δεν με πιστεύεις μπορώ να σε πείσω. Περιμένω!
@ LENA:
Στο ART 02, στο Τελόγλειο, πήγα μόνο μια φορά. Μικρός κατάλογος και μεγάλη γκάμα κρασιών.
Δεν ξέρω αν κρατάει ακόμα την ίδια καλή ποιότητα! Θα το δούμε όταν τελειώσουμε με τις πίτες των ομίλων και των συλλόγων.
Καλό Σ/Κ και φιλιά στο πρώτο πόδι!!
______________
@ Cook:
Κι εγώ θέλω με καυτερή πιπεργιά αλλά πρέπει να πάω σε ειδικο Σ/Μ που έχει "Βλάχα".
______________
@ Αστοριανή:
Αμάν βρε παιδί μου, σας ρήμαξε φέτος.
Πιο καλό δεν είναι το καλοκαιράκι;
Φιλιά από την Θεσσαλονίκη!
______________
@ Thalassenia:
Καλοδεχούμενη! Έχω και μια συνταγή χωρίς αυγά, με γιαούρτι.
Αν γράψεις "μαγιονέζα" στην αναζήτηση, αριστερά, σκανάρει όλο το blog και τις βγάζει όλες!
Καλό Σ/Κ
______________
@ ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ:
Λέω να κανω μια συλλογή συνταγών μαγιονέζας και τις εύκολες θα τις βάλω πρώτες!!!
Δεν σε βλέπω στο "Κιόσκι" τελευταία.
Έβαλα και link στο side-bar, για σύνδεση απ'ευθείας.
_______________
@ Maria:
Πάλι καλά. Συνήθως τα παιδιά προτιμούν πιο στέρεα φαγητά.
Μη με κολακεύεις γιατί θα το καβαλήσω το καλάμι!
_______________
@ Magia da Inês:
Olá meu amigo distante
É uma tentativa, por uma decoração que não é um artista.
Muitos beijos
_______________
@ Ginger:
Θα μπει στην συλλογή που είπα πιό πάνω. Πλάκα θα έχει!!
Καλό ΣαββατοΚύριακο!!
_______________
τη μαγιονέζα την αποφεύγουμε αν και μας αρέσει, προτιμούμε την ψευτομαγιονέζα δίχως αυγά-αυτή γίνεται και λευκή-και τρώμε δίχως τύψεις,
στον τραχανά λέμε ναιιιι!!!!!!
@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ:
Και εμείς την αποφεύγουμε, αλλά βλέποντας τον Μποτρίνι, είπα να την κάνω την παρασπονδία.
Αλλά και εκείνη που κάνω χωρίς αυγά, έχει ένα κιτρινωπό χρώμα, λόγω μουστάρδας.
Από την άλλη μεριά λες, τι ψυχή έχουν δύο κρόκοι;
_______________
Ωραιότατη η μαγιονέζα και εύκολη φαίνεται.. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να κάνω μόνη μου..
Ο τραχανάς αγαπημένος και με τα συνοδευτικά που περιγράφεις γίνεται ακόμα πιο τέλειος
Καλό βράδυ
Σταύρε, θα καθυστερήσω λίγο να την αναρτήσω γιατί είχα φτιάξει πρόσφατα. Μάλιστα γιά να τελειώσει πιό γρήγορα θα την μετατρέψω σήμερα σε ρώσικη κατά τις οδηγίες σου χαχαχα Φιλιά πολλά ..... θα επανέλθω
άσχετο...όλο για το Μποντρινι διαβάζω αλλά δεν έχω ιδεα τι έστι...τόσο καλός ειναι πια;
καλή βδομάδα να έχεις
@ Marion:
Τα τελευταία πολλά χρόνια ζήτμα είναι αν πήρα έτοιμη μια-δυο φορές.
Γίνεται πολύ εύκολα και ο περισσότερος χρόνος είναι όταν ην βάλεις στο ψυγείο, μετά. Καμιά φορά τον παραβιάζω, αν βιάζομαι.
______________
@ Ginger:
Στην Ρώσικη (ΠΑΤΑ ΕΔΩ), στο σχολιο μου για σένα έγραψα και κάτι που κάνω αλλιώτικο στη μαγιονέζα.
______________
@ ...Ε allora:
Ο Μποτρίνι είναι Ιταλο/Κερκυραίος, που κάνει μια εκπομπή στον ΑΛΦΑ TV, αντιγραφή αντίστοιχης Αγγλοαμερικανικής.
Μεγαλωμένος μέσα στην ταβέρνα της Κερκυραίας γιαγιάς του, με μπαμπά σεφ, ο οποίος εκπαίδευε τους σεφ των Club Mediteranee, παγκοσμίως.
Καλός είναι, αλλά δεν ξέρω την τύχη των μαγαζιών που φτιάχνει, διαχρονικά.
Πάντως το LA PASTERIA στο εμπορικό κέντρο ΠΛΑΤΕΙΑ, μετά από λίγους μήνες, ξαναχάλασε.
__________________
Οι συνταγές είναι πάντα τέλειες....οι περιγραφές σου όμως βάζουν το αλατοπίπερο!!!
Είναι αυτό που λέμε -Άν δένει η μαγιονέζα;;;;-
Χιχι!!
Φιλιααααά!
@ Λίλα:
Χωρίς αλατοπίπερο όλα είναι άνοστα!
Ή μήπως κάνω λάθος;
_______________
@ ...I'm a dreamer:
Αν έδεσε; Αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς!
Έχω κάτι σχοινιά εγώ και ξέρω και κάτι κόμπους....
Φιλιά Θεσσαλονικιώτικα!!!!!
Καλή 'βδομάδα!
_______________
Να δοκιμάσεις να φτιάξεις και αυτήν που είδες στο blog μου και να μου πεις εντυπώσεις!!!!!!!!
@ Τατιάνα :
Σίγουρα θα την κάνω. Πεθαίνω για πειράματα!!
_____________________
Δημοσίευση σχολίου