Κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής μου, στο σπίτι μας νηστεύαμε, οικογενειακώς και η γιαγιά έφτιαχνε το λεγόμενο ΜΠΟΥΡΑΝΙ, με την δική της Πολίτικη συνταγή.
Πολλά από τα περασμένα χρόνια λείπαμε από το σπίτι, έχοντας ενεργοποιημένη την εκτροπή του τηλεφώνου (λυσσάει να κτυπάει από το πρωί).
Φέτος όμως που είμαι εδώ, είπα να τηρήσω την οικογενειακή μας νηστεία και να κάνω κάτι που δεν το έχω γράψει.
Είναι το καλοκαιρινό Μπουρανί, με τομάτες (κόκκινο), σε αντίθεση με το ανοιξιάτικο που γίνεται με σπανάκι ή και χόρτα (πράσινο).
Το πράσινο το κάνουν στον Τύρναβο, τις Απόκρηες, στη διάρκεια των "φαλλικών" τους.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως το έκανα και στις παρενθέσεις βαζω τον τρόπο της γιαγιάς μου.
Υ Λ Ι Κ Α για τέσσερις μερίδες
2 φλ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα
400 γραμ. Τοματάκια αποφλοιωμένα ή κονκασέ ( 1 kg τομάτες ώριμες)
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ξυλαράκι Κανέλλα ( 1 ξυλαράκι)
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουτ.γλ. Αλάτι
Πιπέρι
1/2 κουτ.γλ. Ζάχαρη
Ρίγανη και δυόσμο ξερό (φρέσκο από την γλάστρα)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε μερικά λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Στο multi πολτοποιούμε τα τοματάκια ή το κονκασέ ( η γιαγιά ξεφλούδιζε τις τομάτες σε ζεστό νερό, τις έκοβε ροδέλλες, τις ξεσπόριαζε και τις τηγάνιζε με το κρεμμύδι και το σκόρδο).
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του multi στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και την ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Τότε βάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε πυρέξ,
ρίχνουμε το ρύζι,
την κανέλλα και τα μυρωδικά, 3 φλ.τσαγ. ζεστό νερό.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και.....
το βάζουμε, σκεπασμένο ή με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 οC, για 45'.
Ενδιάμεσα ελέγχουμε το ζουμί και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε ακόμη ένα φλυτζάνι ζεστό νερό. Το ρύζι θέλει νερό 1 προς 2, αλλά έχει ζουμί και η σάλτσα.
( Η γιαγιά έστρωνε τις ροδέλλες σε γάστρα, έριχνε τα υπόλοιπα υλικά και 4 φλ.τσαγ. νερό σκέπαζε τη γάστρα και έψηνε όπως παραπάνω).
Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, σε βαθμό που η συμβία, εκτός από το κλασσικό "γεια στα χέρια σου", είπε "πάω να βάλω κι άλλο".
Και του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά. Φίλοι και εχθροί, χωρίς διάκριση!!!
16 σχόλια:
Χρόνια σου Πολλά Δύσπιστε!
Με υγεία και μπλογκική δημιουργία!
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου και σίγουρα θα την επιχειρήσω ειδικά τώρα που είμαι επηρεασμένη και από το Χίλιες και μια νύχτες.
Να είσαι καλά!
Δεν το έχω ξανακούσει και φυσικά δεν το έχω φάει και του χρόνου να είσαι καλά να το ξαναφτιάξεις.
Αυτό ναι, μου άρεσε πολύ κι ας μην το δοκίμασα.
Χρόνια Πολλά!!!
Χρόνια πολλά και από εδώ... Θυμίζει ντοματόρυζο... θα το δοκιμάσω βεβαίως βεβαίως...
ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ φίλε Σταύρο!
Να είσαι γερός και δραστήριος για να συνεχίσεις να ομορφαίνεις τη γειτονιά μας με την παρουσία σου και τις όμορφες συνταγές σου!
Καλό φαίνεται το μπουρανί. Θα το δοκιμάσω, ως χορτοφάγος μ' ενδιαφέρουν όλες αυτές οι συνταγές.
Να είσαι πάντα καλά!
Και του χρόνου με υγεία.
ΣΤΑΥΡΟ ...ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΤΙΜΗΣΩ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ......ΕΤΣΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ....ΞΑΝΑΕΥΧΗΘΩ ...ΧΡΟΝΙΑ .....ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!!!ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!!!!
Αχ, νάτο το αγαπημένο μου μπουρανί. Η γιαγιά μου που ήταν γέννημα-θρέμα Σμυρνιά το έφτιαχνε πολύ συχνά με τη σμυρνέικη παραλλαγή που το θέλει χωρίς ρίγανη αλλά με σταφίδες και κουκουνάρια. Αλλά και το δικό σου φαίνεται πολύ καλοφτιαγμένο και ορεκτικό.
Χρόνια πολλά και καλά.
Και του χρόνυ!! πάντα με υγεία!!!
Καλά εεεεεεεε το φαγάκι τέλειο!!!!
χρόνια πολλά Σταύρο, πάντα υγιής και δημιουργικός να είσαι
( καθυστερημένες οι ευχές μου, μόλις γύρισα από διακοπές κι ακόμη δεν έχω μπει σε καθημερινούς ρυθμούς!!!!)
το φαγάκι αγαπημένο - αχ αυτές οι γιαγιάδες, ζουν ανάμεσα μας όσο τις θυμόμαστε- και το δικό σου πέτυχε, το λιγουρεύτηκα,
μόνο του ως νηστίσιμο φαγάκι αλλά κι ως συνοδευτικό με κρεατικό ή κοτόπουλο τις υπόλοιπες μέρες, πάντα θα κερδίζει τους ρυζοφάγους!!!
Το είχα ακουστά αλλά δεν το ήξερα.
Με ένα τέτοιο φαγάκι θα τον κάνω λιώμα!!! Τον σύζυγο καλέ.
Είναι του ρυζιού, τι να κάνουμε;
Να είσαι καλά και του χρόνου, όπως επιθυμείς.
Καλό απόγευμα.
Φίλε Δύσπιστε, αυτή τη στιγμή που σου μιλάω, αυτή, αυτή ακριβώς της στιγμή, φτιάχνω το μπουράνι σου! Ελπίζω να είναι τόσο νόστιμο όσο φαίνεται! (Δεν σε ευχαριστώ, κάτσε να μ'αρέσει πρώτα)
@ Αμερικλάνος:
Τι έγινε;
Πέρασαν 5 ώρες και ακόμη δεν είπες τίποτα!
Μάλλον σημαίνει ότι "τεζάρισες" και τα "τίναξες τα πέταλα", που λένε....
___________________
Όχι, όχι, κάθε άλλο! Το ρύζι είναι καταπληκτικό και σε ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή! Τώρα ψάχνω κανα τρόπο να μπει και λίγο κρέας μέσα ;)
@ Αμερικλάνος:
Χαίρομαι που σου άρεσε το κόκκινο μπουρανί.
Τις απόκρηες θα κάνω και πράσινο (του Τυρνάβου).
Το κόκκινο είναι σαν τοματόρυζο και το πράσινο σαν σπανακόρυζο.
Για την προσθήκη κρέατος, θα έλεγα να το βράσεις χωριστά και όταν μαλακώσει να το προσθέσεις πριν το ρύζι. Νερό θα χρησιμοποιήσεις το νερό του κρέατος και λίγο περισσότερο από 1 προς 2 (ρύζι προς νερό).
Νομίζω θα γίνει νοστιμότερο.
Θα υλοποιήσω την ιδέα σου και θα την δώσω και στην συνταγή.
Αν θέλεις, μπορείς να κάνεις την συνταγή που θα βρεις ΕΔΩ και αντι για κριθαράκι να βάλεις ρύζι.
____________________
μου εδωσες εμπνευση σημερα και εφιαξα και εγω μπουρανι!!!!
@ grEAT:
Είδα ότι έκανες μια μείξη του Ανοιξιάτικου (πράσινο με σπανάκι) και του Καλοκαιρινού (κόκκινο με τομάτα).
Φαίνεται πολύ καλή εκδοχή!
____________________
Δημοσίευση σχολίου