Σήμερα είπα να φτιάξω ένα γλυκάκι, σαν cookie, αλλά σιροπιαστό, που μάλλον θα ταίριαζε για τα Χριστούγεννα. Μια δοκιμή όμως ποτέ δεν βλάπτει.
Είχα βρει χειρόγραφο, παλιό, χωρίς πολλές λεπτομέρειες στην εκτέλεση και τις ποσότητες σε "δράμια" (1 οκά=400 δράμια. Από εδώ βγήκε εκείνο που λέει "τα έχει τετρακόσια", δηλαδή έχει ολόκληρο το μυαλό του κάποιος. Ονόματα δεν λέμε!)
Α! Επίσης 1 οκά=1280 γραμμάρια.
Είχα βρει χειρόγραφο, παλιό, χωρίς πολλές λεπτομέρειες στην εκτέλεση και τις ποσότητες σε "δράμια" (1 οκά=400 δράμια. Από εδώ βγήκε εκείνο που λέει "τα έχει τετρακόσια", δηλαδή έχει ολόκληρο το μυαλό του κάποιος. Ονόματα δεν λέμε!)
Α! Επίσης 1 οκά=1280 γραμμάρια.
Αυτή τη φορά δεν την σκανάρισα, αλλά την φωτογράφησα και το αποτέλεσμα της κατασκευής είναι αυτό.
Πολύ νόστιμο, με γεύση μεταξύ μελομακάρονου χωρίς κανέλλα και χαλβά Πολίτικου. Τέλεια!
Στα υλικά έκανα την μετατροπή σε γραμμάρια, σύμφωνα με την παραπάνω αναλογία.
Υ Λ Ι Κ Α
340 γραμ. Αλεύρι κοινό
190 γραμ. Συμιγδάλι χοντρό
240 γραμ. Minerva Benecol με ελαιόλαδο, μισολυωμένο
190 γραμ. Ζάχαρη άχνη
2 Αυγά
1 +1/2 κουτ. γλυκ. Baking Powder
1/2 κουτ.γλυκ. Αλάτι
Κουκυνάρι και σταφίδες
Για το σιρόπι
800 γραμ. Ζάχαρη
800 ml Νερό
1 Λεμόνι (το χυμό του)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η (σύμφωνα με την εμπειρία μου)
Ξεκίνημα με το σιρόπι, όπως λέει και η συνταγή.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 10' και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μπωλ, με το μίξερ χειρός, χτυπάμε τα αυγά με την Άχνη, για 5'
μέχρι να γίνει αφρώδης χυλός.
Έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με το μπέϊκιν, το συμιγδάλι και το αλάτι και τα προσθέτουμε σταδιακά στον χυλό.
Εν τω μεταξύ έχουμε αλλάξει και στο μίξερ, τους αυγοδάρτες με τα ζυμωτήρια.
Προσθέτουμε και το μισολυωμένο "βούτυρο".
Δουλεύουμε την ζύμη περίπου 10' για να ενωθούν καλά τα υλικά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ρηχό ταψί, παίρνουμε μια κουταλιά ζύμη, την κάνουμε μπαλλάκι με τα χέρια, την βάζουμε στο ταψί και την πατάμε λίγο για να πλαταίνει και να κάνει λακκουβάκι για τα στολίδια.
Συνεχίζουμε, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους για να μή κολλήσουν (όπως καλή ώρα, που κόλλησαν λίγο).
Τα στολίσματα είναι ελεύθερα. Από καρύδια και αμύγδαλα, μέχρι κουκουνάρι και σταφίδες, που έβαλα εγώ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC (μόνο αντιστάσεις πάνω κάτω) ή 160 οC (αντιστάσεις + αέρα), για 40-45' και έχουμε αυτό το χρώμα
Όπως είναι ζεστά, τα σιροπιάζουμε και τα αφήνουμε μια τουλάχιστον ώρα, για να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Με τις ποσότητες αυτές, βγήκαν 19 κομμάτια, λίγο πιο μεγάλα από το επιθυμητό, που ήταν οι "μπουκίτσες" και το σιρόπι το τράβηξαν όλο.
Οι σταφίδες ξεράθηκαν και απέκτησαν μια ωραία σκληράδα (να χτυπάει στο δόντι)
____________________________
Αφού έγιναν όλα αυτά, έψαξα και στο google, όπου υπάρχουν άπειρες εκδόσεις, από του Παρλιάρου (πως θα μπορούσε να μην έχει Πολίτικο γλυκό;), μέχρι του Χατζή "μας", την εκδοχή του οποίου σας παραθέτω, λόγω των "υλικών" , όταν ΔΕΝ μας ενδιαφέρει η χοληστερίνη
ΣΕΚΕΡ ΠΑΡΕ του ΧΑΤΖΗ στη Θεσσαλονίκη
Υλικά:
600 gr. Αλεύρι Ζαχαροπλαστικής
350gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)
150 gr. Σιμιγδάλι (ψιλό)
150 gr. Γάλα (Αγελαδινό)
200 gr. Άχνη-Ζάχαρη
2 gr.Μπέκιν
5 Αυγά
Λίγα Φουντούκια
Υλικά για σιρόπι:
2 κιλά Ζάχαρη
2 κιλά Νερό
200 gr. Γλυκόζη
½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι
Προετοιμασία:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τα αυγά, το μπέκιν και την άχνη- ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς μέχρι να αφομοιωθούν καλά τα υλικά. Αφού κρυώσει το μίγμα, προσθέτουμε το βούτυρο και σιγά, σιγά βάζουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι ώσπου να γίνει σφιχτή η ζύμη.
Τοποθετούμε την ζύμη στο μπάγκο εργασίας πλάθοντας με τα χέρια, έπειτα το σχηματίζουμε σε μικρά μπαλάκια και τοποθετούμε στο ταψί μόλις τελειώσουμε με όλο το ζυμάρι, βάζουμε πάνω στα κομμάτια από ένα φουντούκι.
Έπειτα, σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180 oC για 40-45 λεπτά περίπου.
Προετοιμασία για σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.
Σιρόπιασμα:
Μόλις είναι έτοιμο το Σεκέρ Παρέ, το σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να μουλιάσουν για αρετή ώρα.
_________________________________________
24 σχόλια:
Α ρε να μη μένουμε πιο κοντά.
Πολύ κοντά δηλαδή.
Φτιάχνω κι εγώ αλλά τα δικά σου έχουν Θεσσαλονίκης νοστιμιά.
Ως εδώ μύρισε!!!
Παίρνω για τον πρωϊνό καφέ.
Καλό βράδυ.
Το έχω ακούσει πολλές φορές, αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Να είχα ένα!
Δεν τα έχω ξανακούσει αυτά, αλλά φαίνονται πολύ νόστιμα!
@ Thalassenia:
Κι εγώ θα ήθελα να μένουμε πολύ κοντά. Μου αρέσει να μοιράζομαι τα κατασκευάσματα.
Καλό βράδυ.
________________
@ Kiki:
Είναι πολύ απλό και...σηκώνει και πολλές "πινελιές"! Ξέρεις εσύ!
________________
@ Evie:
Πριν τα φτιάξω δεν είχα δει ούτε φωτογραφία.
Μετά βρήκα άπειρες παραλλαγές.
________________
θα το φτιάξω σίγουρα!!
και μόνο που είπες οτι είναι μεταξύ μελομακάρονου και χαλβά πολίτικου, μου φτάνει..
καλό βράδυ :)
μυριστηκα ΓΛΥΚΑΚΙ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ...ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ Κ ...ΦΕΥΓΩΩΩΩΩΩ
Επειδή δεν το χω φτιάξει ποτέ, παίρνω το κομμάτι μου και πάω να το απολαύσω!
Σε τέτοια σιροπιαστά δεν αντιστέκομαι!
Καλή σου μέρα...
Αν και δεν συμπαθώ τα γλυκά, είναι πολύ ελκυστική η παρουσίαση. Καλημέρα και καλοφάγωτα από τους γλυκατζήδες.
Έχω φάει μερικές φορές αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ :))
Καλό ΣΚ
Με ζεστές και γλυκές γεύσεις καλωσορίζεις βλέπω το φθινόπωρο!Για την ώρα αρκούμαι σε τάρτες σταφυλιού. Θα με κάνεις όμως να τρέχω στου Χατζή...
Καλό φθινόπωρο.
Δύσπιστε, μου άναψες την περιέργεια με την περιγραφή σου. Είπες δηλαδή και την μαγική λέξη .... χαλβά ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ετοιμάζομαι μέσα στο Σαββατοκύριακο να το δοκιμάσω. Σ'ευχαριστώ για την συνταγούλα. Αν πετύχει θα έχω έναν ακόμα τρόπο να ξετρελλάνω τους Ούγγρους. Δεν φαντάζεσαι τι κακό γούστο έχουν στα γλυκά! Καλό Σ/Κ.
Τα είχα ακουστά. Τα είδα πρώτη φορά σε εκπομπή του Παρλιάρου. Πεντανόστιμα φαίνοται και τα δικά σου.
Συνταγή του Χατζη? με τρελαίνει μόνο που το ακούω,, Θα την δοκιμάσω αμεσα,. Χαίρομαι δύσπιστε που σε βρήκα,φαίνεται να εχεις πολύ μεράκι και εισαι και βόρειος (σαν τον ανδρα μου)
ΚΑΛΉ ΣΟΥ ΜΕΡΑ
Καλέ μου Δύσπιστε, δυστυχώς κολλυσα στην εκτέλεση. Ειμαι καταμεσίς της συνταγής αλλά δυστυχώς δεν βρίσκω πουθενά μέσα στη συνταγή πότε προσθέτεις το σιμιγδάλι. Οπότε θα το προσθέσω πριν το βούτυρο και ο Θεος και η Ψυχή του. Καλό μας Κυριακόβραδο.
@ Ευρύνοος:
Για Χαλβά Πολίτικο, υγειινό όμως, ΠΑΤΑ ΕΔΩ.
______________
@ ELENI:
Με καθυστέρηση (τώρα γύρισα) και πιστεύω γύρισες και εσύ. Δεν πέρασα ακόμη από το "σπιτικό" σου.
______________
@ Betty's Cuisine:
Αχ! Αυτά τα σιροπιαστά.
Ζημιά σκέτη!!!
______________
@ Dinos-Art:
Έχουν και τα γλυκά την χάρη τους.
Μια δοκιμή πείθει...
______________
@ Asteri:
Ποτέ δεν είναι αργά.
Και...σηκώνει κα πολλές πινελιές από μια "μαστόρισσα", σαν κι εσένα!
______________
@ Μαριάνθη:
Την συνταγή του Χατζή την αντέγραψα γα να φανεί η διαφορά στα υλικά.
Τον επαγγελματία τον ενδιαφέρει ΜΟΝΟ η νοστιμιά και όχι η χοληστερίνη!
Κι εγώ ξέρω να χρησιμοποιήσω βούτυρο αγελαδινό, αλλά τότε ξεφύγαμε και πάει....
______________
@ Ginger:
Δυστυχώς γύρισα πριν λίγο και είδα την επισήμανση σου.
Αυτά γίνονται, ειδικά όταν δεν έχεις γραμμένη την εκτέλεση.
Το συμπλήρωσα.
Ελπίζω να σου πέτυχε και να τους τρελάνεις τους Ούγγρους!!
Για Χαλβά Πολίτικο, δες πιο πάνω το link που δίνω στον Ευρύνοο!
______________
@ Manousina:
Άλλο πράμμα η κατασκευή του επαγγελματία και άλλο του ερασιτέχνη που πειραματίζεται και με τα υλικά.
______________
@ RIRI:
Καλώς όρισες!
Τα υλικά και η εκτέλεση του Χατζή διαφέρει.
Εγώ προσπαθώ να κρατήσω και τις χοληστερίνες μας σε χαμηλά επίπεδα και να μη στερηθούμε την νοστιμιά.
Χαιρετισμούς στον Βόρειο σου.
Είδες τι καλά παιδιά είμαστε;
__________________
Δύσπιστέ μου, αισθάνθηκα ότι όφειλα να επιστρέψω με το αποτέλεσμα. Βεβαίως ακολούθησα το δικό σου .... λάθος :-)))) και τα έπλασα εξίσου μεγάλα. Τώρα ξέρω πόσο απλώνουν πριν μπουν καν στον φούρνο, όπου φουσκώνουν κι όλας, οπότε την επόμενη φορά θα είμαι πιό συντηριτική με το αρχικό μέγεθος. Τα σεκέρ παρέ τα έφτιαξα χθές βράδυ γιά να τα φέρω σαν δώρο σε μιά συνάδελφο Ουγγαρέζα (οι Μαρίες εδώ γιορτάζουν στις 12/9). Εγώ δοκίμασα μόνο ένα κι έχω φυλάξει 2 κομμάτια στο σπίτι για να τα ... αναλύσουμε με τον άντρα μου. Θα σου πω μόνο ότι ανάμεσα στους Ούγγρους που δεν είναι συνηθισμένοι σε σιροπιαστά γλυκά έγιναν ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ. Καταναλώθηκαν στον ελάχιστο δυνατόν χρόνο και δεν υπήρξε διάκριση ανάμεσα σε νέους ή μεγαλύτερους (σαν εμένα) άντρες ή γυναίκες. Χίλια ευχαριστώ. Φαντάσου πόση εμπιστοσύνη που σου έχω, που την πρώτη φορά που τα έφτιαξα ήταν γιά να τα εκθέσω σε έντονη κριτική. Πήρε βραβείο το σεκέρ παρέ σου εδώ στην Ουγγαρία. Συμπληρωματικά γιά όποιον ενδιαφέρεται, σεκέρ παρέ φαίνεται ότι σημαίνει "κομμάτι ζάχαρι". Επίσης υπάρχει και ταινία με τίτλο Sekerapar απ΄το 1983 - μιά μικρή έρευνα που έκανα γιά σένα γιά να σ'ευχαριστήσω. Να'σαι καλά και περιμένω κι άλλες λιχουδιές που δεν γνωρίζω.
Συμπληρωματικά να σου πω ότι αντικατέστησα το λεμόνι με πορτοκάλι (έχω μιά λατρεία στο πορτοκάλι σε σιρόπι) και πρόσθεσα και ξύσμα απ την φλούδα του.
Συγνώμη γιά τις 5 διαγραφές αλλά ξαφνικά το σχόλιό μου εμφανίστηκε 5 φορές. Αν μπορείς σε παρακαλώ σβύσε τα ... υπολείμματα. Καλό απόγευμα.
@ Ginger:
Χαίρομαι που τρέλανες τους Ούγγρους.
Με μια βόλτα στις ετικέττες (ΓΛΥΚΑ), θα βρεις διάφορες προτάσεις.
Προτείνω για επόμενο το ΚΈΪΚ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΤΟ ΡΕΒΑΝΙ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΜΑΛΙ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
(Για το επαναλαμβανόμενο σχόλιο, θα προσπαθήσω να τα διαγράψω)
Σταύρε
καλή εβδομάδα να έχεις.
Χρόνια Πολλά!
εψαχνα στοιχεια για αυτην την συνταγη και επεσα επανω σου.
πολυ ωραια φαινεται, οταν το φιαξω θα ακολουθησω την δικη σου.
@ grEAT :
Από τότε το έφτιαξα άλλες δυο φορές, για φιλικές εκδηλώσεις, αριβώς με την ίδια συνταγή, που είναι πιο υγειινή.
Είναι κάτι μεταξύ χαλβά σιμιγδαλένιου και μελομακάρονου...
Καλή εβδομάδα!!!
____________________
Δημοσίευση σχολίου