Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΑ...ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ...

Τον περασμένο Δεκέμβρη , είχα την τύχη να φτιάξω μόνο το αυγολέμονο στα τότε ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ

Σήμερα όμως, ακολουθώντας επακριβώς την συνταγή που θα ξαναγράψω πιο κάτω, περιέργως έγιναν πιο αφράτα.
Τόσο αφράτα που σου έρχεται να φας όλη την κατσαρόλα στην καθισιά, διακινδυνεύοντας να γίνεις έτσι


Ο τρόπος είναι αυτός που ακολουθεί

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ

Ε!! Και;; Σιγά το δύσκολο, είπα μόλις η συμβία μου, η Ράνια, μου είπε ότι έβγαλε κυμά από την κατάψυξη, για να κάνει γιουβαρλάκια.
Όταν ο κυμάς αποψύχθηκε, με πέταξε έξω από την κουζίνα και επέτρεψε τουλάχιστον την φωτογράφηση.
Αυτά γίνανε χθες.
Για σήμερα όμως και για το αποτέλεσμα, που φαίνεται, θα πω παρακάτω.....

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος (από Νουά)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Ελαιόλαδο
1 φλυτζ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα ή Γλασέ (γλασέ έβαλε)
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι για το αλεύρωμα

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Χυμό από 2 Λεμόνια
2 Αυγά
2 κουτ.σουπ. Αλεύρι
1 σφηνάκι νερό
4-5 κουτάλες σερβιρίσματος σούπας Ζωμό από τα βρασμένα γιουβαρλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε σε ένα λεκανάκι ή μπωλ, τον κυμά με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό για να βράσει.
Πλάθουμε το μείγμα του κυμά σε μπαλλάκια, λίγο μεγαλύτερα από καρύδι, τα κυλάμε στο αλεύρι, για να αλευρωθούν απ'όλες τις πλευρές και τα ρίχνουμε με προσοχή, ένα-ένα, στο νερό που ήδη έχει βράσει.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
Σβήνουμε την φωτιά (ή το μάτι) και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία τους.
Μεταγγίζουμε με προσοχή σε σκεύος ψυγείου και τα αφήνουμε ως αύριο.
Ως εδώ η δουλειά έγινε χθες.
Σήμερα, πριν το μεσημέρι, βγήκε το σκεύος από το ψυγείο και, μιας και ήταν κατάλληλο για μάτι, μπήκε στο μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.
Μέχρι να ζεσταθεί και να γίνει χλιαρό, αναλαμβάνω εγώ για να κάνω το αυγολέμονο.
Στο μπωλ του μίξερ χειρός το σφηνάκι το νερό, ρίχνω τα αυγά, κρόκο και ασπράδι μαζί, δουλεύοντας συνέχεια και προσθέτω λίγο-λίγο το χυμό των λεμονιών. Χτυπάω λίγο ακόμη για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνω το αλεύρι σταδιακά, δουλεύοντας συνέχεια.
Αρχίζω να αραιώνω το μείγμα, ρίχνοντας με την κουτάλα ζωμό από τα γιουβαρλάκια που ήδη έχουν ζεσταθεί, λίγο πριν βράσουν. Δουλεύω συνέχεια και όταν όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν, δίνω, στον αέρα, ένα μαγικό ρουφηχτό φιλι, και ρίχνω το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια. Δεν ανακατεύω, παρά μόνο κουνάω κυκλικά την κατσαρόλα, αρκετές φορές, για να ενσωματωθούν.
Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε στο σβυστό μάτι, για να πήξει κι άλλο το ζουμί.


Σημείωση για τις φωτό: Η πρώτη και η τελευταία έχουν το ίδιο μοντέλο. Η διαφορά στο χρώμα, οφείλεται στο ότι η πρώτη είναι με τον φυσικό φωτισμό της κουζίνας, ενώ η τελευταια με φλας.
Το κλικ στις φωτό τις μεγαλώνει...

Καλή Όρεξη

Από εμφάνιση μοιάζουν

Η φωτό είναι πριν μια ώρα περίπου, βγαλμένη με φυσικό φωτισμό στο καθιστικό.
Εως ότου όμως να ξαναπάει το πιάτο στην κουζίνα, καταβροχθίστηκε και πήγε άδειο.


Posted by Picasa

14 σχόλια:

Asteri (Maria) είπε...

Μ' αρέσουν πολύ τα γιουβαρλάκια αλλά ο σύζυγος δεν ...... αλλά εγώ από πείσμα τα φτιάχνω συχνά-πυκνά χεχεχε.
Τέλειο το έχει φτιάξει το φαγάκι και το αυγολεμονό του super!!!
Καλό απόγευμα

aKanonisti είπε...

Ψηφίζω Ράνια!!!!!
(και από εμφάνιση δεν μοιάζουν βρε φίλε....τα της Ράνιας έχουν το απόλυτα πικτό αυγολέμονο...και φαίνονται να αξίζουν βαθμολογία 10 με τόνο.... ενώ τα δικά σου... παίρνουν μόνο ένα 7... άντε γιατί σε συμπαθώ 8....)

Θέλω ρανιαγουβαρλάκια ΤΩΡΑ!!!!!

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

ELENI είπε...

Μ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ /.....ΑΛΛΑ Η ....ΚΟΠΕΛΙΤΣΑ...ΟΧΙ!!!!!!!!!!

ELENI είπε...

ΚΑΛΟ Σ/Κ .....!!!

loulou είπε...

Τι μου κάνετε καλέ και τρελαίνομε για γιουβαρλάκια...
(Μόνο που εγω βάζω και μυρωδικά άνιθο,μαιντανό)Αυτό δεν εχει να κάνει.
Καλή χώνεψη θα πω τώρα!!!

Κ/Σ Loulou.

Evie είπε...

Τα έφτιαξα προχθές και τα ευχαριστηθήκαμε. Ωραία καλοφτιαγμένα φαίνονται κι ορεκτικοτατα με καλή φρατζόλα για βούτηγμα. Καλό Σ/Κ

Lila Xagorari είπε...

Κι εγώ με πηχτό το αυγολέμονο τα θέλω, χυλωμένα και με μπόλικο λεμόνι!!!!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Σταύρο μια χαρά τα καταφέρνεις!Τρελαίνομαι για γιουβαρλάκια και φρέσκο ψωμί για παπάρα αλλά από μαγειρική δεν σκαμπάζω γρι,να 'ναι καλά η Σταυρούλα η σύζυγός μου.
Καλό βράδυ!

zoyzoy είπε...

Επίτηδες το κάνεις βάζε τίποτα νερόβραστα μακαρόνια άσπρα και ρύζια!
Απ'την Λαμπροδευτέρα μ'αυτά είμαι:( Αγρίεψε το Πάσχα το κατσίκι στο στομάχι μου και άρχισε να χοροπηδάει και να κουτουλάει πέρα-δώθε.Τ'αποτέλεσμα ούτε νερό δεν μπορώ να πιω!

υ.γ Σίγουρα έχεις βάλει περισσότερο ρύζι φαίνεται απ'τη φωτό,έχει βγεί έξω!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Ξινά ξινά είναι μούρλια!!!
Η κοπελιά σα να πήρε κάνα δυο κιλά!!

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

@ Asteri: Και εμείς 3-4 φορές τον χρόνο και πάντα ίδια, χωρίς πειραματισμούς.
__________________
@ aKanonisti: Της διάβασα το σχόλιο και θέλει να σε γνωρίσει, για να σε πει ευχαριστώ.
Για μένα καλό είναι και το 7άρι.
Άλλοι δεν παίρνουν ούτε τόσο....
__________________
@ ELENI: Η κοπελίτσα μπήκε σαν πρειδοποίηση, για το καλοκαίρι που έρχεται!!!!
__________________
@ Loulou: Η μητέρα μου τα έβαζε τα μυρωδικά και ήταν νόστιμα. Εμείς δεν........
__________________
@ Evie: Καλώς όρισες στο φτωχικό μου.
Η "φραντζόλα" είναι δικής μου κατασκευής, με αλεύρι κίτρινο.
__________________
@ Λίλα: Στη σημερινή κατασκευή έβαλα 3 λεμόνια, αντί για τα δύο της συνταγής.
Αυτό είναι ένα κόλπο για να μη βάζεις αλάτι.
__________________
@ Zeidoron: Φίλτατε το μαγείρεμα είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Αρκεί να ακολουθείς -στην αρχή- δοκιμασμένες συνταγές.
Μην ακούς αυτά που λένε οι μεγάλοι σεφ.
Επίτηδες μεγαλοποιούν τις δήθεν δυσκολίες και κατάλαβα ότι βάζουν και κάτι λάθος, όταν δημοσιεύουν τις συνταγές τους.
Έχω εκτυπώσεις με διορθώσεις που αν τις δεις θα φρίξεις.
Κάνε την αρχή και εδώ είμαι, αλλά και όλη η παρέα μας, νομίζω.
Καλό βράδυ
__________________
@ Zoyzoy: Ναι υπάρχει μια διαφορά στο ρύζι, αλλά όχι στην ποσότητα.
Αντί το γλασέ της Ράνιας, εγώ έβαλα Καρολίνα, που μου αρέσει πρισσότερο.
__________________
@ ΦΟΥΛΗ: Αυτή τη φορά έβαλα 3 λεμόνια.
Στην "κοπελιά", για να της κλείσει το τζήν, πρέπει να μπει στην εντατική του Bodyline σε συνδυασμό με Gilli Diet και βλέπουμε......
__________________

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Φίλε Σταύρο, γύρισες αναβαθμισμένος για να μας πεθάνεις!!
Μ αρέσουν πολύ τα γιουβαρλάκια αλλά και το αυγολέμονό σου, είναι όλα τα λεφτά :))
Συγχαρητήρια σε σένα και στην Ράνια :)
Φιλιά :)

Και λοιπόν;E allora? είπε...

Χρόνο βρίσκουμε γιατί μας αρέσει πηχτό ;)))0

Betty's Cuisine είπε...

Με τον ίδιο τρόπο τα φτιάχνω κι εγώ μόνο που προσθέτω μαϊντανό ψιλοκομμένο στον κιμά και δεν τα αλευρώνω γιατί δεν θέλουμε πολύ πηχτή τη σαλτσούλα τους!

Και έτσι κι αλλιώς όμως είναι θαυμάσια, η μικρή μου τρελαίνεται, τα χω φτιάξει καμμιά δεκαριά φορές αυτό τον χειμώνα!